Kepercayaan Kepada Kedai Online

Hai,

Harini aku bukan nak cakap fasal keburukan/kelebihan membeli secara online.
Korang dah besar, takkan benda macamtu pun nak kena ajar.
Harini aku nak cakap fasal kepercayaan, trust issue bak kata moyang aku.

Aku yakin shopping online dan trust issue berpisah tiada.
Itu aku, tapi Abang Chik aku lain pulak ceritanya.
Beliau adalah pembeli online tegar.
Sangat tegar.
Sampai lampin pakai buang anak pun dia beli secara online!
Hahahaha.. ha. ha.

selain lampin, beliau suka membeli gadget, perkakas rumah etc. nasib baik bini pun tak order online 
(tapi aku rasa depa memula jumpak secara online), kah!


Sebagai seorang yang skeptikal dengan barangan online (di samping pernah jadi mangsa), aku kerap jugak argue dengan dia. Tapi hujah yang dia bagi berdasarkan lojik akal. Contohnya kalau di Lelong.my (tempat shopping kegemaran beliau), terdapat paparan reputasi dan prestasi setiap sellers. Kalau dah beribu-ribu orang dah membeli dengan seller tu, takkan lah dia penipu?

Lepastu dia kutuk aku ni yang tengok handbag dekat Mudah.my terus beli,
Tanpa usul periksa kredibiliti seller. 'Mudah' sangat percaya. Lepastu meroyan kena tipu.
Beli beg dengan cari pasangan sama je, mudah tertipu (err).

Jadi sekarang, kalau aku terliur dengan memana barang online, aku akan suruh abang kesayangan aku tu yang belikan (duitnya aku laa yang kasi, zzz). Kecuali kalau di Zalora.

Hahahaha bukan nak promote okey, tapi aku sangat berpuas hati dengan sistem dan perkhidmatan diorang.
Boleh Cash on Delivery (COD) jadi tak payah nak menggelabah duit kau kena tipu.
Boleh tukar saiz. Kalau kedai biasa, mau kena jelingan tajam dan muka masam!
Boleh tukar dengan duit balik kalau tak berkenan. Kedai lain? Sorry, not refundable.
Mana nak cari seller macamni woi?!
Sebab tu dah banyak kali jugak aku 'menyoping' dekat Zalora sejak 2014.

aku rasa tugas seorang adik perempuan adalah meng-annoying-kan abang mereka,
huahahahah!


Satu je yang tak best bila beli secara atas talian: Tak dapat paper bag.
Entahlah kenapa, tapi aku suka kumpul paper bag, price tag, buku, penanda buku..
Orang cakap manusia berbinatang berbintang Aries memang suka mengumpul dan sangat setia (motif?)


Yay! Dapat baju Levi's FREE! 

52 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. tetiba nak bukak Zalora... tapi nak beli ape eyh... hermmmm.. :P

    ReplyDelete
  2. Senang online shoping..boleh jimat byk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, senang dan menjimatkan, di samping mengketagihkan, hehe

      Delete
  3. Senang online shoping..boleh jimat byk!

    ReplyDelete
  4. huhuhu..Iols gila beli online jugak. Pantas & Mudah. Tak penat kaki, cuma penat jari je. haha ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe mata pun letih jugak, naik juling :p

      Delete
  5. hehe..comel kartun tu :p

    zalora setakat ni mmg plg ok sy rasa :)

    ReplyDelete
  6. Haha. Takpelaa takde paperbag pun. Price tag kan adoo. :P

    ReplyDelete
  7. Tak suka sangat beli online sebab takleh pegang dulu barang tu. I dont know. I suka pegang dlu apa2 pun. Beli online pun kalau dah emergency sgt2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku kalau baju je susah sikit dan jarang beli online. Barang lain xde masalah kot

      Delete
  8. tak pernah beli online..bila nak beli jer issue nih dok berlegar legar dalam kepala..lepas tuh last last pergi carik kat kedai..kihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha susah nk dapatkan kepercayaan ni, hehehe :p

      Delete
  9. saya tak berapa suka beli online. sebab saya manusia jenis, kalau nak beli nak kena tengok barang tu sendiri, pegang, jamah dulu, baru yakin nak beli. kalau tengok online, tak tahu nak describe..huhuhuhu..

    melainkan beli barang yang dah biasa beli. kalau baju, memang payah nak beli online.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye sama lah kita. Baju bahaya sikit. Dah pilih saiz S pun boleh jadi xl bila dapat, huhu

      Delete
  10. sukaaaaa online shopping.. tapi 'screen shopping' jaa.. bila penuh wishlist, then tutup website. lain hari sambung lagi.. bertahun2 baraang idaman dalam wishlist.. bhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha aku suka terma 'screen shopping' tu, hahahahaha. Masuk whishlist dgn harapan hajat tertunai, hihihi

      Delete
  11. Suka jgk shopping online .. tp lpas kena 'ceramah' dgn ayah dah stopkan dulu aktiviti shopping :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus jugak tu sbb shopping online ni boleh mengundang ketagihan. Huhu

      Delete
  12. Suka shopping online, sebab MURAH !
    Tapi tu lah, kita tak dapat menilai dari segi tekstur barang tu semua, itu yang tak best.
    Online shopping boleh buat kita gila, sebab duit mengalir laju je bak pili air. hehehe

    asyik kena bebel je dengan mak suruh hentikan tabiat shopping2 online ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Masalah tak dapat rasa tu yg susah. Kalau seller yg sporting boleh main tukar takpe lah, buatnya yg kerek? Huhu..

      Hahaha jgn sampai zyraroxx pulak membebel >_<

      Delete
  13. Motif lu,lu nak ckp lu setia kan?kahkah
    Kitey pun Sukey shopping online..yehyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah terkantoi pulak motif, ehehehee ;p

      Delete
  14. aku sejak kena tipu kat mudah hampir RM1K, aku terus tak beli online. Aku jual je sekarang :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ko jgn nk sapu duit org pulak tok, hahaha

      Delete
  15. aku pun aries. setia tu betul. wakakka. yg kumpul paper bag bla bla tu aku tak minat hehe. aku pun kadang-kadang suka beli online. (yeke kadang-kadang? haha) aku rasa kalau beli online yg ada web ni boleh dipercayai dari beli secara direct individu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha alah ko bukan manusia pengumpul ke, tutup botol? hahaha. Ye, sekrg aku dh tak percayakan seller individu.

      Delete
  16. Aries??? oh man! we are same laa~ haha!!

    IQ pun suka sopping online...kne tipu tu xde tapi biase la barang yang smpai expectation sllu kelangit tingginya. bila sampai jer...alahai...

    ada satu IG ni jual beg ada paper bag...eh...ke kotak..haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yey geng kambing! Ehh.. hahahaha
      Apa nama IG tu ea?

      Delete
  17. Beli kt zalora/lazada memang trusted la.. Kalau individu yg byk kat insta tu maybe la boleh kena tipu. Aku pun baru first time beli online dgn individu. Nampak mcm meyakinkan siap semua yg order dgn dia, seller tu masukkan dlm group whatsapp. Dah x pasal2 aku kena mute. Hahaha...

    Pada aku yg x bestnya beli online ni baju la. Kalau nk beli baju ni aku suka try n tgk kt cermin sesuai dgn aku x. Kalau nampak pelik aku x beli. Kalau beli secara online, saiz pun x boleh agak, nanti rasa menyesal sbb x puas hati dgn brg yg dah beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lazada pun byk jugak cerita yg tak sedap di dengar.. huhu.

      Mmg baju aku tak pernah beli online. Baru semalam beli, tu pun sbb free, hahaha. Kat zalora aku selalu beli kasut je

      Delete
  18. Saya amaaaaatttt tak pandai shopping online.
    1st, sy tak ada pon akaun bank online mcam Maybank2U ke hape dll tu. Semua akaun bank yg conventional je.
    2nd, sy pun 0% kepercayaan dgn org yg jual online, unless kawan2 yg kita boleh cari in real life.
    3rd, I don't even have a proper address utk dihantar barang, so nampak gayanya macam telan air liur je laa bila browse website shopping online ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, awk pilih je seller yg boleh cod, alamatnya hantar kat saya, wahahahah!

      Delete
  19. gua suka barang2 elektrik dan elektronik dari lazada ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp kan, haritu ada org ckp barang letrik beli kt lazada meletup, takde kualiti, huhu :3

      Delete
    2. Alamaks... barang apa yang telah meletups itu? Please don't let it be lampu... hahah. Setakat ni lampu klip special yg gua beli dari lazada tu berfungsi dengan baik sekali, dah nak dekat setahun guna. Ingat nak beli handheld car vacuum cleaner dari lazada jugak, tapi dah lu kabo cenggini jadi gua rasa was-was nih... huhuu (T w T)

      Delete
  20. Cepatnya update entri, belum lgi komen dkt entri lama, dah kluar entri baru xD Saya setakat ni jarang buat online shopping.... tahun ni je yg baru berjinak2 dgn online shopping. Berbintang2 mata ni bila tengok diskaun yg melampau2 dan kod voucher yg diorang offer. Macam gatal je tngan ni nak membeli, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha karang tak update lama2 org jadi bosan pulak, hehee.
      Hahaha kan? JAngan sampai mengundang ketagihan ye ;p

      Delete
  21. online pun kena hati-hatiii ooo...hahahaha...tapi melayu ni mmg baik hati..kekekeke

    ReplyDelete
  22. zaloraaa, menangis tengok sale. T^T hahahha
    memang kena hati2 shopping online especially sekarang byk instashop.
    BV suka jugak shopping online sbb bila parcel sampai rumah macam jadi hadiah utk diri sendiri lak XD

    ReplyDelete
  23. sy suka dekat 11street..haha..cepat kot dia punya delivery XD

    ReplyDelete
  24. saya suka shopping kat Lelong.my sebab macam yang abang awak kabo. koh kohkoh
    tapi saya akan was was bila nak shopping kat Mudah.. walaupun kat Mudah ada barang yang saya nak.. huhuhu

    ReplyDelete
  25. saya beli online pasal selalu tgk ada diskaun,feeling mcm saa=ya da save banyak duit je ;P.
    tp kalau beli brg offline nak tunggu diskaun, kene tunggu ada celebration. setakat ini, belum pernah kene tipu laa, alhamdulillah ;)

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Paperbag sekarang cecantik, tu pasal meroyan nak simpan. Azwar pun baru berniaga online, marilah membeli. hehehe..

    instagram: @bunga_project

    ReplyDelete
  28. Kalau ayu pun sama nak kumpul paper bag lagi lagi h&m ke f.o.s. Ke sebab nice gilaaaa paper bag dia hehe

    ReplyDelete
  29. yup , Zalora memang trusted . Saya pun selalu jugak online shopping secara sengaja mahupun tidak sengaja dekat Zalora . tapi nak pesan please jangan download apps Zalora . Sebab dia asyik bagi notification kat kita suruh shopping. dan orang yang tak kuat semangat macam saya selalu terorder tanpa sedar . hahaha

    ReplyDelete
  30. Selama aku membeli-belah secara on9 ni, alhamdulillah tak pernah kena tipu lagi..hehe

    ReplyDelete
  31. Aku kat sini nak beli kari, rempah ratus mak ayam, sabun, shampoo, baju, towel, eh, semua lah bak hakikatnya, semua beli kat Amazon. Hahahhahah sebab laki bini pemalas nak mampos nak keluar rumah, especially time time winter sonata ni. Thanks to Amazon Prime, delivery charge is free and only 2 days delivery. Eh mcm promote Amazon Prime pulak, hahahhahahah

    ReplyDelete
  32. you've been tagged :)

    http://messarah.blogspot.my/2015/12/9-questions-for-list-of-bloggerss.html

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape