Bersenam Sebelum Bersenang

Hey guys.

Dalam banyak-banyak aktiviti riadah untuk menjaga kesihatan tubuh badan, aku paling suka berjogging. Di samping dapat bersenam, dapat jugak perhati alam sekeliling dan gelagat masyarakat setempat. Tapi suka jelah. Nak melakukannya tu aku rasa teramat payah.

Bukan sebab aku malas!

Okey, mungkin ada sikit malas. Sikit je, sebesar kepak lipas. Kot. Hahahah. Mari aku terangkan kenapa aku rasa amat payah melakukan aktiviti nan satu itu. Eh dengki pun ada dengan blogger Nadia yang istiqomah berjogging, huhu.

Faktor utama: Kawasan perumahan. Sekarang aku menginap di sebuah rumah teres dua tingkat. Aku pun tak pasti situ taman perumahan atau apa, yang pasti, takde disediakan kawasan riadah di kawasan tu. Cuma yang ada satu playground yang kecik beserta alatan outdoor gym yang telah menjadi mangsa vandalism. Celah mananya aku nak berlari-lari riang? Oh lupa pulak, sebelah rumah aku ada padang bolasepak. Agak luas dan amat jarang digunakan. Takkan lah aku nak berlari-larian pusing keliling padang tu serupa budak sekolah yang kena denda pulak.

Faktor kedua: Lone ranger. Aku tak kisah sangat pun nak berjogging sendirian ni, malah aku lagi prefer sorang kot rasanya. Tapi kalau ada geng jogging lagi lah best sebab boleh boost performance, ewah. At least bila hari aku rasa liat macam lintah untuk berjogging, adalah orang yang nagging dan tarik aku dari terus melekat dekat bantal, hahaha.

Faktor ketiga: Prinsip. Aku ada prinsip dalam berjogging iaitu, kalau nak jogging, terus je keluar dari pagar rumah dan berjogging. Kalau nak kena naik kenderaan untuk ke tempat jogging, itu bukan jogging bagi aku, hahahaha. Taman rekreasi untuk kaki jogging yang paling dekat pun memerlukan dalam 20 minit pemanduan, takkanlah aku nak berjogging dari rumah pergi balik ke situ, matilanak.
Makanya, aku hanya melakukan squat di rumah (50 kali sehari). Alternatif lain, aku suka parking jauh dari ofis supaya aku dapat berjalan lebih. Kalau takat dua tiga tingkat, aku lebih suka panjat tangga dari guna lift, disamping dapat cegah penyakit kardiovaskular, aku jugak dapat mengelakkan orang annoying dengan aku yang hanya nak ke tingkat satu, sedangkan mereka nak ke tingkat lapanbelas.

Dulu aku beranggapan sempit bahawa orang kurus tak perlu bersenam. Tapi ada beza antara slim dan slim & fit. Baru sekarang nak timbul kesedaran, rasa malas nak start enjin dah.. hoho.

Manusia yang gagal memang selalu berjaya mencipta alasan Z.
Nak seribu daya taknak seribu dalih!
But first, let me get a jog pants..



Caiyok Z caiyok!! *jeling katil* 

40 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. haha idok le rajin beno, just tak de apa nak buat kan, dari aku balik pandang ceiling rumah je, apa tak dapat. aku jogging lepas balik kerja aku terus pergi park. nak jogging kat kawasan rumah banyak anjing, kalau anjing nak jadi coach takpe ni anjing pendengki kerja nak gigit je haha.

    aku pun setakat naik ofis setingkat tiga naik je lah tangga. baik utk jantung katanya. lama lagi nak guna badan ni kehkehkeh.

    bagus la buat kt rumah, aku kalau kat rumah nak melepet je haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha teach me mastah! >< oh means ko salin baju lah kan, ke ko jog je pakai baju kerja? hahaha

      Delete
  2. Eh dasar malas tu malas jek lah. Cipta banyak alasan. Kakaka

    Tapi memang betul lah. Kena fit sikit. Jaga stamina. Ikut KJ gituuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena fit gak, risau sbb skrg ni ramai org mati mengejut lepas aktiviti aktif, karang tak pepasal aku pun sama lepas mlm petama, eh

      Delete
  3. Ko kawen, pastu dpt anak 2-3 org, pastu hari2 ko kena joging sambil workout bermcm2 jenis senaman dan jurus2 silat n taekwondo tanpa mengira masa dan tempat. Silap2 ko akan create jutsu2 yg baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkhakha! ketawa keras aku baca komen ni :))
      hahahah tp kenapa ramai ibu2 yg makin membolat? adakah sbb anak2 diorg behave dan sopan? ><

      Delete
  4. Aku suka bersenam. Senaman kegemaran aku adalah senaman makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah ya, senaman mulut yg paling mudah dan sedap, nyomnyom

      Delete
  5. HAhaha.. jogging pakai PJ pants je.. bangun tidur terus sarung kasut.. lari .
    You can do it zyra .. .caiyokk~

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, masalahnya PJ aku semua shorts, wkwkwk (alasan lagi)
      Thanks Zhi, will try my best :)

      Delete
  6. Keep do it dear. as long u get fit! Masih di Penang? leh jogging kt Botanical Garden tp kn pi nek kereta la ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, masih mereput di Penang, huhu. botanical garden iz tempting tapiii malass, hahah
      thanks!

      Delete
  7. Replies
    1. But first, lemme youtube zumba tu macamna, hahah. Kalau sorg2 buat best ke? Huhu

      Delete
  8. Tolong hidekan profile saya ya Admin


    Saya punya taman perumahan ada disediakan gym padang dan track jogging. Syukur. Tapi saya dah malas nak jogging. Sebulan sekali jer sekarang sebab rumah saya kat tingkat empat, takde lif, itu kira mcm jogginglah tu. Kakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm, ye sy dh hidekan dan postkan, harap viral. Wkwkwkw!

      Dh ada track tanak jogging plk, haihh bak sini lah! Hoho

      Delete
  9. Tolong hidekan profile saya ya Admin


    Saya punya taman perumahan ada disediakan gym padang dan track jogging. Syukur. Tapi saya dah malas nak jogging. Sebulan sekali jer sekarang sebab rumah saya kat tingkat empat, takde lif, itu kira mcm jogginglah tu. Kakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah!
      KRT punya reference. Hahaha

      Delete
  10. Wow! Hot pant corak tengkorak! **mata bersinar**

    Saya pun suka nak jogging. Tapi duk KL ni jalanraya penuh kereta, belum cerita parking tepi jalan siap double lagi. So, guna alasan keselamatan, baik jogging dlm rumah je. Hahahaha

    Tapi saya selalu buat planking, sit up dan pumping kat rumah. Cuma tu laa, senaman2 tu tak target leg muscle, so nampak macam saya skip leg days. Hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha :p

      Jogging dlm rumah tu macamana? Saya selalu lari setempat ajet ajet jogging, hahahah sedihnya.

      Pegh, patutlah ada sebidang dada yg bidang dan tuff, hehehh. Cer try tambah squat, bagus utk kaki :p

      Delete
  11. Hahhaaaaha... macam-macam alasan kalau dah malas tu.
    Mrs. A suka bernetball tapi tulah gang netball tak consisten.
    Kalau nak bernetball kena ada gang takleh nak go solo macam berjogging tu
    Itu pasal yang netball Mrs. A bermusim aje tu muahhaaaa...
    Itulah orang malas suka aje mencipta alasan kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah hebat jugak Mrs A bersokan. Netball utk org tggi2 je, kita yg renek ni do tepi lah, huhu

      Hahah ke sengaja ckp suka netball sbb nk ngelat? :P

      Delete
  12. baru nak start jugak..ngee...dah lama sgt mereput sampai sengal da tulang...adoyai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moh le kite bersama2 menuju ke tahun 2020 yg fit, insyaAllah
      ヽ(´▽`)/

      Delete
  13. 50 kali squat sehari?? sy hanya mampu buat sampai 20 je.. dah nak krem bahagian paha..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula mmg azab siksa, bila dh biasa tiap hari buat dh tak rasa sakit. seminggu dh ok :D

      Delete
  14. Rajinnye dye bersenam.. untung sapa jadi suami dye nie

    ReplyDelete
  15. Saya pun suka gak aktiviti jogging ni walaupun malas sikit nak buat sebab kadang bila jogging tu part yang paling teruk bila dh letih sangat tengah jogging tu muka dah jadi macam makhluk apa ja sebab letih dahtu orang lalu lalang tengok pulak. Memalukan huahuahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah ambui, mementingkn keterampilan ni. Jog dlm rumah jelah gitu, lari setempat mcm sy ヽ(´▽`)/

      Delete
  16. disebabkan akupun lone ranger di rumah flat dan jenis malas keluar rumah... makanya aku berlari dalam rumah.
    mungkin gegaran larian tak kuat sangat rasanya sebab aku ni kurus giler. hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha jap bayangkan berlari dlm rumah tu cemana, lari setempat?

      Delete
  17. Herkkk nak kena bersenam lepas ni. hahahahahahahahahaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah moh le kite ヽ(´▽`)/

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. kena pelbagaikan senaman di rumah.

    kat luar tu beriadah sebulan dua kali pun okayy kut

    ReplyDelete
  20. faktor utama malas jogging : nanti habis melambung2 lemak dibadan so maluuuuu...
    anyway lawa gila customize sidebar tu.. jeles jeles

    ReplyDelete
  21. squat pun ok ler bro dr xde..hihi..nk lg best dwnload je video kt youtube, buat kt umah sambil tgk video..

    ReplyDelete
  22. 'ada beza antara slim dan slim fit'.. adeh..

    ReplyDelete
  23. bersenam..emmmm..mudah dimulut payah nak buat...T__T

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape