Cara Buat Duit Dengan Mudah (DIJAMIN!)

Hey guys!

Sejak bila aku jadi agen MLM ni? Kahkahkah! Mana ada, aku bukan dah join MLM atau skim cepat kaya atau yang sama waktu dengannya. Aku nak bagi tips buat duit dengan cara berkesan dan tak perlu modal banyak pun.

Aku nak bagi tips buat duit melalui Instagram.

Cara Pertama:
Cara ni sangat sesuai untuk korang yang tak tahu malu sangat (banyak sebenarnya).
Tak kisah lah korang hodoh atau cantik, pasti berkesan. Asalkan korang bodoh. Kalau cerdik takut tak menjadi.

Caranya mudah, kau buat je video pendek yang sangat annoying gila namatey yang sure bakal dikecam orang awam. Bercakap menggunakan slang Uganda disertai dengan gaya yang sangat mengada-mengada ke. Atau kalau kau tak mahir sangat nak bercakap, kau boleh buat tarian entah apa-apa berlatarkan muzik Kpop.

Kau kena tahan diri kejap dengan tohmahan dan makian di peringkat awal pembabitan. Orang awam a.k.a netizen ni dik, diorang cakap je benci, annoying, maki sumpah seranah. Tapi pada masa yang sama, mereka akan membantu mempopularkan kau secara percuma. Jadi, jangan risau denga cacian sebab itu strategi pemasaran yang paling berkesan dan yang penting, percuma. Kau dah jimat kos pengiklanan. Syraikat lain bayar beribu malah beratus ribu untuk iklan tapi kau percuma je dapat, untung kan?

Risiko cara ni adalah maruah korang mungkin tergadai. Tapi apa dehal, janji korang viral dan popular. Dah lepas viral korang akan dapat berjuta followers. Bila dah bersepah-sepah followers, peniaga-peniaga semua akn berpusu-pusu suruh korang buat review produk/servis. Kau cas RM300-400 satu review, kirakan jumlah pendapatan korang kalau sebulan dapat lapan review.

Dah kaya nanti jangan lupakan aku okay, lanje kepsi sebulan sekali pun jadilah.

Cara Kedua:
Ini cara yang sesuai kalau kau punyai sekelumit rasa malu dan segan. Korang tak nak tonjolkan diri dan rupa. Sama ada low self-esteem sebab rupa buruk nak mampus atau korang taknak jiran kenal. Its okay, ada caranya jugak.

Kau create satu akaun Instagram. letaklah nama @lawakbasi ke @viral.sensasi.namatey ke atau apa-apa jelah yang kau rasa dapat tarik perhatian orang awam. Lepastu kau kutiplah segala macam post dari internet yang kau rasa disukai ramai. Gambar lawak. komik.. (aku tak halalkan kalau kau curi komik aku, fullstop). Kau buat je tanpa jemu. Makan masa sikit lah berbanding kalau kau post video bodoh-bodoh alang. Eventually, followers kau makin ramai.

Bila dah ramai followers, ulang macam hasil Cara Pertama. Atau kalau skill raih followers dengan cara mencuri hasil kerja orang lain ni semakin hebat, kau boleh buat banyak akaun dan bila dah ramai followers, kau boleh jual akaun tersebut kepada yang berminat. Maka jadilah kau saudagar IG yang berjaya.

***
Ilustrasi ihsan Tangan Punya Kerja

Demikianlah tips untuk jana pendapatan dari aku. 
Cuma satu jelah aku nak pesan: Apa pun kerja yang kau buat, carilah rezeki yang berkat.  


Hidup secara bermaruah 

Lets Join the Sale-abration with Traveloka!

Hey guys!

I think it must have been quite a while since I last going on vacation. Is it last year or the year before or the last five years? Really got no idea. Huhu. With my packed schedule and work-loads, yeah I sure can use some vacation. Going to someplace secluded and sleep sounds great right now..  I love sleeping in a hotel rooms, don't know why, haha.

Okay, enough about me. Need to stahp before I got carried away blabbing about the series of unfortunate events in my life. I'm not gonna bored you to death with a long post of what happen in my life because today I want to share something exclusive with my dearest readers, especially for those adventurous travelers and backpackers.

But first, I want to ask you something. Do you ever go through hassles just to book a ticket flight? Or going to numerous websites to get better deals in hotel accommodation? Or maybe you wanna travel for the first time and don't know where to go or what to do? Or do you prefer make payment using local online banking service instead of credit card? (this is basically me, hoho).

Fret not ma petite cherie,
Traveloka got them all!
What is Traveloka?
  • Traveloka is a one-stop flight and hotel booking platform for domestic and international destinations that makes searching, booking and managing your next trip hassle-free
  • You can book your next flight or hotel using Traveloka’s free app or website 
  • Convenience in booking
  • Get the best flight and hotels deals for your next trip all in one platform
  • Value for money
  • Honest price only at Traveloka - all prices you see on search results are Final Price. No hidden charges - what you see what is what you get.
Oh yeah I can feel that your eyes are prick up a little (since you are reading, not hearing, lol). Now that I've got your attention, I guess it is the right time to drop the good news; lo and behold.. Traveloka are launching a Sale-abration campaign!

What is SALE-ABRATION campaign?
  • The Traveloka Sale-abration is an online travel fair brought to you by Traveloka offering amazing flight and hotel deals across a wide variety of domestic and international destinations
  • The Traveloka Sale-abration is catered for all sorts of travelers - whether solo travelers, families, group of friends etc. 
  • Flight deals: Compare flight deals across multiple airlines and book the best deal value for your money to your dream destination - whether domestic or international
  • Hotel deals: Traveloka has partnered with a wide variety of hotels across Southeast Asia to bring you exclusive hotel deals you cannot miss available only at Traveloka
Ahh.. online travel fair sounds great to me. I mean you don't have to go to the crowded venue, pushing your way, wasting your time and energy. You can get the best travelling deals in the comfort of your own home, no sweat!

Personally I think Traveloka is just a perfect travelling companion that you'll ever need. Planning trips never been this easy. Why using different apps and websites to book ticket flights and hotel room when you can do it all in one place; Traveloka!

You must be wondering when this Traveloka Sale-abration campaign starts? How to know more about this campaign?

Ahhaa.. To ensure that you don’t miss out on the Traveloka Sale-abration, head over to Traveloka and drop your email—rest assured that you will be one of the first to be notified when the Traveloka Sale-bration begins and also to be in the loop for future travel deals.

So, if you planned to have trips in the near future why don't you give Traveloka a go and get the best deals in town. Have a nice and pleasant trip guys and remember to bring me souvenirs! *wink* Bon voyage!


I zeriously need a vacation! 

Rakan Mukabuku

Hey guys,

Dulu aku selalu berangan nak ada 'kawan Facebook' seramai 4 ribu orang.
Tapi bila dah makin berumur ni aku rasa itu bukan satu idea yang bijak.
300+ orang kawan pun dah rasa hazab noks.



Gambar hiasan


Betullah orang kampung aku cakap, wisdom come with age. Gitu.
Bila kau makin dewasa, kau akan lebihkan kualiti berbanding kuantiti.

Baru-baru ni aku ada meremove beberapa jenis kategori kawan FB. Semakin dewasa, kau semakin tak boleh nak tolerate s**t. Antaranya:-

1) Meroyan 24/7
Tiap status dia yang lalu di timeline mesti berunsur mencerca, mengherdik, memaki ntah sapa-sapa (aku rasa orang yang dituju takde baca pun). Semua orang dengki dengan dia, tak puas hati dengan dia (tapi aku rasa dia yang tak puas hati dengan orang). Itu belum caci-maki yang aku pun tak sanggup nak tulis.

Dia punya sawan marah-marah tu aku rasa kalau kucing melintas depan dia pun kena maki gamaknya.

Eliminated. I don't need this kind of pointless negativity in my life thank you very much.

2) Sangap Perhatian
Gila perhatian. Jenis yang tiap hari up status macam; "siapa dah berak harini cuba like/love sikit nak tengok berapa ramai.. " Lalu bertempiranlah orang yang dah berak like/love.

Eliminated. Kurang dosa aku maki dalam hati tiap kali nampak kat timeline.

3) Bajet Penting
Tak sudah-sudah up status 'membersihkan friendlist'. Lebih kurang sangap perhatian jugaklah. Selalu up status lebih kurang; "sila komen di post ini jika anda tak sombong, saya tengah nak membersihkan friendlist ni.. Hiks" maka kucar-kacirlah makhluk seangakatan dengannya komen takut kena remove.

Masalahnya aku tak komen, tak penah peduli pasal dia pun tapi tak jugak kena remove olehnya. Sudahnya, aku yang removed dia sebab mual.

Eliminated. Kerap sangat rasa mual-mual karang orang sekeliling ingat aku berbadan dua pulak, haru.

4) Ejen MLM
Setiap friend request aku tapis. Bukan penapis teh yang biasa tapi penapis suling tujuh pemeringkatan minyak Seri Murni. Namun begitu ada jugak sutir dua yang terlepas.

Mula okay je. Tapi tibah tibah up status macam; "Duduk rumah pun boleh jana income.. Yadayada "
Aku nampak perkataan 'jana' je otomatik aku remove tanpa sebarang kompromi. Sebab manusia normal yang cari rezeki secara halal dan jujur jarang, malah tak pernah guna perkataan 'jana' ni. Perkataan 'janda' atau 'janna nick' itu selalu. Kohkoh.

Eliminated. Tiada jalan pintas untuk kaya/berjaya

***

Aku pandang serius soal ini semua. Walau kau childhood friend sekali pun.
Ini pun ada beberapa orang aku belum remove sebab mengenangkan tali persahabatan. 
Aku hide jelah diorang dari melalui susur masa Facebook.
Sorry not sorry.

I'm tired 

Artfriend x Bookxcess

Hey guys!

Entri ni sepatutnya terbit pada awal Januari 2017. Sebab tertunda:-
- Tunggu nak upload gambar yang sedikit bermaselah.
- Aku rasa entri ni tak best bagai melepaskan batok di tangga.

Kebelakangan ini entri aku banyak berakhir dalam draft je.
Entahlah. penulisan aku makin radikal barangkali? Kahkahkah!

Terimalah..

***

Long weekend Krismas haritu aku ke KL. Atau lebih tepat lagi, ke Selangor, hahaha. Hujung minggu tersebut menjadi luarbiasa panjang sebab aku cuti sejak Khamis.


Dari sebelum datang KL aku dah setkan dua tempat yang aku nak lawat; Artfriend (kedai alat tulis/apa-apa je berkaitan art) dan Bookxcess (kedai buku murah). Jadi,  bila aku di KL dua tempat ni menjadi agenda utama.

Aku ke Artfriend dulu. Jumpa secara tak segaja bila tengah cari panggung wayang. Memang lah takkan jumpa sebab panggung dekat e-Curve manakala aku sedang berada di the Curve,  LOL. Aku sempat membelek kejap je sebab nak bergegas ke panggung.

Lepas tamat cerita Moana hari pun dah lewat. Aku bawak anak buah underage jadi kena cecepat balik. So aku pass dulu lah nak membeli kat Artfriend. Tak rasa terkilan sangat sebab dekat dengan rumah kakak aku, hehe. Beberapa hari kemudian (amboi,  cuti panjang lah katakan) aku kembali lagi ke the Curve melepak bersama-sama anak buah-buahan. Korang jangan ingat anak buah aku tu umur lima tahun kepe, diorang yang drive aku,  hahaha you do the math (tetiba).

Dan kali ni, aku keluar dari Artfriend bukan dengan tangan kosong. Cuma purse aku pulak yang jadi kosong. Tapi takpe biar hati senang dan puasssssah! Gitu.

Entah apa lah merasuk aku suruh beli brushpen, pen yang biasa pun terkial-kial nak guna,  huhu. Watercolor tu pulak aku beli dengan harapan dapat jadi pandai. Hahahahahaharapan..

Hari keberapa entah aku pergi Bookxcess bersendirian. Sebab aku tahu akan berlama. Dan sebab anak buah aku alergik dengar perkataan 'buku' sapa pun taknak ikut, hahahaha minat membaca tidak boleh diwarisi dari seorang ibu saudara..

Dan aku tertinggal handphone dalam bilik.

Kau tahu tak perasaan tertinggal henfon bilamana kau berada di persekitaran yang asing? Rasa macam masuk hutan tanpa bawak sardin. Mujur jugak aku dah siap google cara nak ke Amcorp Mall di rumah tadi. Jadi aku meneruskan perjalanan dengan yakin. Cuma terkilan tak dapat ambik gambar pintu masuk Bookxcess idaman aku sejak sekian lama.

My first Murakami. Jo Nesbo tu memang aku aim dari bookxcessonline.com lagi. Tim Sadlin tu aku dah ada tiga bukunya. Bukan genre thriller, tapi tentang kehidupan. Sangat funny dan warm cerita dia. Tapi sayangnya ada beberapa buku dijual online tapi tiada dalam stock di kedai nyata. Terpaksa lah aku beli secara online nanti dan membuang duit untuk postage charge. ugh. Tak kesampaian hasrat aku nak angkut buku Case Study S. Holmes dengan megahnya keluar dari kedai.

Oh ya, buat yang tak tahu Bookxcess ni emak kepada Big Bad Wolf. Memang bukunya murah sepanjang tahun. Tapi taklah semurah anaknya tu. Aku lagi suka beli kat Popular Bookstores yang ada Blockbuster Price serendah RM8 satu buku. Tapi tak banyak buku yang aku mahu berada dalam kategori harga tu,  huhu.

Anyway. Aku datang dengan rasa ringan. Balik ke Penang dengan rasa berat hati. Sebab tak puas lagi bercuti,  hahahah. Di samping berat muatan. Boleh tahan jugaklah berat enam biji buku tu. Oh oh, sempat jugak aku jumpa dengan beberapa orang rakan pengkomik iaitu Lee-kuncEroAujinz dan Faye. Rasa sekejap sangat berjumpa, tak sempat nak sembang kencang dan panjang hari dah petang, perlu pulang awal sebab guna public transport

Yang aku tak faham masa dekat the Curve tu ada lah beberapa orang tanya aku tentang arah atau tempat. Nak menganjing aku ke atau aku memang nampak macam penduduk tetap Selangor? Atau I'm simply approachable..and cute? *Sniff.


Aku nak Pintu Suka Hati dari Doraemon! 
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape