Masyarakat Kucing

Meow, miyau, meowrrr

Tak kisah lah cemana pun bunyi bunyian yang dihasilkan, kucing tetap comel. Gua salu prektis bunyik2 kucing. Bukan bajet comel tapi memang gua comel muehehehe.
hasil kajian tak bertuliah gua, gua dapat kenal bunyik time dorang lapar, gedik, geram, manjakan anak. Betul gua tau.

Kucin pun punyai famili, masyarakat dan kerajaan mereka seniri (wah dah macam cerita pengembaraan Doraemon). Macam kita jugak ada Melayu, India, Cina. Bila baka dicampur-aduk jadik pulak jenis baru, Chindian misalnya (chinese + indian)

Gua rasa intro dengan isi dah macam kutub utara dan selatan, layankan jelah, ini bukan soklan esei STPM ye dok? kehkeh.

Calico

Bangsa mereka ini memang 3 kaler je. Kaler wajib adalah oren + hitam + putih. Tadak kaler2 tersebut jangan panggil depa Calico. Salu dijumpai di pasar2 sebab kununya mereka tak comey, tapikalau pandai bela, comey je. Anak buah gua dulu ada sekor, nama Chemong. Gua salu panggil terbalik: Mongchey, beliau salu pejam mata tiapkali wa panggil, pasrah gamaknya.



Tabby

Homai, gua suka benar dengan keturunan tabby ni. Dengar nama bangsa depa pun da comel kan? bangsa ni memang common dan ada di mana2, kucin2 gua dulu pun banyak yang datangnya dari bangsa ini. Trademarknya haruslah berbelang hitam sikit sampai ke atas kepala, gua salu refer itu sebagai rambut depa, kuhkuh.


Ship's cat

Jangan taktau, masyarakat depa jugak pegi berhijrah dan belayar ok. kucim kapal ni salunya berkot hitam, bawah perut putih. Lagi ensem kalo ada tompok kat mulut, macam misai, kehkeh kacak. Tujuan kapal bawak kucim ni adalah untuk apalagi kalo bukan menangkap tetikus yang ada dalam kapal. Tapi zaman dedulu lah. Mungkin kucin jenis ni rajin mentangkap tikus, yang spisis lain tu mungkin naik kapal umtuk honeymoon semata.

kucim kapal lazimnya yang kaler itam, berdedikasi sikit kot depa ni.

Feral

Ini kucing yang jadik komando. Feral cat ini kucim yang awalnya adalah kucim peliharaan tetapi beralih arah ke dunia liar akibat kurang mendapat kasih sayang, samala macam manusia pun. Sedih gua, kucim terakhir gua cenggini jadiknya akibat gua abaikan bila sambung belajar dulu, tepaksa tinggal. Depa salunya duduk di utan2 kecik, macam belakang umah gua. Haritu balik beliau dah jinak2 sikit bole la gua pegang2 sikit, huk huk :3


awas ye adik2, time jadik kucing rumah memang depa comel, time jadik liar pun still nampak comel jugak tapi depa bole tetiba jadik agresif. Meowrrrr!! /// (kena cakar =.=)

Bicolor 

Kucing yang campur2 kaler dipanggil bicolor. campur pun bukan sebarangan campur. Campuran kaler yang membentuk tompok dan bentuk. Macam manusia yang ada pakai spek, pakai jaket, pakai kot, begitu jugak mereka. Kunun macam kelas atasan sikit la yang pakai jaket2 ni. hiks comeng kan?

Jenis-jenis bicolor: tuxedo, cap and saddle, cow

Golongan yang memakai tuxedo (golongan elit)

Golongan yang memakai mantel dan topeng (golongan adiwira)

Golongan yang menyerupai mayarakat lain (golongan kecelaruan habitat)

Sumber: heh, mana lagi kalo bukan wikepedia dan google yang dahulunya telah banyak membantu dalam mensiapkan keje sekolah gua. kehkeh. Ada yang dah dimodify sampai taleh pakai, so gua tak bertanggungjawab atas sebarang kecelakaan jalanraya.

sori atas gambarajah yang kurang muaskan napsu mata lu, gua buat entri ni kat opis oih dengan window yang dikecikkan hingga menjadi 34 x 25 (ntah)

gua pekerja berdedikasi.

42 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. i love cats cats very nice -ako mustapha-

    ReplyDelete
  2. comel comel comel!!!>_<
    saya memang suka dan sayang sangat pada kucing!!!
    kucing 3 kaler tu, selalunya betina.
    perasan tak?
    hihi..

    ReplyDelete
  3. erkk..aku mulanya nak komen pasal kucing..tapi bila nampak ako mustapha kat atas, aku terus jadi segan..

    ReplyDelete
  4. oh kucing kucing meow meow sekalian... sila balik kandang memasing... kucing aku kalo nak ehem3 kan, ekor die mesti tergedik2 nampak betina dekat2 die... deng..!

    ReplyDelete
  5. semua kucing aku yg punye.huahaha

    ReplyDelete
  6. dulu pernah bela kucing parsi.. comel dan manja.. huhu

    ReplyDelete
  7. Dulu penah ade 2 ekor kucing jenis tuxedo.. mmg ksygn la dulu...
    psstt.. komen korn luncass

    ReplyDelete
  8. pernah bela smpai 20 ekor kucing kat rumah. semua spesis terbuang. atas dasar persaudaraan sesama makhluk tuhan, ambik bela la.
    skang dh tinggal sket. ntah mana hilang

    ReplyDelete
  9. ptut la tgok muka aku pon mcm doraemon.. dah mmg minat kucing upernye...kah3....

    "wa tgok kucing semua sama je"... tapi kalo wa ckp mcm ni kt kawan guwa yg minat kucing, konpom wa kene maki habis2..huhuhu

    ReplyDelete
  10. serius suka kucing..geram dgn diorg

    ReplyDelete
  11. hi cat lover...i hate u...ooopps, i mean , i don't like u Cat..heheh

    ReplyDelete
  12. kucing ni pun ada bangsanya juga rupanya ye..hehehe

    ReplyDelete
  13. sejak bila lu jadi pengkaji kucim bertauliah nim?

    ReplyDelete
  14. aku tercarik-carik bangsa kucing aku..takdak pun..bulih tolong?beliau kaler oren bdn corak mcm stripe tak stripe tompok tak tompok. muehehehe;p

    ReplyDelete
  15. kucing gua kan, kalau telepon rumah berbunyik, beliau segera pergi ke arah telepon tersebut, so, lu agak2 kucing jenis ape ek? hahaha

    ReplyDelete
  16. wa suka kucing tapi benci . erkk .. faha, tak ? kih2

    ReplyDelete
  17. kucing yang comel,meh sini kat papa (=.=)v

    ReplyDelete
  18. ololo,,tomei betol kuceng kan?dahla comel,,sape buat baik ngn kucing dapat pahala plak pahala:)

    ReplyDelete
  19. warghhhhhhhhh..semua comel! *obses tengok kucen*

    ReplyDelete
  20. yg tiga kaler tu mmg slalu jumpa kat pasar..tpi dya geli ngn kucing.haha

    ReplyDelete
  21. sy suka yg ship cat s tu...huhu...cute je

    ReplyDelete
  22. wa ade kucim kaler putih. bulu banyak tebal. wa rase kucim wa bangse putih kot. haha

    ReplyDelete
  23. Comey giloo kucing . aku minat sgt bela kucing sbb dorg nie speses manja .. Aku ade sekor , speses bicolor tu . hitam putih :)

    ReplyDelete
  24. kalau ambik subjek kucing, boleh rujuk blog ni je. hee


    baru jumpa calico depan rumah. meowrr2 bunyik dia. hehehe

    ReplyDelete
  25. semua jenis ade ....
    masing2 terlebih manje !

    ReplyDelete
  26. Dah 27 tahun MM membesar dengan kucing tapi pernah tau plak yang kucing ni pun sebenarnya ada bangsa2 dia.. Interesting lah baca ni! ^_^

    ReplyDelete
  27. okey laa entry nih..wlu pun buat kat opis...terbaikkkk :)

    ReplyDelete
  28. kucing itu sgt comel..memang bah tu,ada2 je bunyinya,..hehe

    ReplyDelete
  29. haaa curi2 update blog!! hihi same la kita..sya ade kucing flat face..tak cye ce p cri kat blog sya hihi

    ReplyDelete
  30. jalan2 sini kot kot ade entry baru..

    *padehal entry cerpen x bace lgi. ekeke

    ReplyDelete
  31. dalam banyak-banyak kucen aku suka kucen ni.. yang pandai nyanyi... nama dia ALLEYCATs... HA HA HA Trima kaseyyyyyyyyy!! >..<

    p/s: lagu paling best sampaikan lah salam cinta mua ha ha jom baby kita karoke lagu kucen tu.. :P

    ReplyDelete
  32. comel mcm kucin gua. haha..
    time kucin lapar huh sakit telinga dibuatnya :D

    ReplyDelete
  33. ahaha lucu lah caption yg anak meow mooo ^_^

    ReplyDelete
  34. suka baca entry ni,, comel sgt2

    ReplyDelete
  35. alahai cecomel jek kucing2 ni. kucing yg kat umah ni jenis calico dgn bicolor. btw, best entri :)

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape