Tips Penjimatan Duit

Duit duit di mana kau duit, ehwah jom nyanyi sesama.

Duit.

Kertas berkepala agung idaman semorang. Even orang gila pun tau ia satu kertas bernilai. Sekarang semuanya duit, untuk parkir, untuk berak, untuk masuk toilet snap gambar perasan kat cermin pun duit. 

Fasal duit lakibini bulih gaduh, keluarga bulih putus saudara, kawan2 bulih saling berbunuhan. Semua kerana duit. Jadi, mai kita kontrol duit sebelum duit mengkontrol kita.. Kata nak kawen, kata nak ada keta, kata nak ... ok sudah.

Pergh dah macam edisi siasat tahun 2006 gua punya intro. Harap tak ada yang tertido membacanya. Harini gua bercadang nak kongsi tips jimat. Gua bukanlah penasihat kewangan yang profesional, harap berguna dan dapat membantu kepesatan ekonomi semasa. 


 6) Jangan bawak kad ATM 

Berkesan buat kaki window sopim. Kekonon pi mall nak tengok2 je kan. So bila tak bawak kad atm / kad kredit takdelah nak borong sakan apa yang ada. Lain la kalo lu muka tak malu nak pinjam duit dekat orang lalu lalang. kahkah. Jangan jadikan pinjam meminjam sebagai satu tabiat. ini serius.


5) Bezakan keperluan dengan kehendak.
ini segmen cari perbezaan ke cemana ni, ngahaha

Ok, ini tips basi. Semorang tahu betapa payahnya nak penuhi kemahuan. Gua akui bukan sikit payahnya. Sangat payah mengalahkan soklan algebra. contohnya t-shirt. Jangan pikir sangat soal jenama, sebab beli yang berjenama pun orang tetap tak nampak jenama tu. Bahkan kalau nampak pun mungkin orang ingat itu tiruan, sesia je. Yang branded lebih selesa? toksah dok muhung gua, gua dah terai, sama saja :3


4) Makan benda kenyang


Satu set kepsi berharga dalam lingkungan RM10. Tapi kenyangnya sekejap, muaknya yang lebih. Dahtu kita ni pulak jenis makanan rujinya nasik. Harus pelahap nasik baru bebetul kenyang. Ce fikir, RM10 tu bulih buat makan 2 kali nasik, bahkan 3 kali nasik kalau kita pilih lauk yang sederhana. Jimat dan kenyang. (Tapi bagi yang jenis perut macam gua, makan apa pun tak kenyang, err)


3) Buat akaun berasingan.

Bila dapat je gaji / elaun / biasiswa / duit kutu atau sumber kewangan apa saja peruntukkan sikit untuk simpan. Seeloknya untuk akaun simpanan ni cari bank yang lu jarang / susah nak jumpa. Motipnya supaya rasa malas nak kuarkan duit. Pegi bank lain nanti kena cas singgit, rugi tuuu. Lagi bagus kalo akaun ke 2 yakni akaun simpanan tu korang buat buku, jangan buat kad. Pergh lagilah malas nak isi borang kuarkan duit. (Takpun simpan dalam ASB)


2) Anggap gaji ciput


Dapat gaji lu tolak duit2 untuk pembayaran rutin bulanan, balance tu lu amik lah berapa pun untuk disimpan sikit (pastikan fix tetiap bulan, contoh: RM400) Yang baki tulah lu orang buat duit perbelanjaan. Anggaplah gaji lu orang tu banyak tu je sebulan. Tsk tsk.


1) Monolog dalaman

Tiap kali terasa nak beli benda merapu lu bersoal jawab dulu dalam hati: nak beli buat apa ni? perlu sangat ke? kalau tak beli, still boleh hidup tak? Bersoal jawablah dengan diri sendiri macam dalam mahkamah dan pastikan last2 lu yang menang. Akal versus napsu, kita tengok sapa yang kena.

Tu jelah kot. Gua tau ramai orang dah tau dan buat cara ni sejak dulu lagi. Saja gua kongsikan mana tau ada yang masih teraba2 cemana cara nak berjimat, anggaplah ini satu testimoni dari gua, heh, ingat ubat kurus je ada testimoni? Ok ok ok, gua ngaku ni, gua hanya apply 26% dari tips yang dibagi :3

Jangan lupa sedikits perutukan untuk enjoy! yipppi. Sedikits saja oke, sedikits. Ouh, lupa nak bagitahu, tayah gigih tekan refresh untuk gambar nombor 3 sebab memang takda gambar. Gua malas melukis tanpa gaji ni, kahkah :p



bersederhana itu lebih baik dari papakedana.

37 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. Boleh bookmark entri nie buat rujukan masa depan. Sekarang tak amek kisah sangat sebab makan, minum, pakai semua parents tanggung. Apedehal? Kihkih. :p

    Nasib baik tak refresh sebab tengah malas.

    ReplyDelete
  2. jinlaka gua tertipu!!penat gua repres siap tukaq browser pakai IE pahtu scan virus, open new tab bagai!mencik u!kita putuih!

    ReplyDelete
  3. tips yang bagus tapi jenis orang macam zwan ni, mmg payah sikit nak ikut sbb pantang nampak duit or dapat duit, mesti habis duit tu dikerjakan.. HAHA

    ReplyDelete
  4. hik3!! stju sgt dgn tips nie.. dh mrasa dh dsperate sgt2 ngn xdk duit, mmg truk! >.<

    ReplyDelete
  5. fine!!2-3 aku refresh semata2 nk tengok picture no.3..caishh..haha tips ni mmg ohsemm tapi aku kalu bab duit ni memang selalu kalah la..errr..napsu!!napsu!!

    ReplyDelete
  6. haha. seriously tips nie berguna !! tapi bile dah mood shopping, segala petua nasihat apa bagai tak dilayan dah. hohoho. *setan duk hasut !! muahahaha

    ReplyDelete
  7. bagus tips ni kak . time bella dah masuk uni nanti boleh aa rujuk balik tips ni . kehkeh . wa salute sama lu der .

    ReplyDelete
  8. esok dapat duit seratus hoii ! untung jadi budak sekolah lagi. Kahkahkahkah Hambar~

    ReplyDelete
  9. satu lagi tips. tiap kali nampak barang nak beli istighfar.

    nampak barng istighfar. sampai penat ;)

    ReplyDelete
  10. tip yang bagus...cyma suka bab anggap gaji kita ciput...sepatutnya begitu lah kan...

    ReplyDelete
  11. bagus entry ni. membantu hehe. ape pun ada akun ke 2 tu perlu sebenarnya untuk dijadikan 'backup' kalau2 kita x de duit nanti

    ReplyDelete
  12. Nice tipsss, heee sukaaa sangatttt~ >.<

    ReplyDelete
  13. keperluan ngan kehendak tuh yg pling payah guwa nk buat... ntah la, nafsu kehendak guwa ni jenis hormon kuda belang skit...pantang nampak yg cantik2, mantop2, sexy2(boxer pasar malam), semua nak dibelinya... -_-

    ReplyDelete
  14. sekarang jugak nak gi gegar rumah orang yang hutang dengan gua. haha tetiba

    ReplyDelete
  15. err..rasanya semua memang tak jalan..haha

    ReplyDelete
  16. ayam goreng tu menyelerakan..:O mohon blnja..haha

    ReplyDelete
  17. berjimat cermat amalan mulia..ewahhhh

    ReplyDelete
  18. satu lagi satu lagi.. kalau dapat duit gaji, terus masukkan dalam akaun kawan2.. suruh dia simpankan duit tu.. err, nak nombor akaun saya tak??hahahaha

    ReplyDelete
  19. tips terboeik cik zyra :) superb entry, nah kudos $$$

    ReplyDelete
  20. nice tips kak zyra.. suka baca :)

    ReplyDelete
  21. THANX .. BRU NGAH CRI CRA NK BERJIMAT .. HIKHIK

    ReplyDelete
  22. malangnya tips nie update lepas PT gua dah habis..kalau tak mesti PT gua masih berbaki sekarang nie

    ReplyDelete
  23. gua terkena . sepuluh kali refresh gua akhirnya pendamkan niat . fine -,-

    ehh gua mahasiswa yg baru pakai 2 kad bank . acena nak belanja pada duit cash dlm tgn . kehkeh

    ReplyDelete
  24. paling kelakar tang cicak tegur tu.. hahaha.. dan ayat penutup lu bang menyesakkan dada gua.. gua punya lah refresh right click memacam gua buat rupanya tak ada gambar.. hampeh betul lu bang. T_T

    ReplyDelete
  25. mas smpai lupa no pin atm mas,mmg jimat hbis da ni..

    ReplyDelete
  26. comey jew..cam tuan die..hehe...done follow cini..nk mng dress x??jom join segmen ni..http://comey-comeyblog.blogspot.com/2013/01/segmen-jom-blogwalking.html

    ReplyDelete
  27. minggu ni memang aku guna duit syiling dalam tabung tu je buat makan,, fulus kekeringan dalam wallet,, giler pnyer seksa bila elaun lambat masuk,, grrr,,,

    ReplyDelete
  28. terbaik lah tips...pasnih kene tinggalkan kat atm kat umah ler...

    ReplyDelete
  29. comelnya blog awk..
    mula2, asingkan dulu mana nak byr ituini, asingkan mana nak simpan. belen, baru guna..
    walaupun bw duit sikit masa window shopping, kwn disebelah tetap ada menghulur bila-bila perlu..itupun masalah juga.. kekeke..

    ReplyDelete
  30. selalu mls nak bwk beg duit, takot duit habeh. tp masalahnye........ err x ckup duit asyk berhutang je. haha

    ReplyDelete
  31. bagus la tips ni tapi takdelah sampai tak bawak kad atm..mmg pingsan lah.hiks

    ReplyDelete
  32. just nak share info......yang ni ramai blogger yang cadangkan. Terbukti Katanya,klu tak percaya boleh google dulu. Ini link direct :
    ==> https://www.jobdirumah.com/evalynn19
    Memang halal,sebab sapa rajin kerja dia dapat lebih. Kerja macam kerani tapi ikut masa kita dan boleh buat dimana2 pun

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape