Masalah Yang Sering Dihadapi Gadis Bertudung

Sebelum ada hijabister yang menyelar entri gua kali ni, suka gua nak ingatkan di sini bahawa tajuk yang sebetulnya adalah masalah yang dihadapi oleh gegirl bajet rock dan selekeh seperti gua ini, huehuehue ><

Oh ya, entri kali ni gua tidak menampilkan si Budak Roxx seperti lazimnya memandangkan dia tu free hair (bila entah nak bertaubat). Jadi gua tampilkan diri gua seniri, taraaaa! (menguap)

Sebagai seorang pengguna dan penggemar tudung jenis shawl dan bawal yang tegar, masalah berikut begitu sinonim dengan gua. Kenapa gua tak minat tudung-yang-pakai-sarung-gitu-aje? Alah tudung style Faridah/Arianim tuuu? Maaf, udah dicoba tapi gua kelihatannya seperti orang Indonesia bukk (so, big NO di situ).


Ye tuan puan sekalian, belilah seberapa banyak pun pin tudung, lama kelamaan akan susut jugak sedikit demi sedikit. Entah le sama ada disebat orang, terjatuh time berjalan, tertinggal kat toilet R&R, patah atau hilang begitu sahaja tanpa sepatah kata. Pernah gua beli sepapan pin kat Mydin akibat geram. Namun, lagi banyak gua beli, lagi cepat pin tu semua menghilangkan diri! Boleh disamakan seperti kaum lelaki yang selalu hilang butang baju melayu jugak lah lebih kurang..


Ini masalah lazim bagi pengguna bawal. Silap lipat, silap iron dan silap haribulan, memang tak menjadilah tudung gua. Bergulung-gulung, kembung, senget serupa roti canai. Puas ditiup, dilipat, dikelepet tapi takmo jugak dia jadi bentuk yang gua nak. Sudahnya gua give-up dan keluar cemtu je sambil berserah pada takdir semoga ada yang terpikat pada gua dan bukannya ke tudung, muahahah (sila boo gua sorang sikit).


*********

Arakian, begitulah adanya ceritera yang nak gua sampaikan kali ni. Sikit je? Cukuplah tu buat sekadar hiburan petang-petang. 

Please jangan cakap gua sorang je yang menghadapi masalah-masalah tersebut :3

58 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. #2 tu selalu menjadi punca masalah aku masuk keja lewat. Haha. Asal lewat je tudung tak jadi. Hanginnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat ganti MC alasan tu, hahahah ><

      Delete
  2. pernah jadi .. nak berangin je rasa ...

    ReplyDelete
  3. dah lama gile akak tinggalkan bawal ke belakang..nak soh pkai bawal balik?? kemsalam..skang layan shawl aje senang..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabiaq kak, sabiaq, hahahah. alah tapi pakwe-pakwe sekrang suka makwe bawal katanya ><

      Delete
  4. hehe...betul3...comelllah kartunnn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheeh rasa serupa puji gua pulak ><

      tq tq

      Delete
  5. Betul. Tudung tak jadi teruih takdak mood. Haha

    ReplyDelete
  6. bab pin tudung tu mostly macam tu la.. tapi kalau ai kan jarang nak hilang pin.. boleh tahan lama juga.. ada satu pin yg masih ada, beli masa form5(dh dekat 7 tahun)..pin tu mmg sentimental value skit..mujur tak hilang-hilang.. masih setia digunakan..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua rasa macam nak pegi curik je pin lu sebab dengki, hahahaha ><

      Delete
  7. Hahahahahahahahahahaha.... That is why I prefer shawl untuk dipakai keluar compared to bawal. Sbb shawl, iron pun tak payah! Lilitlah nak lilit macam mana pun (jangan sampai terbelit tercekik sudah!), dia akan stay in place tak kira apa yang terjadi. Hahahahahaha... Kes misteri pin hilang ni pulak ada dua cara. Sama ada awak beli 'pin cushion' cecomel untuk cucuk cucuk pin awak tu semua. Takpun awak beli je laci kecik macam saya ni hah, sumbat semua sekali ikut kategori kocik bosar ribbon tak ribbon bunga tak bunga. Sekian komen paling panjang dalam sejarah. Assalamualaikum! Hehehe :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tak gua ambik komen ni buat entri, hahahaha ><
      dah beli kusyen
      dah beli drawer
      tapi tulah, gua syok toyol suka pin2 gua :3

      Delete
  8. eh sama je la kita. hahaa. selalu sangat tudung bawal punya muncung tak jadi. hahhaa. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah kan, last2 kita yang muncung ><

      Delete
  9. sama laa pin tudung tak pernah tak hilang . tapi semenjak dua menjak ni selalu muncul pin misteri dekat almari . maybe kawan kawan punya tertinggal . so kita pakai je sebab dah takde pin . hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua syak pin gua yang muncul dlm lemari lu tu, mitak balik! ><

      Delete
  10. Simpan kat kotak khas... kalau boleh kunci guna mangga skali! :3 *kikiki
    yg bab tudung roboh jadi ombak rindu tu,Hana pun slalu kena! T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua tengah cari peti besi je sekrg ni ><

      Delete
  11. ye pin selalu tetiba ajaib HAHAAHAHAHHAH

    ReplyDelete
  12. booo... kihkihkih... (ada mintak untuk kena boo sikit kan?) ;3

    samalah dengan gua, juga tak sanggup nak pakai tudung versi pakai serlung ekspres tu... bawal atau shawl jugak yang dicari gua... hehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. dem, kena boo jugak ><
      er, lu gegirl meh?

      Delete
    2. erk... meh, lu ingat gua ni lelaki ka selama ni? seriusu? ^^;

      Delete
  13. haha..coomon problem...kalau yang first tu beli la banyak mana pun pin..last last tinggal 3 je..yang second tu memang effect sangat...sampai mood bole hilang kadang kadang..

    ReplyDelete
  14. Patut laa kedai aksesori dkat mall tu selalu ramai org perempuan kerumun, sbb nak isi stok pin tudung yg hilang...hehehe
    Aku tak tau lelaki lain, tp aku sbg lelaki aku rasa tak pernah kisah pon dgn tudung perempuan kelepet dekat depan tu...Ada kadang2 yg kelepet tu laa yg nampak lg menarik...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah, baru hang tau naaa.
      hahahaah muka kalau cun, kelepet tudung cemana pun tetap lawa, yedok abe cEro? ><

      Delete
  15. mood org perempuan kekadang bergantung pada tudungnya..hahaha..
    sama la kita..pakai bawal ja.. shwl nampak bolat la muka.. lepas tu mcm nipis ja rasa..
    p.s/selalulah simpan stok pin bebanyak dalm purse ya kak.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua pun hadapi masalah yg sama, bolat serupa bola lisut ><
      dalam purse pun boleh hilang T_T

      Delete
  16. Hehe... tapi skrg ni dh de yg instant kan... sarung je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudung sarung2 ni tak sesuai dgn gua ><

      Delete
  17. hahaha. sama la bila pakai bawal tu lah problemnya. itu yang ramai kengkawan guna 'starch' kononnya nak 'keraskan' tudung tu. Tapi saya prefer shawl. sebab lagi senang :) but yes, sometimes mood nak pakai bawal tu datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudung keras pun kadang bawak bala jugak, jadi serupa semen ><

      Delete
  18. hahahhaha. Saya bukan si pemakai tudung, tapi setuju dengan entri ni. Haha. Tapi yang pelik, apasal my mom jarang hilang pin tudung? Hahah.

    ReplyDelete
  19. ahaha agaklah. Kalau beli pin tudung byk sekalipun, nnt tinggal sikit jugak.

    ReplyDelete
  20. setiap kali naik sem gua akan beli sedozen pin tudung...tapi bila balik kampung pin guaa semua hilang. gua rasa adik gua kebas, tapi bila nak keluar gua cari tk ada gua mula jadi shark, suruh adik guaa cari sampai jumpa, tak jumpa dia jangan menghadap gua. hahahaha! senior always win. Rasanya lepas ni gua patut buka kilang pin tudung, sendiri baru selesai masalah gua

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ajaibnya gua tak penah nampak ada sesapa kat rumah yg pakai pin tudung gua ><

      Delete
  21. hehe, samalah..sakit hati kot..haha!!

    ReplyDelete
  22. aku sarankan pakai penyepit baju sidai tu... tak pun pakai stapler je.

    ReplyDelete
  23. masalah yang sama ! last last tinggal satu . mmg menyirap

    ReplyDelete
  24. dolu2 gune tudung pashmina, kalau tak hilang pin tudung, x sah.

    skg tudung sarung je..mudah...x yah lilit2 :D

    ReplyDelete
  25. ahh.. gara-gara masalah nombor 2 tu lah..s enget sana sini. kembung mcm2.. smpai yaya xguna tudung bawal dah.. yaya guna shawl ja skrg.. tp kalau dah xda tudung matching.. terpaksa jugak guna bawal walau senget mcm mana.. sebab tak reti guna bawal.. lipatan pun pelik2 jadinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gua pakai shawl ikut mood. Bila tiba mood lain mcm,penah rasa nk pakai tudung saji je ><

      Delete
  26. Assalamualaikum wbk..
    Hahaha... cute entry ni :D

    p/s: InsyaAllah sama doakan agar mendapat hidayah yang terang benderang... :)

    ReplyDelete
  27. Dik, akak kau ni pun selalu sangat hadapi masalah ni. asal nak pakai je pin hilanglah, tudung senget sebelah lah, komotlah haih....pastu gigih gi gosok semula tudung yg komot tu dengan harapab menjadi le nanti bile pakai. tapi nan ado...sampaikan ada sekali tu gua g meeting pakai tudung bawal memang nampak selebet giler. asyik nak kena tiup je. penat gua.

    ReplyDelete
  28. kalaulah mc tu boleh disamakan dgn tudung tak jadi.


    rosak sistem negara, sbbkan aku je sorg. tiapa tiap ari tak jadi. bahahha.

    ReplyDelete
  29. ala dah selalu orang cakap "ni lilit tudung ke pusaran segitiga bermuda" kang aku pakai bermuda lilit macam dalam video tutorial tshirt jadi tudung by sapa ntah nama dia tapi memang ohsem lah video tu.... last last kita pakai instant shawl je ha amek kaw, sarung2 dah jadi kain sarong.....ahakz...

    ReplyDelete
  30. minta izin guna ur drawing..😊

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape