Beri Baju Terus Clash?

Selamat petang. Ya, tajuk entri ni ditaip dan dideraf pada waktu petang, publishnya tu entahkan pagi entahkan senja. Yang pasti, anggap je petang.

Kisahnya kawan gua ni tengah buntu mikir nak belikan apa hadiah thorbaik untuk tunang beliau lalu menanya pendapat gua. Perfume? dah, henfong? dah, kuda? mahal sangat, lalu gua pun mensajeskan beliau supaya memberi sehelai baju. Simple.


Tak semena-mena di jerkahnya gua yang mulus ini: "Hang gila nak bagi baju??? Putuih ikatan kami satgi!"


Mendengar ayat tu, gua tunduk membelek ibu jari kaki. Kejadahnya baju dan clash, macam tak bersenandung je. Saintis pun gua syak tak reti nak mula dari mana untuk buat kajian saintifik depa. Persoalannya disini: kita nak percaya kuasa Allah ke kuasa baju?

Jodoh pertemuan, ajal maut semua urusan Dia. Bagilah hadiah banglo atau keta perari pun kalau tak berjodoh putus jugak. Baju itu hanya alasan, accessory.



Ukuran baju di badan sendiri.

73 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. alahai... kalau xde jodoh tu, xde la.. kalau ada jodoh tu, ada la.. kesian baju menjadi mangsa.. erk.. =.=''

    ReplyDelete
  2. kadang kadang orang cepat sgt percaya dengan kate kate mcam tu . tu lah masalah nye sekarang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. taksub sgt dgn pantang larang, time berpantang bila lps bersalin xnk pantg cenggitu, hekk

      Delete
  3. Selalu dengar ayat nihhh... tahh ape kaitan pon kiera tak faham :3

    ReplyDelete
  4. tak penah lagi dengar gf/bf bagi bju kat gf/bf putus hubungan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa, ini boleh jadi bahan bukti. ala² testimoni gitu :p

      Delete
  5. inilah yang dikatakan kalau jodoh tak kemana.
    http://butterfly-sweetsour.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. pernah dengar jugak ni, dorang kata, nnt baju tu lusuh, sebegitu jugaklah lusuhnya cinta mereka nanti.. *err...krik2 krik2. Ok tu je :) takyah percaya. bg apa barang pun celah mana nak tahan lama kan, aged/dimamah usia jugak barang2 ni semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah! kalau cenggitu, simpan baju yg diberi dalam frame berkaca :3
      setuju, bagi jam contohnya, akan calar jgk. Hati pun tercalar sekali ke? krikk krikkk jugak :))

      Delete
  7. selalu jugak dengar org ckp cam 2..persoalannya, baju dengan jodoh ada kaitan ke? Erk =_="

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah, tok kita dulu jahitkn baju utk tokwan. dpt sehidup semati jugak :')

      Delete
  8. mohon hadiah kan baju kat aku,, aku takde baju ni :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujuuuuuuu ^3^
      erm, underwear bulih? itu benda basic dan penting. kahkah! :p

      Delete
  9. amboi, nie couple materialistik ke hape..kalau ginih hang smaqdown dedua tu haahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula, kalau ikut gua nk suruh hadiahkan al-fatihah je

      Delete
  10. kalau jodoh tak ke mana.
    kalau bodoh juga tak ke mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I LOIKE statement nih! hahaha
      bulih jadi pepatah alaf baru

      Delete
  11. bodo punya bf pikiaq lagu tuh

    #kartunster

    ReplyDelete
  12. ahahaha.. I've heard this so many time..
    tak ingat bila tapi time tuh sy cadangkan bagi hadiah baju dkat dye pnye partnerlah.. dye cakap tak boleh nanti putus hubungan diaorg...

    are you serious? kiddin me right? ape pnye alasan lah sebab baju, hubungan putus... gileeee XDD

    kalau Allah cakap ada jodoh.. ada lah.. ape plak nak kait dgn baju XDD ahaha..

    btw comel doodle...

    #why not suruh je kwn tuh urm.. belikan buku Cinta High Class (just motivation actually, and sy tak pnah baca pun... adik yg baca) or suruh kwn bagi hadiah pokok bunga yg hidup... tak kisahlah pokok ape tapi better yg ada makna... bila ada makna.. dan kita dapat dri org yg kita sayang of course kita akan jaga XDD

    btw kwn awak nih beli hennpon berbagai mahal2????? tiap2 bulan ke ape?? XDD takkanlah...
    kalau betul ckp kat dye jgn perabis duit beli bnda yg tak berfaedah sgt... materialistik namanya tuh.. ahaha XD (tuh pun kalau assumption sy btul)

    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuh, ni komen ke entri ni (bulih gua kopipes bila xde idea nnt, kahkah).
      alah kalau dah syg, kekasih hati bagi kaler luna pun dah hepi ape. warnai duniamu gitu haa :D

      Delete
    2. err.. baru perasan tulis panjang hehe.. ahaha..
      slalu mcm ni TT^TT

      ahaha.. XDD guna2 kau berfaedah ahahhaXDD

      betoi3.. stuju!! XDD

      tapi kalau boleh takmo lah kaler luna sbb jarang guna bagi pen ke, buku sketch ke nak lah XDD ahaha

      Delete
  13. tapikan.. kalau sylah... kalau org nak bagi hadiah jgaklah kan... bagilah stock makanan ke... buku komik ke, buku ensiklopedia ke sy nak lah XDD

    MAKANAN ITU PENTING!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ewah ada sambungan lagi, hekhek
      yezaaa gua pun suka MAKAN! tapi nnt jadi tahik la pulak :3

      Delete
    2. terlupa ayat tadi XDD (sori cpat pelupa skit) hehe

      kan3... makanan oh my XDDD

      ahahahaha... mmg le abis nanti dye nak jadi ape? XDD ahaha..

      kan elok kalau makan simpan je dlm perot XDD ahaha

      Delete
  14. yg Ann pernah dgr jgn bagi brg yg berjahit nnti putus xkisah la ngn kwn ke bf ke gf...awal2 dl cam percaya kan smp pening nak bg hdh ape kt mmber..takut woo..kekke..tu dulu la tp smp skrg xtau ape mksd tersiratnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin org tetua kata cmtu dulu. Tiap larangan org tua dulu bersebab. mungkin depa takmau anak dara depa duk berjegila mata menjahit baju/sapu tangan utk sang kekasih tetiap mlm

      uda & dara sangatt

      Delete
  15. haha ha...betoi la..dulu masa sekolah kan zaman cinta monkey...bila plan nk bg hadiah apa semua taknak accept bila aku suggest beli baju..katanya ntputuih hubungan..aku tgk yg tak beli baju tu putuih hbgn seropa tu jugak...=_=

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah kan? bagi ke tak bagi ke putuih jugak. hat bagi plk kekal sampai kawen @_@

      Delete
  16. Gue rileks jer pakai baju yang orang bagi.. still ok jer.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang lah sgt, ce ckp si kesayangan. hok hoks

      Delete
  17. tak boleh bg baju,bagi lha seluar... :P hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua ingt nnt klo ditanya lagi, gua nak sajes bagi spender je, hekhek

      Delete
  18. Oh... ada petua orang tua2 cam tu ek? Hahahahaha... patutlah... dekat 100 kali kata nak putus... cuma x putus lagi sampai anak dah 6 dah skrg... ehehehe... sampai orang kata brake tekan minyak brake tekan minyak... eheheh :D last sekali tekan terus x brake langsung dah... whoahahaha ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha hebat la abg. muhun perturunkan mintak tips kebahagiaan somiisteri buat adek² hikhik :')

      Delete
    2. Memandang kan Zyra dah muhun, ni saya bagi pandangan saya kat SINI (Rahsia Hubungan Suami Isteri Kekal Lama)

      Delete
  19. puhhhlamak. baju pun ada kuasa boleh kasi putuih ka?
    lagu mana pulak kalau kahwin selalunya hantaran ada ja kasi baju. tak pikiaq habih lah kawan kak zyra ni.
    hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua syak dia byk tengok cite sailormoon. 'dengan kuasa bulan akan menghukum mu!'

      Delete
  20. stokin polkadot yang comel.
    *komen x mengena dengan enteri

    ReplyDelete
  21. cliche zaman dedulu kala..ade lagi kepercayaan tu rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melayu dan kepercayaan karut berpisah tiada, erm

      Delete
  22. seriously Ty dari dulu dengar isu ni.
    kalau bagi baju kat orang , nanti hubungan dengan orang tu tak kekal. tak kira lah kawan ke kekasih. mitos mana la depa ni amik. betoi saintis pun sure garu kepala dok pikiaq untuk jadikan fakta. karut semua ni. janji niat ikhlas nak memberi yang nak menerima kenalah terima seadanya bukannya demand.
    ops termelalut panjang pula!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeeha betul pun. apapun bermula dari hati. klau betul mitos ni wah seronoklah, xsuka org tu kasi je dia baju. hokhok

      Delete
    2. matilah , asal tak suka orang bagi baju..

      Delete
  23. jempu join segmen... :)
    http://suanazhar.blogspot.com/2014/02/segmen-rezeki-siapa-by-suana.html

    ReplyDelete
  24. hahaha buat lawak pulak depa ni , klau ada jodoh tetap bersama wlaupun bg baju :p hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. walau bg pisau belati pun tetap bersama kalau dah jodoh, hekhek

      Delete
  25. haha. kepercayaan ni masih masih ada. tak tahu lah macam manalah diorang boleh kata cenggitu. kesian kat baju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin nk tahu sapa yg memula ciptareka mitos ni :D

      Delete
  26. CN pn pernah dgr tntg ni dr kwn CN. byk kali jgk CN pk2 kn apa kaitannya, tp tak tahu sampai skrg.. then, kalau bg pakaian, nnt clash, knp bl bg hantaran ada bg kain, kemeja ke kan.. apap2 pn, Allah yg berkuasa :)

    ReplyDelete
  27. Hm. Pelik. Maybe dia senstive kot. Takut dikata gemuk -_-.

    ReplyDelete
  28. selalu je dgr benda ni..hehe..btw..comey kartun tu..nak satu?? =P

    ReplyDelete
  29. salam...

    doodle je yg besau menarik mata memndang..hehe
    nak tgolak..comei bt0l ^,^

    ReplyDelete
  30. Memang betul ada orang yang berfahaman beri hadiah baju or pakaian ni dielakkan kerana boleh memutuskan ikatan jika belum kahwin.

    ReplyDelete
  31. Hyep2. almonyo tak singgah komen sini. soorryyy awokk. busy lorh.. Haha. sihat ke ?? ingat lagi tak kat kita??? hikhik. Hurmm. pasal hal ni. mmg selalu je dengar tapi tak pernah nak amek peduli pun sebab bukan jadi pape pun. lol. Hahah

    ReplyDelete
  32. Aku pun pernah dengar org kata hadiahkan benda berkain (baju, seluar, kain, tudung dsb) akan buatkan hubungan tak lama...
    Berdarah kepala hotak aku memikirkan apa kaitannya...hahahaha

    ReplyDelete
  33. As'salam ,

    cam x kena jep kaitkan jodoh ngan sehelai baju..huhu .

    Sekuat mana pun cinta terhadap manusia,
    Jika Allah tidak tulis jodoh bersama,
    maka tak bersama juga.

    ReplyDelete
  34. ahahaha amboi baju tidor tu hiks.

    ReplyDelete
  35. pernah jugak dengar bnda camni..

    ReplyDelete
  36. hamboii.. ada jugak orang mcam tu. haha. susah la kalau bgi baju je putuih. aih aih.

    ReplyDelete
  37. Haha..tu pantang larang orang tua2. Kalau nak bg hadiah, jgn bagi baju/kain, sebab nanti x kekal.
    Xtaw la apa motif ada pantang larang macam tu. Hahaha....

    ReplyDelete
  38. aahh...org2 tua cakap mcm tu..hihi :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, adalah tu sbbnya. taleh nk taksub sgt :)

      Delete
  39. Yup, almost lebih percayakan benda2 tahyul berbanding kuasa Allah.
    Btw nice blog!

    ReplyDelete
  40. yg gua arif bg "madu" 99% harapan utk clash. tehee

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape