Lagu Angkat Mood

Hey guys,

Entri kali ni mesra scrolling sikit, bertabahlah.







Hall of Fame (The Script ft. Will.I.Am)


Gua rasa tak siapa kosser nak baca lepas tengok gambar.
Tapi gua kosser jugaklah menaip untuk menjustifikasikan perkara di atas.

Gua percaya setiap orang ada lagu mereka sendiri.
Time happy, time sedih, time down, time boring, time nak makan.
Lagu di atas bukan dari genre rock/metal tapi gua suka.
Sebab lagu tu mejadi peniup semangat saat perasaan gua berada sangat low, the lowest low. lebih low dari markas The Ninja Turtles.

Dari susunan liriknya, komposis muziknya malahan music videonya jugak sangat memberi inspirasi dan tak jemu gua dengar.
Selain dengar time down, gua jugak suka dengar time tengah work out (setahun sekali. Kot.).
Contohnya kalau lu dengar time jogging, dari 3 kilometer, boleh jadi 15 kilometer perginya. 
No sweat. Eh, no kidding, bhahah.

Selain lagu di atas, terdapat beberapa lagu lagi yang menjadi pengangkat mood seperti 'Its My Life' (Bon Jovi) dan 'Superheroes' (again, The Script).

Dan sudah tentu, lelagu yang berlabel 'Parental Advisory'.
Muahahaha! sangat therapeutic.

Nak tahu apa yang lebih therapeutic
Tafsir Al-Quran.

Jadi, apa seleksi lagu kegemaran hangpa ketika down? 




Lepas ni mohon releks sat. Maybe blog bakal bersawang sebab gua sedang busy to get a life. Dan sedang sibuk hiris lemon 

53 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. Saya pun suka jugak lagu superheroes!! hehe

    ReplyDelete
  2. Lagu kegemaran ketika down ialah lagu Menara Ilmu. Hehe! Contoh situasi, selepas check result exam. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dang Arol, rindunya lagu tu! alahhh tapi dah lupa... dasar lupa daratan betul TT_TT

      Delete
  3. Oh gua pilih yang terapi tu lah.tafsir alquran *ikat telekung*

    ReplyDelete
  4. lagu Adira - Aku ada Kamu.
    "Tidak mungkin diri ini mampu..hidup tanpa doronganmu" =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.. ok walaupun bukan dari genre lagu kegemaran nnt gua cuba dengar ;)

      Delete
    2. hehe..tapi liriknya bagus =)

      Delete
  5. aku ada byk gak lagu inspirational. nt aku buat entri >limablastahun kemdian ...buat entry pasal baru beli meja IKEA. lol anas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol tipikal Anas. hahaha gua faham perasaan tu, kadang idea dtg random, tulis jelah

      Delete
  6. saya suka lagu rancak ala2 techno + disko

    skrg ni layan soundtrack Fast & Furious 8 .. syokk

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi, berjoget sekali tak bila dengar? wahahaa :p

      Delete
  7. Bila tgh down, kita dengar lagu memang kadang boleh relax tapi serious, kalau dgr org mengaji lagi tenang jiwa. Tu belum kite mengaji sama.. #eh .. haha...

    sy suka dgr lagu.. suka gila.. kalau earphone rosak / hilang boleh rasa macam urgent sangat nak kena ganti baru earphone tu semata2 nak dgr lagu .. kakakak cam harom..

    "Tell me what you want to hear.. something that delight those ears.. sick of all the insincere.. So im gonna give all my secrets away .." Secret - OneRepublic

    Always my fav..

    Take care,
    Bye. =)



    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah lebih kurang gua lah. bila drive suka dgr lagu yg gua suka. sekarang thumbdrive problem, terpaksa dgr radio membebel, tak sukaaaaaaa i need my mp3! huargh! nak beli thumbdrive baru :3

      Delete
  8. Saya taktau lagu apa yang boleh angkat mood masa tengah down. Hahaha
    Jangan lama sangat blog bersawang... Nanti saya rindu. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. im back, moh le tlg gua sapu sawang :p

      Delete
  9. Saya pun ada juga lagu masa saya down, tapi tak ingat pula lagu apa sekarang. hehe :D

    ReplyDelete
  10. sedap pulak tengok lemon tu kalau bancuh dengan air suam letak honey. Yee lagu memang boleh menaikkan smgt. tak percaya dgr lagu Warisan-Sudirman hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah sedap betul. amboi. taste bapak-bapak menteri :p

      Delete
  11. Betul la tu..kalau dengar lagu2 ni boleh kurang sikit stress dan boleh upkan balik semangat sendiri. Gua x kisah dengar apa2 je lagu kalau tengah down asal lagu sedap n lirik x merepek still boleh layan hilangkan stress.

    Tapi gua rasa bagus kalau time down ni dengar lagu Maher Zain- insyaallah. Tak kisah la english/malay version ke.

    Tak sabar rasa nak tgk blog ni tetiba ada sawang kat tepi2 header. Hahahaks. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah betul2, kadang lagu melayu, lagu inggeris, lagu lama. lagu baru ni gua jarang sgt nak melayan. lirik tah pape, ulang benda yg sama, bohhsan.

      sampai hati tak sesabar nk tengok blog gua berkubur le tu :3

      Delete
  12. kalau saya rasa down saya suka dengar lagu yang bising . yang banyak background music . somehow menenangkan . even nak tidur pun suka dengar lagu yang bising . hahaha .

    but yet mengaji pun salah satu benda yang paling menenangkan juga :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha try lah dgr lagu rock :p
      masa gua study dulu pasang lelagu bising baru boleh masuk otak bila baca buku :D

      Delete
  13. kalau gua tengah down atau mood cam hampeh, gua layan anime jap, lepas tu OK la balik. kalau tengah driving, gua bukak radio hitz.fm or mix.fm. sekarang ni gua rasa gua tak ada mana2 lagu spesifik untuk buatkan gua rasa apa2 feeling yg spesifik, gua just ignore any negative feelings and get my work done... hahah ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha maybe lu bukan jenis music person kot? :D
      bagus jugak cmtu, fikir the positif outcome je kan.

      Delete
  14. Keep holding on by Avril Lavigne! :D

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. baby you a fireworkssss!! hahaha nice ><

      Delete
  16. Hm, rasanya aku tak pernah ada lagu bertema...tak pernah terfikir pun, sebab bila marah mula la update FB status macam karangan sambil type kuat kuat..bajet nak kasitau kat laki yg mood naga telah kembali la tu...tapi always end up delete post tu, sebab rasa mcm "eh, apa aku merepek ni".

    Pastu turun bawah, carik makanan.

    Kesimpulannya, bila aku marah, aku makan.

    HJAHAHAHA patut la badan mcm mak walrus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaah! bila tgh rasa down ada jgk rasa nk up status atau luahkan kat mana2 kasi org baca. tp akal rasional ckp jangannnn, malu sendiri nanti. k fine.

      gua pun spesis suka mkn time sedih, time happy, time marah atau senang ckp anytime :p

      Delete
  17. Bila gwa down, gwa akan dengar lagu Mr. Brightside.
    Bukan sebab lirik, tapi sebab muzik dia dari mula sampai akhir kasi semangat berkobar-kobar bak pelari marathon nak menempuh dinding yang menghalang jalan...

    Satu lagi gwa suka dengar Somewhere Only We Know bila rasa macam melankolik atas katil.
    Sekali lagi bukan sebab lirik tapi sebab muzik dia buat aku dari murung terus ke muka senyum.

    Satu lagi gwa suka dengar Everybody's Changing bila gwa kecewa dengan orang.
    Yup, bukan sebab lirik tapi muzik dia buat kita macam dapat terima realiti yang kekadang perit ni.

    Mungkin gwa suka Keane kot, except Mr Brightside bukan Keane. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woahh Keane... zaman aku study dulu aku suka gak goreng gitar + nyanyi lagu Keane - Somewhere only we know, selain lagu2 Linkin Park, Coldplay, Greenday n Matchbox20. Zaman tu mmg aku suka betoi layan American hits.

      Delete
    2. yeyyy everybodys changing is the best! dari zaman sekolah lagi lagu tu wajib ada dlm playlist :D
      *teruja sbb ada jugak satu persamaan dgn cEro*
      oh em gee i cant sleep! kahkah!!

      Delete
    3. hahaha Plain sama taste dgn gua. tapi gua takat dgn dan nyanyi sengsorang jelah, nak menggoreng gitar tak reti. goreng bihun boleh lah :3

      Delete
  18. hui. aku bace je... yg aku tak bace cuma part lirik tu je.
    ok what

    ReplyDelete
  19. aku ada lagu sedih sendiri gak iaitu sakitnya tuh di sini di dalam hatiku sakitnya tuh di sini di dalam hatiku

    ReplyDelete
    Replies
    1. dayummm boss.. bencinya lagu tu kalau gua dgr mau makin stress! ><

      Delete
  20. hi! :)
    cantik nya graphic u, u guna apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna jari pun boleh, hahaha Paint Tool SAI :)

      Delete
  21. hmm lagu aku muhasabah cinta. deep sungguh maknanya.

    For me, i'm nothing.. He's everything :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. err sapa nanyi tu tok? lirik dalam BI?

      Delete
  22. "when life gives you lemons, make lemonade.."

    kalau down, keen suka dengar lagu Kehidupan - inteam ft unic.. bestttt~ ^_^

    ReplyDelete
  23. Banyak jugak lagu yg aku suka dengar bila rasa down. Hidup ni banyak cabaran, apapun semoga segalanya dimudahkan. Chaiyok² kawan!

    ReplyDelete
  24. aku dengar zikir terapi hafiz hamidun kalo aku down hehehehe

    ReplyDelete
  25. manowar ... courage... cer ang try dgr .

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape