Perempuan dan Solekan

Heyy,

Perempuan dan solekan ni kalau pun tak macam isi dengan kuku tapi ada jugaklah serupa kuku dengan nail polish.
Aku pun perempuan. Tapi takdelah sampai tahap akan mati kalau kau orang rampas alat solek aku (ada ke?)

Aku baru perasan bahawa industri solekan amatur Malaysia sedang dilanda demam solekan asas kontur.
Ya kontur, bukan kantor.
Ia sejenis make-up base yang terdiri daripada beberapa bedak asas dengan rona berbeza (coklat pekat, coklat cair, bla bla).
Kau kenalah reti dan tahu kat mana nak apply warna-warna tu semua mengikut bahagian-bahagian muka yang tertentu.

Motif?
Kalau kau cerdik pandai dalam bidang ini, muka kau yang bulat/petak/hexagon (atau bentuk lain yang dikategorikan 'unattractive') boleh bertukar menjadi bentuk bujur sirih yang menawan.
Tapi kalau kau tak mahir, aku sarankan kau dediam je kat situ.
Takut end-up nanti jadi rupa beruk pulak.

Sebagai seorang manusia yang suka bereksperimentasi, aku cuba lah buat.
Dan hasilnya?
Err..

*bila entah aku nak berubah menjadi gadis menawan (sigh)



Aku ni sebenarnya kasihan dengan kaum lelaki.
Ada je modal untuk ditipu hidup-hidup oleh kaum perempuan (kecuali aku, hiks).
Padan lah muka, sapa suruh obsess nak perempuan yang cun aje.
Kahkahkah!


Barangsiapa yang tak pernah menonton kartun Thundercats, kau orang memang tak lejen! 


40 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. nak beli bedak pelbagai warna tu rasa macam tak mampu tu...haha sapu bedak biasa dah la..
    aku bukan peminat Thundercats tapi lagu dia tang thunder thunder thundercats aku boleh ingat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ada jual 3-4 warna dalam satu, harga boleh tahan tp jgn pm aku sbb aku tak jual natang tu :))

      Delete
  2. Make up ni sbnrnya kene ikut seni tgn jgk. Aku berlatih lama jgk la semata utk eye liner kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah! aku sampai sekrg tak reti pakai eye shadow. mata panda, nk shadow pebendaaa :))

      Delete
  3. Kalau aku mekap, muka jadik macam pondan baru belajar nk jadik pompuan, bukan yg mcm maknyah thai yg lg chun dr pompuan asli tuh..QAQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha yeke, awat gua rasa lu comey??

      Delete
  4. Saya tak faham satu apa pun pasal make up ni.

    ReplyDelete
  5. gua reti pakai lipice dan perfume je... kulit gua sentitip gila dgn apa2 jenis habuk2 berwarna (mekap) tu... hiuhiuhiu~ ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. bedak pun tak boleh ke? uwaaaa dasayttt :O

      Delete
  6. Aku cuma nak bagitahu la kan....most of the time, perempuan ni masa wedding dia aku tgk lebih tak lawa daripada hari2 biasa. Rasa mcm lebih2 pulak diorang ni make up time wedding tu...Salah mak andam ke???

    Aku memang tak tahu la pasal make up ni...Cuma aku nak tanya la kaum perempuan ni makeup biasanya sebab nak convert muka jadi miss universe ke memang semata2 nak jaga kulit muka?

    Sebab aku rasa ada orang yg x pakai makeup ni lebih lawa daripada kalau dia pakai makeup. So, aku tak berapa faham apsal dia nak jugak pakai makeup. Kalau memang tujuan pakai makeup tu utk jaga kulit, boleh la aku accept. Tapi kalau memang nak ubah muka yg dah cantik tu, aku x boleh accept la....argghh...Tak tau la macam mana nak kahwin dengan kaum pelik(perempuan) ni...hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adakah entri ini back-dated? Apa tujuan buat entri back-dated?
      Argghh..kau ni pun pelik jugak zyra. Hahaha...

      Delete
    2. make up time wedding bagi x nampak pucat dalam album wedding nanti.. hehehe

      Delete
    3. Setuju dgn Bro Ley...
      Mostly pengantin perempuan masa wedding nampak over sangat mekap sampai kekadang nampak pelik.
      Bukankah konsep asas mekap ialah 'tutup cela, tonjol kelebihan'?
      Kalau dah 100% nampak lain dr muka sebenar, maka memang 100% muka tu cela ke camne?
      hehe

      Delete
    4. @ cero

      Haha..ayat kau tak boleh nak ganas lagi..."maka memang 100% muka tu cela ke camne?". Haha..
      Tu la..masalahnya perempuan nampak diri dia atau perempuan lain cantik bila makeup tebal2 tapi lelaki nampak sebaliknya. Hmmm...ape2 je la wehh...

      Btw, kau nampak x cero yang aku dah komen kat entri ni sebelum entri ni diwujudkan lagi?? Aku komen 12/9/15, tapi tarikh publish post 14/9/15. Aku x tau la sama ada nak cakap yang aku ni ada special power boleh kembali ke masa lampau atau si zyraroxx ni memang pelik. Hahaha....

      Delete
    5. Ye la Bro Ley.
      How was that even possible?
      Kau ada buat belaan ke ape ni? Hehe

      Delete
    6. "perempuan ni makeup biasanya sebab nak convert muka jadi miss universe ke memang semata2 nak jaga kulit muka?"

      saya tak penah rasa perempuan makeup sebab nak jaga kulit muka .. semuanya akan punah... punahhhh.. takde makne menjaga.. haha .. bab makeup masa kawen, pendapat sy, itu terpulang pada pengantin sebenarnya. Ada yg suka nampak natural tapi berseri sebab ditambah make-up sikit . Tapi memang wujud sebenarnya Mak Andam yg lebih2 nak make-up kan pengantin tebal2 .. Kena pengantin yg tak penah kena make-up, dia tadah je la.. lol~ kesian ..


      Saya ?
      Bedak dengan lip balm je ..

      Kalau ada function pun, pakai la make-up nipis.. ciked je ..
      Tu pun sebab tak nak nampak mcm baru bangun tido pegi function .

      hiks..
      xoxo

      Delete
    7. Ayat cEro tu boleh lg edit kasi ganas lg dari tu... "cela ke" tu edit buang spacing yg kat tengah2 2 perkataan tu... hahah! XD

      Delete
    8. kebiasaannya mak andam yang make up lebih lebih

      Delete
    9. kahkahkahkah!! bertenang semua bertenang. sejak aku tak reply komen ni makin huru-hara jadiknya.

      pertamanya aku nk ckp dekat Bro Ley, jgn konfius between mekap dgn penjagaan muka. kalau pakai toner, moisturizer semua tu ye, utk jaga muka. tapi yang pakai pemerah pipi, bedak 8 inci tu namanya mekap, utk nampak lawa, bukan sebb utk jaga muka. clear?

      hahahahah amboi cEro kenmain cela seluruh muka. betul jugak tu kadang salah mak andam, tak reti mekap tp nak mekap jugak :p

      Delete
  7. hari tu cousin aku buat eksperimen kontur kat aku, macam xde beza je.. hahahha.. x pro lg kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah amboi, meh nk tgok hasilnya :p

      Delete
  8. aku fail bab2 make up nih. respek gak depa yg terer make over muka depa. kulit muka depa pon lawa gak kdg tu. ai is jeles =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak berapa pecaya sgt tang kulit licin ni Ana. kalau dah sapu foundation sampai lapan kaki, kulit durian pun boleh licin jadiknya! ><

      Delete
  9. hebatkan solekan sekarang nie....mcm mcm boleh dijadikan cantik....rietta mls bersolek...hehehe...xreti pown...

    ReplyDelete
  10. Kadang kadang....
    Yang cun itu.....
    Bukan perempuan....

    Kah ! XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu lah masalhnya, padan muka kaum lelaki :p

      Delete
  11. haha sampai skrg x pernah pakai make up,,;D

    ReplyDelete
  12. 'Feed Me!!' paling WIN!
    Hehe.

    Hmmm...nampak gaya para lelaki kena laa tinggi sikit ilmu nak beza muka cun sebab mekap dgn cun semulajadi...
    Awak cun mekap ke semulajadi? Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. win eh? wkwkwkw sebenarnya tgh lapaq :3

      opkos lah semulajadi! humph! :3

      Delete
  13. hahahaa.. memang kelakar. rasanya tak perlu kot campur2 nanti susah nk tanggal. tak pasal jerawat keketui naik

    ReplyDelete
  14. pandai ko.. dah boleh amik tempahan solek orang kawen dah ni. tapi makesure yang muka petak sahaja.. muka bujur bujur, membujur lalu melintang pukang dilarang sama sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yg pandainya tok ketuat, bukan aku yg mekap pun kat atas tu ><

      Delete
  15. lamanya tak singgah blog ni... RINDUUUU~ *peluk dan cium kiri kanan pipi zyraroxx* saya mekap setakat pakai bedak je la. tu pon macam entah pape je hasilnya . wakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu ye lama betul *selet hingus kat baju Mia* :))

      Delete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape