Reverse Psychology

Reverse Psychology itu merupakan sebuah perlakuan di mana si pelaku akan melakukan sesuatu bagi mendapatkan hasil yang bertentangan dari apa yang diharapkan. Kahkah, lebih kurang begitulah kot kata lecturer gua time gua amik minor psychology pada zaman dahulu.

Contoh mudah dan comel: Kalau seorang budak kecik buat something yang kita tak suka, kita akan cakap ''ha buatlah lagi, buat lagiii'' otomatik dia akan rasa tawar hati nak buat berbanding kalau kita melarang. Lumrah manusia lah kan, yang dilarang, yang prohibited tu lah lagi memberi nikmat.

Contoh tak comel dan annoying pulak adalah seperti sengaja merendahkan diri sendiri serendah-rendah alam supaya dapat hasil sebaliknya: dipuji.
*bukan semua reverse psychology itu berhasil T_T
kahkahkahkah!


Actually, gua musykil dengan makwe-makwe cun yang selalu berselfie dan letak caption like:

- Itew tak secantik awwa :3
- Eee buruknya muke kite! >_<
- Kite taw larh ite tak cantek..

Gua musykil sebab depa ni sedang melakukan reverse psychology, attention seekers yang try hard atau.. sedang mendustakan nikmat Tuhan?


BOOM!


38 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. aku comel tapi aku tak suka berselfie.boleh gitu?kahh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss Fireflies: Boleh sesangat, gua pun tak menjadi benci, kahkah ><


      Aujinz: amboi dulang paku serpih ><

      Delete
  2. Aku tak suka berselfie sebab aku akan nampak handsome berbanding cun.. UvU
    Menurut kajian aku, spesis ni adalah spesis yang sukar dikaji.. Lihat laporan penuh di sini ----->http://doubleidlife.blogspot.com/2013/09/spesis2-manusia-yang-sukar-dikaji.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jantina hang paddia sebenaqnya ni ><

      Delete
    2. Dak Lee ni lebih kurang macam aku kot rasanya... hahahah ;p

      Delete
  3. Replies
    1. Hahahaha sabaq jelah, semoga depa diberi hidayah ><

      Delete
  4. Unfollow terus kalau tengok orang macam tue. Paling teruk, dalam 1 masa berderet gambar selfie dia saja. Baru dapat tenet lar tue. grrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha mungkin bagai kera mendapat bunga? Eh ><

      Delete
  5. kadang-kadang jadi confused dengan orang-orang yang macam tu. ape sebenarnye yang die cuba nak cakap kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia nak cakap 'korunk kena puji aku, kalau tak puji aku block koruk korunk semua' ><

      Delete
    2. tapi dik kang kalau kite puji ibarat macam aku mengiyakan benda yang tak betul. acaner?

      Delete
  6. tq.. saya belajar sesuatu yg baru hari ini. Reverse psychology.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ni bebetul ke, sarcasm ni? ><

      Walau bagaimanapun, ur welkam :D

      Delete
  7. Ada jenis yang 'Eeeew, gemoknya kittewww' padahal badan dah kerempeng. Saje je nak hina kita yg perut kedepan ni...wahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah. bila org kerempeng asyik cakap dia gemuk je , terasa betul T_T

      Delete
    2. cEro: gua marah betul bila org ckp gua kurus, gua nak gemokkkk, ha cmna pulak tu ><

      CikMai: gua tgok gambar lu slim dan kerempeng jek ><

      Delete
  8. hahahaha. Kekadang, nak berkias pun kena la tengok tempat. Jangan sampai dicop gedik. (Padahal diri sendiri pun buat juga) :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gua sebenarnya nak lu puji gua comel ni. Gua tak suka berkiasan, kahkah ><

      Delete
  9. Ribessaikologi yang tak menjadi terjadi apabila orang yang ditegur sudah tak makan saman...

    Gua tak selfie (.. gua tipu.. dalam handphone banyak selfie..) dan tak tayang pada umum walopon gua kacak.
    Bak kata orang tu, lagi sikit ko tunjuk, lagi banyak orang tertanya-tanya.

    koh koh koh
    poyo

    \m/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey, take time kejap nak hadam baris ayat yg pertama ><

      Eleh mesti tak kacak tu, org kacak mana blh duk diam *ayat mencabar dgn harapan ojin tercabar dan upload selfie, boleh ngutuk nanti

      Ayat sapa tu, mcm pernah dibaca..er

      Delete
    2. Kohkoh ojin ambik ayat profile aku di blog.eh sape poyo oi aku mmg comel.kau kacak?K ojin fine ojin lol

      Delete
  10. minta populariti tu. melainkan dia cakap, saya comel ini semua nikmat Tuhan. alhamdulillah. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erm, nampak riak pulak, kahkah! Nak selamat letak caption mcm: sayangilah bumi kita, hentikan pencemaran alam sekitar ><

      Delete
  11. Posing kemain gah lepas tu letak caption ala2 tak cantik,tak comel ye??hahahah...saja tak mau orang kata masuk bakul angkat sendiri kot..tapi silap nya gaya dah berusaha untuk nampak cantik..patutnya ngaku je la.."saya cantik"
    kehkekhkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngahahah padahal dah mekap selama 8 jam dan snap gambar 17 kali sebelum upload ><

      Delete
  12. haha. snap gmbr then upload "saya tak cantik" hahaha.
    komen.. "eee. awak cantik la.. " hahaha. slalu baca mcm ni.

    ReplyDelete
  13. hmm.. biaq pi lah.. mga diorg dapat hidayah...

    ReplyDelete
  14. fuhh lega sebab tak apply reversed psycho tuh mcm yg contoh last skali tuh since agak annoying org yg macam tu.. kalau tak letak caption mcm tuh takpe :D I like it :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn pernah apply, tak dpt manfaat pun ><

      Delete
  15. mungkin mereka nak perhatian. takpa, think positive ja :)

    ReplyDelete
  16. jom join GA saya yang pertama http://myownlifemyself.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-by-aishah-badrulhisham.html

    ReplyDelete
  17. Memang mengada-ngada kalau yang jenis seeker attention ni. menyampah puih. hahahaha.

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape