Crush is Crushing YOU

Hey!

So I post this question on my IG story:

What is your sweetest memory?

"Crush kacau"
"Berada dalam satu gambar dengan crush"
"Nampak crush lintas jalan"
"Crush senyum"
"Crush tegur"

Aku juga pernah berada dalam fasa baru akil baligh, baru discover perasaan sayang dan ingin disayangi. Tapi takdelah aku taksub sangat dengan crush sampai boleh masukkan beliau dalam kategori 'sweetest memory' (kenangan paling manis sekali dalam hidup)

Itu belum yang tanya aku dalam siri question yang lain:

"Marah bila orang lain bercakap dengan crush"
"Putus kawan sebab crush"
"Menagis sebab crush"

This is not healthy for the mind, body and soul. I have crush, tapi bila balik rumah aku dah tak terfikir pun pasal dia and definitely not gonna shed a single tear for someone who barely acknowledge your existence. So why?

Dapat aku simpulkan seperti berikut:

KASIH SAYANG KEKELUARGAAN YANG KURANG

I'm growing up in a loving household. Sebab tu agakanya bila balik rumah je aku langsung tak fikir hal-hal crush. Makpak zaman sekarang mostly sibuk bekerja, masa dan kasih sayang untuk anak pun berkurang. Maka tak hairanlah anak-anak mula mendambakan kasih orang luar.

TREND

Target nak kawin umur 19-20 tahun so kenalah mula praktis perasaan berkasih-kasihan seawal umur 10 tahun ye dok? Walaupun crush hanya 'hidup' dalam kepala hotak je.

PENGARUH RAKAN SEBAYA/MEDIA MASSA

Weh aku dah rasa macam tulis esei Bahasa Melayu form 5 dulu. Kawan ada crush, dia pun rasa nak ada crush, sailang crush kawan, pastu gaduh putus kawan. Lepastu tengok/follow pulak media sosial yang memaparkan kebahagiaan pasangan-pasangan muda yang halal dan pasangan yang haram, lagi lah melonjak perasan ingin memiliki dan dimiliki itu.

Aku tak cakap ada crush tu salah. Tapi kalau terlalu memuja crush sampai angau, treat crush macam suami walaupun crush tu pun tak sedar atau tak peduli akan kewujudan kau, maka itu salah.

Salah sebab ia menghalang diri untuk discover benda-benda baru. Asyik fikir crush je kau ingat ada masa nak berhobi?  (Tengok cerita cinta sambil berangan hero dan heroin itu adalah kau dan crush bukan satu hobi ye) Putus kawan disebabkan crush then dipulaukan kat sekolah, best ke? Boleh buat self esteem merudum teruk, sedangkan waktu remaja lah waktu yang sesuai untuk bina keyakinan diri.

Enjoy life while you still can. Dunia ini luas. Bukan setakat kau dan crush je.

Xoxo,
Z

8 comments:

I know you got something in mind, c'mon spill it out!

  1. betul, jangan layankan perasaan tu sgt sebab nampak macam tak matang, semua benda nak ikut orang lepastu kes cerai usia muda berlambak sebab banyak masalah, hidup tak kenyang dengan cinta je weh xx

    ReplyDelete
  2. Yang jawab crush2 tu mesti dak2 yang masih bersekolah. Kesian 'sweetest memory' yang diorang mampu fikir hanyalah pasal crush. Mungkin mak pak diorang tak penah bawak zoo, kidzania, tak penah dapat hadiah no 1 2 3 dalam kelas dan sebagainya. Atau mungkin mereka tak anggap semua tu bukan sweet memory, yang sawit bagi diorang hanyalah cinta.

    ReplyDelete
  3. diorang BBNU kot... crush tu satu benda penting dalam fasa kehidupan mereka

    ReplyDelete
  4. Zaman la ni panggil crush. Zaman gue dulu dipanggil secret admirer.. wakakakaka

    ReplyDelete
  5. Aku rasa mostly sebab kurang kasih sayang dan rasa sunyi tu lah. Benda apa lagi diorang boleh pikir nak buat selain imagine benda2 sweet dengan crush.

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape