Nostalgia: Tradisi Ramadhan Yang Semakin Dilupakan

Salam,

Aku rasa kalau budak kampung atau budak yang berasal dari kampung mesti tahu satu tradisi bila tibanya bulan Ramadhan iaitu menghantar juadah masakan ke rumah jiran tetangga. Budak bandar dan pekan pun pernah jugak rasa pengalaman tu, tapi tak banyak lah kot.


Actually, saat-saat ini selalu aku nanti-nantikan. Rasa seronok dapat memberi sesuatu kepada seseorang. Rupanya penyakit ni melarat sampai ke tua. Rasa happy lain macam bila boleh bagi something kat orang, patutlah Santa Clause selalu happy hohohoho.

Tapi sekarang, jangan kata bandar, kat kampung pun dah tak berapa nak wujud lagi tradisi ni. Mungkin faktor sibuk, selfish, atau faktor ekonomi yang tak membolehkan orang kampung untuk masak lebih? Atau adakah orang sekarang self-esteem rendah, takut masak tak sedap utnutk diberi kat jiran? (Nak nak pulak jiran mulut neraka jahanam, kahkah!)

Sekarang ni, walaupun rumah berkongsi dinding dengan jiran kiri dan kanan, berbumbungkan lantai jiran, berlantaikan bumbung jiran, ada yang masih tak kenal jiran. Jauh sekali lah nak menghantar makanan bagai, huhuhu. Tak macam dulu, aku kena ikut short-cut redah semak, lalu dekat paya (sempat jugaklah usha anak-anak ikan) untuk ke rumah jiran-jiran. Tapi still rasa bahagia hidup bermasyarakat.


Mungkin jugak faktor teknologi menyebabkan tradisi ni makin diancam kepupusan. Masyarakat sekarang masih mempunyai rasa untuk berkongsi juadah berbuka, tapi kongsi di Instagram, Facebook dan media sosial yang sama waktu dengannya je lah. Pendek kata, jemput tengok dan terliur sahaja ye chuolls, Kahkahkah!



Now you know why i love karipap 

54 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. aku paling tak suka dapat tugasan ni.. hahahahahaha
    aku tak suka nk jerit2 bagi salam. pemalu takkena tempat.. zzz..

    aku tak sukaaaaa. hahaha.. tapi skrg da ok sikit la bila kena bagi time raya2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha shila ni nak pegi kat rumah yg ada anak teruna ja.. time tu pemalu dia hilang.. hehehehe

      Delete
    2. hahahahaha hang ni low self esteem sgt ni Shila, wkwkwwkw

      Delete
    3. hahahahaiii kalau ada anak teruna ensem, ermm ermm.. wkwwkwk ><

      Delete
  2. susah dah nak tengok budaya macam ni lebih-lebih lagi kat bandar ni ha. Macam akak ni. berjiran dengan cina kiri kanan, depan, atas dan bawah. Tapi betul jugak macam awak cakap, masak dah konfiden kire boleh jadi menantu pilihanlah tapi nak bagi orang rasa sangsi terus menyelubungi diri. so, sebab tu kongsi kat social media pun jadilah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaah a ahh eh, lupa pulak kita ni satu malaysia, bukan semua jiran melayu. kuikuikui ><

      Delete
  3. Sy hantar makanan kat rumah jiran pakai 'FoodPanda' je .. kekekekeke ...
    zaman teknologi katekan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. err, perlukan alamat rumah saya tak? Wkwkwkwkw >_<

      Delete
  4. kite kat KL sampai sekarang pun tukar tukar juadah awak.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, keep the spirit up! ^_^

      Delete
  5. aku pun ada gak bertukar juadah ngan jiran depan umah. almaklumla aku ni peramah orangnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang toksah dok kata apa la tok, mmg ramah tahap karam sigh walia, wkwkwwk ><

      Delete
  6. Fatin pun pernah jugak diberi tugasan menghantar juadah ke rumah jiran-jiran. Dulu memang segan la sebab memang jenis tak banyak cakap. Haha. Dapat usya anak lelaki jiran tu best. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaahaha saya diberi tugasan ni time kecik belum baligh je. lepas baligh tak bagi dah, mungkin emak takut jahanam anak teruna org karang, wahahahaha >_<

      Delete
  7. tak suka bila kena hantar makanan kat rumah orang . malu nak bagi salam . hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa lak tak suka, untung2 dibuat menantu terus, hahaha ><

      Delete
  8. Rindunya nak buat benda ni! Bertukar-tukar juadah.

    ReplyDelete
  9. banyaknya zyra kena bawak makanan huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  10. Betul la tu...dah x byk dah org buat benda ni. Semua suka buat hal sendiri...masak pun cukup2 untuk sendiri2 je....
    Sekarang gua dah tahu kenapa lu suka karipap. Sebab lu curi2 makan makanan yg mak lu suruh hantar tu kan...hahaha....

    Btw, sejak ramadhan ni gaya penulisan lu dah lain. Entri lu sekarang dimulakan dengan 'salam'. Kalau tak, tak habis2 dengan yo,yoyoyoyo...lu tu..hehehe......

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ingt gua teruk sgt ke bro ><
      sebenarnya karipap ada memori tersendiri dgn arwah emak :)

      yelah, syaiton dh kena rantai ><

      Delete
  11. Urmmm.... Sekarang nie... Biasanya....... Lebihan yang jual kat Bazaar tuu aa orang selalu bagi... Hehehekkksss.....

    Yang faktor teknologi media so-----sial tuu setuju 200%........!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha dh tak lalu nk mkn baru kasi org. elok jgk tu dr masuk tong sampah ><

      Delete
  12. Kesian adik. Adik nak merasa tukar juadah ke?
    Meh sini meh bertukar juadah dengan abang...hehehe

    Tapi kan adik, memang betul. Laa ni nak tukaq juadah nanti jiran apa 'apekejadah?'
    Tambahan abang yang duduk KL ni...jiran pun nampak masa kat parking je.

    ReplyDelete
  13. gua masa kecik2 dulu ada la jugak terlibat dlm proses menghantar/menerima makanan ke/dari jiran yang duduk kat kg seberang sawah tu, masa tengah jalan2 kat batas sawah tu ada la pernah bertembung dengan ular sawah beberapa kali hahahah ;3

    bab tengok makanan kat social media tu, gua tak kisah langsung kalau gambarnya cantik dan menyelerakan, yang gua kisah dan menyampah tu bila ada pulak manusia tu pi share gambar pinggan kotor dia selepas dia selesai melantak makanan tu, eeuuu gross... geli makcik woi! hahah X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha we are the legends!
      gua pun tak tergugat dgn gambar makanan. tp lebih kepada annoying dgn caption gambar tersebut.
      pinggan kotor tu serius wtf ><

      Delete
  14. ye zaman sekolah rendah dulu aku la tukang bagi juadah berbuka kat jiran-jiran..siap bertukar2 makanan lagi...tapi betullah..sekarang dh takda benda ni..jiran2 baru pun dgn hal masing2..

    ReplyDelete
  15. a'ah kan.. dulu sy pernah duduk sebelah rumah org bujang, taw dia balas apa? Megi semangkuk... hehe.. and i lurvee itt... sebab mak garang, x bg makan megi.. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh wow! hahahahaaha cool sgt jiran tu. ok la at least dia ada sense nak berbalas juadah ><

      Delete
  16. betul tu... best sgt nak bertukar juadah masa bulan ramadhan ni. macam2 makanan boleh rasa. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sgt best. dpt jgk rasa air tangan yg lain ><

      Delete
  17. bestkan tukar2 juadah berbuka..
    kalo x silap dulu la budoxe naik beskal.. adik kat blakang pegang kuih.. pergi hantar kuih umah nenek..
    hihi siap dapat duit lagui sebab puasa..
    karipap memang sedap.. buka nanti nk nah cari lah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha comel gila dua beradik naik basikal. hahah silalah cari karipap, kirim ke gua sikid ><

      Delete
    2. karipap besor isi banyak.kenyangnya~~~~

      Delete
  18. masak banyak2 satu jenis juadah pastu bagi kat jiran-jiran, dapat balik berjenis-jenis lauk!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha itu satu investment yg bagus >_<

      Delete
  19. Masih lagi kekal tradisi ni walaupon duk di KL , Ahaks jiran selalu bagi kuih muih untuk berbuka .. Haha Tradisi ni ibarat macam exchange link blog gitu .. So kalo modern culture skrang lebihkan exchange link dr exchange makanan . Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bagusnya jiran :)
      hahahahaha part exchange link tu serius kelakar dan mendalam bro ;)
      likes!

      Delete
  20. hahahahahaha... nasib baik masa kekecik gua duduk kampung baik dengan semua jiran. Takde masalah nak hanto lauk pauk juadah puasa semua.. koh koh koh

    Sekarang ni dah tak jumpa aktiviti tersebut... almaklumlah, guapunya jiran semua dah bekerluarga.. takde sape pun nak bagi gua juadah kepe... koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti semua mak-mak jiran berkenan buat nantu kan? wkwkwkw >_<

      Delete
  21. dulu masa kecik2 sebelum p semayang mak suh hntr ketupat dulu kat jiran2.
    skg dah besar pencen dah wat keje tu..hehe

    ReplyDelete
  22. kekadang tu ada yang buat tak tahu jer. Kita dah lah penat, nak kena tunggu tukar juadah lagi. Lagi parah, kalau makcik tu buat tak tahu jer. Malas nak balas. Balik lahh kita dengan tangan kosong... :3

    ReplyDelete
  23. comelnyaa doodle nihh :), aah tempat sy dh jatang sangat aktiviti bg kuih nih skrg

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah, walau tggl di bandar kl ni jiran kiri kanan semua baik...setakat ni hampir setiap hari ada je juadah diaorg bertandang kt rumah :)

    ReplyDelete
  25. tu dia.. pergi ngan satu juadah, balik ngan 10. saya sempat gak merasai tradisi ni. Sbnrnya skng ada lg. tp x kerap.

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape