DIY: Peti Simpanan Harta Karun

NOTIS: BACAAN UNTUK PEREMPUAN SAHAJA. LAKI-LAKI JANGAN NYEBOK

Hey girls,

Susahnya apabila gobok tanpa laci ni. Nak simpan undies jadi leceh, kena masuk bakul je. Jadi haritu aku pergi usha storage box untuk undies. Harganya RM28.90 setiap satu.

Boleh tahan mahalnya peti simpanan harta karun ni yek. Dah tu, sebiji je mana cukup. Kebetulan keesokan harinya aku kena masuk stor ofis. Dan aku ternampak beberapa kotak sampul surat kosong terbiar kaku.

Tiba-tiba sel-sel otak aku berhubung bila aku tengok saiz kotak tu yang lebih kurang saiz organizer undies yang aku usha tu. Tanpa berlengah aku pun angkut 4 kotak sampul surat tu bawak balik rumah.

Maka terhasil lah storage box buatan sendiri yang jauh lebih murah dengan fungsi yang serupa seperti berikut:-

Bahan-bahan yang diperlukan yang sangat mudah untuk diperolehi. Kalau takde kotak sampul surat, guna je kotak apa-apa yang berdimensi segi empat sama (ke tepat? argh!)


Memula potong kedua belah telinga dia. Kita taknak pengacau kan?


Kemudian balutkan dengan wrapping-paper corak kegemaran. Untuk lebih eksklusif, korang boleh jugak balut dengan kain fabrik.


Jangan lupa lining kat dalam jugak. Jangan cantik luaran je dalam ya ampunnn..


Lepastu sesi menghias. Suka hati korang lah nak letak bunga ke, gambar selfie korang ke. Macam aku, simple je. Plus letak label B & P untuk kelihatan lebih hipster, ufufufu.

Cara penyimpanan bra yang betul bagi mengekalkan kesegaran kualitinya. By the way, aku suka half-cup. Mohon jangan bash!


Kisahnya lah tak muat pulak sebab ada dua tiang gemuk tu kat bawah, hahaha. Well, here we go, your own undies storage. Maka terpelihara lah harta karun kau dari mata-mata durjana :))


Okay mari kita analisis kos sikit:
Kertas pembalut: RM1.00/pcs. Satu kotak perlukan dua keping kertas pembalut.
Oleh itu:
Organizer Kapitalis: RM28.90 x 4 = RM115.60
Organizer Zyraroxx: RM2.00 x 4 = RM8.00
JUMLAH PENJIMATAN = RM107.60

Jadi, why spend a fortune when you can do it yourself?! Weehuuu *tabur duit*




Bad Zygha 

32 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. uish malu la ade gambar bra.. bhahaha..

    ok la diy sgt menjimatkan!
    gudjob!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha apa nk malu dekat mall lagi open. Thanks!

      Delete
  2. Hmmmmmmmm, kalau aku... Aku guna jek terus kotak tuh...takde balut takde ape.. Gagagagagaga.. Well, aku dah buat macam tu pun..! Mohon jangan bash.. LOL..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, kasi lah sedap sikit mata yg memandang. Hahaha

      Delete
    2. Mata aku tak selalu memandangnya..lalalala..XP

      Delete
  3. wahhh cantik pembalut tu ! thank you thank you ~~ idea yg bernas !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha comel kan dan yg penting BIRU hahaha

      Delete
  4. Tunggu hang ada ank sok tgk apa jd kat harta hang yg kemas cantik tersusun rapi dlm gobok.
    boleh bljr utk redho dari skrg.

    *jeles

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha disiplin tu penting dlm setiap life stage. InsyaAllah, hehehe

      Delete
  5. Aku pun beli gak storage box ni kat ikea. Haha

    ReplyDelete
  6. Aku taruk lam laci. Bersepah. Neatnya ko susun. Half cup? XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu aku takde laci, haha bersepah tu seksi, kakakaka.

      Delete
  7. Nice idea Z ;3

    Gua taruk retakarun gua dalam mini fabric drawer, beli sometime ago kat kedai borong din je. Brapa ntah harga kotak kain berlaci tu, praktikal gak ada benda tu, saiz pun lebih kurang macam kotak kat atas ni la ;3

    ReplyDelete
  8. Hehe thanks P.

    ala knp gua tak penah terjumpa pun kt borong din. Huhu maybe borong din kt kg gua kecik je kot :3

    ReplyDelete
  9. bagus. rajin! aku beli kt ikea je hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah kalau tgok dr penjimatan yg aku dpt tu, worth every hassle XD

      Delete
  10. Kretip lu ni gua nengok...


    Wow!kahkah

    ReplyDelete
  11. patut la lelaki tak boleh menyibuk. kalau lelaki masuk ni habis la. hahaha

    ReplyDelete
  12. Kotak tu ideanya biar tak nampak yang dalamnya.
    Sesuai untuk anak-anak (Mrs. A) luar cantik dalam ya hampun...

    ReplyDelete
  13. Aahahaha.. tepuk muka bila ternampak gambar tu. Anyway, yeah~~~ nak buat jugak lah~~~ Tq atas idea.

    ReplyDelete
  14. terus jengah 2 box bawah meja opis ni ha. betul jugak. hias cantik cantik boleh berjimat.

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape