Cereka Dongeng Purbakala

Once upon a time....


Zzzzzhh, ini bedtime stori. Ok, ehem ehem tukar chanel.


Pada suatu masa dahulu, ada seorang puteri yang sangat comel. Comelnya puteri itu menggalahkan kumbang tompok hitam, tak bisa ditandingi sesiapa hatta burung hantu sekalipun jua.

Puteri Rapun-Rapunzyra Putaralam nama diberi, cukup sempurna. Seisi jelata menyambut kedatangannya ke dunia dengan berpesta selama tujuh purnama hebatnya.

Tapi sayang seribu lapa ratus kali sayang, setelah beberapa purnama dilahirkan, beliau telah dikidnap lalu dibawa lari ke hutan nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuunnnn jauh di sana oleh si nenek kebayan yang vougue.

Modus operandinya, Raja Zoe Putaralam telah menolak akan cinta nenek kebayan itu setelah beberapa ketika mereka memadu asmara.

Tinggalah puteri Rapun-Rapun seorang diri diatas menara nun di puncak sana. Tanpa teman. Tanpa facebook, youtube, twitter, instagram, astro, jauh sekali samsung galaxy tab. hidupnya hanya bertemankan rambut beliau yang suburnya bukan mainan, panjangnya melapaui batas hukum logik alam

Hiduplah beliau dengan mahkotanya itu di atas sebuah menara tak bertangga, rimas, hanyir, bosan.




Arakian maka tersebutlah pula kisah seorang putera, Putera Shawmangkut Chulalapopcorn, pewaris takhta kerajaan Mongkut dan Manchuria.. Sungguh elok rupaparasnya. Kentuntnya sahaja bisa buat orang tidak ketahuan, belum lagi senyum tawanya.

Adapun putera ini tidaklah seperti putera kebanyakkan. Perempuan biasa bukan menjadi idaman, tak rare and collectible items katanya dalam bahasa Mongkut.

Akan tetapi, hobinya masih jua sama seperti putera raja kebanyakkan yakni pergi berburu. Hasil buruannya itu seringkali adalah ikan laga dan juga musang pulut, kerana hanya itulah saja hewan kegemarannya.


Dipendeekan cerita, berjumpalah sang putera dengan puteri ini berdua. Kedua-duanya tangkap cintan dan sempat menyanyi serangkap dua lagu ombak rindu versi acapella.

Sang putera cuba cari jalan untuk mendapatkan sang puteri namun hampa. Menara itu pula terlalu tinggi untuk didaki. Lalu tercetus idea separa bernas dari sang puteri supaya mereka menggunakan saja rambutnya sebagai tangga.

Lalu rambut dilontar ke luar jendela, mencecah hampir ke tanah. Terus sang putera mencapainnya tanpa membuang masa. Tapi sayang nam juta kali sayang, baru beberapa tapak putera panjat dengan batuan rambut....... berdebuk! beliau jatuh terduduk.


Sayangya rambut si puteri itu rontok karena rapuh (pinjam ayat pantene kejak)



Tsk tsk sadis tak cerita tadi? Tapi takpe, still hepi ending.

Setelah fedap, putera tersebut telah balik dan mengarahkan seluruh bala tentera dan rakyat jelata bersatu membina escalator naik ke atas menara tersebut.


Tammat.

~~~~~~~

Nampak sangat gua kegersangan idea kan? Takde harapan nak jadi penulis buku kekanak lah cenggini. Apa motifnya? ni hah motifnya:



Ceh, berani beliau memperkotak-katikkan dodol gua. UpinIpin tu rambut tak tumbuh-tumbuh tak pulak dipersoalkannya, kuhkuh. Sapa tak kenal korn sila angkat bulu dada.

Tengah sedap taip entri, tetiba timbul pulak tweet berikut:


Aih macam tahu-tahu je gua tengah buat cerita dongeng. Lu nak tahu samaada betul ke tak dia taip entri tu ce pegi blog si ArolMubin ni. Tapi gua rasa harapan jelah, kehkeh.


kisah dongeng - stacy

28 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. hahahaha!! tbek pnya ceritera dongeng! mmg glak skan baca.. hohoho!! AWESOME!! ^^

    ReplyDelete
  2. ahh watak wa semenjak menjak ni dah makin pupus..mencik!

    ReplyDelete
  3. haha punyalah bersemangat aku baca, ceh sekali ada masalah rambut lak haha

    ReplyDelete
  4. pasnie dgn cinderella pulak yer... tiba-tiba bertukar dr cantik kepada hodoh hahahaha

    ReplyDelete
  5. hahaha. .buat slalu crita dongeng versi disney cmnie .wahaha. . :D

    ReplyDelete
  6. dia tak pakai shampo pantene sebab tu rambut dia rapuh kehkeh..

    ReplyDelete
  7. Hahaha comell :) Part nama tu yg paling best!

    ReplyDelete
  8. Kenapa Putera Shawmangkut pulak jadi hero dalam cerita nie? Kenapa bukan Harun Salim Bachik? Kihkih. :p

    Segenggam Tabah tue retis macam kak Zyra jugak ke? Kbai.

    P/S: Mohon buat cerita Sleeping Beauty & Senduk Nasi Ajaib pulak lepas nie. :)

    ReplyDelete
  9. untonglah pandai lukis-lukis. Boleh buat cerita rambut rontok lagi. haha :D

    ReplyDelete
  10. ni cerita dongeng zaman moden ada eskalator bagai kenapa tak lif je hahaha
    btw memang best :)

    ReplyDelete
  11. hahahahaha..siap buat eskalator.. tak mencabar langsung..hahahaha :P

    ReplyDelete
  12. gila semangat aku nk bc last ending bina eskelator??aishh modern sgguh putera skunk..huhu

    ReplyDelete
  13. so, kat situ la tercetusnya idea escalator ye.. bukan masa zaman 90-an.. hahaha..

    ReplyDelete
  14. Awesome ! :) hehe
    comel doodle tu. hihi

    ReplyDelete
  15. rambut panjang nampak serabai la plak. Bhahaha

    ReplyDelete
  16. hehehe,,, ingatkan nak bajet aku dah princess tu,, tetiba ada masalah rambut plak,, tak jadi.

    ReplyDelete
  17. itu lah pasal. aku dah cakap guna sunsilk xmo dengar... haishh...

    ReplyDelete
  18. hehe. mcm cun je. nak ngorat bulihh? :p

    ReplyDelete
  19. whoooaah impressive! sy mmg suke kantun2 ni, lukis pakai paint aje ke?

    ReplyDelete
  20. t'kekek2 gelak bace :)
    best! hehe :D

    http://noraqilahjohari.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. adeh terhekek hekek cekik baca entri ni, hahah .. tera gila lu buat entri, kihkih.. xD keep it up

    ReplyDelete
  22. macam kenal jek arol mubin tu. kihkih.. lawak cerita dongeng ni

    ReplyDelete
  23. hahaha. gunalah dove untuk rmbut yg kuat :B

    ReplyDelete
  24. hihihi tetap best jalan citernya..

    ReplyDelete
  25. confirm budak2 tido dengar crta nie

    ReplyDelete
  26. HAHAHA .. BACA SMPAI HABIS .. MEMANG TERBAIKKK WOKKKK

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape