Bauan Yang Patut di-Perfume-kan!

Hai..

Aku sebenarnya seorang yang susah nak cari perfume yang sesuai. Tapi bila dah jumpa, aku akan setia, sama jugaklah macam cari pasangan hidup ni (eh?).
Namun begitu, aku ada beberapa bau kegemaran yang aku harap betul dapat dibotolkan.
Instead of susah payah cari orkid hitam lah, harum sundal malam lah, apa kata pencipta perfume consider these...

Telah menjadi satu ketagihan pada aku untuk cium baju yang baru dibeli.
Hahahah dia punya bau tu priceless sangat. Why not invent pewangi pakaian yang
berharuman pakaian baru? Oleh itu, terasa pakai baju baru setiap hari...
Atau pewangi yang boleh sangkut dalam almari? Hmmm..
WHY WE ARE NOT FUNDING THIS?!


Sebagai seorang ulat buku bajet-bajet, aku suka betul bau buku. 
Dalam bebanyak bookstores, aku paling suka Borders, bau bukunya terserlah betul.
Sebenarnya tak kisah pun buku baru ke lama.
Baunya unik betul dan sometimes, soothing..




Hohoho, ini dulu lah, dulu.. sekarang dah guna 'plastik' untuk cetak duit.
Dah tak best, bau busuk memeningkan kepala walaupun fresh dari bank.
Tapi kalau wang kertas pun tengok jugaklah,
kalau dah lasu dan masam akibat bertukar tangan dengan beribu-ribu orang,
eh tak hingin lah aku nak ciom :3


Bukan bau talkum, losen atau apa-apa produk bayi, tapi bayi itu sendiri.
They have their own cuddly scent.
Sebab tu aku suka gomol baby dan toddlers, hahaha.
Tapi aku lagi suka bau anak buah sendiri, baunya lagi syiok, 
mungkin sebab darah daging sendiri kut.. 
(Macam scary pulak perfume bau bayi, nyiahaha)

Kalau pun dibotolkan, aku rasa aku sorang je kot yang akan beli.. Hehehehe obsess betul :3
Hahaha bau apa yang korang suka? Tolong jangan cakap bantal busuk atau bau cagu..


Can you smell what The Rock is cooking?! 

78 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. yeah btul, paling suka sgt bau buku..

    ReplyDelete
  2. bau baju baru kantoi baru beli...beli t-shirt terus pakai hehehe
    kalo bau komik baru kira tak? dari kertas gak hehe.
    orang cakap bau bayi adalah salah satu bauan dari syurga.. wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gomol2 dulu sampai hilang bau kedai.. hahaha.komik pun aci, tetambah komik det conan gahaha.

      Ada dgr jgk fsl bau syurga tu

      Delete
  3. hehehe...suka baw bru yea...rietta suka baw ros....

    ReplyDelete
  4. bau lepas hujan..tolong la sapa² cipta bau lepas hujan..bukan apa masa musim kemarau payah sungguh nak dapat bau ni..hukhuk ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha yeah sgguh refreshing kan? Bau banjir nak? >_<

      Delete
  5. Bau jalan raya panas kena siram air hujan!
    Bau rumput yang baru kena potong!
    Bau air laut waktu pagi sebelum matahari naik!

    Kalau cerita bab bau, banyak sebenarnya bau yang nak dibotolkan
    tapi tu semua atas dasar mengimbau memori laa,
    kalau nak dikomersialkan rasanya tak berapa nak laku sebab bau ikan masin mak goreng dekat dapur dan bau rendang ayam di pagi raya macam tak berapa nak mendapat sambutan rasanya...hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju bau rumput kena potong, snifff.
      Ala, bau makanan semua pun sedap

      Delete
  6. Bau wang kertas tu memang betul sangat..
    Masa tengah kira2 wang, semerbak bau tu masuk dalam lubang hidung..
    Aroma terapi sungguh.. Mendamaikan..

    Bau bayi tu sebenarnya dah ada tau.
    Ada terbaca kat beberapa mag, tapi tak ingat jenama apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha bagus idea tu, aromatheraphy.. haha lagi manis klau kira duit sendiri ;3

      serius ada? Scarynya

      Delete
  7. dulu skola selalu dapat buku teks baru, dapat jer buku teks baru terus ciom...harum semerbak masuk mimpi ooiii!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uih untungnyaa. Gua selalu dpt buku lama, sob sob :3

      Delete
  8. Bau marker pen yang wangi tu ha...
    Dengan bau petrol...
    Dengan bau gam kasut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergh, semua bau yg mengundang ketagihan, huhu

      Delete
  9. Bau hospital atau klinik. hehehehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sama, suka jgk. Tp kalau bau darah atau bilik mayat mintak maaf lah >_<

      Delete
  10. setuju dengan bau baju baru dan bau buku...kalau ada confirm beli punya!

    ReplyDelete
  11. saya suka bau perfume crush saya, adakah dia patut dibotolkan dan disimpan dirumah atau macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanya je la dia pakai perfume apa lepastu pergi beli. Settle. Hahaha

      Delete
    2. Tapi saya nak botolkan dia .. haha

      Delete
    3. Kerat sikit isinya buat salai, wahahaha!

      Delete
  12. Sampai skrg tktau bau apa yg kita suka..kopi kot pasal tiap kali cri perfume msti cri biji kopi dulu xD hilangkan sakit hidung hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kopi tu utk neutralkan balik deria bau. Nk muntah rasa kalau pergi cari perfume @_@

      Delete
  13. Aku pun suka semua bau kat atas kecuali bau baby hahaha. Plus aku suka bau minyak petrol and marker pen. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha maternal instinct hang belum kick in kot Nadia? >_<
      Petrol dgn marker aku pun suka tp xbaik utk kesehatan, lagi2 klau pregnant. Eh

      Delete
  14. waah kategori pelik2 gak bau2an peberet zyra..
    gua xdlah suke bau duit..tapi xkirelah duit tu baru ke lama ke..gua selalu boleh hidu ia ... wakaka wakakaa ='D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dasyat, duit masam pun boleh? >_<

      Delete
  15. Semua bau kat atas tu aku suka, lg2 bau baby/budak kecik tu...rasa geram semacam je bila pegang diorg dgn bau camtu.

    Kalau bau lain, aku suka bau petrol, bau lepas hujan dan bau kasut baru. Bau je la aku suka, tp kasut barunya aku x brp suka sgt nk beli.hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha aku pun suka bau lepas hujan dgn petrol. Bau kasut baru aku tak berapa suka sbb agak memeningkan kepala. Kecuali kasut kulit.kot.

      Delete
  16. aku nak bau fresh rumput baru lepas potong, pleaseeeee...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha fresh je bau dia kan *hulur sabit rumput

      Delete
  17. kalau bau baby nak diperfumekan cepat2lah beranak..ahahahhahahahahhahahahaha.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm kalau beranak pun bukan selamanya dia jadi baby

      Delete
  18. Hmm, bau hujan baru turun renyai-renyai, dan bau bulu kucing yang bersih... sungguh menenangkan~ ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaaa bau kucing! Hehehe ala rindu nk gomol kucing, huhuhu

      Delete
  19. Bau wangian anak kecil itu adalah datangnya dari bau wangian syurga illahi...

    That why. Fitrah kita asal dari syurga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada hadis/dalil yg boleh menyokong?

      Delete
    2. Boleh semak Kitab Hadis Soheh Bukhari dan Muslim.

      Dan juga diriwayatkan oleh Imam At-Tabrani.

      Delete
    3. Thanks utk pencerahan ye Anon

      Delete
    4. Wahahahahaha!!!!!
      Memang aku sorang jer ke yg jadi anonymous kat blog ko nih beb?

      Hahahah!!
      Wah...aku dapat nama baru... Yes! Anon!

      Delete
  20. bau plastik kusyen kereta baru :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha lama2 pening kepala dibuatnya >_<

      Delete
  21. Setuju sangat dengan bau buku/novel. Lagi-lagi yang paperback punya. Sangat best bau dia! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kan kan? Sedut dalam2 sebelum baca, heheh

      Delete
  22. Bau rumput lepas potong... Bau beras pun best jugak... Wahahaha

    ReplyDelete
  23. Replies
    1. Alamak, itu nnt awk sorg jela yg beli >_<

      Delete
  24. Saya suka bau lepas hujan. Tolong invent bau tersebut yaa.. koh koh koh...

    ReplyDelete
  25. Aku suka gak bau semua tu...




    cuma aku lebih suka kamu #pickupline




    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboi kemahennn encik sarep sekarang >_<

      Delete
  26. bau baby wangii sangat. bau syurgaa ^_^

    ReplyDelete
  27. bau padi lepas kerat dengan mesin padi hahaaha..seriously awat rasa wangi xtau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah, sebagai budak kedah. thissss!

      Delete
  28. bau buku mmg best rs x saab r je nk khatamkan esp novel haahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh kan? kan? lagi2 klau novel tu best :)

      Delete
  29. perfume bau buku tu tak silap dah ada company oversea yang try buat, khusus untuk mereka mereka yang gilakan bau buku. Tak ingat nama company tu. Tapi tak silap dah ada. Harga of course ribu riban lah.. T_T

    ReplyDelete
  30. selain bau pizza , bau lepas hujan pun best jugak . nyaman jee . actually bau bau ni ada jual dalam bentuk lilin kat bath and body work etc . tapi lilin dia mahal nau... T_T

    ReplyDelete
  31. Semua bau favourite above tu.. Tp bau petrol plg best . haha

    ReplyDelete
  32. Semua bau favourite above tu.. Tp bau petrol plg best . haha

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape