Hobi Yang Membunuh

Hey guys.

Semua yang kenal aku memang dah sedia maklum hobi utama dalam hidup aku adalah membaca. Namun begitu, baru-baru ni aku telah menceburi hobi baru iaitu menjahit (mak mertua sila take note).
Tapi aku mempunyai satu masalah bila berhobi. Aku tengok orang lain berhobi dengan penuh leisurely, tapi aku take it seriously. Sangat serious aku kira. Mana taknya, kalau datang mood nak menjahit felt-doll, aku akan bertungkus-lumus siapkan dalam masa sehari. Takkan buat kerja lain selagi tak siap. Jadi nampak tak betapa hobi ni jadi satu beban?

Bukan soal menjahit yang merungsikan fikiran tapi soal nak design template doll. Sebagai seorang amatur, ingat aku main gunting je felt tu sesuka hati nurani? Nak kena buat template kepala, badan, mata, tangan, accessories etc. dulu sebelum menggunting and it is so tiresome and time-consuming.

Hobby is supposed to make us feel happy and stress-free. Tapi hobi yang satu ini is killing me softly. Rasa terbeban dan definitely out of fun. Gawd, I'm too old for multi-hobbies. Mana nak membaca (of course, reading is my first priority), nak melukis, nak menjahit, nak tidur, nak mengelamun, phew!
Anyway, masa single macamni lah nak berhobi-hobian pun. Masa kahwin hobinya lain pulak, theehehehehee *kekening

Layankan je lah hasil 'keras tangan' seketul Zyra dengan gambar besar gedabak supaya korang puassszah:-

Cubaan pertama haruslah OC ZyraRoxx, kohkohkoh. Felt warna baby-blue tu habis dekat kedai online jadi aku pergi cari dekat Daiso. Yang saiz besar takde, ada saiz kecik besar sapu tangan je.  Balik rumah tengok felt yang berperekat kat belakang lah pulak. Siksanya nak menjahit dengan gam-gam tu semua terus rambut jadi tah pape. Sapa cakap tak comel ayah dia biru!


Cobaan kedua haruslah pulak cik abiang Optimus Prime. Nampak tak warna-warna kami seakan sama, itu namanya jodoh (kejadah?). Aku tak puas hati, aku design supaya jadik comel tapi hasilnya macam OP pakai two-pieces, cit.


Seterusnya cik abing pujaan hatiku dulu kini dan selamanya. Sayang lebih sikit kat Batman sebab dia manusia, OP tu robot, mana ada perasaan (sebenarnya sebab Batman kaya dan kacak, kbai). 


Ini cobaan yang paling gagal. Benci pulak aku tengok. Sebab biru dia terang sangat kot. Ah aku malas nak order felt kaler biru cair semata-mata untuk si Sadness ni. Tapi aku rasa sebab over-stuffed. Kamon lah Zyra just mengaku jelah kau tak berbakat. Fin.


Okay, family portrait!


Harry Potter ni dah batch lain. Hasil kerja tangan dua ke tiga bulan kemudian. Mood nak menjahit pun dah suam-suam kuku sebelum hilang terus dimamah mentari.


Thats all folks. And now I decided to lay down my thread and needle for another thousand years but first I'm praying for a strength to sew a little Deadpool felt-doll. Sebab felt warna merah hitam ada banyak lagi tapi argh malasnya nak buat template! 
Dulu aku pernah bersungguh-sungguh nak jadikan doodling sebagai hobi. Beli buku kosong, beli pen yang sesuai, beli sketch-book, beli pen colorful. At the end berjaya dapat like 12 pages? Sekarang aku perhatikan pulak sewing box full of threads, tiny scissors, needles and whats-not. Hm, nampak gayanya hanya hobi membaca yang berjaya dan sehati dengan jiwa. I am born to be a leader reader!

Korang ada hobi? Apakata share dekat ruangan komen?


Hot hot chicken sh** 

64 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. comey bak hang.. adik aku cuba jahit plushy. Punya la gigih dia jahit sampai tak tido malam. boleh la join ko dalam Kelab Gigih Hobi.. Hahaha..

    tak kira la ko cakap apa pun, mona nampak lawa je makhluk2 yang ko jahit tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuf said..! Comel ok.. *abaikan Zyroxx punyer reverse psycho.*

      Aku nak order, Zyroxx tak layan.. QAQ

      Delete
    2. Day, omg aku ada geng! Harap dia tak givap mcm aku.

      Delete
    3. Lee, hahah aku tak apply reverse psycho lah. Hasil kerja tgn aku belum halus, belum layak ditempah. End up aku bg free je tp aku pemalas, wahahah

      Delete
  2. Bahayanya hobi ni samapai tahap membunuh ngeh!ngeh!ngeh!
    Anyway syabas Zyra cute berbaloi-baloi.
    Hobi Mrs. A tak membunuh tapi addicted nonton drama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah kalau diteruskan mmg boleh membawak maut :p

      Delete
  3. Hobi sayaaa, online, sebab sambilan part time online, dan suka sangat baca kisah orang berjaya beli rumah, kumpul harta, teringin like that, huhu.....

    nampaknya, membaca pun hobi, tp in online , beria ada kad perpustakaan tapi sampai due date, renewlagi buku sbb lmbt nak habis baca, ahhahaa


    keep it up! comel lah, boleh buat giveaway kannn, smg berjayaa tau !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hobi suka membaca online lah ni, hehehe woah bestnya ada kad perpustakaan!

      Giveaway? *pengsan

      Delete
  4. Hmmmmmm, I feel you bro..eh, sis..!

    Aku dulu boleh melukis and tengok anime 24 episod continuously tak tidor malam. Sekarang tak mampu.. Bukan tak mampu sebenarnya tapi aku lebih sayangkan hobi aku yang satu lagi, tidor semalaman or seharian..hahaha.. *sigh.* The truth is aku EM AY EL AY ES, MALAS..!

    By the way, aku nak tempahhhh..!!! Aku nak kapten amerika sekoq..! UvU And plushies hand chomel, aku tabuh satgi haaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha Lee! Kiranya hobi membaca aku plg power, bokeh kalahkan hobi tidoq. Huhu.

      Aha aku hampir nk buat kapten amerika, tp malas. Hahahaha apa kata aku buat kapten dgn ultraman taro. Gerenti hang dgn Day berdarah hidung ≧﹏≦

      Delete
    2. hahaha, hobbies war begin..!!! XP

      Buatlaaaaaaaaa..dah lama aku tak berdarah idung ni..

      Sat..sat.. ko order felt ke? kat mana? awat order? kat sana bukan banyak tempat boleh beli ke?

      Delete
    3. Sengaja kan nk cabar aku supaya aku tiba2 bersemangat rajin. Hahahahaha.

      Eh kt mana nak beli felt tu? Selain daiso, aku xnmpk lg kt tmpt lain huhu, noobnya.

      Delete
    4. Ahahahaha, sile2..!

      Adoih....kat tempat aku kat kedah nu berlambak, semua kedai art supply and wedding.. kat penang ada satu gedung besaw, A tu Z Wedding house, https://www.facebook.com/pages/ATUZ-WEDDING-HOUSE-Seberang-Jaya/400870396641149

      Semua benda and kaler ada, nak besaw mane hah carik jek..

      Delete
  5. Wah. Comel anak2 patung ni.
    Hobi budoxe conteng2,swimming,cycling,baca komik,basuh motor dan sebagainya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basuh motor itu satu hobi? Amboi dtglah sini basuh kereta sekali, keskes :p

      Delete
    2. tiap minggu basuh bole la kot kira hobi hehehe

      Delete
  6. Hahaha aku pernah juga ada hobi ni. Time tu memang kerja nak jahit patung felt je, tapi tahan la dalam sebulan. Lepas tu malas dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yahuu aku sama mcm beben! *baling jarum ke atas*

      Delete
  7. Ai is jeles! comey comey la..semua comey..tapi yang paling cute first try tuh..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ai comey tak? Ufufufuufu. Thanks!

      Delete
  8. Perrrgghhh yg harry poter tuuh smart rasa macam nak pergi culik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe Oho, klau nnt harry hilang tahu dah sapa culik ><
      Thanks ckp dia smart ヽ(´▽`)/

      Delete
  9. buat la juall. kot2, dah masyukk siket, tetiba jadi terlebih rajin nak menjahit, nanti upgrade sikit, jahit baju kurung plak, kekekekeekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jjjj..jual? Oh oh *pengsan lagi.

      Nak jahit baju kurung pahang. Tp takde mak mertua nak pandang so beli jelah, kakakaka

      Delete
  10. nak harry potter ngn zyra seketul...hehehe...sngat suka...rietta...indoors membaca...outdoor gardening ngn photoshooting...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh rajin betul gardening. Hehe zyra dulu msa sekolah menengah suka gak gardening.

      Delete
  11. Dah kenapa comel sangat Harry Potter tuuuu.. nakk.. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ramainya peminat harry potter ヽ(´▽`)/

      Delete
  12. Dalam kepala ni terbayang felt doll cEro, mesti comel. Tambahan pulak kalau Zyra yang buat.
    *hint hint*

    Menjahit dan saya rasanya macam tak berapa ngam walaupun kalau nak belajar basic I don't really mind. Kalau hobi, buat masa ni masih lagi baca komik. Kalau pelik sikit pun kumpul tisu je laa...hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Em, kumpul tisu yg dah digunakan ke tu.

      Delete
    2. Ha'ah.
      Bila ada masa lapang pergi masuk toilet, cari dekat tiap-tiap jamban mana yang ada tisu dah dipakai (basah atau kering tak peduli) pastu hidu dulu aromanya pastu simpan dalam buku album sebagai hobi.

      Delete
  13. comelnye!! nak zyra nak!! comel sangat rambut sadness tak sikat, menggerbang jer..haha!

    please buat kolam mati please!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha lambat loading sikit dekat kolam mati tu, hahaha
      ( ̄∀ ̄)

      Delete
  14. 1. optimus prime tu da macam buri buri zaemon shin chan

    2. mak mertua skrg cari menantu yg ada basic skill buat langsir 3 layer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try buat felt doll shin chan la. makhluk kepala bulat berkening tebal.

      Delete
  15. ya allah banyak sungguh, mana laa tak stress.. bace buku laa lagi baik kalau mcm2 gayanya zyra berhobi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah kan? Kena buat somethng yg kita betul enjoy.

      Delete
  16. hobi? hurm...hobi ya....hurm...entahlah kalau layan utube dengan vine tu boleh dikira hobi, yang itulah dia hobi aku skrg...

    pi hasil tangan hobi kau nampak rupalah..and nice! thumbs up!

    ReplyDelete
  17. wow ! so beautiful..but my hobby suka cuba makanan baru yang tak penah nak makan and rasa craving gila nak masukkan dalam mulut..hehe

    ReplyDelete
  18. kretifnya.. ^^

    singgah sini.. :)

    http://akubukaninnocent.blogspot.my/

    ReplyDelete
  19. sdfghgdsasdfgh comel!! alamak sy banyak jugak pin kan tutorial felt dekat pinterest, cuma nak buat, ohmygod malasnya! hahahahah.

    ReplyDelete
  20. Aku rasa sadness paling cute. Sadness tu betul2 nampak sedih. Maybe kalau boleh nyanyi dia Akan nyanyi: "bukanku pinta...lahir ke dunia..lalala.."
    Hahaha..

    Btw, cute je semua felt doll yg kau buat ni...tahniah berjaya cipta hobi baru.

    Hobi aku x tau la apa skrg ni. Dulu main game, skrg online je kot... Semua aku buat on off on off je...

    ReplyDelete
  21. seriously im so not into menjahit2 ni. lebih kepada memasak. haha padahal berat badan tak naik2 jugak.jahit ni macam kalau jahit tudung kat dagu tu nak bagi ketat time sekolah dulu boleh lah tapi terpaksa lah.haha

    ReplyDelete
  22. Homaiii! Aku lambat join korang merapu! Aku dri dulu duk perati je zygha ni duk pose zygha version plushie tu dlm gmbr2 dia. Jadi model. Cute gila. Nway hobby aku terlalu bnyak smpaikan aku rse aku takde real life lain. Siang kerja. malam melukis, baca buku, tgk anime, tgk kdrama, tgk movie. Berfaedahnye tidak. Tp aku bahagia~ Ahahaha.

    ReplyDelete
  23. Kau jgn main cucuk2 jarum lak zyra kat dolls tu.

    ReplyDelete
  24. Paling suka felt Zyra dengan Harry Potter tu! Comel sangat :D

    Saya dulu teringin juga nak terjun ke bidang menjahit felt ni tapi terus tak jadi disebabkan sebab-sebab tertentu. lol

    ReplyDelete
  25. alamak kreatif gilaaaaaaa. comel pulak tu! paling suka yg zyra dengan harry potter. halamakkkk comel betullah. hahahah. ni boleh buat bisnes dah ni XD yg sadness tu paling tak boleh blah hahaha --'

    ReplyDelete
  26. hobi aku mengumpul setem. tapi buku setem yang aku kumpul dari darjah 6 dah dimamah anai² beberapa tahun lepas. luluh betul hati aku masa tu. sekarang dah start kumpul setem balik. hihi

    ReplyDelete
  27. comelnyaaa, serius kreatip!
    kalau BV memang takjadi macam patung dah, tangan keras nak mati kalau bab menjahit. taksuka. HAHAHHA, teringat masa kemahiran hidup (ekonomi rumah tangga) dedulu, masa cikgu suruh jahit skirt. memang hancusss~ hahahaha

    btw, hobi BV tengok anime dan tidur XD

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Comel sgt!! Btw, if ada kesempatan singgah and follow onlyteenagerlife.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. Mak oihhh serius sungguh dia berhobi-hobian menjahit felt dolls... gua tak reti bab2 nih. Hebak ah mung zygha, bak mai sekor vodoo doll felt, nak main tikam-tikam dengan jarum peniti. Hahahahah...

    ReplyDelete
  31. weh menjadi la tuu. kalau aku tak tahu la jadi apa plus aku x pernah rasa nak buat pun sbb tau tak berseni hahaha.

    hobi aku membaca jugak *nerd* *sep sikit*

    ReplyDelete
  32. comey nyaa hasil2 tu huhuu ... sy hobi pun menjahit tapi satu benda pun xprnh siap hahahaha lagi dasyat...

    ReplyDelete
  33. dulu pernah buat felt... selepas dua tiga plush, terus gantung jarum.. takde bakat... koh ko hkoh

    ReplyDelete
  34. Optimus Prime tu buat confuse kejap .. haha yg lain comel gile..
    Jeles i .. sbb mmg tak jenis nak duduk diam buat benda2 cenggini..
    Lulz.~

    ReplyDelete
  35. Comelnya... saya ada Amna Shark punya felt toys. Cuma, saya bukan jahit sendiri. Tempah kat orang. Hihi.. (mak mertua, tolong jangan baca)

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape