Kisah DIY Dedulu: Pelita Panjut Buluh

Assalamualaikum, hai :D

Sekejap je dah masuk 10 hari kita berposa, yang tak posa tu tayah anguk2 tanda setuju, ptuih. Lagi 10 hari jadi 20 hari, haaa time tu memasing sibuk lah kan nak menghias rumah bagai. Pasang lampu kelip2 lah, lampu ketupat lah, yang tak mampu jangan susah hati, pi tangkap kunang2 atau kelip2 masuk dalam balang jem, osem!

Satu lagi benda yang tak terkecuali gua rasa adalah pelita panjut. Bukan pancut lah, ce mengeja tu bebetul sikittt. Sekarang ni orang main beli je yang plastik, yang kalerful, yang tak tahan lama, yang cair bila kena api, peh tak syok langsung.

Maka dengan itu, gua nak share cecara gua buat pelita panjut dulu2 yang tahan lasak, tahan hujan, tahan jatuh, tahan karat, gunung tahan, ehh. Banyak kelebihan pelita do-it-yourself (DIY) ni. Antaranya: kemeriahan raya lebih feeling, tayah kuar belanja nak beli pelita banyak2 (gua memang suka pasang bebanyak, baru meriah!)

Gua tak reti guna buluh untuk buat lemang, apatah lagik meriam buluh. Gua hanya tau guna buluh untuk buat pelita panjut demi memeriahkan malam tujuh likur :)

Memula sekali cari buluh, bukan buluh lemang oke, guna buluh hijau kuning atau buluh2 lain yang agak keras dan ruas buluh yang sederhana, harap tak terbuka posa sebab penat cari buluh perindu, ehh


Haa lepas dah dapat buluh idaman, potong lah agak panjang mana panjut lu orang nanti. Tapi bagi gua elok lah ada 4 ruas buluh dalam satu panjut, panjang2 sangat nanti susah nak kendalikan, ecehh.


Setiap ruas buluh tu kan dah ada divider so senang nak kira. Pastu buat lah lobang kat tiap ruas tu, jangan besar sangat, agak2 muat sumbu nak masuk udah le, bukannya korang yang nak masuk. kui kui kuih
Then korang ketepikan buluh tu kejap. Ewah dah macam rancangan masak memasak gitu uolls.


Korang amek pulak tin minuman, pastikan minuman kat dalam dah diminum time berbuka semalam. Amik gunting dan potong agak2 boleh digulung macam kuih simpulan kasih, ops tersasul, ahh sila refer gambiaq kat atas lah, gua tak reti nak eksplen :3 


Gua rasa dah macam gambarajah dalam buku sains tahun 4 je kat atas ni, huhu. Ok, untuk sumbu, gua dulu curik mop mak gua je 2 3 helai, malas nak ke kedai punya pasal. Alternatif lain bole guna kain buruk (tak tahan lama). Penggunaan badak sumbu dilarang sama sekali ye adik2.


Kendian, amik balik buluh yang diketepikan tadi dan masukkan minyak tanah ke dalam setiap lobang. Tips dari abang gua: campur sikit minyak diesel dalam pelita tu supaya api pelita tahan dari tiupan angin monsun. Betullah, gua salu buat, dan hasilnya, gua bangun esok pagi pun api pelita masih elok terliuk lentok even sedikit ribut semalaman :)

Pestu tunggu apalagi, sumbat lah sumbu bersalut tin tadi ke dalam lobang2 yang tersedia, pusing2 kasik masuk ketat2. Tulah tadi gua cakap jangan wat lobang besau2 nanti sumbu longgar, tak bersemangat panjut tu jadinya, macam mak nyah je, ehh.


Last but not least ewwah, pandai2 hampa la nak letak cemana panjut tu. Gua salu cari ranting pokok berbentuk Y macam lastik tu untuk letak. Nak gantung pun bole, tapi jangan sampai jatuh atas kepala sudah, gua tak bertanggungjawab kalau korang kena raya kat spital atau dalam tanah, erk.

Lepas tu apalagi, enjoy pelita panjut dengan bermain bunga api, terlompat2 riang sambil nyanyi lagu raya Saloma, yabedabedu! Cantik je memalam nengok rumah jiran2 berkelip2 dengan pelita memasing, berseri2. Serinya tak sama dengan kemilau lampu neon berkuasa letrik. Sangat best raya dulu berbanding sekarang kan :')

Blogger yang gua terbekenan malamni adalah incik puan Razanah Anis yang jinak2 merpati. Habeslah lu.. gua dah terbekenan nak buat calon, kuh kuh kuh

Next entri: DIY kueh raya febret gua *kemain konpiden bagitau awal2, ntah bila tah gua nak hapdet lagi :3

30 comments:

  1. hebat weh lu nih..wa dulu asik rembat jiran wa punye pelita je..edit2 sikit guna paint jadi lah wa punya..bhahahaha

    ReplyDelete
  2. kemalasan lu terserlah bila lu tak kaler pun dodol lu tu . :P

    ReplyDelete
  3. MKS: puihhh, patut pelita wa salu ilang, lu kalerkan ijau ehh?

    Pirang: sajala nak kasik makbapak print pestu kasik kat anak2 utk mewarna :p

    ReplyDelete
  4. ajar buat meriam buluh plish hehe.

    lukisan kemas. jeles awrrrr :3

    ReplyDelete
  5. shong: nnt termeletup tinggal jari hantu je cemna? kuh kuh :3

    awrrr <3

    ReplyDelete
  6. wuu~~ wa nampak link blog wa la kat situ...wa tak pernah tngok panjut walaupun teringin nak tengok..XD

    ReplyDelete
  7. tokwan aku selalu bt pelita ni time raya..beliau mmg rajin cari buluh..hewhewhew~ aku tolong cucuh api je;p

    ReplyDelete
  8. zanairin: pi lah terai buat ;p

    ReplyDelete
  9. fluffy: awwww sweetnye ada tokwan :3

    ReplyDelete
  10. warghhhh... tak aci... aku da plan nak wat entry pesal panjut ni tak lama lagik... tup tup ang dah wat dulu... drawing tu ohsem.. serius...

    ReplyDelete
  11. gua pon suke curik mak wa punyer mop nak buat bende alah sumbu tu :))

    ReplyDelete
  12. cik siti tak pernah wat la plak...tp dok tengok cousin2 laki dok buat...huhu...yg cousin2 perempuan ni, tgk ja la...lps diaorang pasang...kami sebok plak main bunga api pakai pelita tuu...huhu

    ReplyDelete
  13. wa x suka panjut... wa suka main mercun je... selalu cucuh kat lilin je...ngahahahah...

    ReplyDelete
  14. mohon ajar gua melukis....

    eh! lu pandai buat?

    dulu gua rajin buat pelita buluh...sekarang haram mls....asal raya jew gua pasang lampu klik2...x best langsung...tahun nie gua igt nk wat pelita lah..cm best.

    ReplyDelete
  15. badak sumbu ada sumbu...so boleh tak kita cucuh sumbu tu supaya badak tu leh jadi pelita raya...?

    berguna sungguh mop mak kita ye.. ingatkan leh jadi rambut time wat show je..:P

    ReplyDelete
  16. cer lukis muka i plak syg...hihi

    ReplyDelete
  17. bb ptt tag tok ketua sebab dia x tau apa itu panjut haha maklum la otg key elll

    ReplyDelete
  18. ahh!! malasnya nak buat.. beli kat kedai jela gamaknya.. kekeke.. cun betul lukisan zyra nie.. rasa nak print bebanyak buat anak buah kaler2.. hik3..

    ReplyDelete
  19. sangat kreatif!
    tapi mano nak cari buluh plak kat sini..hehhe
    salam kenal :)

    ReplyDelete
  20. Salam.

    Bila nak berkenan dgn guwa ni zyra..erkk? Tak pasai2 kena baling pelita panjut ngn ko kan,hahahaha.

    Haihh, nak cari buluh tu, tang mana plak aihh kat putrajaya ni.. nak letak pun tang lagumana..guwa dok atas langit..ek, mksdnye, rumah flat, huk3

    ReplyDelete
  21. Lana: kaming sun :D
    gantung kat jendela pun molek ni :p

    ReplyDelete
  22. best betol kalo ada pelita panjut neh kat rumah

    ReplyDelete
  23. menarik ni.. tapi syg, kt umah ni xde maknanya nk letak pelita.. huhu

    ReplyDelete
  24. sweet la lukisan doodle awk tue:)

    ReplyDelete

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

 
Copyright© ZyraRoxx Inc. 2011 All Rights Reserved