Suka Benci?



"I hate you!" dah selalu sangat kena lafaz. Kadang2 tak perlukan sebab spesifik pun untuk bencikan orang. Iri hati, sakit hati dan macam2 lagi yang membabitkan soal hati boleh buat kita jadi benci, even orang tu tak da salah apa pun dengan kita. Hurmmm... Mesti ramai yang penah hadapi situasi yang sama kan?


Nak menambahkan lagi perasa sedih bila orang yang benci kita tu punyaaaaalah baik depan kita. Pijak semut ke kuman ke tak mati, pergh, dasyatnya hipokrit dia! Tapi takpe, ustaz cakap biarlah orang membenci kita, tapi kita jangan sesekali membenci orang. Ikutlah budi perkerti rasul kita Nabi Muhammad S.A.W yang tak pernah simpan perasaan terhadap orang2 yang bencikan Baginda. Memang lah kita tak seperfect Nabi kan tapi at least kita try ikut sunnah Baginda :)

“Janganlah kalian saling dengki mendengki, jangan saling tipu menipu, jangan saling benci membenci, jangan saling belakang membelakangi dan jangan membeli suatu barang yang (akan) dibeli orang. Jadilah kamu sekalian hamba Allah Subhanawataala yang bersaudara. Seorang Muslim adalah saudara bagi Muslim yang lainnya, tidak layak untuk saling zalim menzalimi, berbohong kepadanya dan tidak hirau kepadanya. Takwa itu ada di sini (sambil menunjuk dadanya tiga kali). Cukuplah seseorang dikatakan jahat jika dia menghina saudaranya sesama Muslim. Haram bagi seorang Muslim dari Muslim yang lainnya, darahnya, hartanya, dan harga dirinya.”(Hadis riwayat Muslim).

Lagipun, sebelum kita ada rasa nak benci-benci tu baik kita fikir siapa diri kita yang suka-suka hati je nak membenci orang. Walaupun orang tu jahat dgn kita sekalipun. Apa yang kita dapat dengan saling dendam berdendam? Baik saling maaf-memaafkan. Hati senang, pahala pun dapat. Takkanlah kepuasan dapat membalas dendam lagi best dari ganjaran Allah S.W.T kan?

Baik jadi macam Encik Troll, walaupun orang sakit hati dgn tapi dia sentiasa tersenyum dgn perkataan femes beliau: "problem?" "u mad?" Ngehehehehh!

Bila benci makin berleluasa.... Baca sini.

4 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. jgn benci2....huhu...
    xkala nyer kita akan syg sesuatu yg kita benci...

    ReplyDelete
  2. senyumlah walaupun dengan orang yang kita benci insyaallah everthing is ok.

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape