Musim Menuai Padi Datang Lagi

Ewah, dah macam iklan 'Tora datang lagi pulak'. Bebaru ni gua berpeluang balik kampung time jentera mengerat padi a.k.a mesin padi sedang giat berkerja.

Harumnya bau padi dikerat mesin itu sukar digambarkan dengan kata-kata buat anak petani seperti gua. Gua membesar dengan bau itu dua kali setahun. Lejen at its finest katanya.

Zaman kekecik dulu, musim menuai adalah musim paling ditunggu budak kampung. Boleh lah diibaratkan macam budak sekarang eksaited tunggu video game Grand Teft Auto V. Sebenarnya, setiap musim padi ada saja agenda tersendiri, musim padi tengah hijau misalnya, aktiviti mengail ikan dan bermain layang-layang akan giat berlangsung. Tapi kali ni gua nak fokus kat bahagian menuai.

Memang budak kampung dulu takda istilah boring dalam kamus hidup depa, termasuk gua. Sesungguhnya tak sempat pun untuk mengecap rasa boring disebabkan jadual osem yang padat, ngeh. Ketika petani sibuk dengan urusan padi, kami budak kampung sibuk dengan urusan seri paduka baginda seperti:-

1. Bo-o-la O Bo-o-la Kampung

Sila sebut tajuk di atas dengan irama lagu tema animasi Bola Kampung. Tapi bola kampung ni lagi osem sebab main dalam padang bola sawah. Memula, segala sisa tunggul padi yang dah jadi jerami dipotong guna mesin rumput, ataupun memang akan ranap dipijak bebudak kampung sehingga rata dan membentuk padang bola yang berwarna keemasan gitu. Seterusnya tiang gol yang diperbuat dari buluh meriam buluh didirikan. Siap. Apa lagi, mula la buat dua team, pemain berbakat lazimnya menjadik rebutan tatkala ini. Nama samaran ala-ala pemain antarabangsa mula diberi.


Let the games begin..

2. Rumah/Kereta Jerami

Sebagai kanak-kanak perempuan gua mestilah tak termasuk dalam memana pasukan bola kampung, pantang tujuh keturunan kot. Itu bukan satu hal besar sebab gua bersama-sama geng yang seangkatan akan berada di petak sawah berhampiran, bermain jerami. Ya, jerami. Daripada tunggul-tunggul padi akan berteraburan jerami hasil dari batang dan daun padi. Dari situ akan terhasillah pondok, kereta dari jerami. Gua biasa buat kereta sport je dari jerami ni, senang. Cari port yang banyak jerami, buat lubang, masuk dalam tu. Vrooom vromm! berlawan lumba dengan 'kereta' sebelah. Lawan bunyi jelah, keretanya kat situ jugak =.=
deng, gua tak reti nak gambarkan keta sport jerami gua dulu :3



3. Tangkap Ikan (aktiviti untuk sawah yang basah & berlumpur)

Aktiviti ni memang mendatangkan keseronokkan dan kemarahan dari emak-emak. Seronok sebab dapat makan lauk ikan darat/ikan sungai. Tak seronok sebab baju anak-anak habis kotor kena selut atau kat tempat gua panggil 'tamboq'. Gua ada alternatif lain, gua pakai baju yang lama & buruk, setel masalah, ngeh. Selalunya bebudak tangkap ikan pakai tangan yang betul tangan semata-mata. Orang dewasa ada yang guna alatan seperti serkap (hasil lagi banyak). Ah tak adventure langsung. Gua lagi suka seluk dalam selut sambil meraba-raba ikan yang melekat kat situ. Memang ikan tu semua tak boleh lari sebab air sikit sangat, paling power pun bulih 'menanam' diri depa dalam-dalam ke dalam selut.
keterujaan yang amat bila dapat tackle bapak haruan makan anak


Err gua dah tak tau apa nak ditaip sebab terlalu terbawak ke zaman kecik dulu. Mungkin bagi sesetengah orang, rasa jijik bergelumang dengan kotor semua tapi  let it be.  Gua bangga jadi budak kampung, tak pernah malu mengaku. Hell, budak kampung lagi osem kot dari budak bandar, kehkeh. Mungkin sebab gaya hidup aktif sedari kecik menjadikan gua tuff, err dari segi kulit jela, bukan tuff badan ketul-ketul.

Tapi sekarang, hanya permainan bola sepak je yang masih dimainkan, yang dua lagi tu dah pupus mungkin. Zaman dah maju, sapa yang nak hadap selut lagi bila ada iPhone di tangan?


the real kampung girl.

Anak Ayah (6 Gambar)

Gua tak tau pompuan lain macamana pendapat depa mengenai attractivenya seseorang lelaki. Tapi bagi gua, lelaki tu attractive  bila dia bersama budak kecik. Tak kisah lah bersembang ke, bermain ke. Dan satu lagi bila dia tak malu jalan pegang tangan mak even dah tua bangka pun. 

Just, sweet :)

Tambah lagi sweet nak mati bila ayah melakukan aktiviti dengan anak-anak kecik, terutamanya baby. Omgoshhh geremm! tapi sabaq sat, somi orang kaaaan. khakhakha. Harusss gua kena lempang jugak dengan isteri orang nanti :3

Gua tak mau cakap banyak, just enjoy gegambar 'bapak borek anak rintik ni'

olololo truly daddy's girl


Waccha!



jom terbang ngan ayah



sweet level 5,376


like father like son


ahaks! comels

Well, sengaja gua pilih gamabar ayah dengan anak, sebab gambar ibu dengan anak tu dah biasa, dah selalu-selalu nampak keintiman depa. Ayah intim dengan baby is rare tahu.


*Sigh, tak sabarnya!

Penyalahgunaan Suratkhabar

Suratkhabar. Satu benda yang tak asing lagi bagi kita semua. Kalau tak beli pun, kita masih boleh baca kat alam maya. Tapi gua lebih suka baca yang dia alam nyata, dia punya feel lain sikit, mata gua pun tak sakit.

So, jadah apanya penyalahgunaan suratkhabar tu? Adakah sama dengan salahguna dadah? Sebenarnya banyak benda di dunia ni yang manusia sering salahguna. Isteri misalnya, kadang disalahgunakan sebagai bibik atau lagi teruk, sebagai bola (dushdush).

Di sini gua cuma nak berkongsi satu pengalaman kecik yang gua alami. 

Semuanya bermula dengan seorang makcik dan sebuah Bank CIMB (biarlah gua rahsia cawangan mana, buatnya makcik tu mafia, mati gua). Satu pagi yang hening, gua ke Bank tu untuk berurusan. Kat atas meja depan tu ada betingkek-tingkek paper the Sun edisi percuma. 

Gua berhajat capai satu paper, sambil menunggu boleh selak-selak baca. Tiba-tiba ada sorang makcik datang dengan lajunya. Dia punya laju tu terasa berangin jugaklah sebelah gua. Dengan penuh maskulinnya dia mengangkut semua paper yang betingkek-tingkek tadi keluar dengan lajunya dari Bank. Gua hanya perati dengan mata terkedip-kedip sambil menjeling pak jaga yang tengah menguap.

Dari pemakaian apron dan gaya makcik tu gua tau, paper tu semua bakal jadi pembalut nasik lemak, belacan, putu mayam atau segala makanan yang berbalut-balutan yang beliau jual. Aiyoo biasanya orang guna suratkabar lama, tapi makcik ni lagi advance guna suratkabar baru. Apa yang gua nak bisingkan kek sini bukan fasal perkerjaan makcik tu tapi fasal paper inggeris edisi percuma.




gua pun bukan gangster



Kenapa ada paper inggeris versi percuma? Supaya orang secara tidak langsung belajar bahasa inggeris, nak beli? Heh jangan harapla, baik beli Metro kan, ada kisah tangkap basah, ada iklan somiisteri yang mengghairahkan kehkeh. Pihak the Sun letak paper percuma kat situ dengan harapan ramai yang dapat beroleh manfaat darinya. Jelas sekali manfaat tu diperoleh makcik tu sorang. 

Pffttt.. boleh ke belajar bahasa inggeris dari paper free. Ok, biar gua cerita lagi satu cerita. Sebagai penduduk tak tetap Penang, gua memang tidak asing lagi dengan kelibat pelancong omputih di sana sini. Satu hari, time tengah jalan gua ternampak beberapa orang inggeris bercakap dengan satu orang geladangan (homeless -orang takda rumah, makan, pakai).

Gua terkejut mendengar fasihnya beliau bercakap dengan omputehs tu semua. Lepas derang blah gua tegur orang geladangan tadi, ramah dia beritahu gua dia hanya belajar bahasa inggeris dari paper buangan orang berserta kamus yang dijumpa dalam tong sampah. Bila nak baca cerita baru yang belum basi, dia ambik paper free di kedai runcit. Katanya lagi, kena belajar jugak bahasa inggeris ni, malu omputeh tanya tapi tak reti jawab.

Nampak tak, nampak tak bahawa sesuatu yang kita rasa tak berguna, mungkin berguna pada orang lain. Mungkin makcik tu fikir "ek eleh sapala nak baca paper omputih ni semua, baik aku ambik ada jugak pekdah". Tapi makcik tu tak tau, secara tak langsung dia dah "curi" kepunyaan orang lain jugak. 

Peringatan untuk diri gua sendiri jugak. Jangan fasal benda tu percuma, kita nak rembat ke kita sorang je. Ingat-ingat jugak orang di belakang yang mungkin lebih memerlukan.



katakan tidak pada selfishness.
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape