Single Bell Single Bell

Hi,

Sebenarnya aku bukan suka sangat menggelabah buat luahan perasaan dalam entri fefeeling sendu atau self-pity.
Okay, promise this is the last (cross finger).
Tapi harini aku nak tulis tentang soalan paling 'agung' di muka bumi: Kenapa single?

Kalau aku dalam mood mudah terhibur, pasti aku akan jawab:-
- sebab belum terima tawaran untuk buat rakaman album.
- sebab lelaki treat aku macam kawasan rehat dan rawat, sebelum teruskan perjalanan.


Tapi kalau aku serius dan dalam mood rajin untuk melayan curiosity seorang rakan, maka..

Dia: Aku takde niat nak buat kau terasa tapi aku cuma nak tahu kenapa kau masih single?
Aku: (senyum) Takda manusia waras yang nak hidup single.
Dia: Kau memilih sangat kottt?
Aku: Memilih? Men keep avoiding me..
Dia: Care to explain? Aku rasa kau sweet.. 
Aku: Kadang aku sour.
Dia: Kau comel..
Aku: Tapi gelap.
Dia: Kau pandai buat rendang..
Aku: Tapi aku tak reti buat ketupat! See the pattern? Kau nampak satu kelebihan aku tapi kau belum nampak sepuluh kekurangan aku. Mungkin lelaki nampak kekurangan aku, jadi mereka menjauh.
Dia: *sigh* Jodoh tak datang kalau tak dicari. Dan Allah pun suruh kita berusaha..
Aku: Jadi usahakanlah untuk aku sorang. Takkan kau takde kawan lelaki single, abang kau dah kawen? Oh ya, kuota husband kau ada lagi tiga kan? Kan? Kan?
Dia: *#*$*%##+

Dan kami pun bercerita tentang topik lain selepas itu. Hahaha..

Aku bukan cuba nak lari dari bercakap soal hati dan perasaan ni.
Kalau bercakap fasal ni, sampai esok lusa pun belum tentu habis. 
Lagi pun aku takkan dapat jawab semua persoalan sebab jodoh itu sendiri adalah satu perkara misteri. Begitu jugak dengan ajal.
The point is, there is no point to pursue this subject. 
Lebih baik fikir: What if ajal yang datang dulu instead of jodoh? (Gulp!)


Macam aku cakap: Tak ada manusia normal yang sihat ingin hidup sendirian di muka bumi.
Allah knows what best untuk hamba-Nya yang hina dina ini.




Just enjoy the show.. 

56 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. Jodoh tu rahsia Allah yang paling sweeeeet sekalii. hihi
    nanti pinjam eh 'jawapan mood rajin' tu.. skema jawapan yang paling win! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, betul2. hahahah win eh? pinjamlah ;p

      Delete
  2. Yes... Perancangan Allah adalah sebaik2 perancangan untuk kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, kita manusia just follow the flow :)

      Delete
  3. Jangan nak sedih sangat lah time cuti2 sekolah ni. Aku pukul sat lagi.

    ReplyDelete
  4. soklan cliche je semua tu..

    InShaa Allah... suatu hari nanti pasti ada yg datang menerima kelebihan dan kekurangan yang ada..

    Allah yang tentukan semuanya...

    mungkin sekarang belum ade yang sesuai dgn Dek Zyra.. sbb tu belum ade yang bagi salam..

    eyhhh... tetiba kan Hakak komen serius2 gitu...

    soklan cliche : buat nasik minyak tu... jangan lupa jemput... !! (soklan ke tu..hahahahaa)

    dengan ucapan laen nya : cheers dek... no worries... just be happy.... !!! .. senyum melert for awet muda... hahahahahahaaaaa....


    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah awet muda tu yg penting! XD
      thanks hakak :)

      Delete
  5. Bagi sis kan , walapupun kita tak ada jodoh kat dunia ni
    In Syaa Allah jodoh kita di syurga sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu baca kaum lelaki je yg dijanjikan bidadari di syurga, huhu

      Delete
  6. Kalau macam pasangan tu bagi hint tu ok lagi la kot nak lari topik tu kira kurang pressure sikit dari makcik2 yang suka tanya ( Lagi lagi hari raya pertama ) Soalan cliche tapi pressuere "Haaa kau bila nak kawin ?" "Uish kamu ni lambat sangat , jodoh lari nanti " .. Aku jawab dengan tenang tp pressure (siap2 pakai jubah n serban ) "Makcik ini adalah ketentuan Allah swt" "surah ini menunjukkan........." terus masuk mood ala ala macam tweet islamik . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha terus insaf sekejap makcik2 semua ;p
      anyway, raya haritu dh takde org dok tanya2. maybe dah insaf betul wahahah!

      Delete
  7. the "Oh ya, kuota husband kau ada lagi tiga kan? Kan? Kan?" part tho hahahaha

    ReplyDelete
  8. mesti ada punyaa. Allah lebih tahu :)

    ReplyDelete
  9. soklan sebegitu mmg neverending....bila nak kwen->bila nak ada anak->bila nak tambah anak->bila anak nak kawen....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tengah tggu org tanya "bila nk mati?" je ni XD

      Delete
  10. aku suka semua jawapan kau.. hehhee. soalan single ni sensitif.. :D

    ReplyDelete
  11. Zaman skg ni, lelaki memang dah tinggal sikit. Jadi daripada berebut, baik chill acah diva dan enjoy hidup single.

    Ada jodoh, ada lah...
    Takde jodoh, tak kan nak paksa kan..

    Allah knows.
    Don't worry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb makin kurang tu yg pakat jual mahal kan?
      ceh.. ok nk enjoy je lepasni
      single rawks! \m/

      Delete
  12. Jodoh, ajal & maut semua di tangan Allah.. sape tak nak kawin & ada partner kn.. sob sobs.. me feelin u.. hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah konsep yg org tak faham, asyik nk bertanya aje

      Delete
  13. Yup, kena ada usaha untuk cari jodoh. Tapi, tak bermakna kena couple. Usaha jadi lagi bagus utk dapat pasangan baguih. Tu pun usaha jugak kan?!

    Alaa, chill lah! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, mmg tgh berusaha utk jadi lebih baik.
      harap bersabar wahai bakal imam, wahahaha!

      yeah i'm chillin :D

      Delete
  14. InsyaAllah ada la tu. Sesat sekejap. Doakan yang baik² ye♥

    ReplyDelete
  15. be strong kak zyra
    jodoh dan ajal ketentuan ALLAH
    inshaALLAH satu hari nanti ada la tu
    doa2 la agar jodoh cepat sampai. hehehehe :D

    ReplyDelete
  16. pfft... ada banyak lagi love sebelum love girl-boy :p

    ReplyDelete
  17. Rasanya kekadang org tanya kenapa single tu bukannya diorang ambik berat ke, curious ke, risau ke hape, cuma sbb tak ada soalan lain dah nak tanya tapi nak juga ada conversation, so...jadilah camtu.

    As for lelaki (generally), kenapa single tu maybe sbb pernah terluka terok masa dulu kala, or just not ready, or just tak ada orang yg betul2 serious (ramai yg tarik tali je)

    As for me, kenapa single, hmmm...mudah.
    Hidup sendiri pun tunggang langgang lagi, kerja ntah ke mana, duit ntah ke mana, rumah pun takde, takkan pulak nak tarik anak gadis orang cinta hati masuk ke lembah ketidak-tentu-halaan ni kot.

    Part jodoh ni, walaupun memang dah dijanjikan, tapi dia macam rezeki laa jugak.
    Kalau mengharapkan sebelah pihak je nak berusaha sedangkan pihak satu lagi macam acah-acah goyang kaki tunggu, memang takkan dapat le...hehehe

    Apa-apapun doa tu penting. Dan usaha.
    Doa dan usaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini bukan sbb takde modal nk sembang. mmg dia nak tahu.
      sbb lepastu boleh je sembang fasal benda lain

      Delete
  18. Hmm, takde sorg pun yg mention fasal kena cakar kucing :3

    ReplyDelete
  19. Aku rasa yang paling kelakar kat entri kau ni part "Perempuan Nan Sekarang, So-Sial". Perempuan sendiri anti perempuan..hahaha....

    Kadang2 aku tertanya2 dalam hati bila tgk perempuan yg lebih tua dari aku kenapa x kahwin lagi. Bukan nak busybody tp mcm kesian pulak perempuan x kahwin2. Aku cuma mampu berdoa je bila aku rasa mcm tu, kalau tanya mcm sengaja cari pasal pulak. Sbb perempuan ni kalau aku nak tanya umur pun aku dah takut, apatah lg nak tanya soalan pasal kahwin...huuuuuu..

    Single ni best jugak kadang2. Suka hati nak pergi mana, nak buat apa, x byk benda menghalang. Tp lama2 memang rasa nak ada teman jugak. Cuma sebelum nak ada pasangan tu, soalan yg paling penting utk jawab ialah apa tujuan sebenar berkahwin? Settle soalan ni, kira dah ok dah..aku rasa aku belum settle lagi....hmmm...

    Btw, x payah fikir sgt pasal jodoh. Lagi selalu pikir lagi la sedih bila jodoh tu x jumpa2. Tapi kalau buat lek je x pikir sgt dan fokus utk improve diri n bantu org lain, biasanya jodoh tu akan dtg dgn cara yg x disangka2. Kalau jumpa jodoh kat syurga pun lebih baik dari jumpa jodoh kat dunia tp x mampu tarik masuk syurga...

    Sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. the last part... *clap clap clap clap*

      Delete
    2. paling kelakar adalah part aku kena cakar kucing, tp takde sorg pun notice sbb sibuk nak bagi 'simpati'

      Delete
  20. Okeh takpe, gua komen pasal kucing. Semalam tangan gua kena cakar sikit dengan sekor anak kucing gua ni, lepas tu gua lepuk kepala dia sikit. Hari ni dia dah baik sikit dengan gua, manja lain macam pulak. Hahah! X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah comel je, dia rasa bersalah lah tu Plain, wahahah

      Delete
  21. speechless...
    yeah i'm single and happy....sob sob sob
    T_T

    ReplyDelete
  22. single but live with family pun boleh hidup jer :P

    ReplyDelete
  23. betul Allah tahu apa yang terbaik untuk hambanya..skrg single.itu yang terbaik buat masa ini la kan. chill je :)

    ReplyDelete
  24. tu lah betul. aku pon ikot mls nak menjawab isu ni.
    byk lagi kot soalan lain boleh tanya selain soalan kenapa single.

    ReplyDelete
    Replies
    1. disebabkan aku takot kena cakor kucing lah jugaklah smpai skrg aku masih tak berapa berani nak mendekat atau didekati oleh kekucing kikiki

      Delete
  25. Aku penah dpt soalan cmni dari member kolej,dia ckp aku memilih sangat sebab tu xkawen. Pastu aku Tanya balik bila ko nak beranak yeh,dah 3 tahun kawen,kwn2 lain dah beranak pinak.pastu dia ckp rezki tu rahsia Allah. Pastu aku ckp, hah taw pun.mcm tu jgk dgn jodoh,rahsia Allah jgk. Tahu pun nak terasa... Lepas tu dia xkwn dah ngan aku...aku tahu itu kejam tapi seri2 lah kan.dua2 mkn Hati.padan muka aku

    ReplyDelete
  26. Aku penah dpt soalan cmni dari member kolej,dia ckp aku memilih sangat sebab tu xkawen. Pastu aku Tanya balik bila ko nak beranak yeh,dah 3 tahun kawen,kwn2 lain dah beranak pinak.pastu dia ckp rezki tu rahsia Allah. Pastu aku ckp, hah taw pun.mcm tu jgk dgn jodoh,rahsia Allah jgk. Tahu pun nak terasa... Lepas tu dia xkwn dah ngan aku...aku tahu itu kejam tapi seri2 lah kan.dua2 mkn Hati.padan muka aku

    ReplyDelete
  27. Heh dlu ko jual mahal ngan aku. Ko nak abang tu jugaaakk

    Asal tepon aku tnya abang ko tu hahaha

    ReplyDelete
  28. Paling tak suka bila orang tanya pasal ni :(

    Selalunya memang rasa okay je single, tapi kadang bila mood swings datang, mulalah rasa sedih la, rasa nak marah dekat orang yang tanya soalan macam ni, lol

    ReplyDelete
  29. di loh mahfuz, sudah tertulis semua sblm kita lahir... percayakan itu

    ReplyDelete
  30. Aku pon single jugak... Tapi tak pernah pon ada orang nak tanya soalan mcm tu kat aku... Mungkin orang sekeliling aku memang tanak tengok aku kawin...hurmmm... Sedeynyerreewww..

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape