Figurin Patung Yang Realistik

Harini gua nak apdet fasal patung, bukan pepatung atau dragonfly tetapi patung atau figurin atau doll.

Lu mesti penah tengok doll kan. Tak kisah lah barbie doll ke, doll made in China kat pasar malam yang bermuka horror ataupun kalo lu kaya tahap gaban, penah tengok patung lilin kat Madame Tussauds, London, pergh.

Barbie bagi gua muka depa streotaip je. Bosan, asik-asik nak cun je, nak comel je, cuba buat Barbie hodoh jugak, baru la realistik. Gitu. Tapi doll kat bawah ni gerenti tak bosan. Sekali tengok macam gambar orang real!











heri pottiaqq!



















kalaulah gua bole cilok sikit kekretipan brader ni, ufufufu.


Selain terpegun dengan realistiknya rupa doll tu semua, gua jugak terpegun dengan kostum depa. Yela, walaupun baju tu semua kecik tapi detailsnya tu cukup lengkap macam real. Salute sama lu abam botak, eh.


keupayaan manusia itu tak terjangkaukan.

Random Rabu: Zaman Batu

cikbu warsiym (terjemahan: selamat hari rabu)

err ghibuu siomsiom bubs ngyomnyo (terjemahan: huuu haiwan peliharan kesayangan gua hilang)



Motifff? Nak hapdet entri tapi ada software Paint je -.-

Sponsor Doodle Untuk GA

Wah wah kali ni pestaim gua jadi penyumbang kepada giveaway. Gua ingat nak sumbangkan lagu je, tapi gerenti kena rejek mentah-mentah oleh tuan punya GA, kufkuf.

Tujuan jadi sponser ni bukan apa, nak memartabatkan kan sikit blog Zyraroxx ni haa keperingkat antarabangsa (pingsan). Ek eleh sponser doodle jek? Gua tumbuk karang tahulah, lu ingat buat doodle ni senang ke, huff. Lagipun kasi doodle ada nilai sentimental sikit, setiap lirikan, garisan dan warnaan dibuat oleh gua dengan penuh kasih sayang gitu, muah. Eksklusip tahu, orang lain takde lagi, sebab gua perati ramai je yang guna doodle yang sama.

Gua tak pasti sama ada nak ucap tahniah atau takziah ke Eyra Dzuhairah ni sebab telah berjaya memenangi sebuah doodle dari gua (tepuk-tepuk) bersempena dengan Special GA yang dianjurkan oleh Misz Nadea ritu (tepuk-tepuk lagi). Taraa..
Hajat hati nak buat live-sized, tapi nanti sampai esok tak habis scroll, kahkah


Gua memang tak tahu nak kasik doodle apa so gua tanya spisis doodle yang dikehendaki, dan beliau telah merikues doodle muslimah biru, pehh memang geng gua lah biru-biru ni, hikss. Maaf andai doodle ini tak sepertinya doodle dari pereka grafik yang lain, huhu maklumlah gua dulu belajar management je :3

Sebenarnya ada sorang lagi pemenang doodle ni yakni Eiyza Elena. Tapi gua masih belum dikontek oleh beliau, ke gua yang kena kontek dulu, alamak gua ni pemalu, ufufufu (dushdush!). Blognya juga takdak FB so gua tak reti nak kontek (gampangnya alasan). Tapi takpe, gua bagi masa selama 3 purnama, kalau takde jugak gua tutup kedai ea ea.



melukiz iz my terapi

Kurus Tapi Buncit? Oh Tidak!

Gua memang suka perasan. Perasan comel, perasan rockstar, perasan pandai, dsb. 

Tapi harini gua perasan satu maciam. Gua perasan buncit. Ops. Badan kurus perut buncit, hoi something wrong somewhere, rasa agak loser di situ.

Pfft, dah macam budak afrika yang kurang zat, kurus dan buncit. Mengapa dan kenapa fenomena ini berlaku? Kalau budak aprika yelah, dah sedia maklum akibat kekurangan zat dan mungkin jugak pelbagai jenis keturunan cacing bersarang dalam perut depa, tapi kalau di Malaysia ni, sebab apa? Teruskan membaca (ceh rasa macam pengacara nona pulak)

Sebelum gua pergi lagi jauh, jom kita cek dulu buncit ke tak. Kalau tak buncit takyah lah nak over-reacting, kahkah. Kalau keputusan menunjukkan lu buncit, gua tumpang bersimpati, tsk tsk. Kalau laki buncit itu seksi (konon) kalau perempuan? Hmmm agak jatuh saham di bursa attractiveness -_-

Nah, berikut cara paling saintifik untuk memastikan samaada lu ni ada masalah kebuncitan perut atau tak. Tolong jangan tahan napas sewaktu buat okey, gua lempang lelaju karang. Cara yang digunakan adalah dengan mengira Waist Hip Ratio (WHR) atau nisbah ukuran pinggang kepada bontot (matematik habis).




Dann, jejejenggg sekiranya ukuran WHR lu melebihi 0.85 (Gegirl) dan 0.95 (Boboy), gua ada berita buruk... ini bermakna perut lu buncit! (selamatlah gua cuma 0.7375. Tapi dah hampir-hampir tu, sobs)

Kepada yang buncit, takyah feeling down sangat. Kalau gua buncit pun gua tak salahkan perut sebab gua memang kuat makan dan tido, kufkuf. Pada yang tak kuat makan tapi still buncit tu, apahallll?? Kadang gua rasa semua zat makanan disedut oleh perut tanpa beri peluang bahagian lain membesaq :3


Sebenarnya begini:


#1 - Kurang ayaq putih

Minum air kena banyak. Gua rasa dah berbuih mulut pakar-pakar kesihatan suruh manusia minum air banyak-banyak. Paling kurang pun 7 8 9 gelas sehari. Takat ni gua hanya berjaya meminum 2.5 liter sehari. Letih woi nak ke tandas. Tapi bila lu dah biasa minum banyak, kekerapan ke tandas makin kurang, mungkin sistem badan dah terbiasa dengan kebanjiran air. Ini pengalaman gua. Air banyak bagus untuk buang segala toksin, tapi perut kembung dengan air jelah, kahkah.


#2 - Makan tak reti tertib


Ni satu hal yang umum. Makan buru-buru macam nak pi perang. Bila makan tu kalut, otomatiknya lu telan makanan tu dengan cepat tanpa kunyah sampai hancus. Bila cenggitu ceritanya, udara dalam usus jadi tersekat-sekat (macam kita semput) lepastu membentuk gas, pastu perut pun kembung, pastu buncit, pastu? tak reti-reti nak ubah stail makan? Nabi pun suruh kita makan, bukan mencekik. Sunnah nabi kunyah 44 kali tu ada fungsinya. Takat ni gua selalu jumpa orang yang kunyah 4 kali je, 44 belum penah.


#3 - Sembelit

Sembelit atau bahasa kampungnya susah berak. Bila 'benda' tu lama tak keluar, usus besar pun makin berbelit-belit, kahkah. Err maknanya depa tak larat dah nak tampung najis yang menginap lama-lama kat dalam tu sampai tak reti-reti nak checkout. Dulu gua ada masalah ni, kadang rasa macam bukan orang, makan tapi tak keluar, badan tak naik naik, mana pegi semua makanan? Tapi sekarang sejak gua amik pil vitamin C, babai sembelit.


#4 - Malas bersenam

Ini sangat TRUE! Bila kurus rasa sangat malassssss nak senam, konon senam ni untuk orang gemuk je, duh. Yang betulnya senam ni untuk semua, kecik, besar, tua, muda, miskin, kaya, janda, maknyah, aaatodia. So rerajinkan lah senam, gua pun nak mula senaman perut, sebelum buncit baik kasi cantass dulu, ye dok? 


#4 punca buncit tu gua dapat dari cakap-cakap dokter-dokter yang gua jumpa (tak termasuk Dr Shawn, kahkah). Entahkan betul ke tak gua kurang arif, maklumlah sejarah pendidikan gua bukan berlatarbelakangkan sains perubatan, kuhkuh. Kalau tak betul muhun pencerahan di ruangan komen di bawah (nampak tak permainan gua nak suruh lu komen -,-)


jom sihat!

Erti Sebenar Sebuah Kekecewaan

Ceh, tajuk dah macam chapter novel kekeluargaan. Tapi benar, itu yang gua nak isu kan di sini. Kecewa itu subjektif. Ada yang kecewa bila kucing peliharaan buat 'donno' je, ada yang kecewa bila PTPTN lambat masuk akaun, ada yang yang kecewa bila kawan tanak keluar dan sejuta satu perkara lain yang boleh mengecewakan.

Kekecewaan bukan perkara baru. Menda ni berlaku sejak kecik lagi, sejak belum reti bercinta, kecewa dan dikecewakan. (pergh! gua kah ni?)

Zaman kekecik dulu selalunya kecewa bila tak dapat cekelat, mainan, baju transformers, dan yang sama waktu dengannya. Tapi ada lagi perkara lain yang mengecewakan gua pada zaman keanakkan. Bahkan, gua rasa tak melampau kalau gua kata ia masih mengecewakan gua even bila berlaku time gua dah tua bangka macam sekarang.

Apa dia?


Nampak tak betapa ibu-ibu kita semua berjaya mentroll kita dengan jayanya sejak 1996, kahkah. Walau kerap terkena tapi harapan tu tetap tinggi bila bukak petisejuk dan ternampak bekas aiskrim yang agak 'baru'. Harapan tu tetap ada, ya tetap ada. Nak nak pulak bila tahu emak/kakak baru balik dari pasaraya, lagilah menggunung harapan bila ternampak bekas aiskrim dalam freezer.


Selain itu?



Deng, gua pernah terkena kot. Nampak bekas Danish Cookies atas meja kakak gua yang gemar menjahit. Langsung tak terlintas di benak fikiran bahawa ianya bakal terisi dengan benda lain selain biskut. Pada fikiran gua kakak sengaja tak letak kat dapur sebab nak makan sambil menjahit, begitu naif sekali pemikiran gua pada masa itu. Begitu mudah terpedaya dengan pesona dunia, kahkah.

Tapi situasi di atas tu dah tak berlaku lagi kot pada bebudak sekarang yang dah biasa dengan makanan segera dan kudapan lazat senantiasa di dalam petiais. Yang tak pernah nak rasa kecewa sebab setiap kehendak dipenuhi, so bila kecewa putus cinta mulala pikir nak bunuh diri, WTF betul.


"Harapan, harapan mejadi laaaaayuuu" - nyanyi lagu HyperAct kejap

Download Paint Tool SAI Full Version

Memandangkan ramai jugak yang menanyakan apa software yang gua gunakan untuk buat doodle, gua dengan ini nak share link untuk download menda alah ni secara FREE FREE FREE talk, kakotalk, eh salah iklan.

Tetiba gua rasa nak cerita sikit sejarah software yang gua gunakan untuk melukis. Bermula dari Microsoft Paint (memang setiap komputer yang guna Window mesti ada natang ni). Dulu masa kecik, gua selalu main lukis-lukis pakai benda ni lah, maklumla takda game canggih lagi. Memang kelautlah lukisan kalau tak reti handle tetikus, fokus kena tajam, hasil langsung tak smooth :3

hasil kerastangan menggunakan MS Paint time memula menceburkan diri dalam blog


Seterusnya, gua up sikit guna Adobe PS. Eksheli memang dah sedia ada, tapi gua hanya guna untuk edit gambar atau buat header saja. Gua dapati melukis guna PS ni agak tricky. Tak taula kenapa, gua memang susah nak hadam teknik buat doodle guna PS :( Memang tak dinafikan Doodler tersohor lazimnya guna PS untuk hasilkan doodle yang hebat.

Hasil kemetottangan guna PS. Gua suka brushstroke PS je, ufufu.


Dan, jeng jeng jenggg. Gua guna Paint Tool Sai ni haa yang terbukti berkesan dan serasi dengan sanubari gua gitu, kami saling memahami, kahkah. Di samping simple, dia jugak tak berat untuk load time bukak berbanding PS. Tapi gua guna untuk lukis je, untuk edit, masih guna PS, ngehehe.

hasil dari SAI. kemas, kacak, bosan.



Ok Ok, gua tahu lu bukan datang untuk baca bebelan gua, lu nak downloadkan? Sila ambil perhatian bahawa anda memerlukan Winzip untuk mengekstrakan file yang telah dikompresskan sebab ianya sejenis zip folder (betul ke istilah yang gua guna?). Once lu dah ekstrak ke folder yang dipilih (My Documents contohnya), just klik dekat sai (yang ada logo buah limau tu)


bila dah di 'ekstrak' dari Winzip, ginilah jadinya. Tu buah limau yang dimaksudkan.


Tetapi AWAS, jangan copy dan paste ke desktop untuk buat shortcut, kalau tak entah cemana dia takkan jadi full version. So, better create a new shortcut. Ataupun kalau susah sangat, lu jangan buat apa-apa, bila nak guna, pergi je cari kat folder tu ha, solamat.

Gua tak tahulah sama ada pekongsian ni membantu ataupun tak. Maybe ada lagi link lain yang lebih mudah untuk diikut. Apa-apa hal pun, selamat mencuba dan jangan takut untuk try & error dalam melukis. 

Oh ya, gua tak guna tetikus. Motif? sebab laptop gua sentiasa atas katil, gua suka on sambil baring, mengiring songsang sisi dan sebagainya. So, celah mananya gua nak bagi ruang pada tetikus kan. Oleh itu, gua lukis guna jari dekat mousepad laptop.


sharing is daring

Special Birthday Giveaway Bernilai RM750

Lalalalla, first time beb join GA (tepuk tepuk tepuk).

GA ni dihasilkan oleh Nabila Medan. Nama yang tak asing lagi bagi bloggers, terutamanya bloggers gegurls kan kan kan. Bersempena dengan ulangtahun beliau yang ke tujuhbelas tak lama lagi, maka diadakannya acara yang gilang gemilang ini.

Ok, jom nyanyi reramai: happy birthday to you happy birthday to youuu happy happy always yea. Semoga panjang umo dan murah rezeki.  ^_^v

Rugi lak rasa kalau tak join memendangkan hadiahnya memang kababoom dan lain dari biasa, peh kemain. Syaratnya pun simple dan senang nak diikut. Jangan risau, tak perlu tujuh dulang hati nyamuk pun, ufufufu. 

banner GA ni pun kewl & naiss

Nak join jugak? just klik banner kata atas. Ehem, first time join GA harapan memang setinggi gunung, kehkeh. Hopefully dapatla jugak adiah kan walaupun sebungkus tisu. hukhuk. 


GA ini tammat riwayatnya pada 10 Oktober 2013 (5 p.m.)



Hmm Hmm, gua nak ngetag Miss Fluffy ngan bang Aida Omar, weehuu!


Jom join reramai!

Musim Menuai Padi Datang Lagi

Ewah, dah macam iklan 'Tora datang lagi pulak'. Bebaru ni gua berpeluang balik kampung time jentera mengerat padi a.k.a mesin padi sedang giat berkerja.

Harumnya bau padi dikerat mesin itu sukar digambarkan dengan kata-kata buat anak petani seperti gua. Gua membesar dengan bau itu dua kali setahun. Lejen at its finest katanya.

Zaman kekecik dulu, musim menuai adalah musim paling ditunggu budak kampung. Boleh lah diibaratkan macam budak sekarang eksaited tunggu video game Grand Teft Auto V. Sebenarnya, setiap musim padi ada saja agenda tersendiri, musim padi tengah hijau misalnya, aktiviti mengail ikan dan bermain layang-layang akan giat berlangsung. Tapi kali ni gua nak fokus kat bahagian menuai.

Memang budak kampung dulu takda istilah boring dalam kamus hidup depa, termasuk gua. Sesungguhnya tak sempat pun untuk mengecap rasa boring disebabkan jadual osem yang padat, ngeh. Ketika petani sibuk dengan urusan padi, kami budak kampung sibuk dengan urusan seri paduka baginda seperti:-

1. Bo-o-la O Bo-o-la Kampung

Sila sebut tajuk di atas dengan irama lagu tema animasi Bola Kampung. Tapi bola kampung ni lagi osem sebab main dalam padang bola sawah. Memula, segala sisa tunggul padi yang dah jadi jerami dipotong guna mesin rumput, ataupun memang akan ranap dipijak bebudak kampung sehingga rata dan membentuk padang bola yang berwarna keemasan gitu. Seterusnya tiang gol yang diperbuat dari buluh meriam buluh didirikan. Siap. Apa lagi, mula la buat dua team, pemain berbakat lazimnya menjadik rebutan tatkala ini. Nama samaran ala-ala pemain antarabangsa mula diberi.


Let the games begin..

2. Rumah/Kereta Jerami

Sebagai kanak-kanak perempuan gua mestilah tak termasuk dalam memana pasukan bola kampung, pantang tujuh keturunan kot. Itu bukan satu hal besar sebab gua bersama-sama geng yang seangkatan akan berada di petak sawah berhampiran, bermain jerami. Ya, jerami. Daripada tunggul-tunggul padi akan berteraburan jerami hasil dari batang dan daun padi. Dari situ akan terhasillah pondok, kereta dari jerami. Gua biasa buat kereta sport je dari jerami ni, senang. Cari port yang banyak jerami, buat lubang, masuk dalam tu. Vrooom vromm! berlawan lumba dengan 'kereta' sebelah. Lawan bunyi jelah, keretanya kat situ jugak =.=
deng, gua tak reti nak gambarkan keta sport jerami gua dulu :3



3. Tangkap Ikan (aktiviti untuk sawah yang basah & berlumpur)

Aktiviti ni memang mendatangkan keseronokkan dan kemarahan dari emak-emak. Seronok sebab dapat makan lauk ikan darat/ikan sungai. Tak seronok sebab baju anak-anak habis kotor kena selut atau kat tempat gua panggil 'tamboq'. Gua ada alternatif lain, gua pakai baju yang lama & buruk, setel masalah, ngeh. Selalunya bebudak tangkap ikan pakai tangan yang betul tangan semata-mata. Orang dewasa ada yang guna alatan seperti serkap (hasil lagi banyak). Ah tak adventure langsung. Gua lagi suka seluk dalam selut sambil meraba-raba ikan yang melekat kat situ. Memang ikan tu semua tak boleh lari sebab air sikit sangat, paling power pun bulih 'menanam' diri depa dalam-dalam ke dalam selut.
keterujaan yang amat bila dapat tackle bapak haruan makan anak


Err gua dah tak tau apa nak ditaip sebab terlalu terbawak ke zaman kecik dulu. Mungkin bagi sesetengah orang, rasa jijik bergelumang dengan kotor semua tapi  let it be.  Gua bangga jadi budak kampung, tak pernah malu mengaku. Hell, budak kampung lagi osem kot dari budak bandar, kehkeh. Mungkin sebab gaya hidup aktif sedari kecik menjadikan gua tuff, err dari segi kulit jela, bukan tuff badan ketul-ketul.

Tapi sekarang, hanya permainan bola sepak je yang masih dimainkan, yang dua lagi tu dah pupus mungkin. Zaman dah maju, sapa yang nak hadap selut lagi bila ada iPhone di tangan?


the real kampung girl.

Anak Ayah (6 Gambar)

Gua tak tau pompuan lain macamana pendapat depa mengenai attractivenya seseorang lelaki. Tapi bagi gua, lelaki tu attractive  bila dia bersama budak kecik. Tak kisah lah bersembang ke, bermain ke. Dan satu lagi bila dia tak malu jalan pegang tangan mak even dah tua bangka pun. 

Just, sweet :)

Tambah lagi sweet nak mati bila ayah melakukan aktiviti dengan anak-anak kecik, terutamanya baby. Omgoshhh geremm! tapi sabaq sat, somi orang kaaaan. khakhakha. Harusss gua kena lempang jugak dengan isteri orang nanti :3

Gua tak mau cakap banyak, just enjoy gegambar 'bapak borek anak rintik ni'

olololo truly daddy's girl


Waccha!



jom terbang ngan ayah



sweet level 5,376


like father like son


ahaks! comels

Well, sengaja gua pilih gamabar ayah dengan anak, sebab gambar ibu dengan anak tu dah biasa, dah selalu-selalu nampak keintiman depa. Ayah intim dengan baby is rare tahu.


*Sigh, tak sabarnya!

Penyalahgunaan Suratkhabar

Suratkhabar. Satu benda yang tak asing lagi bagi kita semua. Kalau tak beli pun, kita masih boleh baca kat alam maya. Tapi gua lebih suka baca yang dia alam nyata, dia punya feel lain sikit, mata gua pun tak sakit.

So, jadah apanya penyalahgunaan suratkhabar tu? Adakah sama dengan salahguna dadah? Sebenarnya banyak benda di dunia ni yang manusia sering salahguna. Isteri misalnya, kadang disalahgunakan sebagai bibik atau lagi teruk, sebagai bola (dushdush).

Di sini gua cuma nak berkongsi satu pengalaman kecik yang gua alami. 

Semuanya bermula dengan seorang makcik dan sebuah Bank CIMB (biarlah gua rahsia cawangan mana, buatnya makcik tu mafia, mati gua). Satu pagi yang hening, gua ke Bank tu untuk berurusan. Kat atas meja depan tu ada betingkek-tingkek paper the Sun edisi percuma. 

Gua berhajat capai satu paper, sambil menunggu boleh selak-selak baca. Tiba-tiba ada sorang makcik datang dengan lajunya. Dia punya laju tu terasa berangin jugaklah sebelah gua. Dengan penuh maskulinnya dia mengangkut semua paper yang betingkek-tingkek tadi keluar dengan lajunya dari Bank. Gua hanya perati dengan mata terkedip-kedip sambil menjeling pak jaga yang tengah menguap.

Dari pemakaian apron dan gaya makcik tu gua tau, paper tu semua bakal jadi pembalut nasik lemak, belacan, putu mayam atau segala makanan yang berbalut-balutan yang beliau jual. Aiyoo biasanya orang guna suratkabar lama, tapi makcik ni lagi advance guna suratkabar baru. Apa yang gua nak bisingkan kek sini bukan fasal perkerjaan makcik tu tapi fasal paper inggeris edisi percuma.




gua pun bukan gangster



Kenapa ada paper inggeris versi percuma? Supaya orang secara tidak langsung belajar bahasa inggeris, nak beli? Heh jangan harapla, baik beli Metro kan, ada kisah tangkap basah, ada iklan somiisteri yang mengghairahkan kehkeh. Pihak the Sun letak paper percuma kat situ dengan harapan ramai yang dapat beroleh manfaat darinya. Jelas sekali manfaat tu diperoleh makcik tu sorang. 

Pffttt.. boleh ke belajar bahasa inggeris dari paper free. Ok, biar gua cerita lagi satu cerita. Sebagai penduduk tak tetap Penang, gua memang tidak asing lagi dengan kelibat pelancong omputih di sana sini. Satu hari, time tengah jalan gua ternampak beberapa orang inggeris bercakap dengan satu orang geladangan (homeless -orang takda rumah, makan, pakai).

Gua terkejut mendengar fasihnya beliau bercakap dengan omputehs tu semua. Lepas derang blah gua tegur orang geladangan tadi, ramah dia beritahu gua dia hanya belajar bahasa inggeris dari paper buangan orang berserta kamus yang dijumpa dalam tong sampah. Bila nak baca cerita baru yang belum basi, dia ambik paper free di kedai runcit. Katanya lagi, kena belajar jugak bahasa inggeris ni, malu omputeh tanya tapi tak reti jawab.

Nampak tak, nampak tak bahawa sesuatu yang kita rasa tak berguna, mungkin berguna pada orang lain. Mungkin makcik tu fikir "ek eleh sapala nak baca paper omputih ni semua, baik aku ambik ada jugak pekdah". Tapi makcik tu tak tau, secara tak langsung dia dah "curi" kepunyaan orang lain jugak. 

Peringatan untuk diri gua sendiri jugak. Jangan fasal benda tu percuma, kita nak rembat ke kita sorang je. Ingat-ingat jugak orang di belakang yang mungkin lebih memerlukan.



katakan tidak pada selfishness.

Review: Maybelline Rocket Volum'

Harini terasa seperti blogger girls yang manis-manis, comel-comel pula. Ehem, gua memang comel pom, muehehe.

Rock rock jugak, keterampilan sebagai gadis harus dijaga, karang tak pepasal membujang hingga ke tua sebab terlampau maskulin dan ganas, kahkah.

Semalam time merayau kat Queensbay, tersinggah Watson's kejap. Kebetulan nak cari mascara baru. Memang haritu langkah kanan betul sebab mascara Maybelline Rocket Volum' ni memang tengah murah (RM26.90) plus mataganjaran Watson's 500 points lagi kaooo, berbaloi-baloi mak jahh.

Sebagai seorang pengguna mascara Maybelline sejak 2007, gua rasa patut memberi review. Kenmain ayat, ahh pedulik gua nak review jugak.

Apa yang menarik bagi keluaran terbaru Maybelline ini pastilah berusnya (ultra-sonic brush). Sebelum ni gua guna Maybelline jugak, Magnum ngan Falsies. Agak leceh sikit sebab berusnya melengkung then bila apply tu kena ikut lengkuk berus bagi mendapat lentikkan. Tapi dengan Rocket ni, berus dia sekata. Takde lagi mascara bergumpal kat hujung-hujung bulu mata, kalau lu apply kat matalah, kalau apply kat hidung, lantak lu lah.


Jom terbang bersama gua ke angkasa lepas dengan Rocket Volum', Rockk! 



So far gua sangat berpuas hati dengan mascara ni dan akan setia hingga hunjung nyawa dengannya (yelah tu, karang Maybelline keluarkan mascara baru lajuu je berpaling tadah). Eksheli memang gua dari dulu lagi guna mascara dari Maybelline, cuma tukar-tukar nama je. Kadang Magnum, kadang Falsie ikut yang mana ada tawaran lah derr.

Rocket Volum ni sangat best lah. Setiap bilah bulu mata tu tak lagi bercantum, atau melekat-lekat antara satu sama lain seperti selalu. Memang dia meliputi tiap helaian bulu. Sangat cepat, lu apply sambil berlari pun boleh. Takpayah buat ekspresi muka senget-senget lagi untuk pakai mascara, ufufufu.

Gua rasa kali ni rasa macam nak stick to this mascara lah. Sebab rasa senang, smooth yang amat bila apply, serius, kalau korang yang selalu terkocoh-kocoh mekap tu amat sesuai sebab sangat cepat. Sekejap je dah dapat bulu mata lentik memikat tanpa perlu kepit-kepit lagi. Bak kata Maybelline maybe she born with it, maybe its Maybelline tapi dalam kes gua ni separuh born with it separuh its Maybelline, ngeh.


Selain hasil yang menarik, gua jugak suka packaging 
Maybelline yang Funky, tak bosan macam mak nenek.


Memang sejak sekolah rendah ramai kengkawan tegur bulu mata gua panjang, tapi gua tak pernah amik port. Kesah apa bulu mata, kalau bulu hidung tu kena kisah jugak lah, kofkof. Dan dulu gua penah jugak terpotong bulu mata separuh gara-gara main pengetip kuku, habis senget sebelah bulu mata gua, sobs. Kejadahnya lah permainan gua dulu kala.


Panda pakai maskara


Ok, berbalik kepada mascara tadi. Kalau lu memang betul-betul nak mekap mata yang dramatik & menggoda, pilih yang waterproof (try Falsie/Hypercurl dari Maybelline). Tapi kalau guna yang waterproof ni, kenalah ada mekap remover supaya takda sisa yang tinggal time tido. Tak elok tau tinggal sisa mekap ni nanti cepat tua, sama jugak macam tinggal sisa makanan, ehh. Oh, gua difahamkan, kat overseas dah ada Rocket edisi waterproof, tunggu ia 'mendarat' di Malaysia. 


Akhir kata, tak rugi beli!


Rating: 

Fenomena Bijik Mata Sebijik

Ada bau masam tak kat entri ni? Ada? Ahh biasalah, entri peraman selama berbulan-bulan. Asyik tangguh menangguh sebab malas kenmain dan jugak sebab tak sesuai untuk bulan ramadhan, hek.

Ok, berbalik kepada mukadimahnya. Rata-rata manusia normal dilahirkan bermata sepasang. Kalau dilahirkan bermata satu tu memang carca marba lah manusia keliling-kelalang. Mata satu hanya milik satu makhluk - Dajjal.

Akan tetapi, ada jugak makhluk bermata satu ni yang menjadi poojaan hati dan kegilaan semasa. Bahkan makhluk bermata satu ni lagi popular berbanding makhluk cukup sifatnya macam gua. Jeng jenggg. Alahai hambarnya kejutan =.=


No. 1 - Stewart di budak Minion

bananananananana! ok, comel tak gua?


Tak perlu lagi kot gua nak terangkan kegilaan manusia ke budak ni. Pintu-pintu McDonalds yang rabak dan pecah cukuplah sebagai bukti konkrit betapa gilanya manusia ke dia, ufuffufu. Sebenarnya erm ermm, malu lak nak gitau. Erm ok, sebenarnya gua belum tonton lagi cerita tu, ok ok gelak lah gelak =.=


No. 2 - Mike Wazowski si penuntut Unibersiti

Monster University ni pun ada laman web sendiri, ce tengok kat sini real doww. Kalah laman web KLMUC, kahkah!


Natang ijau dari movie Monster Inc ngan Monster's University ni agak kurang popular banding dengan natang kuning kat atas nun. Mungkin sebab tayangan depa hampir serentak. Orang lebih cenderung minat kat Minion yang berbahasa comel dari si Mike ni yang bercakap macam manusia normal. Satu yang gua ingat, awek beliau panggil beliau dengan panggilan Goggly Bear. Awwww sweet sawngat comel sawngat. Hmmm hmm senanya Monster University ni pun gua belum tonton. Hoii Zyraroxx ni takde life ke cemana??!


No. 3 - Plankton si antagonis bersaiz bulu mata

baby plankton dengan babyzyra roxx mana lagi comel? - soklan yang tak perlu dijawab


Penggemar katun Spongebob macam gua mesti kenal amat dengan Plankton ni. Beliau merupakan pesaing terdekat En. Krab. Tak padan dengan kecik, ada hati nak buat jahat. Tapi ada jugak yang kita boleh ambik iktibar dari sifat dia ni, yakni bersemangat dan bercita-cita tinggi, paras rupa bukan halangan, kenmainnnn. Tapi kadang sedih jugak dengan nasib beliau yang beristerikan robot.


No. 4 - Zyraroxx si budak blog

zzzzhhh. kroh krohh


Gua paling comelllllllll!! (usah peduli no. 4 ni, gua bangun pagi tau-tau dah ada. =.=)



iluminati sungguh entri kalini, kahkah

Salam Aidilfitri Dari Zyraroxx

Tinggal lagi berapa hari je Ramadhan nak tinggalkan kan kita, sobs.

Dikesempatan ini gua menyempatkan diri nak ambik kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua pembaca, pemerhati, dan semua semua lah yang kenal gua, ewah.

Di sini gua nak tekankan jugak bahawa "batin" merujuk kepada kesalahan yang bukan zahir, maknanya salah yang kita tak sengajakan, atau tak tahu pun kita buat salah. Bukan merjuk kepada "nafkah batin" pun =.=

Eksheli Aidilfitri tahun ni tak rasa sangat kemeriahannya. Tahun ni adalah tahun kedua gua beraya tanpa ayah bonda. Alfatihah buat mereka. Syukur gua tak sendirian sebab dikurniakan empat orang abang dan empat orang kakak, weee gua yang bongsu (sila jeles). Dan dan dan jugak dikurniakan seramai 18 orang anak buah (ok, kopak) wuwuwu.

Edit secara carca marba, maklumlah di opis ni bukan ada sebarang software potosop T_T

Gua hulurkan tangan dari jauh andai ada salah dan silap, terkasar bahasa sepanjang penulisan gua, kalau ada perkara yang buat lu terasa, atau apa-apa jelah yang buat lu orang tersinggung. Semoga lebaran kali ni membawak seribu makna buat ampa semua, insyaAllah :)

Kepada yang balik kampung, gua doakan perjalanan lu dirahmati dan dipermudahkan olehNya. Jangan lupa baca doa naik kenderaan:

contohi lah Leman



makin tua makin tak meriah =.=

Jenis Kad Raya Yang Menerujakan

Gua teka sekarang ni encik abang kakak kat pejabat-pejabat pos seantero Malaya pasti tengah sibuk nguruskan pos yang luarbiasa banyaknya - Kad Raya!

Walau zaman dah canggih manggis, ada e-card, MMS bagai, kad raya dari encik posmen jugak yang jadik idaman. Seronok bukan main bila tengok alamat sampul tertera nama sendiri. Lazimnya dari sampul pun dah tau itu kad raya dan bukannya surat hutang.

Untuk menyemarakkan semangat lu orang nak berkirim kad raya (motifnya supaya lu orang tak lupa kirim kad ke gua, ngeh), gua nak senaraikan jenis kad-kad raya yang pasti menerujakan si penerimanya. Ini berdasarkan pengalaman lah, ala-ala kisah benar gitu. Gua puasa ni, mana ada nipu, ceh.

1) Kad raya buatan sendirian berhad


Ini kalau dapat memang meleleh hingus gua. Sememangya menda-menda yang dibuat sendiri ni akan rasa lebih deep dia punya feeling. Setiap dekorasi, setiap bilah kertas yang dipotong, setiap kerawang yang dilukis dibuat dengan penuh kasih sayang (kemahen ayat). Bila sentuh kad tu terasa si pengirim dekat betul dengan si penerima, auchh :')

2) Kad raya bermusikal



Ini kalau dapat, tapi tak teruja jugak lu memang takda hati, perasaan dan napsu. Menggeletis woi bila dapat kad raya sebegini, meriah sikit nak baca. Tenenet nenet net nenenenetenettt. Tapi kalau bermusik tapi isi tulisan kat dalam mintak hutang agak kurang teruja juga lah, kahkah! Masa kekecik dulu gua suka sangat buka kad muzik sampai abang gua potong wayarnya. Zionis betol T_T

3) Kad raya sebesar akhbar Metro Ahad

boleh dibuat selimut di musim tengkujuh


Bila nengok kad jenis ini di kedai waktu pestime diterbitkan dulu, gua terpikir jugak - Mahukah dan mampukah hincik posmen membawa kad sebesar ini? Tapi bila pernah sekali dapat kad sebegini dari sorang kawan yang sengal, ok hilang rasa skeptikal, gua tabik springggg sama lu abang posmen! (dan dan abang pulak). Tetiba terimagine, cemana kalau semorang anta kad raya gajah ni, mau pancit tayar moto posmen.

4) Kad raya pelbagai guna

kekunun bulih jadik penanda aras buku =..=


Sekarang ni kad raya bukan saja dilipat dua atau empat, malah divariasikan dalam pelbagai bentuk. Baguslahkan, tidaklah dibuang aje kad tu (gua suka simpan & gantung kad raya, kalau kuantiti banyaklah, sobs). Ada kad yang boleh dibuat frame gambar, penanda buku, dan diletak atas meja. kretip kretip. Tapi ada jugak terlebih kretip sampai tak tau mana punca nak buka kad, ufufufu.

5) Kad raya berisi duit raya

bapak besar pula gambar kalau datang bab duit ye, erm hm.

Damdamdum, ini gua kira kad raya yang paling menerujakan amat. Kad rayanya biasa je tapi bila bukak ada pulak not merah atau hijau yang terselit! Eksaitednya sampai boleh lupa nak baca kad. Huh, matawang sungguh. Kalau tak mampu selit banyak selit singgit pun jadilah. Jangan selit duit syiling, nanti berat timbangan, kihkih.

Demikian saja kad-kad raya yang gua kira cukup mempesonakan. Eksheli, kad raya macamana pun gua yakin si penerima akan tetap eksaited menerimanya. Nak lagi best kalau gabung semua sekali: Kad raya besar gajah bermusikal buatan sendiri berisi duit dan boleh dijadikan pelapik hidangan hariraya, keless.

Dah dah, gua nak pi nunggu sebelah petisurat ni.


Sapa yang tak suka kad raya? Hek eleh sangat.

Hakim Tanpa Tauliah

Salam,

Sebelum berlaku perselisihan faham dengan mereka mereka yang bernama Abdul Hakim, Muhammad Hakim, Norman Hakim, dan yang bernama sama waktu dengan Hakim, suka gua memeperjelaskan di sini bahawasanya hakim yang dimaksudkan adalah hakim, ya hakimmm? haish kena cakap omputih kejak, jugde yaaa itu dia judge.

Ala-ala pepatah "don't judge a book by it's cover" gittew.

Dah kenapa tetiba nak bercakap soal kehakiman pulak? Nak jadi peguam ke? Gua bukan nak memprsoalkan keadilan, jauh sekali sistem perundangan negara tetapi gua nak cakap fasal hakim-hakim yang tak bertamadun bertauliah di luar sana tu ha.


Comel tak setail rambut gua?


Gua berani aci potong kuku, lu mesti pernah rasa tak adil kan bila orang judge lu memacam? Gua peratikan sekarang ni, gejala menghakimi orang tanpa usul periksa ni makin meluas. Dasyat betul judge orang, tak kasi chance orang tu bela diri apatah lagi melantik peguambela, terusss jatuhkan hukuman, zalim zalim.



Selamat berpuasa. Hari-hari tunggu tepi peti surat. ehem.

Hilangkan Kentut Berbau

Salam,

Kita dah sering baca/dengar/disyorkan dengan pelbagai tips, petua segala macam demi untuk kesihatan dan kecantikkan diri.

Tapi gua tertunggu jugak petua hilangkan kentut berbau. Selama ni hanya dengar fasal hilangkan ketiak berbau, mulut/napas berbau, kaki berbau. Takde sapa nak bereksperimen dengan kentut ke? Ada orang kata telan perfume, ada sapa penah cuba? Gua mahu bukti konkrit.

Kalau untuk mulut berbau misalnya, macam-macam cara boleh digunapakai. Minum teh hijau katanya, atau nak lagi pantas dan segera, beli je spray mulut, pssstt psssttt harummmm.

Bagaimana pulak dengan kentut? Haruskah dicipta spray sedemekian rupa untuk lubang dubur? Ok sudah. Yang ampa pegi bayangkan buatapa, gua tulis je. kofkofkof.



Bagi gua masalah kentut berbau lagi parah dari mulut berbau. kalau mulut berbau takpa, boleh tutup mulut. Tapi kalau kentut? Tutup tahan dengan tangan pun dia boleh terlepassss. Itu belum part pegang buntut dikhalayak ramai lagi untuk tahan kentut. Kalau tangan tutup mulut takpa, comel. Tapi kalau tangan pekup buntut, come on..

Maka dengan itu. Gua syorkan ditubuhkan satu kumpulan terpelajar untuk menganalisis kentut ini secara mendalam dan jitu. Apa yang gua tahu kentut adalah gas yang berbau seperti tahi. Gua juga nak syorkan supaya diadakan 'booth kentut' ala-ala tandas dibina di tempat awam supaya orang dapat masuk untuk kentut, seterusnya elak pencemaran udara.

Idea ini terbit bilamana gua dalam lif yang padat dengan muatan manusia dari G floor nak ke tingkat 25 bangunan KOMTAR. Tetengah dalam linkungan tingkat 2, seorang Anon telah melepaskan gas beliau secara senyap, silent killer bomb!

Noharooommmhhh, bau jamban! Bayangkan, bayangkan penderitaan yang gua tanggung untuk capai tingkat 25. Gua cuba cari muka-muka yang nampak bersalah tapi hampa, semua sibuk pekup hidung dan tak syak lagi si pengkentut pun turut pekup hidung seniri bagi mengelak jadi saspek utama kes.

Tutup idung dengan  shawl yang berperfume pun masih menusuk lagi bau kentutnya, memang power, bleargh. Sesampai ke destinasi.. Hmmppfffff! gua sedut oksigen bersih dan segar sepenuhnya, baru gua tahu nikmat udara bersih, sobss.


Kentut boleh membawak maut, ingatlah orang tersayang. Kentut jugakboleh membawak kepada ketagihan seperti blog Rasukan Kentut Gua.

Turquoise Tortoise

Agak ada terbelit tak lidah bila baca Title di Atas? 

Baguslah untuk kesihatan lidah, lidah juga kepingin senaman selain jadi tukang rasa untuk lu, kofkof. Malam ni gua mencatatkan sejarah baru bila hapdet pakai tab. Makin tua dah laptop gua, harus di bawak pergi ke rumah orang-orang tua, sobs.

Arghh tensennya nak menaip, grrrr. Gua tabahkan diri jugak jugak ni demi lu, muahhh sikit.

Kisahnya begini, abang gua yang bongsu bakal tammatkan zaman bujang tak lama lagi. planning punya planning, terpacul dari mulutnya untuk menggunakan warna turquoise sebagai warna tema cekonon.

Humang aih, warna teqois? Sumpah, warna-warna asas pun gua tak pernah dengar dia sebut, tetiba sebut warna yang bukan-bukan. Dasat penangan bakal kakak ipar gua, kufkuf.

Dan dan dan ini satu penyiksaan bagi gua untuk cari baju yang sesuai. Dah berkenan, takda pulak kaler pilihan abang gua tu. Nak lagi best, gua pulak tercalon dalam kategori buat tempat makan pengantin, haaaaa mula la gua pening mendesign. Gelabahnya lain macam. Tu belum majlis sendiri lagi tu, ufufufu.

Ahem, berbalik pada warna yang menyiksa jiwaraga gua tadi, tekois. Gua kira warna tu boleh diibaratkan warna dua alam, nak kata hijau tak hijau, biru tak biru. Macam maknyah dan pengkid nak kata jantan tak jantan, tino tak tino.

Gua tak pasti kenapa warna ni terpilih sebagai warna 2013 (menurut laporan abang gua, dah sejak bila pulak dia jadi fashionista gua pun kurang arif). Dan gua jugak tak pay attention sangat time kelas seni dulu untuk mengetahui campuran warna apa yang membentuk warna tekois ni.



Bila sebut je tekois, gua otomatik terbayang tortoise (penyu/kura).  Dan dan teringat akan peristiwa gua mancing puluhan tahun nan silam. 

Biasa mancing ikan di bendang, tapi alih-alih haritu tuka port ke kolam terbiar depan rumah makcik Besah. Tunggu punya tunggu, serasa mata kail gua disambar sesuatu, tali kail lurus cekang. Dalam hati dah seronok kemain ingat dapat bapak haruan.

Dengan penuh berhemah gua sentak joran hanya untuk mendapati kura-kura sebesar pring dihujung kail, cisss. Cemano nak buang beliau dari joran ni. Tanpa sebarang opsyen (gua geli dengan amfibia) lalu gua pun balik.

Di pertengahan jalan gua jumpak kawan-kawan dan sepupu laki gua. Saited kemain depa nampak kura tu yang pura-pura inesen. Apalagi, joran di tangan gua terus disambar, dan kura tu diperlakukan tanpa belas. Tak sanggup nak cerita kat sini, 18SG sangat.

Usah khuatir, kura tu akhirnya bosan dan melepaskan kail lalu seslow masuk dalam parit. Happy ending kan? Argh, gua rasa gua dah tersalah beli baju, ah gasaklah baru lain dari yang lain. Hik.

Apake tak relevan lansung entri gua ni, kawen dengan kura. Isu yang berbeda kot, takda keseinambungan katanya. Ah pedulik hapa, publishhh. Yeyy.


Ghindu gua taaaakk?

Kisah Jari Telunjuk

Podiaa podiaa??

Jari telunjuk pun nak jadi kisah ke? Dah macam pengarah pilem yang ketandusan idea nak buat pilem je kan gua ni, dush dush!

Gua bizi dengan urusan rumahtanggabatu semejak dua menjak ni so gua bizi. Dalam bizi mana nak terbitnya idea nak buat entri kaw-kaw yang canggih manggih *sedih*

Tapi gua pablish jugak lah entri ni sebagai pengubat rindu peminat gua *ayat bajet retis buat album baru hadiah ke peminat*

Dalam cerita kalini gua hanya nak menampilkan zyraroxx dalam beberapa versi, almaklumlah kurang bajet nak nambah banyak-banyak watak dan pelakon tambahan, hiks.

versi malas tahap cacing kerawet



versi control ayu dan bambam

versi pudina segar

versi designer, kahkahkahkah k

versi taleh blah, zyraroxx dah besar *sobs* :')



Eksheli cerita gua diatas dihasilkan melalui tablet gua time takdak keja di opis. Setakat bulan ni jelah kot takda kerjanya, bulan depan memang macam lipas kudung lah gua, sobs sobss. June, keep away from meh!
 
Copyright©ZyraRoxx Inc.
2012-2015 All Rights Reserved
Protected by Copyscape