Kurus Tapi Buncit? Oh Tidak!

Gua memang suka perasan. Perasan comel, perasan rockstar, perasan pandai, dsb. 

Tapi harini gua perasan satu maciam. Gua perasan buncit. Ops. Badan kurus perut buncit, hoi something wrong somewhere, rasa agak loser di situ.

Pfft, dah macam budak afrika yang kurang zat, kurus dan buncit. Mengapa dan kenapa fenomena ini berlaku? Kalau budak aprika yelah, dah sedia maklum akibat kekurangan zat dan mungkin jugak pelbagai jenis keturunan cacing bersarang dalam perut depa, tapi kalau di Malaysia ni, sebab apa? Teruskan membaca (ceh rasa macam pengacara nona pulak)

Sebelum gua pergi lagi jauh, jom kita cek dulu buncit ke tak. Kalau tak buncit takyah lah nak over-reacting, kahkah. Kalau keputusan menunjukkan lu buncit, gua tumpang bersimpati, tsk tsk. Kalau laki buncit itu seksi (konon) kalau perempuan? Hmmm agak jatuh saham di bursa attractiveness -_-

Nah, berikut cara paling saintifik untuk memastikan samaada lu ni ada masalah kebuncitan perut atau tak. Tolong jangan tahan napas sewaktu buat okey, gua lempang lelaju karang. Cara yang digunakan adalah dengan mengira Waist Hip Ratio (WHR) atau nisbah ukuran pinggang kepada bontot (matematik habis).




Dann, jejejenggg sekiranya ukuran WHR lu melebihi 0.85 (Gegirl) dan 0.95 (Boboy), gua ada berita buruk... ini bermakna perut lu buncit! (selamatlah gua cuma 0.7375. Tapi dah hampir-hampir tu, sobs)

Kepada yang buncit, takyah feeling down sangat. Kalau gua buncit pun gua tak salahkan perut sebab gua memang kuat makan dan tido, kufkuf. Pada yang tak kuat makan tapi still buncit tu, apahallll?? Kadang gua rasa semua zat makanan disedut oleh perut tanpa beri peluang bahagian lain membesaq :3


Sebenarnya begini:


#1 - Kurang ayaq putih

Minum air kena banyak. Gua rasa dah berbuih mulut pakar-pakar kesihatan suruh manusia minum air banyak-banyak. Paling kurang pun 7 8 9 gelas sehari. Takat ni gua hanya berjaya meminum 2.5 liter sehari. Letih woi nak ke tandas. Tapi bila lu dah biasa minum banyak, kekerapan ke tandas makin kurang, mungkin sistem badan dah terbiasa dengan kebanjiran air. Ini pengalaman gua. Air banyak bagus untuk buang segala toksin, tapi perut kembung dengan air jelah, kahkah.


#2 - Makan tak reti tertib


Ni satu hal yang umum. Makan buru-buru macam nak pi perang. Bila makan tu kalut, otomatiknya lu telan makanan tu dengan cepat tanpa kunyah sampai hancus. Bila cenggitu ceritanya, udara dalam usus jadi tersekat-sekat (macam kita semput) lepastu membentuk gas, pastu perut pun kembung, pastu buncit, pastu? tak reti-reti nak ubah stail makan? Nabi pun suruh kita makan, bukan mencekik. Sunnah nabi kunyah 44 kali tu ada fungsinya. Takat ni gua selalu jumpa orang yang kunyah 4 kali je, 44 belum penah.


#3 - Sembelit

Sembelit atau bahasa kampungnya susah berak. Bila 'benda' tu lama tak keluar, usus besar pun makin berbelit-belit, kahkah. Err maknanya depa tak larat dah nak tampung najis yang menginap lama-lama kat dalam tu sampai tak reti-reti nak checkout. Dulu gua ada masalah ni, kadang rasa macam bukan orang, makan tapi tak keluar, badan tak naik naik, mana pegi semua makanan? Tapi sekarang sejak gua amik pil vitamin C, babai sembelit.


#4 - Malas bersenam

Ini sangat TRUE! Bila kurus rasa sangat malassssss nak senam, konon senam ni untuk orang gemuk je, duh. Yang betulnya senam ni untuk semua, kecik, besar, tua, muda, miskin, kaya, janda, maknyah, aaatodia. So rerajinkan lah senam, gua pun nak mula senaman perut, sebelum buncit baik kasi cantass dulu, ye dok? 


#4 punca buncit tu gua dapat dari cakap-cakap dokter-dokter yang gua jumpa (tak termasuk Dr Shawn, kahkah). Entahkan betul ke tak gua kurang arif, maklumlah sejarah pendidikan gua bukan berlatarbelakangkan sains perubatan, kuhkuh. Kalau tak betul muhun pencerahan di ruangan komen di bawah (nampak tak permainan gua nak suruh lu komen -,-)


jom sihat!

Erti Sebenar Sebuah Kekecewaan

Ceh, tajuk dah macam chapter novel kekeluargaan. Tapi benar, itu yang gua nak isu kan di sini. Kecewa itu subjektif. Ada yang kecewa bila kucing peliharaan buat 'donno' je, ada yang kecewa bila PTPTN lambat masuk akaun, ada yang yang kecewa bila kawan tanak keluar dan sejuta satu perkara lain yang boleh mengecewakan.

Kekecewaan bukan perkara baru. Menda ni berlaku sejak kecik lagi, sejak belum reti bercinta, kecewa dan dikecewakan. (pergh! gua kah ni?)

Zaman kekecik dulu selalunya kecewa bila tak dapat cekelat, mainan, baju transformers, dan yang sama waktu dengannya. Tapi ada lagi perkara lain yang mengecewakan gua pada zaman keanakkan. Bahkan, gua rasa tak melampau kalau gua kata ia masih mengecewakan gua even bila berlaku time gua dah tua bangka macam sekarang.

Apa dia?


Nampak tak betapa ibu-ibu kita semua berjaya mentroll kita dengan jayanya sejak 1996, kahkah. Walau kerap terkena tapi harapan tu tetap tinggi bila bukak petisejuk dan ternampak bekas aiskrim yang agak 'baru'. Harapan tu tetap ada, ya tetap ada. Nak nak pulak bila tahu emak/kakak baru balik dari pasaraya, lagilah menggunung harapan bila ternampak bekas aiskrim dalam freezer.


Selain itu?



Deng, gua pernah terkena kot. Nampak bekas Danish Cookies atas meja kakak gua yang gemar menjahit. Langsung tak terlintas di benak fikiran bahawa ianya bakal terisi dengan benda lain selain biskut. Pada fikiran gua kakak sengaja tak letak kat dapur sebab nak makan sambil menjahit, begitu naif sekali pemikiran gua pada masa itu. Begitu mudah terpedaya dengan pesona dunia, kahkah.

Tapi situasi di atas tu dah tak berlaku lagi kot pada bebudak sekarang yang dah biasa dengan makanan segera dan kudapan lazat senantiasa di dalam petiais. Yang tak pernah nak rasa kecewa sebab setiap kehendak dipenuhi, so bila kecewa putus cinta mulala pikir nak bunuh diri, WTF betul.


"Harapan, harapan mejadi laaaaayuuu" - nyanyi lagu HyperAct kejap

Penyalahgunaan Suratkhabar

Suratkhabar. Satu benda yang tak asing lagi bagi kita semua. Kalau tak beli pun, kita masih boleh baca kat alam maya. Tapi gua lebih suka baca yang dia alam nyata, dia punya feel lain sikit, mata gua pun tak sakit.

So, jadah apanya penyalahgunaan suratkhabar tu? Adakah sama dengan salahguna dadah? Sebenarnya banyak benda di dunia ni yang manusia sering salahguna. Isteri misalnya, kadang disalahgunakan sebagai bibik atau lagi teruk, sebagai bola (dushdush).

Di sini gua cuma nak berkongsi satu pengalaman kecik yang gua alami. 

Semuanya bermula dengan seorang makcik dan sebuah Bank CIMB (biarlah gua rahsia cawangan mana, buatnya makcik tu mafia, mati gua). Satu pagi yang hening, gua ke Bank tu untuk berurusan. Kat atas meja depan tu ada betingkek-tingkek paper the Sun edisi percuma. 

Gua berhajat capai satu paper, sambil menunggu boleh selak-selak baca. Tiba-tiba ada sorang makcik datang dengan lajunya. Dia punya laju tu terasa berangin jugaklah sebelah gua. Dengan penuh maskulinnya dia mengangkut semua paper yang betingkek-tingkek tadi keluar dengan lajunya dari Bank. Gua hanya perati dengan mata terkedip-kedip sambil menjeling pak jaga yang tengah menguap.

Dari pemakaian apron dan gaya makcik tu gua tau, paper tu semua bakal jadi pembalut nasik lemak, belacan, putu mayam atau segala makanan yang berbalut-balutan yang beliau jual. Aiyoo biasanya orang guna suratkabar lama, tapi makcik ni lagi advance guna suratkabar baru. Apa yang gua nak bisingkan kek sini bukan fasal perkerjaan makcik tu tapi fasal paper inggeris edisi percuma.




gua pun bukan gangster



Kenapa ada paper inggeris versi percuma? Supaya orang secara tidak langsung belajar bahasa inggeris, nak beli? Heh jangan harapla, baik beli Metro kan, ada kisah tangkap basah, ada iklan somiisteri yang mengghairahkan kehkeh. Pihak the Sun letak paper percuma kat situ dengan harapan ramai yang dapat beroleh manfaat darinya. Jelas sekali manfaat tu diperoleh makcik tu sorang. 

Pffttt.. boleh ke belajar bahasa inggeris dari paper free. Ok, biar gua cerita lagi satu cerita. Sebagai penduduk tak tetap Penang, gua memang tidak asing lagi dengan kelibat pelancong omputih di sana sini. Satu hari, time tengah jalan gua ternampak beberapa orang inggeris bercakap dengan satu orang geladangan (homeless -orang takda rumah, makan, pakai).

Gua terkejut mendengar fasihnya beliau bercakap dengan omputehs tu semua. Lepas derang blah gua tegur orang geladangan tadi, ramah dia beritahu gua dia hanya belajar bahasa inggeris dari paper buangan orang berserta kamus yang dijumpa dalam tong sampah. Bila nak baca cerita baru yang belum basi, dia ambik paper free di kedai runcit. Katanya lagi, kena belajar jugak bahasa inggeris ni, malu omputeh tanya tapi tak reti jawab.

Nampak tak, nampak tak bahawa sesuatu yang kita rasa tak berguna, mungkin berguna pada orang lain. Mungkin makcik tu fikir "ek eleh sapala nak baca paper omputih ni semua, baik aku ambik ada jugak pekdah". Tapi makcik tu tak tau, secara tak langsung dia dah "curi" kepunyaan orang lain jugak. 

Peringatan untuk diri gua sendiri jugak. Jangan fasal benda tu percuma, kita nak rembat ke kita sorang je. Ingat-ingat jugak orang di belakang yang mungkin lebih memerlukan.



katakan tidak pada selfishness.

Review: Maybelline Rocket Volum'

Harini terasa seperti blogger girls yang manis-manis, comel-comel pula. Ehem, gua memang comel pom, muehehe.

Rock rock jugak, keterampilan sebagai gadis harus dijaga, karang tak pepasal membujang hingga ke tua sebab terlampau maskulin dan ganas, kahkah.

Semalam time merayau kat Queensbay, tersinggah Watson's kejap. Kebetulan nak cari mascara baru. Memang haritu langkah kanan betul sebab mascara Maybelline Rocket Volum' ni memang tengah murah (RM26.90) plus mataganjaran Watson's 500 points lagi kaooo, berbaloi-baloi mak jahh.

Sebagai seorang pengguna mascara Maybelline sejak 2007, gua rasa patut memberi review. Kenmain ayat, ahh pedulik gua nak review jugak.

Apa yang menarik bagi keluaran terbaru Maybelline ini pastilah berusnya (ultra-sonic brush). Sebelum ni gua guna Maybelline jugak, Magnum ngan Falsies. Agak leceh sikit sebab berusnya melengkung then bila apply tu kena ikut lengkuk berus bagi mendapat lentikkan. Tapi dengan Rocket ni, berus dia sekata. Takde lagi mascara bergumpal kat hujung-hujung bulu mata, kalau lu apply kat matalah, kalau apply kat hidung, lantak lu lah.


Jom terbang bersama gua ke angkasa lepas dengan Rocket Volum', Rockk! 



So far gua sangat berpuas hati dengan mascara ni dan akan setia hingga hunjung nyawa dengannya (yelah tu, karang Maybelline keluarkan mascara baru lajuu je berpaling tadah). Eksheli memang gua dari dulu lagi guna mascara dari Maybelline, cuma tukar-tukar nama je. Kadang Magnum, kadang Falsie ikut yang mana ada tawaran lah derr.

Rocket Volum ni sangat best lah. Setiap bilah bulu mata tu tak lagi bercantum, atau melekat-lekat antara satu sama lain seperti selalu. Memang dia meliputi tiap helaian bulu. Sangat cepat, lu apply sambil berlari pun boleh. Takpayah buat ekspresi muka senget-senget lagi untuk pakai mascara, ufufufu.

Gua rasa kali ni rasa macam nak stick to this mascara lah. Sebab rasa senang, smooth yang amat bila apply, serius, kalau korang yang selalu terkocoh-kocoh mekap tu amat sesuai sebab sangat cepat. Sekejap je dah dapat bulu mata lentik memikat tanpa perlu kepit-kepit lagi. Bak kata Maybelline maybe she born with it, maybe its Maybelline tapi dalam kes gua ni separuh born with it separuh its Maybelline, ngeh.


Selain hasil yang menarik, gua jugak suka packaging 
Maybelline yang Funky, tak bosan macam mak nenek.


Memang sejak sekolah rendah ramai kengkawan tegur bulu mata gua panjang, tapi gua tak pernah amik port. Kesah apa bulu mata, kalau bulu hidung tu kena kisah jugak lah, kofkof. Dan dulu gua penah jugak terpotong bulu mata separuh gara-gara main pengetip kuku, habis senget sebelah bulu mata gua, sobs. Kejadahnya lah permainan gua dulu kala.


Panda pakai maskara


Ok, berbalik kepada mascara tadi. Kalau lu memang betul-betul nak mekap mata yang dramatik & menggoda, pilih yang waterproof (try Falsie/Hypercurl dari Maybelline). Tapi kalau guna yang waterproof ni, kenalah ada mekap remover supaya takda sisa yang tinggal time tido. Tak elok tau tinggal sisa mekap ni nanti cepat tua, sama jugak macam tinggal sisa makanan, ehh. Oh, gua difahamkan, kat overseas dah ada Rocket edisi waterproof, tunggu ia 'mendarat' di Malaysia. 


Akhir kata, tak rugi beli!


Rating: 

Fenomena Bijik Mata Sebijik

Ada bau masam tak kat entri ni? Ada? Ahh biasalah, entri peraman selama berbulan-bulan. Asyik tangguh menangguh sebab malas kenmain dan jugak sebab tak sesuai untuk bulan ramadhan, hek.

Ok, berbalik kepada mukadimahnya. Rata-rata manusia normal dilahirkan bermata sepasang. Kalau dilahirkan bermata satu tu memang carca marba lah manusia keliling-kelalang. Mata satu hanya milik satu makhluk - Dajjal.

Akan tetapi, ada jugak makhluk bermata satu ni yang menjadi poojaan hati dan kegilaan semasa. Bahkan makhluk bermata satu ni lagi popular berbanding makhluk cukup sifatnya macam gua. Jeng jenggg. Alahai hambarnya kejutan =.=


No. 1 - Stewart di budak Minion

bananananananana! ok, comel tak gua?


Tak perlu lagi kot gua nak terangkan kegilaan manusia ke budak ni. Pintu-pintu McDonalds yang rabak dan pecah cukuplah sebagai bukti konkrit betapa gilanya manusia ke dia, ufuffufu. Sebenarnya erm ermm, malu lak nak gitau. Erm ok, sebenarnya gua belum tonton lagi cerita tu, ok ok gelak lah gelak =.=


No. 2 - Mike Wazowski si penuntut Unibersiti

Monster University ni pun ada laman web sendiri, ce tengok kat sini real doww. Kalah laman web KLMUC, kahkah!


Natang ijau dari movie Monster Inc ngan Monster's University ni agak kurang popular banding dengan natang kuning kat atas nun. Mungkin sebab tayangan depa hampir serentak. Orang lebih cenderung minat kat Minion yang berbahasa comel dari si Mike ni yang bercakap macam manusia normal. Satu yang gua ingat, awek beliau panggil beliau dengan panggilan Goggly Bear. Awwww sweet sawngat comel sawngat. Hmmm hmm senanya Monster University ni pun gua belum tonton. Hoii Zyraroxx ni takde life ke cemana??!


No. 3 - Plankton si antagonis bersaiz bulu mata

baby plankton dengan babyzyra roxx mana lagi comel? - soklan yang tak perlu dijawab


Penggemar katun Spongebob macam gua mesti kenal amat dengan Plankton ni. Beliau merupakan pesaing terdekat En. Krab. Tak padan dengan kecik, ada hati nak buat jahat. Tapi ada jugak yang kita boleh ambik iktibar dari sifat dia ni, yakni bersemangat dan bercita-cita tinggi, paras rupa bukan halangan, kenmainnnn. Tapi kadang sedih jugak dengan nasib beliau yang beristerikan robot.


No. 4 - Zyraroxx si budak blog

zzzzhhh. kroh krohh


Gua paling comelllllllll!! (usah peduli no. 4 ni, gua bangun pagi tau-tau dah ada. =.=)



iluminati sungguh entri kalini, kahkah

Jenis Kad Raya Yang Menerujakan

Gua teka sekarang ni encik abang kakak kat pejabat-pejabat pos seantero Malaya pasti tengah sibuk nguruskan pos yang luarbiasa banyaknya - Kad Raya!

Walau zaman dah canggih manggis, ada e-card, MMS bagai, kad raya dari encik posmen jugak yang jadik idaman. Seronok bukan main bila tengok alamat sampul tertera nama sendiri. Lazimnya dari sampul pun dah tau itu kad raya dan bukannya surat hutang.

Untuk menyemarakkan semangat lu orang nak berkirim kad raya (motifnya supaya lu orang tak lupa kirim kad ke gua, ngeh), gua nak senaraikan jenis kad-kad raya yang pasti menerujakan si penerimanya. Ini berdasarkan pengalaman lah, ala-ala kisah benar gitu. Gua puasa ni, mana ada nipu, ceh.

1) Kad raya buatan sendirian berhad


Ini kalau dapat memang meleleh hingus gua. Sememangya menda-menda yang dibuat sendiri ni akan rasa lebih deep dia punya feeling. Setiap dekorasi, setiap bilah kertas yang dipotong, setiap kerawang yang dilukis dibuat dengan penuh kasih sayang (kemahen ayat). Bila sentuh kad tu terasa si pengirim dekat betul dengan si penerima, auchh :')

2) Kad raya bermusikal



Ini kalau dapat, tapi tak teruja jugak lu memang takda hati, perasaan dan napsu. Menggeletis woi bila dapat kad raya sebegini, meriah sikit nak baca. Tenenet nenet net nenenenetenettt. Tapi kalau bermusik tapi isi tulisan kat dalam mintak hutang agak kurang teruja juga lah, kahkah! Masa kekecik dulu gua suka sangat buka kad muzik sampai abang gua potong wayarnya. Zionis betol T_T

3) Kad raya sebesar akhbar Metro Ahad

boleh dibuat selimut di musim tengkujuh


Bila nengok kad jenis ini di kedai waktu pestime diterbitkan dulu, gua terpikir jugak - Mahukah dan mampukah hincik posmen membawa kad sebesar ini? Tapi bila pernah sekali dapat kad sebegini dari sorang kawan yang sengal, ok hilang rasa skeptikal, gua tabik springggg sama lu abang posmen! (dan dan abang pulak). Tetiba terimagine, cemana kalau semorang anta kad raya gajah ni, mau pancit tayar moto posmen.

4) Kad raya pelbagai guna

kekunun bulih jadik penanda aras buku =..=


Sekarang ni kad raya bukan saja dilipat dua atau empat, malah divariasikan dalam pelbagai bentuk. Baguslahkan, tidaklah dibuang aje kad tu (gua suka simpan & gantung kad raya, kalau kuantiti banyaklah, sobs). Ada kad yang boleh dibuat frame gambar, penanda buku, dan diletak atas meja. kretip kretip. Tapi ada jugak terlebih kretip sampai tak tau mana punca nak buka kad, ufufufu.

5) Kad raya berisi duit raya

bapak besar pula gambar kalau datang bab duit ye, erm hm.

Damdamdum, ini gua kira kad raya yang paling menerujakan amat. Kad rayanya biasa je tapi bila bukak ada pulak not merah atau hijau yang terselit! Eksaitednya sampai boleh lupa nak baca kad. Huh, matawang sungguh. Kalau tak mampu selit banyak selit singgit pun jadilah. Jangan selit duit syiling, nanti berat timbangan, kihkih.

Demikian saja kad-kad raya yang gua kira cukup mempesonakan. Eksheli, kad raya macamana pun gua yakin si penerima akan tetap eksaited menerimanya. Nak lagi best kalau gabung semua sekali: Kad raya besar gajah bermusikal buatan sendiri berisi duit dan boleh dijadikan pelapik hidangan hariraya, keless.

Dah dah, gua nak pi nunggu sebelah petisurat ni.


Sapa yang tak suka kad raya? Hek eleh sangat.

Hakim Tanpa Tauliah

Salam,

Sebelum berlaku perselisihan faham dengan mereka mereka yang bernama Abdul Hakim, Muhammad Hakim, Norman Hakim, dan yang bernama sama waktu dengan Hakim, suka gua memeperjelaskan di sini bahawasanya hakim yang dimaksudkan adalah hakim, ya hakimmm? haish kena cakap omputih kejak, jugde yaaa itu dia judge.

Ala-ala pepatah "don't judge a book by it's cover" gittew.

Dah kenapa tetiba nak bercakap soal kehakiman pulak? Nak jadi peguam ke? Gua bukan nak memprsoalkan keadilan, jauh sekali sistem perundangan negara tetapi gua nak cakap fasal hakim-hakim yang tak bertamadun bertauliah di luar sana tu ha.


Comel tak setail rambut gua?


Gua berani aci potong kuku, lu mesti pernah rasa tak adil kan bila orang judge lu memacam? Gua peratikan sekarang ni, gejala menghakimi orang tanpa usul periksa ni makin meluas. Dasyat betul judge orang, tak kasi chance orang tu bela diri apatah lagi melantik peguambela, terusss jatuhkan hukuman, zalim zalim.



Selamat berpuasa. Hari-hari tunggu tepi peti surat. ehem.

Hilangkan Kentut Berbau

Salam,

Kita dah sering baca/dengar/disyorkan dengan pelbagai tips, petua segala macam demi untuk kesihatan dan kecantikkan diri.

Tapi gua tertunggu jugak petua hilangkan kentut berbau. Selama ni hanya dengar fasal hilangkan ketiak berbau, mulut/napas berbau, kaki berbau. Takde sapa nak bereksperimen dengan kentut ke? Ada orang kata telan perfume, ada sapa penah cuba? Gua mahu bukti konkrit.

Kalau untuk mulut berbau misalnya, macam-macam cara boleh digunapakai. Minum teh hijau katanya, atau nak lagi pantas dan segera, beli je spray mulut, pssstt psssttt harummmm.

Bagaimana pulak dengan kentut? Haruskah dicipta spray sedemekian rupa untuk lubang dubur? Ok sudah. Yang ampa pegi bayangkan buatapa, gua tulis je. kofkofkof.



Bagi gua masalah kentut berbau lagi parah dari mulut berbau. kalau mulut berbau takpa, boleh tutup mulut. Tapi kalau kentut? Tutup tahan dengan tangan pun dia boleh terlepassss. Itu belum part pegang buntut dikhalayak ramai lagi untuk tahan kentut. Kalau tangan tutup mulut takpa, comel. Tapi kalau tangan pekup buntut, come on..

Maka dengan itu. Gua syorkan ditubuhkan satu kumpulan terpelajar untuk menganalisis kentut ini secara mendalam dan jitu. Apa yang gua tahu kentut adalah gas yang berbau seperti tahi. Gua juga nak syorkan supaya diadakan 'booth kentut' ala-ala tandas dibina di tempat awam supaya orang dapat masuk untuk kentut, seterusnya elak pencemaran udara.

Idea ini terbit bilamana gua dalam lif yang padat dengan muatan manusia dari G floor nak ke tingkat 25 bangunan KOMTAR. Tetengah dalam linkungan tingkat 2, seorang Anon telah melepaskan gas beliau secara senyap, silent killer bomb!

Noharooommmhhh, bau jamban! Bayangkan, bayangkan penderitaan yang gua tanggung untuk capai tingkat 25. Gua cuba cari muka-muka yang nampak bersalah tapi hampa, semua sibuk pekup hidung dan tak syak lagi si pengkentut pun turut pekup hidung seniri bagi mengelak jadi saspek utama kes.

Tutup idung dengan  shawl yang berperfume pun masih menusuk lagi bau kentutnya, memang power, bleargh. Sesampai ke destinasi.. Hmmppfffff! gua sedut oksigen bersih dan segar sepenuhnya, baru gua tahu nikmat udara bersih, sobss.


Kentut boleh membawak maut, ingatlah orang tersayang. Kentut jugakboleh membawak kepada ketagihan seperti blog Rasukan Kentut Gua.

Turquoise Tortoise

Agak ada terbelit tak lidah bila baca Title di Atas? 

Baguslah untuk kesihatan lidah, lidah juga kepingin senaman selain jadi tukang rasa untuk lu, kofkof. Malam ni gua mencatatkan sejarah baru bila hapdet pakai tab. Makin tua dah laptop gua, harus di bawak pergi ke rumah orang-orang tua, sobs.

Arghh tensennya nak menaip, grrrr. Gua tabahkan diri jugak jugak ni demi lu, muahhh sikit.

Kisahnya begini, abang gua yang bongsu bakal tammatkan zaman bujang tak lama lagi. planning punya planning, terpacul dari mulutnya untuk menggunakan warna turquoise sebagai warna tema cekonon.

Humang aih, warna teqois? Sumpah, warna-warna asas pun gua tak pernah dengar dia sebut, tetiba sebut warna yang bukan-bukan. Dasat penangan bakal kakak ipar gua, kufkuf.

Dan dan dan ini satu penyiksaan bagi gua untuk cari baju yang sesuai. Dah berkenan, takda pulak kaler pilihan abang gua tu. Nak lagi best, gua pulak tercalon dalam kategori buat tempat makan pengantin, haaaaa mula la gua pening mendesign. Gelabahnya lain macam. Tu belum majlis sendiri lagi tu, ufufufu.

Ahem, berbalik pada warna yang menyiksa jiwaraga gua tadi, tekois. Gua kira warna tu boleh diibaratkan warna dua alam, nak kata hijau tak hijau, biru tak biru. Macam maknyah dan pengkid nak kata jantan tak jantan, tino tak tino.

Gua tak pasti kenapa warna ni terpilih sebagai warna 2013 (menurut laporan abang gua, dah sejak bila pulak dia jadi fashionista gua pun kurang arif). Dan gua jugak tak pay attention sangat time kelas seni dulu untuk mengetahui campuran warna apa yang membentuk warna tekois ni.



Bila sebut je tekois, gua otomatik terbayang tortoise (penyu/kura).  Dan dan teringat akan peristiwa gua mancing puluhan tahun nan silam. 

Biasa mancing ikan di bendang, tapi alih-alih haritu tuka port ke kolam terbiar depan rumah makcik Besah. Tunggu punya tunggu, serasa mata kail gua disambar sesuatu, tali kail lurus cekang. Dalam hati dah seronok kemain ingat dapat bapak haruan.

Dengan penuh berhemah gua sentak joran hanya untuk mendapati kura-kura sebesar pring dihujung kail, cisss. Cemano nak buang beliau dari joran ni. Tanpa sebarang opsyen (gua geli dengan amfibia) lalu gua pun balik.

Di pertengahan jalan gua jumpak kawan-kawan dan sepupu laki gua. Saited kemain depa nampak kura tu yang pura-pura inesen. Apalagi, joran di tangan gua terus disambar, dan kura tu diperlakukan tanpa belas. Tak sanggup nak cerita kat sini, 18SG sangat.

Usah khuatir, kura tu akhirnya bosan dan melepaskan kail lalu seslow masuk dalam parit. Happy ending kan? Argh, gua rasa gua dah tersalah beli baju, ah gasaklah baru lain dari yang lain. Hik.

Apake tak relevan lansung entri gua ni, kawen dengan kura. Isu yang berbeda kot, takda keseinambungan katanya. Ah pedulik hapa, publishhh. Yeyy.


Ghindu gua taaaakk?

Ada Apa Dalam Handbag Anda?

Ini bukan macam kisah Ada Apa Dengan Cinta, takyah nak teruja sangat, kehkeh.

Gua tertarik dengan sebuah blog bernama Tangan Punya Kerja ni, dia punya ilustrasi sungguh memikat hati sanubari gua ini, lukis pakai apatu? Hiks.

Dan gua jugak berbesar hati dan pankreas nak join segmen yang dianjurkan oleh beliau memandangkan segmennya lain dari yang lain dan bernilai estetika tinggi. Yang penting, tak menyusahkan gua untuk klik itu ini sampai rosak mousepad gua.
Inilah henbeg beliau, comels 
(sila 'ragut' henbeg ini untuk join segmen)


Takyah cakap banyak, jom kita pergi menjelajah menelusuri masa ke ruang dimensi henbeg gua. Gua ada beberapa ketul henbag sebenarnya, jadi gua pilih yang gua selalu bawak dan boleh jadi henbeg kesayangan kot sebab beliau merupakan henbeg yang tertua. 


Inilah beg yang gua maksudkan. Hampir tiga tahun beliau berbakti dan memberi keyakinan tatkala melangkah kaki, atoddia ayat. Benda-benda berikut merupakan yang wajib ada dalam beg, even bila tukar beg pun mereka pasti dipunggah sama. Setelah ditapis segala resit dan sampah sarap, mai skodeng apa yang ada:


1. Purse

Yang ini haruslah wajib. Kang tak pepasal jadi warga asing dan kena mintak sedekah, kuhkuh. setakat ni gua masih tak penah terlupa bawak. Tapi pernah hampir tertinggal dekat celah-celah longgokan baju di supermarket, phew!

2. Kunci

Gua pernah tertinggal kunci dalam bilik dan dengan slumber rocknya pi tekan kunci sebelum keluar. Alamatnya, terpaksa jadik McGyver tak bertauliah sebentar dengan memecahkan dan tukar tombol kunci baru dengan SENDIRI, wah megahnya bila boleh buat kerja jantan. Semenjak itu, kunci, beg dan gua tidak lagi dapat dipisahkan.


3. Phone

Gua rasa menatang ni buat ada-ada je, just in case. Bukan selalu gua guna pun. Kadang-kadang termati cenggitu je dalam beg sebab kehabiasan bekalan bateri, kesian beliau.

4. Tablet

Menatang ni lah punca phone gua terabai. Sibuk dok LINE, WeChat, Whatsapp bagai dalam ni haa, luas sikit mata memandang. Kadang boleh jugak sketching lukisan bila bosan tahap gaban.




5. Mekap

Wahh ayu gittewww. Biasa, keterampilan harus dijaga. Kahkah! Tapi gua bukan jenis yang tacap mekap tiap 38 minit. Memang depa selalu berada dalam beg sebab gua jenis mekap dalam kereta tetiap pagi dekat parking lot, kuhkuh mengejar masa lah sangat.

6. Ubat Kecemasan

Kemahen lah kecemasan kan. Kira cemas lah jugak bila tetiba terasa jerawat mula nak berputik kan, baik gua 'siram' dengan racun sesiap sebelum ia berkembang mekar. Tiger balm pulak sangat membantu saat headache datang mengintai tatkala melayan karenah bos dan client.

Muehehe, itu saja lah kot benda penting yang tak boleh termiss dari dalam henbeg. Oh ya, ada lagi iaitu kabel USB merangkap pengecas gajet dan jugak snek ringan (malas nak lukis, dush dush!)

Apa pulak menda yang ada dalam beg ampa? Takdak henbeg? Beg galas pun boleh, kalau takdak jugak beg plastik punnn boleh. Yang penting jomlah join reramai kasi meriah ini segmen, oh ya, tarikh luput segmen ni adalah pada 10 Mei 2013, sempat lagi tuuuu. ok, tata!

jom balik kampung pergi mengundi

Calon Bebas PRU 13

Busy busy busy busy busy busy busy busy busy busy suby busy bsuy busy buys busy!

Kemahen taip busy banyak-banyak tanpa kopipes, abaikan je andai ada taipo, tak larat dah nak ikut tempo. Ewah dah macam syair pulak rentaknya.

Busynya bukan main-main, hampir lupa bahawa gua mempunyai seorang blog yang ketandusan kasih sayang, pergh! Nasib beliau tak menjadi remaja liar. 

Kesibukkan gua ini bolehlah dikatakan setanding pak menteri, ehh lebih lagi bizi rasanya dari menteri kebudayaan sebab gua merupakan calon acara bebas PRU-13. So sekarang nampak tak betapa bizinya diri ini mempromosikan diri gua supaya meraih undi berketul-ketul. 

Gua teringat blog ni pun sebab tengah pening nak pikirkan idea cemana nak berkempen. Dekat Facebook dah, siap bertikam lidah lagi penyokong-penyokong gua dengan penyokong parti lain. Dekat Twitter pun sudah, favourite dan retweetnya dah cecah ribu-ribu kali. Instagram jangan cakaplah, sampaikan penduduk Yugoslavia pun terus follow gua disebabkan idea gua yang bernas.

Undilah demi kesejahteraan bersama gituuuuu

Oleh itu, dikesempatan ini yang sememangnya gua sengaja ambik kesempatan, gua nak umumkan manifiesta, err manifesto parti ZyraRoxx untuk tatapan dan rujukan tuan/puan:

1. Andai ZyraRoxx diberi peluang mentadbir, gua akan pastikan hidup lu orang semua terjamain dari segi kecomelan, takda yang terkecuali, semua comel-comel belaka. Hatta jamban tuan/puan sekalipun bakal dicomelkan.

2. Jika Zyraroxx diberi mandat oleh lu orang pada kali ini, gua akan pastikan tiada lagi iklan-iklan cegampang di chatbox, shoutbox, atau box-box lu orang yang lainnya melainkan komen-komen yang rasional dan berhemah sahaja.

3. Gua jugak akan pastikan traffic blog lu orang naik mencanak-canak bagaikan napsu anjing yang tertelan viagra, ini sebuah janji! 

4. Pilihlah Zyraroxx kerana hanya gua yang dapat menjamin bahawa lu orang akan mendapat bayaran DUA kali ganda dari Nuffnang, ChurpChurp, Says dan sebagainya, setimpal dengan usaha lu orang menghapdet bloh tetiap hari.

5. Zyraroxx sangat prihatin akan masalah lu orang yang susah untuk mendapatkan likers, subscribers, followers. Usah gusar, beri sahaja mandat kepada gua, nescaya lu akan tengok sendiri hasilanya dalam tempoh sepenggal pemerintahan gua.


Demikianlah manifesto gua yang bersifat padat dan realistik. Gua rasa setakat itulah dahulu entri gua untuk kali ini sebab masa gua sekarang sungguh suntuk, tinggal berapa hari je lagi sebelum PRU. Nebes woiii nebesssss!

Akhir kata, gua merayu pada lu orang supaya ngundi lah gua pada PRU nanti untuk kebajikan dan kelestarian hidup lu semua, kbai.

Dah dah dah, gua nak pi sambung berkempen.

Serigala Jahat Yang Budiman


Selamat Malam!

Tak penah seumur hidup gua buat entri dalam masa beberapa jam ni. Selalu biar, peram entri dalam draft selama berminggu-minggu, kalah prosedur buat ikan perkasam, slurp!

Harini gua ke Big Bad Wolf Books Sale (BBWB) yang berlangsung di Penang Times Square. Ya, TS tempat jin bertandang tu, muehehehe. Memang tempat tu lazimnya sunyi sepi sebab tak banyak kedai yang dibukak. Gua pun jejak kaki ke situ baru hari ni. Kalo tak kerana BBWB ntah bila lah gua nak mencemar duli memijak TS tu kan, hiksss :p

kemain gua terbang bersama si wolfie menuju ke TS, baik kan beliau?

Kisahnya, dah seminggu pun natang BBWB ni berlangsung, tapi memandangkan kesibukkan gua yang tak berjadual maka dua hari sebelum tamat tempoh baru gua berjaya mencilok ke situ. Itupun setelah ditolong oleh Encik Wolfie yang jahat tapi baik hati, kehkeh.

Senanya gua tak bercadang nak beli banyak buku pun. Lebih kepada nak tolong belikan buku-buku yang dikirimi oleh member gua. Malangnnya, buku yang dikirimi tu satu habuk pun tarak. Gua dipahamkan bahawa banyak buku best-seller dah sold out. Yela dah 7 hari ngoiiii gua baru hegeh-hegeh nak pegi. Memang tinggal sisa-sisa kumbahan jelah.

see? betapa jahilnya gua mengenai selok-belok TS ni sampai bergantung harap 108% pada penunjuk arah =.=

setelah puas terkedek-kedek berjalan, sampai lah jugak kedestinasinya hai

Gua respect sama staff-staffnya yang baik budi bahasa. Perkataan welcome, sorry, thank you tak pernah lekang dari mulut memasing. Even dah seminggu berlansung, takda gua nengok ada tangda-tanda fedap di riak masing-masing. Sampai staff yang tengah duduk kat kauter informasi pun berdiri bila jawab soklan gua, haaaa gitu, bagus kan? Gua rasa, kalo gua yang dok kerja susun atur letak beribu-ribu buku selama seminggu, maunya gua yang bertukar jadi wolverine. Ehek ehek ehek :p

amboui haiii, macam nak lemas dalam lautan ilmu aihh *toddia ayat

Agak jakun gua di situ sebab maklom la, baru pestime 'dikidnap' hincik wolfie. Tak macam lu, dah lapan kali pegi, huhuks. Memang gua sedut napas dalam-dalam sebab bau buku merupakan bau feberat gua yang kedua selepas bau makanan. Terkesima kejak gua, maklumla, gua ni boleh dikira sebagai ulat buku jugak walaupun gua tidak berwarna hijau.

comelkan shopping cart gua?

Lalu tanpa berlengah gua pun sambar kotak-kotak yang berlungguk di tepi entrance. Kotak ni menjadi bakul untuk isi buku-buku katanya. Memula memangla gua kendong kotak tu ha, tapi bila beratnya dah ngalahkan kendong anak, gua buat alternatif baru. Gua seret guna kaki bila nak bergerak dari satu meja ke meja yang lain, hiks.

Memang tak sedar langsung masa bila dalam BBWB ni. Sedar-sedar dah berjam-jam jugak gua dok tilik novel-novel kat situ. 


menarik jugak signage depa ni noh.

Dah puas melilau-lilau bahagian politik, bibliografi, fotografi, cooking segala, jeng jejengggggggg... tibalah masa ke bahagian novel, hoi rasa macam takmau balik rumah.

apeke tido pulak encik tu, ishk ishk.

Lalu sesi belek-membelek pun bermula dengan penuh takzimnya. Bak kata orang, mak mertua lalu belakang pun dah tak sedar woi. kakakakakka. errr. ok, diam.


Ok, last round sebelum gua berambus balik. Tak boleh jadi, selagi gua di sini, selagi itu dompet gua terancam. Silap-silap boleh membawak ke makan megi seumur hidup, tsk tsk :p


Wah! Nikmatnya bila dah sampai rumah. Baru sedar urat sarat kaki yang bersimpul siur sebab berdiri lelama tadi. Nak suruh cik abang urutkan, cik abang pulak ke hot air ballon putrajaya tak balik-balik, ehik *gedik tahap cipan baru baligh.


kemain tediber gua dulu saited bukak plastik nengok isi kandung.

Alhamdulillah, walaupun tinggal sisa-sisa toksik je, dapat jugak gua cari 10 novel yang memenuhi citarasa gua, hiks. 10 jelah, kan tengah tight budget, uhuhuhu. David Baldacci meme author feberet gua, nah 4 sekali gua sapu. Dia punya penceritaan sangat lazat dan menyelerakan. Hamboi nak kata gua berlagak ke hapa sebab tak beli buku melayu. Tunggu novel melayu versi thriller yang cambest kuar nanti baru gua beli :)

Bak kata orang kampung gua, last but not least, gua sempat jugak sambar cenderahati bersempena BBWB ni ke Penang sebagai kenang-kenangan, ntah bila pulak kan dapat bersua dengan hincik wolfie yang jahat tu, hihiks. Kenapa gua cakap dia baik? Baik la sebab memurahkan novel tyang gua suka ;)

Penanda aras buku dan badge, cool!

Penuh dengan gambar jek entri kalini? Takpe, buat entri panjang macam tesis pun belum tentu dibaca, kohkoh. Yang pasti gua heeeepiiii. Buku-buku ni semua boleh jugak merangkap hadiah birthday untuk diri seniri :) 

Accchoom birthdaygua2april. Ehh terbersin pulak, heheks, ekskius mi :p


haaaa nak setat baca novel manani?

Memelihara Muka

Salam malam yang basah dari gua, gua harap malam-malam lu kering dan selesa di sana. Tak lupa jugak kepada para perajurit negara di medan sana.

Apakena tetiba gua nak bercakap fasal pelihara muka? Bukanke lagi baik kalau cakap fasal pelihara alam sekitar ataupun pelihara haiwan domestik? Pelis jangan nak politikkan isu gua malamni, kang ada jugak yang kena tibai. Hekhek.

Ingin gua tegaskan di sini yang bahawasanya menjaga kucing itu sesungguhnya lagi mudah dari jaga muka, sumpah. Hilangkan parut jerawat misalnya, mengambik masa berminggu-minggu bahkan boleh mececah ke satu purnama untuk hilang. Tapi tumbuhnya jerawat itu, hanya perlukan masa setengah hari saja, tsk.

Hoi, gua tahulah gua tak seayu atau selembut gegadis lain tapi sapa tamau muka nampak segerrr kan? Segerr lah sangat, ngaku jelah nak nampak chantek. Hiks.

dah macam dr rozmey gaya posingnya


Dipendekkan cerita yang sememangya dah sedia kontot, gua pun mencubalah beberapa cara tradisi. Maapla gua bukan gila sampai nak beli produk ratus-ratus ringgit. Cukuplah berabis dua tiga hengget je, hiks (nak cun tapi dekut)

Eksheli petua-petua ni dah sedia terpahat di sanubari. Dulu time sekolah menengah gua rajin praktikkan. Maklumla, takda menda nak buat selain setadi. Time tu laman sosial sekadar Friendster, itu pun belum  hot lagi aktibiti bersosialnnya. Plan internet pun bulum meluas lagi macam sekarang, serendah seringgit sehari, maka rumah gua memang takde internet sebab time tu internet bukan satu keperluan.

Dah takde koje, dari gua duduk saja korek hidung, baik gua amalkan petua katanya. Baru-baru akhil baligh katakan, jerawat memanglah harum subur di hati. Mujarab jugak petuanya, kalo rajinlah oke, rajin. rajin itu keywordnya. Tapi untuk cantikkan kulit jelah, tak berupaya nak tukar hidung penyek jadi mancung jadi jangan nak expect lu jadi comel macam kak ton setelah muncoba. kehkeh.

Ini semua dah sedia maklum, tomato. Nak comel macam kak ton makanlah, tenyehlah tomato ke muka, kahkah! Memanglah messy gila pakai masker buat sediri ni tapi, no pain no gain lah weh, tahan jelah kejap, kata nak lawa. Lu pegi suntik botox pun sakit jugak, tak caya tanya kak neeeeeta. err.

Masalah timbul bila pakai masker tomato ni, gua rasa nak jilat-jilat muka seniri macam yang kucing selalu buat. Slurrrpp slurrpp. 


Dan dan dan gua jugak bosan tengok muka panda kat dalam cermin tetiap hari. Sekali sekala nak jugak tengok muka comel kan kan kan. Ok, mak gua dulu suka benar suruh gua masak asam pedas sayur timun (dem, kecur liur tetiba). Stok timun tak penah putus dari peti sejuk. So apalagi mula la buat keja lain selain dari masak, kehkeh. Mula la berangan kekunun tengah berehat di spa layaknya.

Selain dari timun, gua jugak guna uncang teh yang dah diguna, tapi pedih woi mata gua kena sisa air teh, jimbai. Karang mata dah tak panda, buta pulak jadinya. Pepandai lu lah nak buat cemana. Jaman sekarang sonang, tenyeh je roll-on Garnier, tapi haram takda efek pun, mati-mati gua ditipu fasha sandha, jimbai lagi sekali :3


Ini setail paling remeh, paling tak selesa, paling paling, ergh! Hahah taktau mana gua ceduk petua ni tapi lagi berhasil rasanya berbanding garnier lisa surihanis, kihkih. Lumurkan aja muka lu itu dengan asam jawa, dah serupa ikan pulak gua rasa, lumur kasi hilang hanyer. Kan semua produk kecantikan gua dedulu datangya dari ceruk dapur je. Perempuan. Dapur. Tanampak lagi ayu gua di situ? Hm hm.

Demikianlah ramuan rejim penjagaan muka gua time gua belajar dulu, sekarang dah keje, dah ada fesbuk, tuiter, insta, blog bagai, masihkah ada masa untuk muka? Ngehngeh. Sekarang makin malas, semua berharabppada tiub sang produk kecantikan. Tah pape je depa taruh dalam tu kan, kita pulak tepek ke muka, hm hm.


Daaaaan, memandangkan gua dan malas itu ibarat aur dengan tebing, heh hehhh.. nasiblah kau muka, dapat tuan begini. Sehangat-hangat tahi ayam, lama kelamaan sejuk juga. Begitulah jugak dengan semangat penjagaan wajah gua, datang semangatnya tak boleh dihalang, berapi-api, tiba datang malass, bagai air yang mencurah ke api itu, mati.

Sebenarnya gua perati dari tadi lagi, lu perasan sesuatu tak? sesuatu yang tak disangka seringkali mendatangi kita mungkin? Ada perasan? Ceh, doodle gua dah ada DUA bijik mata lah, buat julung-julung kalinya. Muhun sebarkan bunga api barang setitik dua bagi meraikannya, kehkeh.


yang sedang lemas dalam aloevera,
Zyraroxx

Bau-Bauan Yang Mengkhayalkan

Gua kira tajuk entri gua kali ini memang SEO habes, pergh pergh. Jangan tanya gua apa itu SEO! gua pun tatau, tau sebut je, kuhkuh.



akan tetapi, tajuk gua ni yidaklah banyak sangat bercanggah dengan isi-isi yang gua nak utarakan disini, kira masih ada kena mengena lah dengan tajuk, wahh gitu.

dan gua perasan yang bahawasanya bukan gua sorang yang suka pada bau ini, ramai lagi serupa, sehati sejiwa, senapsu dengan gua, errr.. ok abaikan. Sebelum otak kuning dan biru lu menerawang tah kemana-mana, eloklah kiranya kita ke isi-isi karangan.

Kahkah nampak gaya gua dah lalok sangat sampai merapu tahap edukated habes harini. Mende bau yang disukai dan hingga boleh diketagihkan serta mengkhayalkan ini?


a) bau gam UHU

gua suka panggil gam uhuk uhuk, kehkeh. gua ini comel, idoklah sampai nak tagih marijuana ke hape, takat tagih bau gam uhu je pong, bukan gam gajah ke gam kayu ke. Ketagih ke? rasanya tak kot cuma suka akan aroma beliau yang.. ahhhhh surrrrr (bak kata orang penang).

b) bau pen maker

kesukaan bau pada maker memang telah terbukti tanpa mengira warna ataupun jenis pen marker itu. pendek kata memang tak racis sama sekali, semua bau sama. buka je cap pen, arghhhhhh menusuk-nusuk, menggoda-goda urat saraf lobang idung gua. tapi bila tulis lama-lama kat whiteboard, naik pening pulak :3

c) bau petrol

Gua tak pasti samaada petrol kaler jernih itu baunya sama seperti bau petrol merah (kedai kampung) mahupun petrol kuning (esso dan mobil). Gua teka petrol merah lagi masyuk kot dia punya bau. Kemainlah gua mendalami jenis-jenis petrol pulak kan, kohkoh. Khayal kejak time isi minyak ke dalam keta

d) bau rumput selepas dipotong

ahh jangan nak kata gua ini persis kambeng! hanya insan-insan osem yang membesar di kampung je yang faham nikmat bau ini, ngeh. Satu lagi bau jerami selepas dituai mahupun selepas hujan, pergh syahdu gila klo terbau di pagi atau dinihari. Tarik napas panjang-panjang, sedut bau dalam-dalam. Bau yang membesarkan gua selama ini :')

Ok, tayah nak feeling sangat. Takkan baca entri ni pun mengkhayalkan lu? Jika begitu, moleklah kiranya lu kerap-kerap sikit datang ke blog gua even bila gua tak hapdet pon, kahkah,. 

Ingat pesan gua, jangan pi ketagih hidu gam, hidu taik lembu freshly keluar dari duburnya, hidu morpin, dan sebagainya. Sayangi organ dalaman anda. ehwah tetiba.


hidu bau duit jugak yang sedap.

Kecelaruan Jenama

Tajuk diatas bukan typo. Ya, selalu kecelaruan jantina yang disebut orang. Tapi harini gua nak cerita betapa celarunya gua dan suku sakat gua mengenai jenama. Ntah ntah lu pun sama bercelaru seperti gua. Ok, kita geng.


Apa yang gua celarukan? Usah bimbang, kecelaruan gua ini tidaklah sampai menyusahkan orang awam,  tidak pula hingga memaksa mana-mana pihak mengambil tindakan tatatertib, kehkeh. 


Mungkin jugak ini bukan kecelaruan tapi satu kebiasaan yang terhasil daripada tindakan refleks otak apabila terpandang sesuatu barang itu. Jadi kita gemar refer 'jenama' tu sebagai barang. Jadah, gua pun tak paham apa yang gua cuba utarakan kat sini, oleh itu, moh gua ekslplen:

Pampers

Sapa tak kenal pampers meh gua kasi penampar, hekhek. Pampers is pempers. Lantaklah kau jenama petpet ke, drypers ke, jenama tesco ke, gua tetap panggil pempers. Because guna perkataan diapers is too mainstream, kehkeh. Dan gua takde hari nak panggil natang tu sebagai 'lampin pakai buang', mak aihh sampai tiga perkataan. Ain't nobody got time for that :p

Maggi

Ya, megi. Sohabat ketika susah dan senang. Sekali lagi gua nak tegaskan, barangsiapa yang tak kenal beliau, sila pergi muhasabah diri seniri. Ni pun satu hal, gua tak penahnya nak panggil cintan ke, mi sedap ke, mamee slurp ke, mesti panggil megi. Universal sungguh penggunaan megi ni kan. Ada sapa-sapa yang guna perkataan 'mi segera' tak? pergh, skema ayam.

Clorox

Ini adalah sejenis makhluk perosak pakaian kalau tak salah gua. Ataupun bahasa ibundanya adalah 'peluntur pakaian'. Tapi gua bantai kasi nama timangan klorok je ke semua rangkaian peluntur pakaian yang ada di Malaysia ni, kejam tak gua. hohoho.

Milo

Asal minuman coklat je mesti gua sebut melo. kenkadang rasa kasihan pada Vico, Ovaltine, Malt Coklat Keluargaku, dan yang sama waktu dengannya sebab gua tak penah guna nama-nama mereka ketika meminum mereka. Bila bancuh vico, gua kata sedapnya melo ni, bagaikan lembu punya susu sapi dapat nama pun ada, ehh.


Hohoho setakat itulah saja kecelaruan gua untuk hari ini. Suka gua jelaskan di sini bahawa lazimnya kita akan terbiasa dengan jenama tu sebab ia merupakan nama jenama pertama yang mengeluarkannya. Pergh terlalu ilmiah gua eksplen sampai gua seniri pun tah faham.

Cenggini, Pampers tu kan yang memula keluarkan lampin pakai buang, jadi otomatik pengguna akan refer natang tu sebagai pempers, begitu jugak dengan barang-barang lain yang pertama kalinya dikeluarkan, sure orang ingat jenamanya.

Ok, bosan, zzzzhhh krooh kroh.



cintaku bukannya jenis pakai buang - Stacy
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape