ZyraRoxx & Raya: Biskut Raya All Time Feberet

Assalamualaikum.

Janji Ditepati

Muehehe ini bukan entri patriotik mahupun politikus, ini entri bangga diri. Awatnya gua bangga? Bangga lah sebab boleh buat entri seperti yang gua janjikan dalam entri sebelum ni. *mohon scroll ke bawah sikit kalau nak wusha.

Kata orang lembu dipegang pada talinya dan maknusia dipegang pada janji, so bagi membuktikan yang gua bukan lembu, jom kita berpergian terus ke isi2 entri tanpa merapu dengan lebih lama. 

Kemestian dan tradisi family gua sejak dulu2 adalah buat kuih raya seniri. Beli2 tadak feel, tak dibuat dengan penuh kasih sayang. Dan segala ilmu pembuatan dipeturunkan ke gua. Cheh bukan payah pun resepi melambak sekarang. Tapi gua nak share sikit jela kat sini yakni antara biskut yang harus ada time raya.

 Ini bukan entri resepi biskut raya, kalau gua perturunkan resepi kat sini, mau habes semua chef kat malaysia taleh cari makan, muehehe.

Kemain gua eksaited time nak buat sekut raya ni, dah cukup lengkap semua bahan gua pun mula mengadun sampai jadik doh, pestu tekap, picit bentuk yang gua suka, pestu hias2 kasik menggoda pastu bakar pastu rasa pastu simpan pastu pastu, ok sudah.

buat biskut

Klasifikasi sekut raya gua:-


Biskut yang boring

Hohoho gua panggil biskut boring sebab biskut2 ni salunya main gentel2 je jadik. Biskut boring bagi gua adalah Makmur, Almond London dan seumpamanya. Aduh bosan buat biskut ni sebab tak mencabar kretibiti minda gua. Buat bentuk bola sepak, bola ragbi, bola sepak, bola ragbi, bola... zzzzz...
Boring2 jugak tapi rasanya sangat nyammeh! Part yang gua suka bila buat almond london haruslah part celup cekelat, oh oh oh

Biskut Evergreen

Biskut malar hijau Semperit ni memang dah wujud sejak gua azali lagi. Gua suka biskut ni tapi kakak gua takmo buat time raya2 zaman terkini, tatau kenapa. Gua salu mintak buat tapi dia takmo, grrr. Oleh itu gua pun melampiaskan napsu nak makan semperit di rumah2 jiran tetangga.

semperit

Part gua paling suka time buat adalah time 'preettt preettt' semperit dari acuan ke dulang pembakar dan time letak ceri merah, sehiris letak kat semperit, sebijik masuk mulut gua, hoho.

Biskut buat tapi tak makan

Hahaha ada jugak cemni yek. Diakui, gua jenis yang memang tak suka makan makanan dari air tangan seniri. Entah cemana kakak2 gua boleh tersuka dengan tart nenas bergulung gua pun tak pasti, yang nyata gua kurang gemar, gemar buat je.
tart nenas gulung
Peh gua suka buat biskut ni, rasa macam kilang perusahaan biskut time buat biskut incik tat ah beng ini. Sangat produktif.

Oh, untuk pengetahuan, salunya gua membuat sekut waktu malam, cargas sikit. Part bakar dan simpan memang gua cemuih dan suka ngelat so salunya kakak gua yang kena habiskan keja gua yang tergendala sebab gua pi tidoq tanpa rasa ragu2 lagi.

tidur

Orang cakap buat2 biskut ni leceh, baik beli je, sonang. Heh, bagi gua penat tak terasa tapi kepuasan tu terasa bila orang suka makan biskut yang kita buat sampai habis sebalang, pehh bangga tahu? Apa guna buat open house tapi makanan tu satu haram pun tadak yang tuan rumah buat seniri kan?. Gua bangga, bangga hinss hinsss sebab bukan takat biskut, rendang, sambal pencicah ketupat pun gua mampu buat.

Ok, gua fail buat ketupat, harap ada yang masih sudi amik gua jadik menantu :3

Sebelum gua berpergian, gua nak bagitau yang kali ni gua terbekenan pulak dengan blogger Syakir Rahman. Harap maaf, beliau sudah berpunya, kuh kuh. Kemain suh gua hapdet, rindu benar katanya *tipu

P/S: Gua tingin nak makan biskut Y, awrrrr harap umah makcik timah masih membuatnya.

33 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. wahhh ! nak buat kuih jugak nie :)

    ReplyDelete
  2. kemeriahan raya semakin dekat ! ^^

    ReplyDelete
  3. mohon tukar sound effect kuih semprett tu. kahkah


    hikhiks. gua tak reti buat kuih. harap family lu sudi jadikan wa menantu. awrrr

    ReplyDelete
  4. lady: buat2 pestu kasi gua seketul nk rasa :p


    anis: hee terase bahangnya youu


    bai: harap gua ada anak lelaki, ehh :p

    ReplyDelete
  5. ajaq saya buat kueh plisss. tapi nak blajaq sambil tdoq. mcm pic last tu. hehe! comel sgt

    ReplyDelete
  6. shawn: hehik :"> tu ilmu kena tinggi :p

    ReplyDelete
  7. muhun ajar buat kuih karipap. eh tu kuih raya ke? hehe

    ReplyDelete
  8. wah...walaupon hnya lukisan, tpi gua dpt rasakn kesedapan kuih tersebut...

    apa lah, ketupat pon x reti wat... raya taun lepas gua wat ketupat woo... tapi wat die punya sarung je la..x pon yg instant punya..ahaha

    ok, thnx krdtkn kt gua... tapi part yg da berpunya tuh *tipuu....aahaha.. jatuh saham... mohon blogger laen jgn percaya... boleh anta resume lepas ni..eh!! =P okbai...

    ReplyDelete
  9. nak tempah kuih semprit tu boleh tak? kasi 10 balang... nak yang sejibik macam gambar nie..urgent ea :P cute la hai boleh tertidur buat kuih..

    ReplyDelete
  10. rajinnye wat bskut raye.. eyqa kuih tunjuk3 jew.. hik hik

    ReplyDelete
  11. bleh la tu kalau makcik2 berkenan nk ambik ko jd anak menantu angkat. dah lulus la tu :D

    ReplyDelete
  12. AHAHA , camne smpai boley trtdur tu zyra ? penat sgt eh buad kuih raya . Btw , salam ramadhan yer Zyra . ;)

    ReplyDelete
  13. Whoaa, rajin aa buat kuih raya. Boleh aa pos sini sikit. Kita tak rajin nak membuatnya, rajin makan jaaa. Kekeke ~

    ReplyDelete
  14. janji ditepati tk menahan tu..hikhik..

    ReplyDelete
  15. tikah suka giler kuih tart oh. tgok lukisan baby ni, lagi la terliur! hahaha.. baby? hahaha

    ReplyDelete
  16. xsuka makmur....kucar kacir jadiknyaaa,...haishhh

    ReplyDelete
  17. haa.. ang x makan tart nenas..? rugi nye... kalo ang x suke, ang tapau nnti kasik aku eh...

    hihi.. klako pict last yg comel tuh

    ReplyDelete
  18. hehehe, berehhh, ang pun tapau sekut semperit klau ada ;p

    ReplyDelete
  19. wahh hebat! gheti buat kueh raya...

    ReplyDelete
  20. alolo, comel bonar gambo yang last sekali tu.

    pandai yer lu buat kuih, kalah gua. bak mai sikit satu balang jakgi. haha.

    ReplyDelete
  21. alolo, comel bonar gambo yang last sekali tu.

    pandai yer lu buat kuih, kalah gua. bak mai sikit satu balang jakgi. haha.

    ReplyDelete
  22. best la dapat buat kuih raya sendiri, kite reti buat kek cekelat je :'(

    ReplyDelete
  23. bca entry ni wat xsbar sgt nak raya.. btw, nice n hensem blog ye =)

    ReplyDelete
  24. zz x buat kuih raye lagi.. tpi setiap thn kuih yg x pernh miss, kuih semperit.. sbb ayah zz mmg suke sgt mkn.. hehe

    p/s comel la gmbr..

    ReplyDelete
  25. best nye dah tau buat kue raye...haha
    kna blaja jgk ni, umur pn dh mkin tua, xkn la nk main beli je, xdak ummph..haha

    ReplyDelete
  26. aku suka kuih goyang aka kuih bunga ros.ko tau tak?tatau?mencik!

    ReplyDelete
  27. roxx, senang hati aku baca entri ni..sbb aku bru start nk buat biskut raya bagai ni..kehkeh

    ko kira dh bg aki inspiration lah wei..haha adios roxx gojes !

    ReplyDelete
  28. biskut raya kalo buat sendiri baru best. baru ada feel nak raya.

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape