Dress-Me-Up Kertas

Umum mengetahui bahawa gua ni agak ganas, tak sweet dan yang sama waktu degannya. Hanya sedikit yang tahu bahawa gua kekecik dulu ada jugak unsur-unsur sweetnya, eceh.



Selain aktivi penuh adventure seperti panjat pokok, terjun bendang, main cari harta karun, dan lain-lain (pergh gua dulu lagaknya macam Dora the Explorer), gua jugak turut terbabit dalam bidang permainan kaum hawa, yakni anak patung.



Watlek, tayah nak terkezut sangat oke? Kehkeh. Adapun gua dahulunya tidaklah mampu nak beli set kelengkapan Barbie Doll semua bagai. Kat tempat gua takdak jual Barbie, banyak jual ikan bilis je dan beras je. Oleh itu gua dan kengkawan menghabiskan zaman kekanak ribena dengan bermain....



jeng jeng jenggggg












dilarang memperkotak-katikkan hasil keluaran gua ini, gua malas tahap sardin dalam tin.










Ya, patung kertas. Nak sedap didengar sikit 'dress-me-up paper doll'. Dedulu balik sekolah gua selalu singgah kedai Usop beli sekeping dua. Alah sekeping ada satu set patung dan baju serta aksesori, baru berharga 20 sen, beli 5 set dan cukup buat main parti harijadi, kehkeh. Sweet tak gua dulu? Katalah sweet, cepuk kang.


Kalau agak patung yang dibeli tu design tak menepati citarasa, ataupun tengah sengkek tadak duit, gua dan kengkawan guna alternatif buat seniri patung kertas. Lukis atas kertas yang keras sikit dan gunting, tapi tak best sangat sebab tak cantik macam beli, hukhuk. 



nindia! sajala nak bitau yang gua dulu penah ada patung yang macamni, baju kuning tu febret gua, asik tukaq sampai lasam dan lunyai. anehnya gua tak suka hat kaler biru, semak macam nenek sangat kot. 



Pegi sekolah kira wajib selit set anak patung dalam buku latihan, nanti rehat boleh main. Kadang tayah tunggu rehat, dalam kelas pun curi-curi main, kehkeh. Tak sabar nak tunjuk koleksi baru punya fasal. Kembang kempis hidung bila dapat koleksi yang tidak didapati individu lain. Yang tak bestnya, aksesori kecik macam kasut, riben mudah hilang ditelan arus.


Anak buah gua yang gegirls sekarang mana tahu patung kertas ni semua. Yang depa tau on tenet pastu bukak Barbie online, cehh takda feel langsung, puih. Nyesal pulak gua tak simpan khazanah patung kertas gua dulu untuk tunjuk kat depa, hmm dah dimamah anai-anai gamaknya, macam gua ni yang semakin dimamah usia (ayat macam nenek).


Ternostalgia :')

40 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. kenapa saya tak pernah main permainan rakyat ni? kahkahkah

    ReplyDelete
  2. igt dulu mase kecik slalu main.. sbbnya nak beli barbie mahal sgt, ank ptung kertas jd pengganti. =D

    ReplyDelete
  3. wahh ada lagi ke jual benda ni ?! :O ahh my childhood ~ huu dah buang lama dah, rindunyaaaa!!!

    ReplyDelete
  4. best woo maen bnda alah ni..
    xmkn pon xpe asl blh maen ngn kengkwn..
    haha

    ReplyDelete
  5. teringat la kecik2 dulu selalu main ni .. uhuks =.="

    ReplyDelete
  6. rindunya nk main permainan ni...

    ReplyDelete
  7. rasa cam nak main benda nih pulak :)

    ReplyDelete
  8. femes hooo menda ni . gua buat anak pinak skali kak . tapi gua benti bila dapat barbie doll . hakhak .

    ReplyDelete
  9. haha..sekarang ad lg ke?dulu salu gak p beli patung kertas ni..gantung baju kt badan patung..uhh ohsemmm~ hehe

    ReplyDelete
  10. Kita dlu pernah main... Semua bajet nk comel je time. Hehehe.. Konon kita la ratu dunia.. Comey comey

    ReplyDelete
  11. fira waktu kecik ketagih gila main benda alah ni.hehe

    ReplyDelete
  12. waa. tak pernah main. tengok macam best je?

    ReplyDelete
  13. wahh.. mainan lagend nehh~ ^^
    sekarang jarang daa jual., huhu
    dulu lissa suka mainnn., hehe

    ReplyDelete
  14. tertiba wa rasa yang wa pon pernah main benda alah kejadah ni..jilaka kemaluan kalau diingat semula -_-

    ReplyDelete
  15. Pehhhhhhhhhh! Sweetnya kak Zyra main patung kertas! Tak sangka kak Zyra pernah melalui zaman yang sweet sebegitu. :D

    ReplyDelete
  16. hahahahaha..masalahnya saya pun main jugak benda ni kecik2 dulu.hakhakhakhak

    ReplyDelete
  17. wakakakaXD
    ary pon penah maen menda ni^^
    skrg ada lagi ke?
    susah nk jumpa kot..

    ReplyDelete
  18. tertiba wa rasa yang wa pon pernah main benda alah kejadah ni..jilaka kemaluan kalau diingat semula -_-
    knapa aku rase komen aku sama ngan komen mk?

    ReplyDelete
  19. ouh..patung ni.Lelaki ada perempuan pun ada..
    Last main waktu darjah 5 sbb tetibe nampak ade jual teringin nak maen balek..
    Lepas setahun ianya selamat disembelih...hehe..

    ReplyDelete
  20. sy simpan lg.. sbb ia sgt comel n nostalgic!

    awk blh print patung kertas awk tu.. so cute

    ReplyDelete
  21. sy pernah main..siap wt koleksi sekotak..suka tgk bju cntik2 :)

    ReplyDelete
  22. Bru teringat mainan lejen ni... Adela time kecik2 dulu tengok adik pompuan main (ayat cover)

    ReplyDelete
  23. haha., adik aku ader main bnder nih., time aku bnder nih tak ader lg kot..

    ReplyDelete
  24. pnh main 2.. pas penat main.. masuk lam mulut.. makan.. :D wakakaka XD

    ReplyDelete
  25. Haha, my sis selalu main masa kecik dulu. Nostalgia sungguh!

    -> ❤ TechKini.com

    ReplyDelete
  26. ada lagi x eh benda alah ni, dulu memang banyak benda ni, comel2 :)

    ReplyDelete
  27. siap ada rumah lagi dibina dari kekotak,urgh rindu

    ReplyDelete
  28. hahahaahahaahah!!! lawak weh entry ni..fisrt time masuk blog ni dah wat aku gelak!!! kwn2 aku dulu suka beli masa time sekolah agama.. (sekolah agama kt johor waktu petang..)

    ReplyDelete
  29. hahahaahahaahah!!! lawak weh entry ni..fisrt time masuk blog ni dah wat aku gelak!!! kwn2 aku dulu suka beli masa time sekolah agama.. (sekolah agama kt johor waktu petang..)

    ReplyDelete
  30. Nostalgia abis.. MM pun pernah main patung kertas nih.. Kadang rasa tak cukup cantik baju2 yang ado, gigih lukis sendirik.. Bajet yang dilukis tu lawalah sangat.. Kehkehkeh~~

    ReplyDelete
  31. haha mainan peberet wa mase kecik2 dulu nih! seronok lah main ley tukar2 baju. hehe. dah lama tak jumpa mainan ni. kalau dapat jumpe mesti beli punya. haha

    ReplyDelete
  32. bhaha gua pun main macam orang gila kot benda alah ni. Balik sekolah agama je mintak duit nak beli. Sekarang dah tak jumpa lagi. Wuu.

    ReplyDelete
  33. Zyra, buatkan banner saye. Thx! :D

    ReplyDelete
  34. akak pn prnh main permainan ni :)

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape