Maka DiciptakanNya Adam & Hawa

Persoalan tentang jantina berlawanan ni selalu terjadi dari awal zaman hingga akhir zaman, baik dari budak tadika hingga ke orang tua. Bak kata mat saleh, Men are from Mars, Women are from Venus. Kepala hotak dia, sebenarnya Men & Women both came from heaven


Kenapa boboy ada bebird, kenapa gegirl takde?
Kenapa mesti perempuan je ada period?
Kenapa spender laki jual dalam kotak?
Kenapa perempuan suka shopping?
Kenapa perempuan mudah ingat perkara lapan tahun lepas sedangkan lelaki perkara semalam pun susah nak ingat?


Sepanjang gua hidup ni banyak sangat gua jumpa soalan-soalan mintak kaki (kecuali soalan-soalan dari budak kecik yang memang tak reti fikir sendiri). Ada sesapa yang sokong feminism kat sini? Kalau ada, meh sini gua nak bagitau: perempuan memang tugas utama dia jaga keperluan seisi rumah, menjadi yang dipimpin bukan yang memimpin so pergilah memasak.

Hoi Zyraroxx ni bukan perempuan ke? Asal tak sapot feminism?

Sebab gua dah syukur dengan kedudukan kaum gua pada harini dibandingkan dengan zaman terdahulu. Zaman di mana anak perempuan ditanam hidup-hidup, zaman di mana wanita langsung tak dibenarkan bersuara dan hanya suffers in silent

Dan sebab gua tahu kaum gua ini tinggi martabatnya dalam Islam. Cukup.

Sedih jugak bila terdengar kaum hawa serupa gua ini merungut bila diserang period pain, "awatlaaa laki takdak period, tak aci (tak adil)!" - Nak tanya sikit kak, yang ciptakan ovari tu siapa ye? Allah kan, bukan ke Dia maha ADIL?

Serupa jugak laki, "hek eleh pompuan ni lemah, lemah, lemah!" - Erm, abang mampu tak nak tahan sakit sebanyak 57 Del ketika bersalin (mind you, tubuh manusia dicipta untuk tahan sakit sekitar 45 Del je).



Jawapan bagi soalan-soalan di atas mudah.

Memang Allah SWT cipta Adam & Hawa dengan sifat berbeza. Kalau nak semua sama sekata, sehati dan sejiwa, baik Dia ciptakan Adam & Adam atau Hawa & Hawa saja, problem solved. Tapi tak, Dia maha tahu, diciptanya Adam begitu dan Hawa begini supaya saling melengkapi. 

Serupa jigsaw puzzle

Kalau dua pieces bentuk sama, apa jadi? Mestilah tak boleh lengkap, sebab tu kena guna pieces yang berbeza.

Simple.

Life ni simple sangat sebenarnya, takpayah kita susah payah nak buat dia jadi complicated.

Kita complicatedkan dengan pengkid, tomboy, maknyah, shemale dan segala macam haramjadah tu semua. Atas nama? Kebebasan, hak asasi manusia, dengarlah luahan hati kami and all that sort of bulls**t. Kalau kau dah lahir dengan jantina tu, kau jangan nak bagi excuses untuk jadi jantina lain lah. Human rights? Yeah, "human rights" my arse.



Weiii apesal gua serius sangat ni weii weii weeii adakah zyraroxx sudah matang untuk dipetik? Kahkahkah. Adios.

9 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. Replies
    1. hahahah tetiba teringat support pillow

      Delete
  2. Assalamualaikum wbk
    good to see u brought up this issue :)
    Seperti Allah swt jadikan Adam dan Hawa iaitu berpasangan... Allah swt tu Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui..., kejadian seperti issue ini juga berlaku ada hikmahnya... pada saya mungkin supaya orang macam kita berfikir, seperti u... berfikir... lepas berfikir, maka akan jelas lah yang benar dan yang batil... So, alhamdulillah... ianya adalah rahmat bagi kita untuk lebih kuat atas landasan kebenaran...InsyaAllah.. Allahualam bissawab .. barakallahu fik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah semoga kita berfikir ke arah yang positif :)

      Delete
  3. Hello Zyra.

    Nice dan sangat rare bila perempuan yg timbulkan isu feminism ni...
    Aku dr dulu lagi cukup tak suka dgn perempuan yg kekonon lantang memperjuangkan hak kesamaan perempuan dgn lelaki,
    sbb macam kau, aku pun rasa walau macam mana sekalipun diorg usahakan, hakikat azali yg perempuan dan lelaki itu berbeza memang tak akan pernah berubah.
    Itu realiti yg semua org kena terima walau siapapun mereka.

    Dan yes, macam kau cakap, tujuan perempuan dan lelaki berbeza adalah kerana perlu saling lengkap-melengkapi...

    Good job Zyra!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheh eheh eheh *gegaru belakang kepala yg tak gatal ^_^!

      terima kasih cero atas komen puji-pujian :D

      Delete
  4. seriyes betoi entri kali ni..tapi betul 100%

    sy berjiwa wanita yang terperangkap dalam jasad lelaki.
    .
    .
    **muntah darah~
    Allah dah cipta punya elok dia gatai p ubah..-_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah serius kan? sampai gua sendiri pun naik seriau membacanya

      Delete
  5. skong entry zyra 200 % hahahaha...Allah adalah lebih mengetahui yang mana lebih baik untuk hambanya :)

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape