Instrument Melukis Paling Efisyen

Ramai betul orang tanya gua lukis pakai apa, lukis pakai apa? Kalau gua jawab guna jari punn boleh karang kena benci sampai mati pulak. Jadi gua jawablah dengan berhemah tinngi: saya lukis pakai mouse menggunakan aplikasi Paint Tool SAI atau kadang Microsoft Paint.

Lukis pakai mouse?

Pernah jadi satu insiden kelakar berlatarbelakangkan kampung halaman gua. Sorang anak buah gua yang remaja tanya soklan yang sama dan gua spontan menjawab lukis pakai mouse yakni merjuk kepada mousepad laptop. Yelah, gua masih belum rasa nak beli lagi gajet-apekenamanya-tu-ntah yang boleh lukis-lukis di alam maya.

Tanpa gua sedar anak buah gua yang berusia 4 tahun berada kat belakang (mind you gua ada lapanbelas orang anak buah, muehe. Anak sendiri? Doakan gua dapat suami dulu).

Kemudian, terjadilah dialog di bawah:

"Ibuuuuu, nak mouse"
"Nak main komputer ke? Kakak kecik lagi laa"
"Bukan, nak mouse hidup"
"Ooo nak bela mouse? Eee geli lah. Hamster boleh?"
"Bukannnn, nak mouse jugak! Sebab tu kakak lukis tak cantik sebab kakak guna pensil, Chu lukis guna mouse!"
"????"

Dan gua tergelak besar kat situ jugak. Sorry Kak, gua dengan secara tak sengaja dah termerosakkan sel-sel otak anakmu yang sedang pesat berhubung.



43 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. hahahaha. alwak gila kot. budak kecik kann mana paham apa kita cakap. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, benda lain yang difahamnya, hoho

      Delete
  2. hahahaha. budak-budak memang sel otak aktif betol berhubung. minum anmum apa tu. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gua nak syorkan jgn kasi budak minum tu, terlebih berhubung nanti, hoho

      Delete
  3. Hahaha lawak lah. Bukan nama dia tetikus ke ?? Kohkohkoh. Bagus budak ni. Cepat tangkap. Agak kalau kat sekolah nanti acane lakan XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gua mls guna nama saintifik natang tu ha. Entah le, harap cikgu beliau nnt tabah, hoho

      Delete
  4. Haha, nak try jugak la lukis pakai guinea pig saya. Hehe. Kot2 jadi ke :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn lupa buat entri artwork guniea pig. Kalau tak jd try pig pulak, ehh hoho

      Delete
  5. hahahahhahahahahhaha okey ini lawak!! hahahahah

    ReplyDelete
  6. hahaha nak ckp ngokss kang engko kecik hati... tpi memang tk boleh blah kau lukis guna mouse, engko pegang pun geli agaknye. muehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku hati waja, muahaha. Memanng.. SANGAT geli. laluan dia pun aku tanak lalu, keturunan dia pun aku tak hingin, ehh terdrama pulak ;p

      Delete
  7. haha.. aduss mesti dia bayangkan seperti gambar bila acu dia ckp lukis pakai mouse.. haahaa

    ReplyDelete
  8. cayalah lukis guna mouspad pun lawa. terbaikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eheheheee, lawa eh? *Kembang semangkuk

      Delete
  9. Kah kah kah. Kesian budak tu, hahah. Apa la nasib dapat makcik macam ni. Kah kah kah. Btw, lukisan memang cantik. Superb. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin nasibnya terbela bila dapat pakcik baru nanti, eh eh
      Thanks encikk :D

      Delete
  10. Hahaha...
    Boleh masuk Mastika ni fenomena mistik melukis guna tikus...Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mistik lah sgt kaaan, tak pasal nanti pakat kena kencing tikus, hoho

      Delete
  11. hehehe..letih la nak mengawal mouse tu klu nk melukis :)..cantik kartun2 zyra ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak terkawal jadiknya. Terima kasih atas komen puji-pujian ;)

      Delete
  12. huh, anda harus menjadi seorang macik yg bertanggungjawab dan explain benda yg betul kepada anak buah anda dengan kadar segera... hahah ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errr, biarlah tanggungjawab tersebut digalas oleh ibunya :p

      Delete
  13. hahhaahha.. lenkali kabo guna tetikuss.. koh koh koh... eh.. sama gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh, sensitif kalau sebut nama dia, nnt mlm karang dia dtg :3

      Delete
  14. hehe lawaknya zyra,
    anyway zyra..saya tag awak utk liebster award, tolong jawap boleh? Pasal saya tak sabar nak tahu jawapan2 kelakar awak bakal bagi. =)

    ReplyDelete
  15. aku nak komen, tapi aku dah tak gelak dah, so aku doakan kau dapat suami je, ok dah tu je.

    ReplyDelete
  16. Abam zyra!!! gua datang nie.. <3 tulah abam lain kali cakap biar terang kan tak memasal dia nak lukis guna 'mouse' berkaki pulak. haha..

    *moga cepat dapat suami.. amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. abam aidaaaaaa *hugs guling2. mishh u much. dah start berblog semula ke bang?

      amiiinnn.. thanks bam :*

      Delete
  17. Memg suke tgok lukisan2..comel jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiks hiks, tuan lukisan tanak tengok ke :p

      Delete
  18. okeh lagi lukis pakai mouse .,,ade orang tu lukis gune jari telunjuk je kat tab..hebak.

    ReplyDelete
  19. gua pun penah hebak la cenggitu. sayangnya tab kena samun :3

    ReplyDelete
  20. untungla ada tikus boleh lukiskan. mesti tinggi ngantor dia sekolah melukih dulu huhu

    ReplyDelete
  21. hebak giler kau dik.. akak kalau lukis gune mouse memang lidi jadi die..

    ReplyDelete
  22. HAhaahaha. SUmpah. Ni kelakar gila.

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape