Bunyi Penggera(k)

Hey guys.

Aku percaya rata-rata masyarakat sekarang memilih untuk menggunakan alarm clock phone instead of jam loceng/jam radio. Melainkan kau seorang hipster, masih lagi menggunakan jam loceng yang dipusing dekat bahagian belakang.

Aku teringat satu kisah di zaman silam. Haritu hari awal puasa. Nak dijadikan ceritanya satu rumah tak bangun sebab tak dengar bunyi jam. Maka berpuasalah kami tanpa bersahur. Petang tu kakak geledah almari dan terjumpa jam berbentuk Ultraman hadiah perkahwinan abang aku dulu. Malam tu, jam pun di setkan ke waktu sahur. 

Dan sahur keesokannya satu rumah bangun dalam keaadan terkejut tergempar.
Gila tak bagun. Alarm jam tu bukan bunyik tipikal teett teettt tettt.
Tapi bunyi
kababommmm dushh shrekkkk piupiupiu nenonenonenono eikkkkk dushhhhh booommm!!! 
Perasaan tu macam berada di tengah peperangan keluarga Ultraman dan segala keturunan rasaksa.

Sayangnya jam tu dah hancur dikerjakan anak-anak buah.

Sekarang, bila berkumpul satu famili, macam-macam alarm telefon yang berdendang menjelang subuh.
Bunyi ayam, bunyi hon kereta, bunyi gadis comel jerit "konichiwaaak!", lagu Korea yang mendayu..
Tapi siapa pun tak boleh lawan alarm aku.



Huahahaha jiwa kelajuan lah katakan.
Alarm pun haruslah rancak.
Bunyi/lagu yang slow membuatkan aku makin bersemangat nak tarik selimut.
Anda pula bagaimana?


Wake-up call 

66 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. kak PC pun guna alarm phone yang sekali dengar terus terjaga..bila balik kampung semua adik beradik ada..pagi2 macam macam bunyi ada..yang rock..yang zapin,,yang slow..segal ada..hihihhi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah zapin pun ada? maunya bangun sambil menari karang :p

      Delete
  2. Bagilah aku alarm menatang jadah apa pun, memang takkan bangun punya..tukarla hari-hari pun.. Tapi aku senang dikejut orang.. Kat rumah, suara mak aku jadik alarm.. Mungkin aku patut record suara mak aku dan set as alarm.. UvU Hmmmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku kat rumah macam tu la. Kena dgr sore mak jugak abru terhegeh2 nak menapak turun katil. Yang peli kalo pergi kat len elok je aku bangun bila alarm bunyik!

      Delete
    2. hahaha nasib hang baik tak serumah dgn aku klau tak memang aku simbah dengan air batu je tetiap pagi :p

      pinjam mak korang :3

      Delete
  3. Korang ada kan kawan/ahli keluarga yang set banyak gila alarm, kuat2, macam2 jenis lagu ada tapi haram tak bangun juga. Aku la tu. Huhu. Kena orang kejutkan, touch2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sep..!!! *high five.* Tapi aku takyah touchy2 pun takpe, suara ok dah..hahaha..

      Delete
    2. AJAJAJA.. *angkat tangan tinggi2

      Delete
    3. ada. abang chik aku.
      bunyi alarm dia tp aku yg annoying, dia tetap enak dibuai mimpi. ceh.

      Delete
  4. Hahahahahha. Samalahhhh! Kalau nak set alarm mesti kena bunyi yg rancak! Kalau bunyi slow mmg tak bgnlah jwbnya. *Tp, kdg tu tak bgn jgk. Tidur mati katakannn. Letak bom sebelah pun tak sedar agaknyaaaa!* Huhuhu x3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah ada sorg sepupu lelaki, emak dia kejut guna mercun bola pun tak jadi. dasyat sungguh!

      Delete
  5. Hahahahaha yg konichiwak tu annoyingggg hahahahaha and your ringgtone wins!!!! Wake me up insideeee ahahahaha. Aduh. Sakit perut qila pepagi ni hahahaa. Qila punya ringtone ada 2. Satu yg comel lagu barbie dancing princess satu tu betul2 annoying punya haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya lagu apa lah yang satu lagi tu kan. hehehe. ada jugak ringtone cencomel. muzik angry birds :3

      Delete
  6. Replies
    1. oo yeah, kadang siap menyanyi sama :p

      Delete
  7. bunyi lagu anime onepunch man~ dah alarm tu ada 5. 5.45,6.00,6.15,6.30,6.45 hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh, nasib baik aku jenis satu alarm je dh boleh bangun *bangga*

      Delete
  8. haha anis kdg2 set alarm pun susah nk bangun sbb tak dengar , tpi kalau ada org dtg sentuh kaki je , terus boleh bangun capai tuala U_U

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh memang klau nk kejutkn org tido kena sentuh kaki dulu :D

      Delete
  9. Saya punya alarm lagu Korea yang tak berapa nak rancak sangat, dan tak berapa nak slow sangat. Sedang-sedang bolehlah buat bangun kalau sekali dengar je.

    ReplyDelete
  10. Salam , saya pon guna alarm phone tapi kan bila dah set kat otak ok ni alarm bangun kadang buat dunno je bila dgr lagu tu kihkihkih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh betul tu. kadang tak sempat alarm bunyi dh bangun dulu sbb dh set kan dlm pala otak :3

      Delete
  11. amboi teringinnya aku nak dengar alarm ultraman tuuu hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah rare oh. sekg mana ada jual dah, sobs.

      Delete
  12. Oh alarm aku mula2 bunyi air terjun dan bunyi burung2 berkicauan. La ni bunyi husband aku kejutkan. Kakaka

    ReplyDelete
  13. hmm default by lenovo.
    hahaha >.<
    mmg tak bangun ah citer dia/.

    ReplyDelete
  14. hehe..namy punya ringtone sangat2 lullaby, hanya namy yg boleh terbangun kerananya.
    Tak boleh letak rintone menjerit2, bimbang mudah kene serangan jantung..hehe boleh kan pikir cam gitu ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha sayangi jantung anda setiap hari ><

      Delete
  15. Saya tiap pagi terbangun dengan alarm phone, tapi sebenarnya tak ingat pun alarm tu bunyi apa.
    Rasanya bunyi biasa dun dun dun dun je kot, maybe kena tukar kasi rancak sikit.

    Ada suggestion lagu apa sesuai alarm?
    Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu aku rajin sgt cut2 lagu hits untuk dijadikan alarm. Antaranya lagu doremon. AHAHAHA

      Delete
    2. lagu bukan hal aku bukan hal aku bukan hal aku! hahahah gerenti bangun sambil baling fon ke luar rumah :p

      Delete
  16. NGAHAHAHA. That's my old alarm music wehh! Tapi sekarang aku dah tua pakai yg default je dlm phone ni. Baru trase bosannya alarm aku. Maybe malam ni ak ptut cuba tukar bunyi baru. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tua lah kena lagi rancak, heheheh. pandang lah lihatlah. tiru macam saya~

      Delete
  17. Haruka kanata.
    Esp tang chorus.
    cer try.

    ReplyDelete
  18. Hnggghhh aku tak pernah jumpa jam loceng ultraman. Jiwa aku ni berkecamuk bila tau kewujudan ciptaan sebegitu hebat. AKU. NAK. JAM. ULTRAMAN!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ops, kipas susah mati ultraman dh sampai, wahaahahaha. sorry mona, zaman sekrg dh takde jual. kot.

      Delete
  19. Alarm saya set lagu Requiem of The Dream. Dah laa lagu tu ala ala mimpi ngeri... terjaga selalu..

    Wkwkwkw

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah alarm awk pun sama mcm awk, kakakakaka kejutkn saya esok please :3

      Delete
  20. hahaha!! kemain lagu alarm...IQ punya alarm pakai lagu yang sedia ada dalam asus...suami IQ pun set alarm...beza dua alarm setengah jam...tapi alarm suami IQ bingit sangat! bunyi ayam berkokok! kok kok kok kok~~~~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe jeles nya org ada suami2 ni, nak jugak sa :3

      Delete
  21. Aku pakai alarm default kat handset aku je. Tenang sikit bunyi. Annoying kot kalau lagu rancak sgt.

    Entahlah aku suka yg tenang2 je. Sbb aku kalau tido dan aku tahu xde org akan tlg kejut, senang je aku bangun dgn alarm2 yg simple2 tu. Tapi kalau aku tahu ada org yg akan kejutkan aku, terus x dgr bunyi alarm tu.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengada lah hang bila ada org boleh pulak tak dengar yek? hahahaha dasar pemanja :p

      Delete
  22. kihkih... aku set selang 5 minit sampai 6.45
    kalau lebih dari time tu.... terlajak laris lah jawabnyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah bangun jelah terus boleh pulak selang2 tido, tak bestnya hahahaha

      Delete
  23. Gua prefer bunyi default alarm kat hp gua. Zaman set lagu as alarm adalah zaman remaja gua. Kahkahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah P, lagi tua lagi lah patut rock, hahahaha jiwa kelajuan :3

      Delete
  24. hahahaha!!! ini kalau zizie, nyanyi sekali.. adik zizie pun seakan2 jugak.. satu rumah boleh dengar alarm dia bunyi tembakan tu.. tapi dia chillex membuta.. sakit hati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih, dasat, bunyi tembakan terus. ini klau medan peperangan pun boleh tido ni, hehehehe

      Delete
  25. hehheh..ima, guna alarm yg ada mcm2 bunyi. hahahha

    ReplyDelete
  26. Itu sangat meriah.. Alarm masing2 berjemaah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kepada annoying sbb memasing tak bangun pun

      Delete
  27. omg lagu evanescence! kalau saya set lagu best2, lagi lah tak bangun, biar je alarm tu berbunyi sebab nak dengar. ehehehehe ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak! hahahah mcmtu pulak. kena pasang lagu tak best lah gitu :D

      Delete
  28. aku pakai bunyi yang ada dalam telefon je...tu pun terbeliak terjaga...kalau pasang lagu2 ni memang lagi bertambah lena aku...

    ReplyDelete
  29. akak guna alam phone jugak..eh..tak boleh takde...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe saya nasib boleh lagi takde, terjaga sendiri heheh :)

      Delete
  30. Mujurlah Mrs. A ini kategori manusia yang mudah bangun pagi. (ceewwah puji diri sendiri pulak).

    Guna alarm phone yang bunyi biasa tu aje dan kemudian ada alarm haiwan yang datang kejut juga iaitu si bulus comel tu Koko, Oren, Marble hiks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaahhh ini yg jeles ada anak bulus! comelnyaaaa!

      Delete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape