Stereotype Drama Melayu Yang Pfffttt

Assalamualaikum, salam sejahtera.

Alhamdulillah, selamat sudah satu hari posa. Kejiranan gua dan bingit dengan mercun, awai sungguh aktiviti penyeludupan berlaku. Musin romadon ni mesti banyak drama kat tibi kan, gua tak alert drama2 ni sema.

Gua ni seorang yang sangat malas nak nonton drama melayu, apatah lagi drama2 bersiri. Buktinya? Gua tapenah nengok pun cerita vanila cekelat yang gah tu, hewhewhew. Gua bukan tak sapot melayu tapi gua bosan, bosan, bosan! *nada lagu kosong

Kenapa gua bosan? Sebab semua drama lebih kurang je, ada jahat ada baik, ada balak ensem, ada awek cun, ending macam dah boleh agak, krooohhh. Tak mencabar kewibaan gua untuk hadap lelama pun.

Gua bukan jenis yang layan cerita cintan cintun yang sweet, maybe atas dasar itu gua tak berminat nak nonton drama melayu yang 98.75% berkisar pasal cintan *cemano nak jadi gadis ayu ni.

Kat sini gua nak senaraikan teknik2 pendramaan drama Melayu yang macam samaaaa je drama mana pun yang gua nengok, tak tau lah kalau lu orang pun rasa benda yang sama.

1.  Yang cun itu heroin, yang kacak itu hero
o.b.v.i.o.u.s  krohhhh kroohh
 Kamon lah, asal heroin je mesti cun, kacak ke? Awat orang yang tadak rupa taleh bawak watak tu? Ini racis! racis! Eh teremosi pulak, muehehe. Kalau nengok citer mat saleh, ada je yang tak lawa, tak emsem jadik peneraju utama drama dorang, pun laku jugak. Mentaliti masyarakat malaysia masih di takuk lama *pergh, persis ucapan YB kampung pening lalat. 

2. Keja ala kadar tapi tinggal kat rumah mewah
*gua bukan nak hina kerja kilang, kalau tokey kilang umah cemni gua tak heran sangat
Hahah ada satu drama tu gua nengok, keja kilang je tapi duk kat umah homak aih, macam orang bergaji 10K sebulan. Please lah be realistik, dalam dunia nyata ada ke cemtu? Bukan kerja kilang je, keja cleaner, jual kuih pun boleh duk umah teres 2 tingkat. Orang lain sedih nengok drama, gua terbahak2 gelak sebab pengarah ngan produser drama ni memang pandai buat lawak.

3. Asal anak orang kaya je mesti jahat
maap penggunaan imej mustapha kamal, dah dia je salu wa tengok  jadi dato
Yang ni trend drama melayu sejak dahulu kala lagi, sejak zaman antara dua darjat kot. Mungkin mereka ni 'spoil brat' sebab tu jadik jahat. Lepas tu anak2 orang kaya ni mesti nama lebih kurang sama je, Zack, Jeff contohnya. Lepas tu mesti panggil "papa mama" "mummy daddy" kat makbapak, takpenah gua nengok yang panggil "abi ummi". Bukti satu lagi stereotaip: orang kaya takdak yang Islamik.

4. Babak di kampung yang tak berubah-ubah
timah lejen
Kahkah! kadang2 gua terpesona akan kretibiti pengarah drama. Dorang tak sedar ke ni zaman millenium, zaman pak jabir lepak kat kedai kopi ditemani iPad, dah tadak dah anak dara nak bertocang rambut belah tengah pakai baju kurung lusuh. Cuba pi masuk kampung2 sekarang,  yang pakai legging tu ramai lah. Pastu kalau orang kampung yang bertudung, mesti pakai comot2, selekeh, seledang ikat bawah dagu, hapa? ingat orang kampung tak reti bergaya macam najwa latip ke? gua orang kampung, ada masalah? Pastu asal orang kampung je mesti nama2 macam: leha, jenab, dollah, mael tak penah gua jumpa yang pakai nama2 macam: farhana, syafiqah, jeffri, daniel.

5. Mekap tanpa batas waktu dan suasana
bangun pagi muka cam jembalang, pastu cerai, ehhh
Yang ni khas untuk dramatis pompuan. Kalau pi clubbing, pi shoping gua tak heran lah nak mekap nam inci pun. Tapi time solat, time tidoq pun lipstick merah menyala? itu geli. Gua teka depa ni tak boleh ngadap kemera tanpa mekap, banyak sangat cela di muka kot. Ada satu drama dramatis ni jadik orang susah sangat2 sampai baju pun kira macam kain buruklah, makan pun kadang2 tapi bulu mata pelsu mampu pulak beli, heran. Pesen tak menjiwai watak dan peranan.

6. Pi restoran order makan tapi...
koh koh koh
Tapi tak makan la tapi apa lagi, koh koh koh. Dulu gua berharap benar jadik kru drama, leh makan sedap2 sebab pelakon eksyen je dgn makanan tapi tak makan pun so bolehlah kru yang melahap kan, hoho. Eh mana boleh dramatis nak makan, nanti comot lipstick cemana? Pestu order fresh oren sedut sikittttt, gua kira dia buat cemtu saja2 sebab pelakon tu tanak bagi kru amik air dia sebab lepas abes shoot dia nak pelahap semua.

Toddiaa kemain lg kritikan gua. Apa2 hal pun bukan semua drama melayu gua rejek, ada je yang boleh diterimapakai oleh akal cerewet gua ni. Mostly drama2 yang tak terlalu stereotaip dan yang penting dapat diterima logik akal.

Gua tengah tertunggu produser buat drama/filem yang pasal misteri dan penyiasatan. Setakat misteri siasat rumah buruk cari hantu jembalang tak payah lah. Dulu ada RTM siarkan satu kisah penyiasatan ala2 CSI, tapi sayang, kisah dia lebih kurang Gerak Khas je so gua rasa baik gua layan ditektip conan, at least mencabar sikit =.=

Gua mintak maap salah silap, ni bukan entri nak mengondem tapi satu kritikan yang membina, mana tahu pasni drama melayu lebih berdaya saing dari drama kpop, ehh *pun gua tak layan :p

P/S: Lebih suka drama2 80an & 90an macam drama2 lakonan Mr. Os, lejen!
Psstt: alhamdulillah harini gua dapat kawal napsu di bazar :)

 

39 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. kalau cakap fon mesti melibatkan share berapa percent, project berjuta2 RM.




    Awrrr

    ReplyDelete
  2. itu sudah mesti, sebut juta cam sebut duatiga kupang, koh koh

    ReplyDelete
  3. layan drama band je..lalalala
    - Dang Kahla

    ReplyDelete
  4. sebab tuh cik tikah x suka tgok filem melayu. merapu bnyk. hhaha

    ReplyDelete
  5. hemoih cik teddy sejak bila jadi etnik kretip ni ehh


    kan cik tikah, jom tgk wyg citer omputeh :p

    ReplyDelete
  6. A'ah , ditektip conan lagi best =D
    hehe

    ReplyDelete
  7. gua slalu prasan bab mekap tu. mmg retis gile uolss

    ReplyDelete
  8. hahaha. drama melayu best ape. aku suka kalau tukang belakon dia khairyah. walaupun dia tak lawa. tapi mantap wehhhh!.:)

    ReplyDelete
  9. kalau cerekerama saya rajin layan.. tapi kalau movie melayu.. saya kureng.. macam tah pape je..

    ReplyDelete
  10. iza: yg veersi manusia tgk dak? khihi

    pirang: gua pasan cik ta plg byk sekali, koh2

    kiwi: a'ahh gua pun suka dia, seisi keluarga suka, hahah

    sayidah: hahah movie yg gua tgk merong mahawangsa je, kuehehe

    ReplyDelete
  11. setuju 100% dgn kritikan drama2 melayu nie.. majulah zyraroxx untuk negara! ehh??;p

    ReplyDelete
  12. aku suka drama arahan kabir bhatia... (betul ke aku eja ni)...

    okbai ^_^

    ReplyDelete
  13. kahkah. nsb gua x melayan sgt citer2. tgk tv ni. vanilla cokelat strwaberi tu pon gua x tau spe pelakonnya. kahkah.

    ReplyDelete
  14. time mekap yg ak xberapa gemar...duk umah pon mekap xrupa org...erkkk...

    ReplyDelete
  15. kah kah kah..sebbaik rumah wa takde tibi..hari2 wa tengok animal planet je belakang umah wa..

    ReplyDelete
  16. ada juga benarnya.. dan ada juga salahnya^^

    ReplyDelete
  17. Patblasratusribu patah pekataan...
    Untunglah rumah ade tibi boleh tgk tibi...
    Belum lagik aku suruh komen blog aku, agak2 lima entry baru setel agak nye.. Kihkih
    Mr os org kg teman weh... Nak jumpa die, rye jemput dtg umah..
    P/s : jan jan jalut itik jalut ayam.... * sambung sniri

    ReplyDelete
  18. time tido pon pkai make up..nak glamour punye pasal.ehhe lawak

    ReplyDelete
  19. absolutely tepat!!!! x suka tgk cter melayu yg x realistik... kwn2 aku selalu plik nape aku gelak tgk cter cintan yg feel2 nih ..hahaha

    ReplyDelete
  20. besela same jgk mcm korean dramaaaa....
    ahak

    ReplyDelete
  21. tau xpe.. tapi nak buat cam ne dah itu je cerita yg ada.. terpaksa hadap jugak la. haha.. eh dektetip conan best wooo boleh menganga tengok.

    ReplyDelete
  22. btol jgk pe y kamu katekan nie...haha

    ReplyDelete
  23. tepon cecanggih..tp bunyi tepon umah je??? jadahnya??

    tu yg nyampah nak layan citer melayu tu..

    ReplyDelete
  24. bhahaha..wa pun da rasa buhsan dgn drama melayu..serupa wa bole buat filem sniri pulak lepasnie...
    Ah Lan Wa Sahlan Ya Ramadhan ♥

    ReplyDelete
  25. cumel giler gambor ni ha... ekekekekeke.... selamat berpuasa syg..

    ReplyDelete
  26. Wahahahaha!!! Lawah arh! Tapi memang betul pun kan : )

    ReplyDelete
  27. Itu gua xamik pot sgt,paling gua sakit hati bila ada drama yg sentuh isu agama, tp jd ajaran sesat.. nmpk sgt ceteknye ilmu agama mereka!

    ReplyDelete
  28. minat a7x jugak ke..ada geng hehe

    ReplyDelete
  29. bab mekap memang x tahan tmbh2 bulu mata palsu..mcm hapa jer lg..buruk jdnyer...betol lah..mn ada org kg skrg yg pakai baju kurung kedah, ken batik da...org kg pon da pandai bergaya..

    ReplyDelete
  30. betul gak apa yg kak Zyra ckp nih. Jadi marilah kita sama-sama ambil inisiatif untuk menonton drama korea.

    LOL XD

    ReplyDelete
  31. juri profesional nih. haha
    memang tepat pun apa yg diulas tu..
    aku pn tak layan cite melayu yg semakin hilang kemelayuannya nih. layan kartun lg bermoral

    ReplyDelete
  32. singgha sni smbil follow...tak suak tgk cta melayu jgk..mest nk cta pasai cintan cintun..borink

    ReplyDelete
  33. hahaha..dah jelas dan nyata betul apa yang diperkatakan uhh..

    ReplyDelete
  34. setuju sangat..aku pun tak layan drama cerita melayu ni.. semua jalan cerita sama je..

    jemput singgah ke blog aku;)

    sukatykupown.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. Hi...hi betul tu... setuju sesangat, tapi OKje layan je syok jugak...he..he..

    ReplyDelete
  36. salam perkenalan.. info terbaik.. (bak kata boboiboy..) heehehe...

    ReplyDelete
  37. Menarik sekali. sebagai penulis baru aku terima secara terbuka. apa kata kau tonton tele terbaru karya aku yang tersiar baru ni kat rtm berjudul MAK SANGGUP. dalam youtube pun dah ada orang upload taip je MAK SANGGUP. yang lain pun boleh join komen tak kisah komen membina atau meruntuh saya terima secara positif

    ReplyDelete
  38. tak pernah kalau ada watak polis jadi pembelot

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape