Atasi Jerawat Secara Psaikologi

Yo!

Satu perkara yang hangpa perlu tahu tentang zeraroks: beliau tak reti serik.

Walau teruk direjam dengan makian gara-gara entri Selesaikan masalah Jerawat Untuk Selama-lamanya, beliau masih nak bagi satu idea/tips berkenaan jerawat lagi.




Okey gais. Jerawat ni memang masalah utama kaum yang memiliki kulit berminyak
Tapi jangan la gundah-gulana, setiap yang buruk pasti ada baiknya.
Kulit berminyak ni dalam pada masa yang sama buat kulit jadi awet muda.
Tak caya? Tengok gua, dah tua kerepot pun orang ingat masih budak sekolah. Ngahahahahh!
(Okey fine, lebih kepada tubuh genit gua sebenarnya =.=)

Gua faham ramai yang dah guna produk kimia, guna petua tradisi tapi still tak jalan.
So why not hempa try cara psaikologi pulak?

Begini,

Ada satu hari pada bulan lepas, tangan gua merayap ke muka time tengah melayari internet.
Gua terperasan satu benjol kecik yang merupakan jerawat di pipi kiri.
Sebab waktu tu memang hormon tengah tak menentu dengan dasyatnya.
Sebelah kiri halilintar sabung-menyabung, sebelah kanan pelangi senja dengan burung berkicauan.

Selalunya gua akan rasa sedikit gundah.
Jerawat ni datangnya cepat, peginya lambat, dah tu tinggalkan kesan parut yang lama.
Dan gua dah lama lost faith dengan sebarang produk.
Pernah satu masa gua gunakan satu produk, Oxford (bukan nama sebenar)
Semakin gua sapukan ke jerawat, makin keras dan besar jerawat tersebut
and I'm like: ini ubat hapus jerawat ke baja jerawat paling unggul?
Lebih bullshit dari entri gua yang di atas.

Maka, gua tekadkan dalam hati: "Why bother? Why bother?"

Dua tiga hari kemudian gua absent-mindedly garu-garu pipi kiri
Tiba-tiba gua teringat, eh, bukan ke sepatutnya kat sini ada jerawat?
Tapi tak ada. nothing. nada. kaput.
Amazing.
Sebab kalau dirasa dari 'putik' jerawat haritu, ada potensi nak jadi jerawat besar dan sakit.
Tapi ia dah berlalu pergi tanpa kesan!

Gua rasa serupa ada super power pulak boleh hilangkan jerawat, mejik.


Jadi,
Dapatlah disimpulkan di sini bahawa:
-Jerawat itu seperti tetamu tak diundang, kalau kita tak layan dia akan blah dengan sendiri
-Jerawat itu seperti attention-seekers, kalau tak dapat perhatian dia akan berlalu pergi
-Jerawat itu seperti anak manja, akan merajuk pergi bila tak dapat apa yang dihajati

Jadi, jangan dilayan sangat kerenah jerawat.
- Jangan kelam kabut cari cermin bila rasa ada jerawat
- Jangan gopoh-gapah pergi farmasi terdekat cari ubat jerawat
- Jangan bukak Google dan taip 'tips mengatasi jerawat'
- Jangan membelek/usap/pegang/sentuh jerawat setiap hari, bimbang jerawat salah faham itu sebagai tanda kasih, lantas dia akan terus bertapa di muka.


Trust me bebeh, ini bukan kali pertama.
Kalau pertama kali terjadi, memang gua takkan kongsi kat sini.
Tapi dah banyak kali. Agak banyak kali jugaklah untuk ditafsirkan sebagai coincidences.

Tapi, setiap homosapien itu berbeza.
Mungkin cara psaikologi ni berkesan untuk gua.
Mungkin ignorance-mode gua berjaya menenangkan perubahan hormon yang sedang rancak berkonflik.
Mungkin.

Yang bestnya cara ini tak perlukan sebarang effort.
Tak perlu blender timun
Tak perlu tempel bawang putih
Tak perlu cari jintan manis, kulit kayu manis, mangga harum manis
Tak perlu keluar belanja beli krim jerawat

In fact, tak perlu buat apa-apa!
So, kalau tak nak cuba jugak disebabkan malas, gua sarankan lu pergi mati je.
Ahaks.
 

57 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. Hahahahaha Zyra! Lawak gila. Apsal entry ko cam hyper semacam ni? BTW, jerawat aku kem salam kat jerawat ko. Ko nak berbesan ngan aku tak? Jerawat forever!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hyped sbb terlebih mkn coklat.
      aku mana ada jerawat?

      Delete
  2. xleh la kalo xbelai jerawat.. mesti nk belai..
    pasni kene guna petua ni la plak..
    heee

    ReplyDelete
  3. Alah lu ni time muka gua dah belubang baru nk buat entry pasal jerawat.

    ReplyDelete
  4. Haha. Semadd !
    Takyah bazir duit beli produk bagai~

    ReplyDelete
  5. hahahaha
    tapi memang betul pun.. saya kalau time study kulit licin je sebab tak ada masa nak belek.. tapi bila cuti habis naik jerawat sebab tak ada kerja.. sikit sikit check jerawat depan cermin . tambah pulak makan sambal belacan omak den . subur je mereka membiak.. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpelah, demi air tangan seorang emak.

      Delete
  6. Yeahhh.. muka gua pun awet muda... koh koh koh... *krik krik krik*

    Gua rasa gua dah habis laju klik link pautan, tpi gua masih gagal dapat first.. koh koh koh

    Agak dah lama gak laa gua dah takde jerawat.. mungkin faktor gua dah tua dan purba, atau gua lagi power mngignore jerawat.. koh koh koh...

    tapi satu benda jer gua tak boleh terima hal berkaitan jerawat...

    sweet macam mana pun ngan pasangan, jangan tolong picit jerawat dia di khalayak public. Gua tak leh hadam kesweetan jenis itu..
    Gie mereput sana..

    rarrrrrr!!!! <( ` ^^^^ ' )>

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah sebab dapat jumpa pasangan yg keji. bukan semua orang beruntung dpt jumpa.
      takziah sebab dah menopos.

      Delete
    2. err... ada ea pasangan mcm tu? lom pena jmpa. ewww....

      Delete
  7. jerawat dengan aku bagai aur dengan tebing.. .

    ReplyDelete
  8. hahahahha...rupanya jerawat tak boleh di belai ye..patut la.!ok lepas ni tak nak dah belai2 jerawat,..

    ReplyDelete
  9. Demnnnn...!! Aku baru nak buat entry psl ni...Hahahaha, I guess, great mind thinks a like..LOL.. thanks for saving my time...and it's a nice entry...aku setuju..! Kalau dilayan jerawat ni, makin besar kepalala dia, siap beranak pinak lagi ha..koo..

    Why bother, why bother, why bother? LOL

    ReplyDelete
  10. terima kasih zyra atas tips yang sangat berguna ini

    ReplyDelete
  11. ada satu nasihat paling power untuk hilangkan jerawat yang 100% akan berjaya.

    jangan tengok cermin!

    kbye

    ReplyDelete
  12. Aku dah lama tak berjerawat.
    On one side macam "Huuuraaayyyyy!!! Saya bebas jerawat!!"
    On the other side plak macam "Kenapa? Adakah saya sudah terlalu tua untuk jerawat. Jerawat, aku merinduimu..."

    ReplyDelete
  13. Hahaha...sungguh dahsyatnyya magic lu zyra...gua kalau ada jerawat gua xkan sentuh/belai tapi gua halau(picit) terus jek...baru puas...nanti ada bekas luka tu gua biarkan je sampai dia hilang sendiri. Gua lg suka buat camni.

    Sebab gua rasa kalau biarkan jerawat ni kadang2 agak gatal dan sakit buatkan gua x selesa. Tapi kalau picit tu sakitnya sekali je... Hari2 selepas tu dah x gatal n sakit cuma ada bekas luka picit la. Tapi still gua x kisah sgt dgn bekas tu sebab kadang2 gua rasa hensem gak ada tahi lalat jadian(bekas luka) kat muka gua. Kehkehkeh.....

    Nak elak ada jerawat, basuh la muka bila rasa berminyak dan sebelum tido. X payah pakai apa2 produk pun cuma air mutlak je pun dah cukup sebab air mutlak ni sgt suci sbb boleh buat wudhu'.produk2 tu sume mana boleh..hihihiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. some people nampak menarik dengan parut jerawat. some.
      thanks untuk tips dan nasihat.

      Delete
  14. kahkahkah... ceh kebetulan pulak sekarang ni ada seekor jerawat baru naik kat pipi kiri gua... asdfgfhgjjgjh ( TTvTT )

    gua tiap-tiap malam mesti basuh muka dengan facial bar soap untuk kurangkan efek muka berminyak, kalau tak, lagi meriah la jerawat hinggap ke muka... huahuah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice bila mampu setia dgn rutin cuci muka.

      Delete
  15. Walaupun begitu, takde sapa pon boleh lawan jerawat kat muka Bepop (Lawak Kampus)..
    Saya tak pakai sebarang produk muka, last pakai muka jadi panazzzz..
    Lagi bagus kulit dibiarkan tanpa sebarang campur tangan bahan-bahan kimia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bepop je manusia yg tak boleh takde jerawat.

      Delete
  16. Ahahaha... Setuju setuju.. Jerawat ni kalau kita pegang2 dia memang esok lusa semakin membesar. Tapi jenis saya ni memang tangan tak boleh duduk senyap sebab suka tekan2 dia walaupun sakit. Ehehe.. Tapi memang betul, kalau tak pegang2 tak usap2 manja beliau, beliau akan nyah pergi dengan hati yang lara. Uhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit-sakit sedap orang kata.

      Delete
    2. Lain macam dah sakit-sakit sedap tu...HAHAHAAHA

      Delete
  17. kah kah kah, Jerawat si attention seekers. Bila nampak jerawat kat muka orang, rasa macam nak tolong picitkan saja. Bonjol merah yang sangat menawan. :3

    ReplyDelete
  18. Saya pun dok biar je kalau ada jerawat. Selalu hilang dalam masa 2-3 hari.

    ReplyDelete
  19. Pasni jangan harap aku nak sentuh jerawat aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn sentuh, pandang pun jgn, wkwk ><

      Delete
  20. Jerawat ni kan pemanis.. tak perlu banteras. Hidup jerawattt... hidup Jerawattttt..

    Gua dulu gelabah nak hilang jerawat kononnya. Pakai pa dia tak tau tinggai kesan hitam sampai skg ada. Sadisnya hidup gua

    ReplyDelete
  21. Saya pun biasanya wat taktau jer kalau tetiba ada jerawat kat muka. Esok lusa hilang laa tuu. Kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolutely, cikgu pun selalu pesan jangan pegang/garu/picit sebab tangan kita penuh bakteria, nanti lagi besar. hehe

      Delete
    2. hahaha bagus2. oh hai cik pensil lama tak nampak?

      Delete
  22. jerawat tahu je hinggap tanpa diminta..bencik

    ReplyDelete
  23. wah ! tips yg sgt bagus, ignore jerawat ye? tp mmg susah gak nk ignore sbb jerawat ni tarikannya sangat kuar menyebabkan kita teringin untuk 'membelainya' ..hehe

    p/s : Jemput join segmen bloglist Julai-Ogos CN ye di sini : http://www.cekgunorazimah.com/2015/06/Segmen-Bloglist-Julai-Ogos-2015.html

    ReplyDelete
  24. hahahaha. iniserious kelakar. tapi memang betul pun sebenarnya. kalau buat tak tau kat jerawat, nanti dia blah sendiri

    ReplyDelete
  25. haha. suka entry yg ni.. tips berguna... memang betullah, jerawat memang akan rasa diundang bila mood swing...

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape