Problem Perempuan Petite

Hey guyss,

Rasanya umum mengetahui bahawa aku ini bolehlah dikategorikan sebagai seorang petite.
Bukan plastik, tapi petite yakni seorang yang punya sosok tubuh yang kecik molek, haha.

"Seronoknya badan kecik!"
Itu antara remarks yang selalu aku dapat. Aku rasa diorang seronok sebab badan kurus, bukan sebab kecik. Tapi ada waktu tertentu di mana jadi kecik ini tidak lah begitu mengundang keseronokkan..


Sejak pihak PLUS mengumumkan sistem tol elektronik sepenuhnya di beberapa plaza tol kat kawasan aku ni, aku rasa perlu jugak menabung untuk seketul Smart-Tag. Barulah boleh sail through the toll barrier like a Batman. Tapi tang parking tiket? apa pun tak boleh (nangis bawah meja).


Ini masalah yang di hadapi almost di setiap book-stores. Nak mintak tolong staff, muka memasing macam singa lapar. Dalam pada itu, takde pulak pakwe sesat (tinggi hensem macho) di sekeliling. Gah!


Aku rasa aku saiz S, tapi kekadang saiz S terlalu seksi buat aku. Manakala saiz M pulak terlalu besar. Rasa serupa pakai baju pinjam lah pulak. Agaknya aku perlu beredar ke bahagian pakaian kanak-kanak pulak.. (which I do sometimes.. hoho)


Walaupun kadang rasa tak seronok, tapi aku takdelah mintak nak jadi besar/tinggi atau apa. Syukur.
Sebab tu aku salahkan persekitaran dan bukan diri sendiri, miahahaha.
Betul apa, kesemua yang di atas tu bukan salah aku pun?
Card reader/feeder (or wtf its name) should be reachable..
Every book-store must have at least 10 stool..
Garment maker should consider something between 'small' (S) and 'medium' (M). Name it as 'fit' (F) perhaps?
Hmm...

Sayangi tubuh anda setiap hari. Siapa lagi nak sayang kalau bukan diri sendiri? Orang tersayang? Huh, kosser..


Thats all folks! 

74 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. tinggi berapa? hehe. kene cari suami tinggi la cmni. lol

    ReplyDelete
  2. Lelaki suka perempuan petite - biasanya. Atas pemerhatian aku la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. am i suppose to feel err secure? wkwkwwk ><

      Delete
    2. yes, u should. bersyukurlah. ramai lelaki suka perempuan kecil comel molek. *cubitpipiZyra* >.<

      Delete
  3. Tinggi ko berapa Zyra? Hahaha cute gila situasi ni.. Ko kena bawak bangku pegi library/kedai buku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kohkoh aku rasa cm nk panjat je shelf tu serupa spiderman :3

      Delete
    2. Haah..baper tinggi ko? Curious nan murious betulla akuu..

      Delete
    3. aku dah penah cakap lah sebelum ni dlm entri.. nampak sgt tak alert =..=

      Delete
    4. Sorry but I'm bad with numbers...guhuhuhu.. Aku konfius antara 154 and 157.. I'm sorry once again.. *bawak diri.*

      Delete
  4. Gua selalu kene angkat montot mase nak touch kad touch & go :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha gua lagi parah, kadang sampai separuh badan kena keluar dari tingkao ><

      Delete
  5. ehehe...aah.. kadang mse pegi beli barang dekat hypermarket.. boleh pulak dekat rak paling tinggi...huuu. sabar je la... yg paking tiket tu betul memang... selalu sy turun je dari kereta..haa..lantakkan orang belakang marah. sape suruh diorg jd besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha oh yaaa, itu lagi parah. tambah2 xde staff pulak kat situ huhu
      kahkah sapa suruh diorg besar :))

      Delete
  6. Petite dan berkening tebal?
    Don't worry, Z. You'll be okay...definitely. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. again, am i suppose to feel err ... secure? wkwkwwk ><
      apa yg okey?? where are my prince charming??!!!
      *sedih first time C komen pendek* sniff

      Delete
    2. Saje komen pendek
      sbb sebelum ni komen panjang lebar awak tak reply pon...
      Wahahahahhaa

      Sebenarnya nak bagitau, perempuan yg petite ni okey lagi sbb ada je species lelaki tak kisah dgn tinggi. But yg jadi sedikit kesian ialah lelaki pendek...
      Sgt rare kalau jumpa ada perempuan yg sukakan lelaki pendek.
      Yg kahwin dgn lelaki pendek pun, nanti tetamu kenduri akan cakap belakang sok sek sok sek pendek...

      Delete
    3. ohoo rebel lah ni ye? :3

      hahaha masalah lelaki lagi pendek dari perempuan tu mmg betul. Nicole Kidman je yg boleh terima Tom Cruise, itupun dh cerai ><
      eh kalau dah cinta terima je seadonya. awk tinggi ke pendek? kihkih

      Delete
    4. Saya 5' 7", which di kalangan lelaki boleh kata tak berapa nak tinggi sangat,
      but it doesn't matter sbb ketinggian tak pernah jadi isu...hehehe

      Just in case awak nak tau 5' 7" tu berapa tinggi, ianya sama tinggi dengan Tom Cruise.
      Wahahah

      Delete
  7. Huhuhu... tension gak tu, gua pulak selalu size kasut yg gua dah berkenan nak beli, mesti dah habis stock kat kedai. Rasa mcm nak flip rak kasut tu terus... kah! XV

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoho nasib abik gua tadak masalah bab kasut, selalu ada je saiz. lu ni cinderella ke mende Plain? :p

      Delete
    2. Gua ni the opposite of Cinderella la zygha, ramai perempuan mempunyai saiz kaki sama dgn gua, sebab tu saiz kasut2 yg gua berkenan tu selalu out of stock, habis dijual... huhuh *bersedih sambil pegang kasut di kedai kasut*

      Delete
    3. hahahah tetiba rasa curious pulak lu saiz apa Plain? :O

      Delete
    4. 5 atau 6... ikut jenis kasut gak la, kalau gi main bowling n sewa kasut kat situ, size 4... huhuh. Lu pulak size kasut brapa? 3 ke 4? kehkeh...

      Delete
  8. Replies
    1. hahahaha menarik, boleh try buat! thanks boss ^_^

      Delete
    2. heheheheh tahu tak tiap kali boss Noob komen sy akan baca dalam suara Patrick hehehehehehehehehee

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tadi komen pakai akaun kerja/freelance. so delete. ini komen balik pakai akaun blogging

      komen tersebut ialah :-

      sebelum kahwin = minum anlene

      selepas kahwin esok = minum anmum

      #kurangkalsium

      Delete
    2. hahaha rajin betul encik firdaus ^3^

      sekrg pun mmg dh amalkan anlene, tp nk buat cemana rangka kecik, huhu
      eh kalau dh kawen pun, tp tak preganat takkan nk minum anmum? :))

      Delete
  10. but orang petite ni selalu nampak mude per bila dah tua nanti. hehehe. nanti orang x leh bezakan mana anak mana ibu, kekeke. kira ok la tu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha entah kenapa tetiba aku rasa kembang-kempis bila baca ni :))

      Delete
  11. wah...kecil molej, cumil la....rietta ada sorg kwn yang size lebih kurang cm gini...yang jelesnye ngan dia nie...bleh bli bju budak budak yang super duper kiut....harga pown kiut je...yang rietta plak...hadoi...jgn mmpi yea baju bdk...bju mak budak pown size besar...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kan? best dpt beli baju budak, harga pun kureng :p

      Delete
  12. ecah tinggi 149 je. Hahahahahahaha. Pendek gila and i feel what you feel, fhuh :p I am happy girl. jeng3

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish, ni betul rendah. hahahaha nasib aku lagi tinggi ><
      yeargh, im happy u happy we happy ^______^

      Delete
  13. betul2..akak setuju...kalau dah kecil molek jangan la sesekali salahkan diri sendiri untuk kesalahan yang terang2 bukan salah kita..kan??eceh..perkataan "kita" tu macam tak kena je kat akak..tak pe la..akak nak perasan jap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha! kira kena lah tu kak, sy tengok akak comey je lagi walau dah beranak ramai ;)

      Delete
  14. Ahaa.. aku baca tadi. problem perempuan Petai.? Apekah.?

    ReplyDelete
  15. alaaaa... kalau jumpa je laki kat bookstore tu... nyanyi je lagu iklan tu...
    angkattt... angkat tangan... angkattttt.... iklan deodoran kot... huhuhhu

    ReplyDelete
  16. Wah bravo!
    samalah payah nak cari saiz baju :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang dh senang sikit, mungkin kah berat dh bertambah sikit? heheheh ><

      Delete
  17. pasal nak bayar parking tu memang aku kengkadang jadi jugak.. mungkin bukan sebab petite.. mungkin sebab memang dah jauh sgt.. entahlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada betulnya, benda tu macam agak ke dalam sangat kan, patut ke depankan sikit, selagi tak terkeluar sampai ke laluan kereta ok je

      Delete
  18. Ko nak hire aku untuk membantu ko mengatasi masalah2 di atas tak? Eheeeeeeee... UvU

    Aku boleh keluar kete and tagkan kad utk ko, aku boleh tolong amekkan buku untuk ko.. aku boleh tolong angkat ko and letak atas bahu so that ko boleh nampak dengan jelas muka artis time konset.. Sweetkan aku? Ahaaa.. XP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lee! Ko ke mana dah mcm chipsmore, aku rindu bangettt TT_TT

      dari description tu dah macam bodyguard aku je, eh tp ada jgk mcm boipren, kehkeh kenapaalah ko bukan laki-laki! TT_TT

      Delete
    2. Pengaruh anime shoujo kuat ni wkwkwk ;3

      Delete
    3. ini kali kedua aku ternampak perkataan 'shoujo' *bukak google*

      Delete
    4. Aku ada je di sini dan di mana2..haha...cuma aku telah dibelenggu kemalasan yg maha dahsyat...guhuhu..

      Hahaha, in next life perhaps I'd be a guy...LOL, betul tuh plain-san, terpengaruh dek shoujo..gyahaha..

      Amboi, cEro..... Hahaha, satu lg zyra, search..! 'Yuri'..xp

      Delete
  19. Yang problem nak bayar parking ticket/tol tu bukan org rendah je yg ada masalah tu. Yg x brp pandai nak placing kereta dekat2 dgn tempat touch tu pun sama je ada problem ni, bukan aku la..(baca:aku). Haha..

    Biasa la...kedai buku mana ada org2 macho nak masuk. Aku sendiri pun jarang nak masuk...So, ni kiranya aku confess secara indirect la yg aku ni macho..kahkah..nasib la zyra ..siapa suruh suka pergi tempat budak2 nerd. Haha...

    Tapi, sebenarnya xde masalah pun perempuan kalau badan kecik n rendah. Ramai je lelaki suka, rasa comel (kot??)
    Rendah + kecik = Ringan. So, senang la nak feeling cam kt drama tu....dukung2 kat tepi pantai...wuahahah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aku dah berenti dekat pun tergapai-gapai jugak, sampai nk terseret rim tayar keta aku TT_TT

      ada je yg macho tiggi hensem masuk kedai buku, tp rare breed lah, hahahah memasing bajet bersidai depan gym je, padahal takde membership pun, kehkeh ><
      ko macho ke? sayang nya ko bwh umo lagi.. :p

      kahkahkahkah!! ko tau tak aku selalu berangan nanti kawen somi aku lelambung aku tetiap hari, kalo boleh tanak berjalan, nk kena dukung je ><

      Delete
  20. Orang petite kan comel! :)

    Being a fat and short Asian at western world pun susah juga. XL pun tak macam XL. Setiap kali nak beli seluar, seluar kena potong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha comel eh? ><

      hahaahah kalau sy dok obersea makanya kena beli baju kekanak lah kot :3

      Delete
  21. kecik is awesome ! hehe. pergi mana-mana pun orang nampak kita awet muda je ;) saya pun kecik jugak, pendek lagi. hehe

    ReplyDelete
  22. hahahha, tubuh kecil molek selalu kena buli. kah kah kah....

    ReplyDelete
  23. tiba2 wak tringat fantun:

    burung merpati terbangnya tinggi,
    terbang hinggap di aeriel tv,
    kalo isteri lebih tinggi drpd isteri,
    itu maknanya murah rejeki., wallahualam tp rejeki semua Tuhan tentukan ., kann ;p

    ReplyDelete
  24. saya mcm ada terbaca entry kak zyra bgitahu range tinggi kak zyra. and i trust that i'am shorter than u kak zyra. bcoz of that, saya stuju dengan semuaaa yg kak zyra tulis. all my dilema but syukuuur. banyak hikmah senanya annn :P
    kita alhamdulillah je kakk hihi !

    ReplyDelete
  25. Saya.... Pun takdelah tinggi...
    Adik lagi tinggi dan besar. So, best laa. Jiran semua ingat saya adik. Kahkahkah XD

    ReplyDelete
  26. Hahahaha part tiket dengan kain tu memang betul sangat . Selalu kalau nak cari dress , fitting dah okay , tapi labuh dia kemain . kalah kain telekung . pakai dengan high heels pun still labuh . sob sob .


    part yang buku tu , saya suka pakai seluar kalau pergi kedai buku . senang nak memanjat . hahaha

    ReplyDelete
  27. keh3..takpe, stiap org pun akan rse best dan xbest mnjadi diri sndiri tapi apa yg penting adalah grateful selalu

    ReplyDelete
  28. kira untung gak la zyra oit kalo petite tu. org yg tinggi pon ada mslh depa gak. aku baru ternampak kwn2 dok share kat fb yg kartun tu.

    "tall girls problem" & "short girl problem" ahakss

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape