Manusia Panda: Kesan Produk Pemutihan

Panda memang sejenis hewan yang comel. Tapi konsepnya berbeza bila manusia pulak 'dipandakan', dari comel jadi comot. Maksud gua di sini bukan mata panda (still considered comel) akan tetapi kulit panda. Kulit panda?? Wadehekk

Manusia panda terjadi bilamana kawasan kulit muka dan leher cerah berseri manakala kulit kawasan tangan dan yang sama waktu dengannya adalah gelap. Fenomena ni banyak terjadi sekarang. Gua rasa ini salah produk kecantikkan jugak, sebab bagi arahan 'sapu dan ratakan ke seluruh wajah dan leher'. Patut buat penambahan kat ayat tersebut: serta ke kawasan tangan dan seleruh tubuh. Hokhok!




Jangan tak tahu sekarang orang laki-laki sudah pandai perati. Kalau dalam Twitter tu kaoo, golongan depa yang paling banyak bash manusia panda gini, memacam gelaran diberi. Tu belum masuk bash hijabister yang kurang hajar. Nampak tak perubahan tu? Bukti depa dah makin terel menilai pompuan! Bukan takat pandang fizikal dah sekarang, tapi tahap mental jugak.

Jadi, tak usahlah nak pakai merkuri sangat ke muka kasi putih kilat bak porcelain (sejenis seramik licin, ala macam pinggan tu). Apakata kita bentuk peribadi tu dulu kasi chantek sebab peribadi tu yang kita akan bawak selama-lamanya. Porcelain itu boleh 'retak atau pecah'. Kesimpulannya, tak usah plastik sangat. Sila konpiden dengan diri seniri.

Lagi satu gua nak pesan kat lu dan gua sendiri, jaga kesehatan dan kecantikkan tapi jangan sampai guna/telan menda-menda yang bakal memudaratkan kulit dan badan dalam jangka masa panjang. Elakkan guna kosmetik yang tinggi kandungan mercury, paraben atau bahan marabahaya yang lain. Pastikan ada kululusan JAKIM KKM dan punyai list ingredients untuk tatapan umum. Ini tak, krim jenama 99 yang datang tah dari memana pun tempek ke muka.


Chantek dalam, chantek luar, chantek sana-sini.

37 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. Rasanya sebab tu sekarang banyak produk minuman yang aim untuk putihkan seluruh badan. Sebab tak nak orang jadi panda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima je anugerah Allah, senang cerita. duit pun tak habis :D

      Delete
  2. pernah tengok panda =D comel dan pandai buat lawak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hekhek, kalau panda betul memang comel dan menghiburkan =)

      Delete
  3. skang ni ramai pakai produk insta dan 360 degree. selamat dan tak memudaratkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang banyak kes tersedak time face to face tu. kehkeh. serupa iklan makanan segera, ilustrasi cun dari yang sebenar :3

      Delete
    2. LOL hahahahahahahahha adeiii... baca komen ni pon dah tersedak...hahahaha

      Delete
  4. huhu bahaya2 kalau produk ada bahan bahaya. niat nk lawa tapi last2 lagi dasyat dari panda..emm seram mak...!! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkah kan? kalau jadi panda terus xpe. buatnya jadi anakonda? tak ke haru

      Delete
    2. hahahaahahaha... dua kali tersedak!!!! adei...

      Delete
  5. Betul tu.
    Sekarang ni bersepah lah. Takut tau T_T
    Ada tu, boleh putih dlm 3 hari. Amboi. Lajunya. Apa lah kandungan nya tu haih. T_T
    cantik luaran tu agak agak lah kan hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut cepat putih, cepat jugak hitam legam dari yg asal, tu je :3

      Delete
  6. Halamakk,, nampak sangat letew merkuri berkilo2 dalam krim tu yang putih lepak lepak kat muka tapi tangan legam legam aja. Hmmh, biar ori ajalah ya kak zyra. Kekekeke... XD

    ReplyDelete
  7. mata panda adalah, tangan panda takde lagi, tapi2, kalau ke pantai dan berbelak lengan dgn leher sbb kena sunburn tu dah biasa :) peace out

    ReplyDelete
    Replies
    1. gunalah sunblock spf100+. gua dh cuba, mujarab dan x sunburn. mencegah takpe dari memutihkan, eh :p

      Delete
  8. tak putih takpe... janji kacak.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang laki-laki kalau putih gebus hilang segala hensem macho, euwh :3

      Delete
    2. uikks yer ker? tengok ramai jer yang putih gebus...whahahahaahaahahaha...

      Delete
  9. hitam-hitam sitampok manis...biar ar hitam janji hati mau baik.
    kalau putih , tapi hati hitam legham hampeh ghak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha thorbaik :D hitam manis ni pandang tak jemu, ehwah ;p

      Delete
    2. putih putih melati... hitam hitam nya tangan... kalau baik hati na na na na na (tak tahu lirik)

      Delete
  10. Bahaya kalau sapu merkuri kat muka. Mula2 mmg la nmpk cantek.. lama2 terfikir x apa akan jd dgn merkuri tu dlm kulit?

    Ps: kartun panda girl tu comel la.. haha.. terketawa Hana masa baca post Zyra. Klu x lukis mcm nie, mungkin Hana x paham kot maksud panda yg Zyra nak sampaikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk, kiranya tak sesialah gua melukis, ada jugak yang faham ^_^

      Delete
  11. bukan setakat gegirl..memakcik kat sini pon ramai jua bersifat cenggitu...terkadang 2kali pusing nak pandang betul tak betul ni..hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah yezzah. makcik pun golongan mudah terpengaruh =_='

      Delete
  12. really enjoy baca komen kat sini hahahaahahaahaha

    ReplyDelete
  13. As salam...,

    ^____^ bley tak nak cakap trueeeee....! i like it..!

    btw, pakai bedak sejuk jer ni pun.....mahal sgt la produk sana sini... :D

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum.. Ya..btul2.. pkai bedak sejuk pn dh ok.. tak perlu pkai produk y blm tentu menjnjikn kesan y memuaskn..takut jd lain pla..

    ReplyDelete
  15. sebelum mencuba ape² produk kena siasat tu kandungan yang ade..bukan nak cantik punya pasal redah je pakai..nanti kesan akan datang terima sendiri

    ReplyDelete
  16. dulu time blaja aku blender tepung beras ngan putih telur pastu aku gosok kat muka aku.haa terbukti keberkesanannya bilamana aku kini dikurniakan seorang anak malah wife aku mintak tambah anak lagi :D

    ReplyDelete
  17. betul sangat kata akak. biar cantik di dalam ye dok. ni tak, sekarang orang ramai duk wat review macam2 sampai xtau mana satu the superb one. hoho

    ReplyDelete
  18. cumil sungguh gegirl panda ituuu..gebus betol beliau...hahaaaa..

    ReplyDelete
  19. setengah produk ada paraben tp dlm kadar yg ditetapkan :)

    ReplyDelete
  20. dah lama betul tak singgah blog nih..bila dah singgah tuh memang tak menyesal..entry tervvvvaikkkk...

    ReplyDelete
  21. gua sedang cuba jadi "putih" semula jadi. hek hek

    ReplyDelete
  22. kalau nak pilih produk kat muka mmg kene belek betul2 kandungan dlm dia.. jgn sampai mudaratkan diri

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape