Selamat Berpuasa Dan Bertarawih!


Salam,

Alhamdulillah, kita bakal memasuki bulan yang paling mulia dalam Islam: Ramadhan. Bulan yang penuh keberkatan, bulan yang dilimpahi rahmat Allah, bulan di mana setiap pahala digandakan, bulan di mana doa-doa diterima..



Bulan di mana bila tidur pun dapat pahala..





Tapi... agak-agak lah beb.



Si syaitonirojim akan dirantai selama kita di bulan Ramadhan.
Tapi ingat, segala tugasan telah diserahkan kepada side-kicknya iaitu nafsu.
Jangan underestimate kuasa nafsu sebab dia mampu membuatkan kita pulak yang jadi syaiton.

Gua dengan ini mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa dengan penuh keimanan dan ketakwaan tanpa rasa keterpaksaan.
Kepada yang bekerja: Jangan curi tulang. Puasa bukan alasan untuk menurunkan prestasi kerja.
Ayuh buktikan kepada non-muslim bahawa puasa bukan satu beban!
Kepada yang belajar: Jangan malas dan skip kelas/tutorial. Di bulan yang barakah ini lah perlu melipat gandakan usaha mencari ilmu.

Kepada makcik/pakcik/akak/abiang yang berniaga di bazar, sila lah berniaga dengan ikhlas dan berhemah. Gua harap anda semua memperolehi rezeki yang berkat.
Sila lah masak sedap-sedap. Kalau anda sendiri pun tak terjamah apa yang anda jual, apatah lagi kami yang membeli.
(Kan best kalau peniaga yang masak tak sedap pun dirantai sepanjang Ramadhan, huahahahah!)

"Makcik, bagi karipap dua ringgit"
"Nak inti apa dik?"
"Inti angin.."

Gua SANGAT SUKA karipap, so please jangan lah menipu gua yang daif dan naif ini, sobsob.
Peniaga murtabak, sila jangan buang masa bertanya pelanggan mahukan inti daging/ayam jika komposisi murtabak anda hanya terdiri daripada 9% tepung 75% bawang dan 16% telur.
Tolong jangan bagi harapan palsu.

Thats all folks.
Semoga puasa kita berjalan lancar,
Semoga lu tak tersarapan di kedai mamak pada pagi 1 Ramadhan.


Semasa zaman jahiliyah dulu gua selalu sebut Ramadhan al-Murtabak 

53 comments:

Sebagai bukti lu seorang manusia, sila beri respon. beep.

  1. selamat berpuasa.. nanti boleh berbuka skali. mksyahir pon ade nk plan berbuka skali ari tu

    ReplyDelete
  2. Selamat berpose Zyra. Ada peluang, moh le iftor bersama.. Ok aku dah nak start mogok lapar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha nampaknya gua lah yg kena pergi ke sana kan kan :3

      Delete
    2. Kalau korang on, aku on. Hehe

      Delete
  3. Replies
    1. Thanks awwaa, awaa pun selamat berpuasa!

      Delete
  4. Selamat berpuasa Zyra!
    Bila ntah dapat beriftar dengan Zyra...heheheh

    ReplyDelete
  5. selamat menyambut ibadah puasa

    ReplyDelete
  6. selamat berpuasa zyra. Bulan2 puasa ni la peniaga nak cari peluang cari rezeki lebih. Tapi gua x puas hati kalau peniaga ni ala kadar je jual juadah berbuka puasa, fokus keuntungan semata-mata. Org jual dia pun nak jual, tapi kualiti xde. Mentang2 la time puasa ni sedap x sedap pun org susah nak tahu, sedap la diorang amik kesempatan atas customer. heh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha kan. Ramai yg mengambik kesempatan atas dasar ketamakkan pembeli. Diorg tau org akan beli apa saja yg dijual, so salah sapa sekrg? Hahahaha

      Delete
  7. hahhahha....inti angin pun ada ye...

    ReplyDelete
  8. haaa menyampah betul murtabak tu
    tulis2 macam2 inti..
    tp padahal inti telur je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah propa je lebih, sedapnya tak jugak

      Delete
  9. Hahaa karipap inti angin tu cukup legend. Murtabak? Gua tak suka murtabak... gua cari popia goreng ;3

    Selamat berpuasa nah, jangan main mercun ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenrnya popia pun gua suka, eh semua kuih muih lah senang, hahahaha kecuali lepat pisang :3

      Delete
  10. salam ramadhan buat zyra...
    hahahaha karipap inti angin ok lagii jangan karipap inti kentut.. adoyaii~ hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh bukan lu dh komen ke tadi? Hahaha kalau karipap kentut memang gua letupkan gerai dgn punggungnya sekali

      Delete
  11. Selamat berpuasa.Dan memanfaatkan bulan Ramadhan dengan sebaiknya. *sambil kibas2 ekor serban 3kali*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sarip hang jadi ostad jadian ke apa, hahah

      Delete
  12. Saya tak kisah makanan apa... tolak yang harom jer.. selamat berpuasa Makcik Zygha.. lu jangan kerek ngan wa bulan posa ni.. jom berbuka sama sama.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err silalah menjemput gua kihkihkih

      Delete
  13. salam ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa :-)

    ReplyDelete
  14. slamat berpuasa :D geram betul dengan karipap inti separuh tu. especially kalau intinya sedap gila baban. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah jarang sgt nk jumpa inti yang sodap. kalau ada pun jadik special edition pulak, ciput je :3

      Delete
  15. Salam Ramadhan :) Hehehe
    Betul betul betul. Syaitoon dah diikat, jangan kita pulak yang jadi Syaitoon..
    Pfft.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ya betul, so jgn didera sgt si cinderella tu ha.. wkwkwkw ><

      Delete
  16. inti angin dan inti oksigen mmg byk time time bulan posa nih..mengundang kemarahan jr.haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tambahkan pahala puasa kita kot >_<

      Delete
  17. Ramadhan al-Murtabak?? Haha apsal la comel sgt.....errr selamat berpuasa!! *wlpn dah hari ke-8

    ReplyDelete
  18. mak aku terer buat karipap. nnt raya datang k. aku hidang karipap je kat kau

    ReplyDelete
  19. omg u r so talented. i''m impressed! *lesbian crush* hahaha kidding

    ReplyDelete
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape