Berkorban

Hai,

Korban.
Aku rasa semua tahu maksud korban.
Tapi berapa ramai yang pernah betul berkorban?
Maksud aku, korban yang mendatangkan manfaat, bukan korbankan diri demi cinta buang emak buang saudara. Itu bagi aku bukan korban, tapi kebodohan.

Berbalik kepada korban.
Seiingat aku sepanjang hidup ni aku tak pernah melakukan apa-apa korban yang signifikan.
Aku tak pernah korbankan kerjaya untuk menjaga emak yang sakit di kampung.
Aku tak pernah korbankan wang ringgit untuk mereka yang lebih memerlukan.
Aku tak pernah korbankan tenaga muda untuk aktiviti kemasyarakatan atau sebarang sukarelawan.
Dan aku tak pernah berkorban apa-apa untuk negara.
Selfish betul seorang aku ini.

Mungkin satu hari nanti aku berpeluang untuk melakukan satu pengorbanan yang bermakna.
Mungkin 'aku tak pernah berkorban' patut aku tukar menjadi 'aku belum berpeluang berkorban'.
Buat masa sekarang biarlah korban aku hanya dari segi ibadah.


Selamat Hari Raya Aidiladha 

37 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. In shaa Allah. Saya doakan Kak Jyra Roxx diberikan ruang, peluang, dan rezeki untuk melaksanakan korban yang signifikan. Heh ! :) Amin.

    Salam Aidil Adha ! ^^

    ReplyDelete
  2. InshaAllah. Tetiba aku rs hr raya korban aku x pernah meriah sebab aku x pernah berkorban kot hoho.

    Slmt hr raya aidiladha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha boleh lah try berkorban next year :D

      Delete
  3. Korban masa utk taip entri yg menyedarkan pembaca mcm ni pun boleh dikira korban jugak apa...
    Takpun, takkan x pernah korban sikit wang utk menderma? Mesti pernah kan..

    Korban yg betul2 korban ni bila kita rasa macam menggigil2 sikit nak korbankan apa yg kita ada tu(haha..exaggerate sikit).

    Aku pun xde pernah jd yg sampai menggigil2 tu.huhu...Kalau aktiviti kemasyarakatan tu pernah jugak join masa belajar dulu. Layan anak yatim, ibu tunggal, bersihkan zoo. Seronok jugak la sbb ada member join sekali time tu.

    Tapi tu la..mungkin sbb aku nak happy2 dgn member join tu...aku x berapa nak rasa korbannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh...lupa..
      Selamat hari raya aidiladha.

      Delete
    2. hahaha betul tu. tu sbb aku ckp korban yg signifikan. korban kecil tu biasa, yg menggigil2 tu belum, huhu

      Delete
  4. Korban... gua pernah join korban lembu, gua amik satu bahagian je (join dari segi niat dan bayar harga sebahagian lembu je la, nak join aktiviti melapah tu tak la, tak sampai hati pulak nak tengok... huhuu). Nanti join la korban lembu/kambing/kibas/unta, kira korban la jugak tu... hehe ;3

    Selamat Hari Raya Haji, Salam AidilAdha ;3



    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah mmg dh sedia korban lembu, itu je yg mampu so far :3

      Delete
  5. Dan setiap hari jugalah saudara kita terkorban atas pembunuhan kejam zionis yg tak siapa pun peduli (termasuk aku).

    Al-fatihah untuk mereka dan juga utk jemaah haji yg terkorban haritu.(Siapa yg baca komen aku ni,mesti sedekahkan Al-fatihah)




    Selamat berkorban demi Tuhan yg menciptakan.

    ReplyDelete
  6. selamat hari raya aidiladha. entri ni betul2 membuka mata kepala minda saya. sentapp.

    ReplyDelete
  7. Selamat hari raya Aidiladha Z.
    Korban ke...hmmmm...
    Aku sendiri pun tak pernah rasanya berkorban yang kubra (besar2) sangat yang worth mentioning,
    tapi yang kecik2 tu biasa2 je tu ada laa, alaaa, semua orang pernah buat kot.

    Hukum alam mengatakan, "You wanna gain some? You'll lose some"
    Macam hukum pertukaran sama nilai (Fullmetal Alchemist) dan equilibrium dlm kimia,
    semua tu asasnya ialah berkorban sesuatu utk sesuatu.

    Dengan kata lain,
    korban tak pernah lari dari kita manusia.
    So if you think belum berkorban, maka mesti akan tiba masanya kita perlu berkorban.
    Cuma bila dan macam mana tu bukan kerja kita, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, setuju.
      ustaz pun ada cakap, kalau kita rasa makin sesak duit, banyakkan sedekah. tapi takut nanti lari niat pulak, bukan sbb ikhlas tp sbb nk dpt rezeki lebih, mcm pelaburan pulak huhu.

      yup, mungkin belum masanya. mungkin Dia tahu kita belum bersedia :)

      Delete
  8. Selamat hari raya Aidil Adha! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya jugak utk cik Farah di perantauan :)

      Delete
  9. Lissa sekarang tengah korban study untuk kerja bantu keluarga ja. hehe :)
    Salam Aidiladha Kak Roxx.. hehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish bagus tu dik, semoga murah rezeki Lissa & keluarga :)

      Delete
  10. pengorbanan gua paling agung adalah tinggalkan mak gua kat kampung sorang diri pasal dipaksa masuk mrsm. gua homesick sepanjang 2 tahun di mrsm tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu takde sapa yg rela kan berjauhan dr yg tersyg, tp atas tuntuan ilmu, terpaksa lah

      Delete
  11. Aku pun belum pernah lagi berpeluang untuk berkorban apa2 yang singnifikan, sesedar akula, kalau yang tak sedar tuh xtaula.. Kalau x sedar mungkin x dikira korban ye dok?

    Insya-allah, ada rejki dan sampai masa, berkorbanlah kita hendakNya.. ^^

    ReplyDelete
  12. Yang selalu terkorban adalah masa dan diri sendiri sebab selalu lagha lepas tu menyesal pun tak guna . hahaha .

    btw, Selamat Hari Raya Korban !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah semoga kita dpt mengurangkan aktiviti lagha :)

      Delete
  13. Berkorban apa saja.. harta atau pun nyawa... ~~~ eh, ternyanyi lagu p ramlee plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah aku pun baca dlm suara p.ramlee :p

      Delete
  14. nah lagu 80-an pasal korban

    https://www.youtube.com/watch?v=NrLkTZrPZA4

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kau perasan, ramai da stat panggil ko kakak

      bleh stat pakai Olay Effects Eye Cream yg mencegah 7 tanda *******

      hehe jk. jgn sedih

      Delete
  15. betol la,saya pun trpikirkan bnda yg sma. spnjg umur 31 tahun ni apakah pengorbanan besar yg tlh sya buat.

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape