Legasi Mat Jenin

Yo!

3 Jun 2015.
Kalau ada diari dah tentu gua highlight tarikh ni terang-terang.
Hm, sebagai manusia yang tak menulis diari, gua tulis kat diari bacaan awam ini je lah, kehkehkeh.

Harini gua balik dari kerja dengan sedikit lamunan dan anganan yang lebih hebat dari biasa.
Gua tengah berkira-kira nak makan apa untuk dinner:
Burger? Nasi tomato? Nasi kandaq? Tomyam? Pizza?
Gua jugak berangan tentang hal-hal sulit yang lain.
Di samping fikirkan kerja apa yang patut gua buat dulu awal pagi esok.

Tiba-tiba Hitz.fm memutarkan lagu I'm Yours dendangan Jason Mraz.
Pergh, lama tak layan lagu ni baqhang.
Gua pun turut ikut menyanyi dengan Jason.


Hik hik hik.. sekali sekala syok jugak layan lagu slow ni.
Eh jap, apa hal gua rasa lain macam je ni?
Lalu gua pun menoleh ke kiri dan kanan..



Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhhhhhh!!!
Empat tahun. Empat tahun gua berulang-alik laluan yang sama.
Tiba-tiba harini boleh pulak tersalah masuk lane Jambatan Pulau Pinang.
Kalau gua seorang ahli politik, gua mungkin akan salahkan Jason Mraz atau Hitz.fm atau perut gua ataupun PLUS sebab sapa suruh mereka buat lane ke bridge dekat dengan lane ke rumah gua?

Tapi memandangkan gua adalah Zyra, gua pilih untuk salahkan diri sendiri sebab tak fokus.
Sebenarnya kalau ikut exit USM cuma 5 minit je lagi untuk sampai ke rumah.
Tapi sebab hilang fokus gua terpaksa naik bridge dan menghadap traffic-jam yang terhebat di Penang
Anehnya gua tak rasa nak marah atau sepak diri sendiri.
Gua hanya tergelak sorang-sorang sambil on kan MP3 dari thumbdrive.
Bukak volume kuat-kuat sambil ikut menyanyi.


Rasa serupa seorang manusia yang hilang pedoman pun ada.
Yelah, sebab buat kerja yang sia-sia.
Mengadap kesesakkan untuk keluar dari pulau, dan kemudian buat pusingan U dan masuk semula ke pulau, dan hadap pulak kesesakkan di sebelah sana.
Betul lah kata Jay Jay: "Berangan tak salah, asalkan tahu bertempat"

Buang masa
Buang petrol
Buang duit tol

And yes Mat Jenin, I learnt your lesson today, the hard way. 

73 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. Selamat aku cuti sekolah tak hadap jem untuk 2 minggu.lol

    ReplyDelete
  2. hahahaha. akhirnya jay jay yang dikenang

    ReplyDelete
  3. pergh... satu penyiksaan di situ..
    btw, saya suka lagu jay jay tu. (tetiba)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha padan muka gua, marilah berjoget sesama ><

      Delete
  4. Kahkahkah....lu pikir banyak sangat la zyra, gua rasa lu tengah pikir nak menuju ke kedai2 makan tu tersilap masuk lane....Amacam hadap jam? Best kan? bukan selalu pun dapat peluang duduk dalam jam pastu layan lagu. Gua tau feeling layan lagu time jam tu perasan dia best sangat sampai tak boleh nak digambarkan...kehkehkeh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah gua tengah berangan bersanding sebenarnya XP
      guhuhuhuuu besttttttt sangat =.=
      tapi memang feeling habis nynyi sorang2 dalam kereta tanpa didengari manusia lain, wee

      Delete
  5. Aku yang tak berangan atas moto pun selalu sangat dah tersalah masuk simpang,tahu-tahu dah ada dekat negeri lain...NEGERI LAIN TAU. Hahahahahaah

    Tapi kalau berangan atas moto tak boleh lebih 5 saat, sebab masuk saat keenam, aku mungkin dah duduk bawah perut lori. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cEro pengecualian....ko kan kurang sense of direction...which is aku pun same..LOL..

      Dude, berhati2 di jalan raya weyh.. Ingatla pesanan ikhlas sohbatmu iniii...

      Delete
    2. Dengar macam creepy, tp aku selalu masa bawak moto bila berselisih dgn lori yg berbelas tayar tu, aku akan terbayang aku lenyek terselit celah dua tayar yang besar tu.
      Maybe sense of direction yg kurang membuatkan sense of imagination jadi tinggi kot...hehehe

      Delete
    3. please don't cEro, we (me and Lee) love you bro! kahkahkah
      memang creepy! hahahah gua suka ayat yang last tu! ><

      Delete
    4. sebagai bekas mat motor yang berulang dari Rawang ke Sepang, gua dapat memahami perasaan cEro.. jadi gua pun nak pesan, berhati-hatilah di jalanan. Jauhilah lori, potong sebelah kanan. Anda mampu memotongnya.. koh koh koh

      - bekas mat rempit yang pernah eksiden

      Delete
    5. Rawang ke Sepang Ojin? Mak aih, jauhnyeeeee....

      Tapi memang scary ooo bila rider kena kongsi lane dgn lori.
      Macam gajah nak lumba lari dgn semut.
      Akuuuu orang kecil, engkau orang besar..
      Kau ibarat gajah, ku hanya semut meraaahhh~~!!
      **tetiba**

      Delete
    6. hahahahaah duduk kawasan selangor/kl lagi lah osem. kalau salah jalan entah kat memana ntah nak pusing balik. silap haribulan sampai ke negeri lain yg berhampiran XD

      Ojin eksiden serius ke sampai dh tak naik motor dah? Ada patah riuk tak?

      Delete
    7. Patah riuk jugaklah masa eksiden tu... teruk jugaklah patah riuk handle moto gua.
      Gua takde apa apa.. koh koh koh

      Delete
  6. pergh ini satu cabaran nak hadap jem dua kali.. mencabar kesabaran

    ReplyDelete
  7. lolololollll... sorry, gua tak dapat menahan gelak jahat gua kali nih, selagi tak berlaku apa2 insiden yg serius, gua tak rasa bersalah sangat nak gelak kahkah X3

    best apa skali-skala sesak dalam traffic jam... layan view atas penang bridge tu best whaaat, boleh sambung je verangan tu, view pun menarik what~ xp

    ReplyDelete
    Replies
    1. x silap aku sekarang dah berpagar tinggi kt jambatan tuh, macam susah gak nak tengok view menarik..wuwuwu.. so, kiri kanan nampak kete..kete..kete..! Pendek kata, selagi tak tutup mata, kete..kete..kete.. =A=''''''

      Delete
    2. Huhuu ooh dah berpagar tinggi ek? Last time aku gi pulau sana naik ferry dari butterworth, patut la aku tak perasan bab jambatan tu kahkahkah X3

      Delete
    3. Aku tak pernah sampai Jambatan Pulau Pinang.
      Maybe Zyra boleh jadi tour guide aku? Hehehe

      Delete
    4. plain 83: gahahahaha! gelaklah tanpa rasa bersalah sebab gua pun gelakkan diri sendiri ni ha XD. hajat hati nk jugak sambung berangan. tp takut nanti terlepas exit untuk U turn pulak karang memang bermalam atas jalan je lah >_<

      Lee-kun: Actually pagar tu dekat divider yang pisahkan lane kiri dan kanan je. Sebab ramai sangat manusia curious yg suka tengok accident kat lane sebelah-menyebelah. Kita boleh lg enjoy pemandangan laut kat sebelah ^_^

      cEro: Datanglah, gua bagi service baik punya! Err.. okey cam pelik je ayat gua =__="

      Delete
    5. Aku tuntut service kau nanti...hahahha

      Delete
    6. Gua pun nak guna servis Zygha.. *potong line cEro*

      Delete
  8. hahaha . Boleh pulak jadik gitu . Ini lah jadiknya penangan berangan . haha >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sila jangan tiru aksi ini ><

      Delete
  9. tension kan mengharungi jammed

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat tension sampai hoarse suara menyanyi ><

      Delete
  10. Kereta adalah tempat aku berangan dan berlatih monolog luaran. Ada pernah satu kali aku hampir hentam belakang lori sebab ralit sangat berangan. Makanya aku selalu ingatkan diri sendiri untuk tak hanyut sangat berangan. Dan ya, aku memang ada simptom mat jenin yang kritikal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. same, selalu bermonolog luaran bile dok dalam kete sorang..pahtu perasan, uih, berbakat jugak aku berlakon..bahaha..

      Day, silela lebih berhati2 next time.. kitorang sayang ko weyh.. *blush, clear throat.* Ehem..!

      Delete
    2. hahaha kereta adalah tempat berangan dan berlatih vokal! ><
      Uish, bahaya betul hang dengan cEro, take care sis we (me & Lee) love u! muah muah XD

      Delete
  11. Aku pun selalu jek berlegasi mat jenin kat dalam kereta tapi tu kalau long drivela, like 5 hours ke camtuh..x bleh blah wey kalau in such a long drive x berangan..bahaha..boleh gile kot..XP

    Owh..........................ko survived kan jam berkali2 tu? Thank God..! XP

    By the way, nanti aku pergi bermastautin kat USM penang sat..for maybe 2 weeks..eheeeeee... Saje jek nak gtau..LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. gahahaha gua percaya semua pemandu kereta/lori etc akan berangan di atas jalan. Gila bosan kot.
      Gua survive. Kalau tak, takdelah lagi entri-entri lepasni........... hahahahah deep tak? XP

      Kyaaaaaa!!? Lee nak datang penang? Lu ada main hoki ke bro eh sis? XD Jom dating pulishh? *batting eyelashes*

      Delete
  12. ha3.... berangan byk sangat......

    ReplyDelete
  13. jem gile kot jambatan pulau pinang. bertabahlaaaaahhh

    ReplyDelete
  14. lawak! hahaha....dahla minyak dah naik...hang bole plak sesuka bazirkan minyak..hihihi...



    Singgah blogwalking...:)
    Nak tingkatkan metabolisme badan tak?jemput baca artikel ni:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/cinch-tea-bantu-anda-kurus.html

    ReplyDelete
  15. Seronok baca cerita ni, gambar kartun nya pun cantik, pengajarannya pun ada pengajarannya ialah jangan berangan macam mat jenin :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe bangga pulak bila kena puji 3 in 1 begini... XP
      Thanks! singgah lah lagi ye ;))

      Delete
  16. power nya boleh lukis lukis macam cero lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum power, cEro lagi power kuasa kuda laut >__<

      Delete
  17. perghh, makin lapau perot bile hadap jem.

    jgn dok berangan selalu . Kdg2 takpe.

    haha

    *hda selalu berangan kalau lagu syok tangkap leleh. kantoiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngahahaha tu lah pasal, semuanya berpunca dari lagu (=..+")

      Delete
  18. aiyooo.kau hebat roy..kau hebat.haha.sudahnya camne? bape lame kene hadap jem tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. roy roy hati kau keras >_<
      berapa lama? sepatutnya 15 minit dah sampai rumah klo dari ofis tp sebab berangan tak sudah jadi 1 jam 45 menet TT_TT

      Delete
  19. Zyra dok penang rupanya..baru tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah sbb dpt tahu satu fakta diri gua ><

      Delete
  20. hahaha! syok sangat layan lagu tuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg syok tp tak setimpal dgn harga yg perlu gua bayar TT_TT

      Delete
  21. Inilah yang berlaku kepada legasi Mat Jenin pada era moden .. Kihkihkihhhhh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha agaknya mat jenin pun geleng kepala ><

      Delete
  22. bila tak fokus gini lah jadinya..pastu bengang sendiri dan kutuk-kutuk diri sendiri dalam hati..
    hehehe..kadang-kadang alaminya juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha betull. so bukan saya sorang lah kan ;)

      Delete
  23. gua pun selalu berangan masa drive. Dan ada sekali perjalanan dari Rawang balik Ke Sepang, gua termasuk simpang ke KL masa kat cabang dua highway plus ke KL atau Shah Alam lepas Sungai Buluh.

    Sudahnya gua sangkut tiga jam sebab masa tu mmang waktu puncak. Dah laa gua ni fail jalan KL.
    wkwkwkwkw ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. just imagine kalau kita dalam satu kereta dan masing2 tgh berangan. agak2 akan sampai ke thailand tak? Wkwkwkwkwkw XD

      Delete
  24. mesti dok teringatkan jason statham...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ush kepala botak beliau sgt mengugat iman ><

      Delete
  25. Ko memang insan yang tabah Zyra.
    Apa nak buat, itu je lah pilihan yg ko ada lagipun.. Hak3..
    Jadi pasni, mesti ko dah tepu nak hadap jem kan?
    HIIIIII..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sumpah benci. nengok jem roti pun tak mahu ><

      Delete
  26. Yg penting legasi mat jenin tidak hanya pada cerita,tapi diaplikasikan dalam kehidupan harian supaya legenda mat jenin tak terhenti disitu.

    Hai mak jenah.

    *lambai2 tangan*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha mak jenah, hahahahahahah hoi gua belum beranak so eloklah panggil minah jenah, kakakakakaa choiii~

      Delete
  27. wahaiii. sungguh best bila berangan umpama Mat Jenin. haks! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sampai huru hara kejap perasaan ini ><

      Delete
  28. kah kah kah.. aku suggestkan kau balik kampung terus je lah dah alang2 naik jambatan.. tambah sejam je lagi dah sampai alor setar isinit...? agaga

    ReplyDelete
  29. oemgee !seriouslah sampai tersalah jalan sebab syiok nyanyi? !! apa2 pun, enjoy jelah view kat situ, alang2 dah bayar tol. muehehe.

    ReplyDelete
  30. hahah. berangan punya pasal. hadeyyy.

    ReplyDelete
  31. rasanya semua orang pernah mengalami hal macam ni. Pernah jugak lah salah lorong rumah,, patutlah desgn rumah semacam jer, Hahaha....

    ReplyDelete
  32. Haha ini lawak. Menghadap jammed tu yang menyesakkan jiwa sebenarnya tapi layankan jela.

    ReplyDelete
  33. Akak pun selalu jugak berangan samada masa bawak moto mahupun kereta. biasenye akak akan bermonolog dalaman. memang deep giler. kadang tu kalau jem akak suka nak buat dialog sendiri. tengok gelagat orang pas tu ajuk kan ape yang diorang cakap. tapi kalau ade kawan, memang melalutlah dialog yang dibuat.

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape