Tips Elak Kemalangan Di Musim Raya, Yey Raya!

Hi uolls, dah plan nak balik kampung ke yang di perantauan tu? Mihmihmih, kemain gua dengar2 mak jemah beli tiket sejak Jun 2012 lagi, keless uolls.

Gua biasalah, balik ke kampung hari jumaat, bersamaan 17/08/2012, jangan jeloussss yang belum balik waktu tu *ke gua yang paling lambat T_T

Gua cukup anti dengan orang yang tak reti2 nak berhemah kat jalan raya, dah tak sayang nyawa seniri gua tak kisah, tapi nyawa orang lain cemano? Ingat nyawa ada jual kat pasaraya Mydin?

Memang ajal maut tu urusan Tuhan, bukan urusan seri paduka baginda, tapi sebagai manusia yang berakal kita boleh kot cuba yang terbaek untuk elak kan? kan?

Di sini gua nak sarankan beberapa tips elak kemalangan menjelang musim perayaan:-

A. Baca doa sebelum mula perjalanan
*bawak je keta cenggini, selamat dan jimat petrol

Berapa kerat sangatlah nak ingat benda ni kan, memasing saited kemain nak balik kampung. Setat je enjin teruih jalan tak toleh kiri kanan dah. Kalau tak hapal doa pun lekatlah stiker kat cermin depan tu, jangan nak tepek stiker drive-thru mekdi je, ehh. Jangan pulak baca doa, baca yassin bagai tapi bawak sampai 200 km/j, kuh kuh.

B. Tingkatkan saman, yeargh!!


Memasing bising bila nak kena saman sampai RM2000 hengget. Bagi gua, eloklah dinaikkan jumlah saman sehingga mencecah RM1.4 juta so orang takut sikit nak bawak dengan mengkhinzir buta. Barulah nak memandu secara berhemah ngalahkan pelajar memandu lesen L, nak membelok sikit pun siap lambai2 tangan, kahkah!

C. Tayah dengar lagu2 raya sangat lah

kihkih, gua curik jap gambar ni dari Shawn Razaleigh, temkiu ;)

Ni pun satu hal, bila dengar lagu raya semangat nak sampai cecepat tu berkobar2 di dada. Kekunun dengar lagu raya baru ada feel nak drive jejauh. Tambah pulak dengan lagu balik kampung dari arwah Sudir, pehhh rasa cam nak naek roket je balik kampung. Eloklah jangan dengar dulu, takut nanti hilang fokus ke jalan. Simpan dengar bila dah sampai kampung nanti, lebih selamat.

E. Lupakan laman sosial kejap


Ini pulak khas untuk kakitangan online seluruh alam. Kalau kat umah online pakai PC, laptop, dalam keta bawak pulak tab, smartphone bagai. Memang taleh idup tanpa FB, tuiter. Sikit2 nak update status, check-in lah, gambar perjalanan lah. Hati tak senang kalau ada komen yang tak berjawab, ada noti yang tak dibelek. Gua ingat nak bawak satu ipad, bulih buat entri sambil drive, ehh.

Selain dari tu, nasihat2 biasa: tidoq/rehat cecukup, servis dulu kereta, rancang perjalanan etc etc. Yang penting bawak bersabaq bebanyak, nanti kesabaran tu terbalas jugak dengan senyuman orang tersayang yang menunggu kepulangan kita :)

Gua harap tahun ni, statistik kemalangan boleh menurun dengan lajunya.

Raya nanti gua takut tak sempat nak wish so dikesempatan ni jugak gua nak ucap selamat hari raya kat lu orang semua. Mintak maap kalau ada bahasa gua yang buat korang meluat dan tak sonang, kuh kuh, maafkan semua salah dan silap gua yep. Harap lu semua happy beraya bersama family :D


Jumpa lagi!

p/s: Gua sebenarnya dah lukis cecomel untuk entri ni tp sayangnya kabel lappy gua tercabut so ilang semua tanpa sempat gua save, sobs sobs sobs T_T *pengajaran: sebelom buat apa2 pun save dulu! 

43 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. selamat hari raya BB maaf zahir batin hati2 walau di mana berada ok

    ReplyDelete
  2. tengs abam phat, hepi raya ngan family ^^

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya zyraa roxx. makan lomang tu ingat lah kat den ni okay :D

    ReplyDelete
  4. selamat hari raya BB maaf zahir batin hati2 walau di mana berada ok

    selamat hari raya zyraa roxx. makan lomang tu ingat lah kat den ni okay :D

    ReplyDelete
  5. hahaha nak ketawa jee. btw selamat hari rayee

    ReplyDelete
  6. woho.. pesanan khidmat masyarakat yg bagus. trus tak jadi nak pasang lagu raya. ingat nk pasang lagu ramadhan jela. rentak pun slow sket. bleh insaf ingat mati haha

    ReplyDelete
  7. meng-khinzir buta..hahaha..bagus2..sopan je ayat..bhahaha :D

    ReplyDelete
  8. Peminat blog ni!! lukisan sume cecomel! pandainya lukih!! :D

    ReplyDelete
  9. gua kene berjaga jaga ni. harap balik kg nanti gua tak kene saman bab yg perasan sexy tu. kahkahkah=)) hampehhss

    ReplyDelete
  10. oh geng plingstong islam rupanya. hahaha.


    bukan urusan sri baginda . kahkahkah :p

    ReplyDelete
  11. mak aiiii..mahalnya saman. hahahaha

    ReplyDelete
  12. amboi.. saman mahal benor..ada yang jalan raya kurang kereta ni kang,....muahaha :P ape2 pon berhati2 di jalan raya..ingatlah org tersayang yer..

    selamat hari raya zyra n shawn.. eh eh... :p

    ReplyDelete
  13. yeah! selamat hari raya! nanti balik sana hati2 ye. agak2 nak main mercun tu, rentikan la man. tapi kita main meriam. baru ada umph! eh eh. haha. :)

    ReplyDelete
  14. nasihat yang sangat2 berguna k..

    ReplyDelete
  15. HAHA. berhati-hati di jalan raya. jangan meng-khinzir buta. kah kah kah :DDD

    ReplyDelete
  16. comelnye lukisan ni.....bestkan terer lukis....btw...selamat hari raya gak..

    ReplyDelete
  17. patut mintak diskaun saman tu, erkk..

    btw, salam aidilfitri & maaf zahir batin ^^

    ReplyDelete
  18. hehe..yang paling lawak bila saman berjuta..hahaha

    ReplyDelete
  19. upkan lagi saman...kaya polis...hahahhaa

    ReplyDelete
  20. Haha! Bagus gak idea2 nih.. Kompem semua selamat.. Kesalahan lalu lintas pon kompem berkurangan.. Hikhik! ^^,

    ReplyDelete
  21. kahkahkahkahkahkah ni klakor..

    hmmm.. apa nk dikata ye.. ko kelip2 la mata sket...

    muka ayu kan2.. :D

    ReplyDelete
  22. haha.. kelakar je.. tp bagus jugak tips ni.. hehe.. aah, lain kali kena save. penat je buat kan.. tp pape pon semua gmbr cantik2 ;)

    ReplyDelete
  23. owh okey la tu lukisan..idea kreatif...lawak..siap lupa bace doa org zaman batu

    ReplyDelete
  24. kalau nak elak kena saman.. dari kacik2 lagi kena duduk kampung la jgn kua2 :D

    ReplyDelete
  25. kalau baca entry ni time tgh driving balik kg, alamatnya tak sampailah kampung nnt. asik gelak ja. haha

    ReplyDelete
  26. hahaha
    betul2
    harap statistik berkurang

    ReplyDelete
  27. selamat hari raya.. semoga selamat sampai di kampung halaman.. :)

    ReplyDelete
  28. FOLLOW SINI
    dalam lawak2 tu ada nasihat dan tips
    thx bagi nasihat dear
    kepada yg balik kg, berhati2 la
    dear , selamat hari raya

    ReplyDelete
  29. Wah lukis sendirik ke semua ni..cantik lah..superb..Selamat Hari Raya tau..

    Orang gila main baling batu kat cermin kereta

    ReplyDelete
  30. selamat hari raya aidilfitri, papehal jmpa kat kg je nanti ye :D *bajet sekampung lettew :P

    ReplyDelete
  31. gua harap benda sama.
    kurang kemalangan.


    selamat hari raya beb

    ReplyDelete
  32. kalaulah saman 1.4juta..sanggup naik pengangkutan awam jela.. hik3.. ada jugak mengkhinzir buta eh..

    ReplyDelete
  33. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin

    ReplyDelete
  34. cuti dah nak abis...sila memamdu berhati-hati utk masuk kerja..herherher~

    ReplyDelete
  35. selamat hari raya..ati2 di jalan raya..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape