7 Jenis Sikap Manusia Terhadap Signal Kereta

Hey,

Umum mengetahui bahawa penggunaan isyarat membelok atau lampu signal amatlah penting dan digalakkan bagi mengelakkan kecelakaan jalanraya atau 'dicelakakan' (dimaki) pengguna jalan raya yang lain.


Cara yang betul menggunakan signal adalah dengan memberikan (yakni menyalakan lampu signal) kira-kira 200 meter (yeke?) sebelum membelok. Namun begitu, sangat sedikit jumlah manusia yang tahu menggunakan signal dengan betul.

Terdapat beberapa kategori pemberi signal di jalan raya seperti berikut:-

1) Asshole Madafaka
Golongan ini memang tak pernah bagi signal. Tidak kiralah sama ada ketika memotong kenderaan, membelok ke persimpangan dan apa-apa jelah yang memerlukan isyarat. Mereka mungkin menyifatkan orang yang memberi signal sebagai loser. Bagi mereka, the signal stick hanya berfungsi sebagai penyangkut pewangi kereta atau kadang-kala teh ais ikat tepi.

2) Guilty Conscience
Golongan ini pula hanya tahu memberikan signal SELEPAS selesai membelok. Yakni, selepas selesai di maki hamun oleh pemandu di belakang mereka. Mungkin mereka memberi isyarat di sebabkan terbitnya rasa bersalah. Atau memang di ajar memberi isyarat selepas membelok, itu kurang pasti. Yang pasti, memberi isyarat selepas membelok begitu menyakitkan hati.

3) Blink Baby Blink!
Golongan yang ni pulak sejenis manusia yang suka bagi signal sepanjang jalan. Jangan terkejut andai mendapati mereka ini memberi signal sepanjang jalan sejauh 8 kilometer tapi tak belok sampai ke sudah. Mungkin pemandu jenis ini ada tanda-tanda awal Alzheimer. Anda dinasihatkan supaya jangan mengekori di belakang kenderaan mereka sebab golongan ini sangat unpredictable dan merbahaya.

4) Confuse AF
Entahlah macamana nak describe golongan ini. The force of stupidity is too strong in this one. Dia bagi signal ke kiri, tapi beloknya ke kanan! Yang menerima natijahnya tentulah para pemandu di belakangnya. Benar kata cikgu memandu aku dulu: Bila kita berada dalam kenderaan di atas jalanraya, selangkah kaki sudah berada di dalam liang lahat. Sama ada atas kecuaian kita, atau sebab kebodohan orang lain.

5) Last Minute Jerk
Ini selalu terjadi terutamanya di jalan-jalan yang sesak. Bagi signal 2 saat lepastu terus belok atau masuk ke lane pemandu lain secara mengejut. Maafkan lah mereka kerana "at least mereka masih tahu menggunakan signal".

6) Selfish Scum
Dah nama pun selfish, mestilah pentingkan diri sendiri. Manusia kategori ini reti bagi signal hanya apabila perlakuan tersebut mendatangkan faedah kepada mereka. Contohnya, tiba-tiba tahu guna signal bila nak potong barisan dalam traffic-jam. Tiba-tiba tahu guna signal bila berhentikan kereta di bahu jalan (zon tunda), siap pasang lampu kecemasan lagi. Tiba-tiba reti guna signal bila pemandu lain tak kasi peluang mencelah.

7) Rare & Collectibles
Golongan ini sedang di ancam kepupusan. Mereka tidak pernah lekang memberikan isyarat setiap kali ingin membelok. Malah ketika ingin keluar dari ruang parkir pun masih boleh memberikan isyarat kepada pemandu lain. Jika jumpa golongan ini, doakanlah kesejahteraan ke atas mereka. Semoga keturunan mereka mewarisi sifat mulia ini hendaknya dan terus bercambah ke seluruh pelusuk alam serata-rata.


Begitulah sedikit sebanyak jenis-jenis pemberi signal yang aku perhatikan sepanjang pemanduan. Aku tak kisah kalau kau nak eksiden dan mati terkejung di tempat kejadian. Tapi macaman kalau sifat asshole dan kebodohan kau tu mengorbankan insan lain yang tak bersalah?

Jadi, anda golongan yang mana? 
Jadilah manusia bertamadun yang sedang menuju ke tahun 2020.


I'm not too rare and collectibles 

68 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. tu plat kete cik zyra beli kat wilayah kl keew., mati2 ingt org pulau., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plat kete kl ada ke huruf F sampai 3 kali?

      hmm glad somebody notice my drawing

      Delete
  2. all the points is precise and excellent!

    aku selalu jumpa last minute jerk.. masa dia bagi signal tu aku nak je jerit.. dah tak perlu dah bagi signal...

    haiyooo

    golongan no 7 tu Alhamdulillah aku selalu jumpa lagi..

    ni aku nak tambah 1 lagi

    8) golongan yang bagi signal double (emergency signal) masa buat konvoi kat highway.. pastu dok lane tengah.. like WTF? ko nak g mana sebenarnya? sangatlah mengelirukan.. dan jugak buat highway jadi slow..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha there is no reason utk guna emegency signal dlm konvoi. Buat org benci je. Klau pun nk indicate kita tgh berkonvoi, pasang lah riben ke bendera kelab ke kan?

      Delete
  3. Paling geram dengan yang last minute jerk tu kot. Sebab keluar mengejut je, entah apa-apa. Bukan nak kira keselamatan driver lain dah. Gggrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha golongan ni sememangnya sering dibenci

      Delete
  4. bhahahahahaha asshole madafaka paling banyak membiak di labuan.. -_-

    ReplyDelete
  5. Aku tadek dlm kategori di atas sebab aku pemandu yang berhemah. Kau ada dlam kategori di atas ni haaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanya ko bukan rare and collectibles lah Konah?

      Delete
  6. i am unpredictable and dangerous.
    So i chose "Blink Baby Blink!"
    awwww..cute.. LOL!

    ReplyDelete
  7. Saya golongan no 7..
    hehehe..

    jenis yang segala benda nak senangkan pemandu lain.
    sikit pun taknak susahkan..hehehe..
    lagi satu. sebab tak mahir kat jalan raya, so baik la bagi signal senang orang nak paham kite..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kita sama, xsuka menyusahkan pengguna jalan yg lain ;p

      Delete
  8. hahahahaha.. terkekek-kekek gelak baca entry ni.. kelakar...!! yg no.2 sangat lah tak boleh blah.. bagi signal SELEPAS membelok.. pergi jahanam la ko punya signal....!!! :p :p :P

    no.3 pun bikin mendidih darah juga kan.. dah tu bila kita naik lampu or potong dia, confirm-confirm dia buat muka derk je.. muka tak bersalah mcm dia sedang memandu sorang2 di langit ke tujuh.. ada jg yg kena hon berirama jap lagi nihhh... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha thanks, glad made u laugh ><

      serius, sakit nya tuh di sini betul dgn org yg dh belok baru hegeh bg signal. hahah yg no. 3 tu lepas potong mesti nk tgok rupa driver. and yes diorg buat muka kering je, grrr hahaha

      Delete
  9. best~! pandai buat entry best~ suke sukeeeeeee~

    ReplyDelete
  10. Saya jenis orang yang selalu maki driver yang tak reti bagi signal .
    Muahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya orang yg mempunyai kesabaran yg tinggi je yg takkan maki, hahaha :3

      Delete
  11. ok

    kadang2 terjadi no 4. - sebab akak left right disorder ... (sikit lagi nak dyslexia.. tapi bukan.. cuma disorder.. hahahaa)

    jadi sebelum nak belok kiri ke kanan... kena fikir panjang dulu... yg mana kiri yang mana kanan..

    kalau mengejut suruh ke kiri maka akak akan kekanan...

    eyh jab ni cite pasal bagi signal kan..

    ok silap.. hahaha so bukan golongan no 4 la kan....? :P

    jarang2 terjadi juga no 7 itu...

    yee begitu lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha oh yeah hakak! sy pun kadang2 camtu. tetambh lagi bila org bg instruction kat sebelah/belakang.
      bila cakap belok kiri! err otak tu mcm tgh loading kejap nk kenalpasti kanan kiri, hahahah

      tp alhamdulillah, bila bab signal tindakan refleks tangan bergerak dgn tepat :p

      Delete
  12. hahaha so true. aku memang pantang orang seperti di atas. aku kalau tgk kereta kt belakang takde baru aku kadang2 x bg signal.

    Sekian,
    Manusia yang bertamadun

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah kita sama. lagi! hahaha sebab tu aku cakap i'm not too rare and collectibles.
      tengok keadaan lah. kalau lenggang sunyi sepi tggl cengkerik je takkan nk skema bg signal jgk :p

      Delete
  13. guna lampu raya bentuk ketupat pon lagi rare jugak zygha hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ada jugak yg kena saman karang..
      takleh nnt gua lapaq!

      Delete
  14. This is one important topic that must be discus especially in Malaysia . Haha I used to be one of the problem driver before tapi sekarang dah insaf . haha tapi yang sure yang tak tahu bagi signal tu . Nak je lastik tang hidung bagi dia ingat "bahawa org lain pon nak bernafas sampai dah ada anak nanti" haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha oh, nasib dh insaf, baru ingat nk azankan kt telinga..wahahahah!
      sometimes i wonder why lah malaysian tak tiru budaya jepun, tau layan anime je, huhu..
      :3

      Delete
  15. hahaha absolutely. semua golongan kat atas saya penah jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu tandanya wabak ni dh menular ke serata-rata :O

      Delete
  16. Aku golongan 7, sampai kena gelar 'bdk skema' dgn Abg ipar hahaha..yeh doakan kesejahteraan aku k..tq hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. woa, rare and collectibles. heheheh keep up the good attitude ok, tak kisahlah org nk anggap skema ke, loser ke, yg penting kita tak susahkan org bahkan menyenangkan org lagi ada :D

      Delete
  17. hehe btoi tu selalu jumpa yg jenis kona xbg signal...tertinggal dekat rumah kot lupa nak pasang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah patahkan je signal lepastu campak dlm laut..

      Delete
  18. umm, kan. langkah berjaga2, bawaklah kenderaan anda slow2 supaya dapat melakukan brek kecemasan dengan selamat. kuikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. break kecemasan? salah topik ni.. wakakaka

      Delete
  19. aku tgk keadaan..kdg² last minute..tapi selalunya rare and collectibles..ahaksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa kaan, tengok keadaan sekeliling jugak :p

      Delete
  20. Tak tergolong dlm golongan diatas sebab tak pernah drive .. ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha baiklah. nnt bila drive jgn lupa bg signal :D

      Delete
  21. hek hekkkk. iolls suka semua nama pemberi signal tuu. tapi, serious talk, dorang memang tak takut eksiden ke tak bagi signal tu. clueless af :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak takut apa, depa ada sembilan nyawa macam kucing dan nyawa boleh dibeli di pasaran gelap..
      Hah!

      Delete
  22. asshole madafaka x'D nice name hahaha! golongan yg nombor 5 tu mmng selalu sangat nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha errr..
      Ye selalu, sampai dh jd lali, huhu

      Delete
  23. Kalau ditanya, semua akan mengaku rare & collectibles, sedangkan yang sebenar diri sendiri je yang tahu. Hahaha.
    Walaupun geram dengan orang yang tak bagi signal langsung, tapi lagi geram dgn orang yg bagi signal tapi tak padam-padam, that blink baby blink.

    Bagi signal adalah satu kaedah komunikasi di atas jalanraya selain dari bagi hon dan sondol belakang. Maybe kita kena develop power telepati kot barulah bagi signal dilihat sebagai obsolete. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Motorsikal pun selalu blink baby blink ni, hehehehe

      Delete
  24. Aku biasa jumpa yang no.6. Dasar 6 jahanam, keje aku asyik nak brek memanjang

    Banyak la ko punya sombong. Aku xsempat nak balas jejak sensorang lagi :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yelah wahai tok ketua yang berwibawa

      Delete
  25. Yg innocent xde ke? Bagi signal tapi x perasan lampu signal rosak sebnarnya. wuhu..
    Aku anti yg no 1-5 tu.... No 6 tu kira ok lagi la.. Tapi paling sakit hati dgn last minute jerk lagi2 kalau kereta aku tgh laju dan dia tetiba masuk lane aku. Lepas tu main brek2. x pasal2 momentum kereta aku x konsisten. Memang haramjadah betul driver cmni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YESSSSZAH time aku tgh speed tetibe ada driver masuk mencelah, pulak tu terkemut2 terhegeh and im like why the heck lah kau tak bagi aku lepas dulu td kalau kau nk terhegeh2 cmni??? Grrr.. mmg haram j

      Delete
  26. Gua dengan bangganya mengaku yang gua ini adalah pemandu yang rare & collectibles, betul gua tak tipu ;3

    ReplyDelete
  27. no 7 tu memang rare tapi masih wujud kan. :D
    jadilah semua pemandu berhemah ramah tamah di jalan raya. :3

    ReplyDelete
  28. saya yang ke tujuh.. kengkadang time bengong, boleh jadi yang ke 5.. koh koh koh

    ReplyDelete
  29. Saya ada cikgu yang jenis blink baby blink tu. Kami selalu usik dia. hehe.

    ReplyDelete
  30. hahahhahahaha kelakar gila xD tak sangka banyak jugak jenis pemberi signal ni. patut lah orang selalu maki hamun XD

    ReplyDelete
  31. hahahah betul sangat. antara ciri-ciri tu ada dekat bapak aku *gulp*

    ReplyDelete
  32. aku mmg kuar parkir bg signal. ko nka puji aku ke? hahaha

    eh blog ni kena label 18SG dah ni. penggunaan bahasa yang tahap ekstrem.

    ReplyDelete
  33. Hah! yang no satu tu memang tepat sekali gelarannya.
    Selalu aje Mrs. A kena time pepagi nak gi kerja di simpang tiga Mrs. A puas arr... duk tunggu ingat depa nak jalan terus rupanya nak turn left WTF choiii....membazir masa haaakaq!! yang dah lambat nak gi kerja nih!
    Mrs. A nih! kalau takde keta pun bagi signal gak nampak tak, nampak tak betapa berhemahnya tu ngeh!ngeh!ngeh!

    ReplyDelete
  34. xpernah bawak keta lagi T_T...tapi maki pun boleh kalahkan orang yang bawak keta...
    hahahahah

    ReplyDelete
  35. Hahahaha! Mengekek aku baca entry ni. Paling rimas tgk driver yg suka amalkan sikap 'blink baby blink' tu. Ya aammmmpuuunnn rasa mcm nak tahan je kereta/motor depa suruh berhenti tolong tutupkan signal. Semak mata menengoknya dok kelip2 masuknye tidok jugekkkk

    ReplyDelete
  36. ahaha giler best baca huraian. XD

    ReplyDelete
  37. 1-6 memang biasa wujud je atas jalan. btw nice drawing zyra :)

    ReplyDelete
  38. plg menyampah dah signal tp x msk2 jg...grrrrrr dok terhegeh2 kt dpn kite

    ReplyDelete
  39. Moto aku ada signal...tapi aku selalu bagi isyarat tangan. Macamana beb?

    ReplyDelete
  40. hahahaha i like how u name all the categories.. no 1 paling win..

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape