Robot Dilarang Berblog


Hi uolls, cerianya mood gua harini baru balik dari menjelajah blog rakan taulan yang tak putus2 sapot gua depan belakang atas bawah *hiperbola

Memacam jenis blog gua jumpa, ada yang siap bagi cekelat dengan tedy bear lagi sebagai door gift, kih kih. Tak kurang jugak yang peluk cium gua sebelum gua beransur pulang. *hiperbola lagi

Tapi ada satu masalah yang gua nak suarakan di sini. Memandangkan gua ni manusia separa robot, gua terkecik hati sikit dengan blog2 yang ada word verification kat kotak kumen yang berbunyik:

'Please prove you're  not a robot'.

Kalau roxx yang blogwalking takpela, beliau manusia, tapi cemano kalau optimus prime gua yang cumil tu yang bw? dia kan robot, kecewa beliau tadapat komen sampai tak lalu nak berak *personafikasi



Heh, apa yang gua carutkan tah. Gua ni sesungguhnya agak penyabar. Ada word verifcation pun gua cuba sedaya upaya untuk komen, tapi kalau dah 8.34 kali gua cuba tapi asik tak betul je words yang gua masukkan frust jugak, sudahnya gua tup terus :(

Kemain beriya2 tulis kat blog "jemputlah/silalah/pleaselah komen" tapi bila nak komen jadi cenggini, rasa tak bestlah dan bole bantut napsu gua nak komeng, penat gua susun ayat dalam palotak gua ni :( 
serupa dengan bidalan:

"datang la rumah ada makan2 sikit, tapi sila puasa ye"


Gua faham, pungsi word verification ni untuk elakkan dari spammers. Tapi alahai, sapa je rajin nak spam komen? Depa rajin spam shoutbox je gua rasa. Dan maybe jugak ada blogger yang tak tau pun komen diorang ada verification sebab menda tu otomatik kalau kita seniri tak settingkan. Cara setting sonang je:

Setting > Comments > Show word verification for comments? (tick kat No)

Sila la buat nescaya tiap post lu orang nanti berpusu2 komen masuk dengan riang dan gumbiranya. Maap kalau terasa hati tapi ini hanya pendapat peribadi gua untuk kebaikan bersama :)

P/S: gua rasa komen box tu kalau di 'pop-up' kan lagi memudahkan pengomen untuk mengomen dan mengomel dan perasan comel.


40 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. patut la ada org penah ckap kat gua ingt nak komen pastu ada verification terus xjadi ,gua pening ahaha baru tau ahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha. like like entry ni. penuh dengan gaya bahasa :) memang putus angin kalau ada word verification tu. hmmm

    ReplyDelete
  3. teroih tak komen...tgk je entri dgn muke blur...than tekang pangkah ahakz :P

    ReplyDelete
  4. huh..mmg ssh lau bnda alah nie..bl nk komen trus jd xnk,hehe

    ReplyDelete
  5. meme terbantut napsu betei nk komen kalo pesen centu. gua slalu terai dua tiga kali je, kalo x betul gak gua blah. kahkah

    ReplyDelete
  6. Gua bukn robot..so boleh berblog dn komen..hehe

    ReplyDelete
  7. kalo x senggugut aku rajin komen, kalo tak harem jadah terus aku blah

    ReplyDelete
  8. alaa..kate ittew letteww..mencik mencik patblasraus kali ganda

    ReplyDelete
  9. huhu...slalu ja jadi cam ni....kadang2 tuu smpai terpusing2 mata ni nak baca word verification tuu....

    ReplyDelete
  10. MM pon agak kelemauan nak tinggal komen di blog yang ada word verification nih.. Annoyingla hoi.. Tolongla disable kan.. Baru la kitorang rajin nak tinggal komen.. Btw, thanks for Zyra coz mention kat entri ni.. Harap lepas ni dah takde word2 verification bagai lagi.. Semak otak kot nak masuk password 3 ratus 4 ploh juta kali..*hyperbola gak.. -..-

    ReplyDelete
  11. Kesian O.P kamu kena buktikan die robot.. ah biarlah dah memang O.P kamu tu robot... rrobot robot robot..! agagaga (pening)

    ReplyDelete
  12. tu la..ada gak menegur...kdg2 give up tekan salah tekan salah..last2 x komen...

    maybe sesetengah x tau nak buang mcm mana...

    nnt pnjam kata bidalan tu yea..ajaq anak murid..kehkeh..

    ReplyDelete
  13. hahahaha btol2 pening tul kalo ad word verification tu

    ReplyDelete
  14. 2 bulan lepas pakai sebab x perasaan.. sekarang dah tutup..huhuhu.. nasib baik ada someone tu tegur.. :)

    ReplyDelete
  15. kahkah . nasib baik ain pwer nakk tgok pkataan2 tue . haha

    ReplyDelete
  16. ahahahaha....itu mmg guwa setuju... ssah wo ada WV ni... wa ni dah la da tua, da rbun, kdg2 tuh x pernah lulus...asik fail je... =="

    ReplyDelete
  17. betul2 popup komen lg satu, menyenangkan aktivitas BW

    ReplyDelete
  18. sadis betol wa tgk muke robot lu tu. kahkahkah

    ReplyDelete
  19. gua harap robot lu bertambah lepas nie..hakhakhak..

    comel jew robot.

    ReplyDelete
  20. heheh aku pon kadang2 sabar jugak, takat 2 3 kali cuba masukkan word verification tu takpelah, kalau dah banyak kali mmg dah tak datang dah

    ReplyDelete
  21. 8 kali x btol? anda kena pakai spec mata lps nih. mata tu dah kabur dah aku rasa. hehehe...

    ReplyDelete
  22. kita mmg tak suka klw ade mcm tu -.- useless . haahaha

    ReplyDelete
  23. sangat tak suka ncode2 tu leceh gle la

    ReplyDelete
  24. hahahah wa suka ayat lu... sila dtg mkan tp harap berpose..hahah aiyooo... wa pun kdg2 terbontot..eh silap..terbantut nk komen coz ada menatang verification tu..hukhukhuk.. mohon OP bersabar..:P

    ReplyDelete
  25. haha setuju!!pernah terkena smp doploh kali letak word verification tuh..asik slh je, last2 gua blah..tanak komeng..haha

    ReplyDelete
  26. bnd tu buat gua ase nak berak tapi tak jadi . seksa kan?

    ReplyDelete
  27. seis..leceh betul kalau nak komen kua benatang tu.. trus aku hilang mud nak komen....=_=

    ReplyDelete
  28. NighBerkz : Waahhh blog retis wuhh..hkehke

    ReplyDelete
  29. haha kasihan cik robot2 semua xley komen kang.. nanti transformers merajuk lari dari dunia ni cam ne??haha

    #metafora

    mohon lari tajuk sikit..
    rasanya first time dtg sini,cantik blog...hohoho salam kenalan dari PM

    ReplyDelete
  30. Sampai 2 3 kali isi verification tak lepas, ada baiknya jumpa pakar opto. Nampak sangat tahap cyborg kau dah menular sampai ke mata.

    ReplyDelete
  31. alololo muka robot tu.. nasib tak keluar air mata.. heheh :D saboo je laa.. nak tegur takut owner tu kecik hati plak..

    ReplyDelete
  32. bende la yg buat org malas nak komen tau hehe

    ReplyDelete
  33. tp mmng kebanyakan yg ada verification tu diorang sndiri pun x perasan.
    lepas bgtau baru sedar dan meratap seribu penyesalan

    ReplyDelete
  34. Hahaha kesian kt robot tu xD
    nasib baik dulu ditegur psl benda ni ^^

    ReplyDelete
  35. sukong, tapi pop-up xsukong, sebab gua buat bukak tab baru, sebab kalau guna pop-up xleh bt reply komen. sekian

    ReplyDelete
  36. sengget la ang zyraroxx..bhahahahaha...wa egtkan pasal natang hape...hahaha..mohon belogger2 bertauluah ikut nasihat ang..

    ReplyDelete
  37. mengarut berbelog letak word verification .. patutlah ramai main fb ..

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape